Quantcast
Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Στόχος το λιώσιμο των πάγων με Ρωσία, με το βλέμμα στην Τουρκία

Εν αναμονή της ανάρτησης από τον ΟΗΕ των συντεταγμένων ΑΟΖ που ορίζει η συμφωνία Τουρκίας- Σάρρατζ, το θέμα της Λιβύης βρίσκεται σήμερα στην ατζέντα του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ενώ η πρωτοβουλία του Βερολίνου στο Μόναχο δεν είχε κάποιο αποτέλεσμα.

Όμως στο πλαίσιο της διάσκεψης του Μονάχου για την ασφάλεια, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε σειρά επαφών με κρίσιμους παίκτες με πρώτο τον Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ, με το βλέμμα στην Τουρκία.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να θέλει να λιώσουν οι πάγοι στις σχέσεις με τη Μόσχα. Διότι η Ρωσία είναι ο μόνος μεγάλος «παίκτης» στην περιοχή και τη διεθνή σκηνή, ο οποίος ανησυχεί την Άγκυρα.

Η Τουρκία ως μέλος του ΝΑΤΟ θεωρεί ότι πάντα θα έχει ρόλο στους αμερικανικούς στρατηγικούς σχεδιασμούς, παρά τους όποιους κλυδωνισμούς το τελευταίο διάστημα στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ. Δε δίστασε όμως για παράδειγμα την ακύρωση των F35 για να πάρει τους S400 και να διατηρήσει το modus vivendi που έχει βρει με τη Μόσχα. Καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ισχυρός και απρόβλεπτος παράγοντας. Για αυτό και ο Ερντογάν διατηρεί πάντα ανοιχτούς διαύλους με τη Μόσχα.

Η Ελλάδα βεβαίως παραμένει σταθερά προσδεμένη στο άρμα της Δύσης, όπως διαμήνυσε σε όλους τους τόνους και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στις ΗΠΑ, όπου συναντήθηκε και με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Η προσήλωση της Αθήνας στην ευρωατλαντική συμμαχία είναι δεδομένη, όμως δεν είναι αυτό που είχε πληγώσει τις ελληνορωσικές σχέσεις.

Η αναγνώριση του αυτοκέφαλου της ουκρανικής Εκκλησίας από την Εκκλησία της Ελλάδος με παρότρυνση του Οικουμενικού Πατριαρχείου το περασμένο Οκτώβριο είχε ενοχλήσει σφόδρα τη Μόσχα. Το ζήτημα είχε αναφέρει ο κ. Λαβρόφ στον κ. Δένδια κατά την πρώτη συνάντηση τους το φθινόπωρο στη Μόσχα.

Εν τω μεταξύ έγιναν κινήσεις όπως ο ορισμός της νέας πρέσβειρας της Ελλάδας στη Μόσχα, Αικατερίνης Νασίκα, την οποία υποδέχθηκε με εμφανή θέρμη ο κ. Πούτιν. Την ίδια στιγμή οι τουρκορωσικές σχέσεις περιπλέκονται και λόγω της Συρίας, αλλά και λόγω της Λιβύης, όπου οι Ρώσοι στηρίζουν ενεργά την πλευρά Χάφταρ.

Στο follow up της διαδικασίας του Βερολίνου, που πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο, δεν υπήρξε όπως αναφέρθηκε κάποιο θετικό αποτέλεσμα για εκεχειρία στη Λιβύη, καθώς εξάλλου δεν υπάρχει ουσιαστική διπλωματική επικοινωνία μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ σήμερα θα επικεντρωθεί στις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη.

Επιπλέον, θα συζητηθούν οι σχέσεις ΕΕ-Ινδίας και ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης και οι υπουργοί Εξωτερικών θα εστιάσουν επίσης στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, το Sahel, τη Βενεζουέλα και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Ανοίγει η πόρτα της ΕΕ για Αλβανία- Βόρεια Μακεδονία
Ο κ. Δένδιας, που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στις Βρυξέλλες, αρχικά θα μετάσχει σε άτυπο πρόγευμα εργασίας, με συμμετοχή του Αλβανού πρωθυπουργού, Edi Rama, κατά το οποίο θα εξετασθεί η ενταξιακή προοπτική της χώρας, καθώς και στη Διάσκεψη Δωρητών για την Αλβανία σε συνέχεια του καταστροφικού σεισμού τον παρελθόντα Νοέμβριο.

Μία συνάντηση που πραγματοποιείται στον απόηχο της ανακοίνωσης του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν το Σάββατο από το Μόναχο ότι θα επιτρέψει να ανοίξει η πόρτα της ΕΕ για την Αλβανία, αλλά και τη Βόρεια Μακεδονία. Υπενθυμίζεται ότι οι ενταξιακές διαδικασίες έχουν παγώσει μετά το γαλλικό βέτο του φθινοπώρου.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί επίσης με τον ομόλογό του της Εσθονίας, χώρα μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2020-21.

Η «τυπική διαδικασία» του ΟΗΕ για τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης
Εν τω μεταξύ, η ανάρτηση από τον ΟΗΕ των συντεταγμένων θαλάσσιας δικαιοδοσίας, που ορίζει το μνημόνιο Τουρκιας- Λιβύης, είναι μεν αναμενόμενη και τυπική, αλλά φυσικά η Αθήνα παρακολουθεί τα τεκταινόμενα με προσοχή. Η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να παρεμποδίσει την ανάρτηση, η οποία αποτελεί τυπική διαδικασία, καθώς πρόκειται για δύο αναγνωρισμένες από τον ΟΗΕ κυβερνήσεις. Υπενθυμίζεται ότι και τα Ηνωμένα Έθνη και η ΕΕ έχουν αναγνωρίσει την κυβέρνηση Σάρρατζ.

Διπλωματικές πηγές πάντως επισημαίνουν ότι η ανάρτηση δε σημαίνει και αναγνώριση της συμφωνίας, ενώ η είδηση είναι πως δεν έχει δημοσιευθεί το περίφημο μνημόνιο ακόμη, ακριβώς λόγω των ενστάσεων της Ελλάδας. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών είχε αποστείλει δύο επιστολές προς τον Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. και την Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Στην πρώτη επιστολή η χώρα μας ανέφερε ότι η συμφωνία Ερντογάν- Σάρρατζ συνάφθηκε κακόπιστα και παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς οι θαλάσσιες ζώνες της Τουρκίας και της Λιβύης δεν γειτνιάζουν, ούτε υπάρχει κοινό θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο κρατών, καθώς και ότι η Συμφωνία δεν λαμβάνει υπόψη της τα ελληνικά νησιά και το δικαίωμά τους να έχουν θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ), αλλά και ότι δεν εγκρίθηκε από τη λιβυκή Βουλή.

Στην επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες τέθηκαν τα ίδια επιχειρήματα και ζητήθηκε -λόγω της ακυρότητας της συμφωνίας- η μη πρωτοκόλληση στα Ηνωμένα Έθνη και η μη δημοσίευση από το Τμήμα Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ.

Παρότι η Ελλάδα όμως δεν μπορεί να εμποδίσει τυπικά την ανάρτηση, βεβαίως και θα αντιδράσει όταν αυτή πραγματοποιηθεί. Σημειωτέον ότι παρόλο που η ανάρτηση από τον ΟΗΕ δε σημαίνει αποδοχή ή νομιμοποίηση της συμφωνίας, Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι μετά την ανάρτηση θα ανοίξει ο δρόμος για έρευνες στην θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης, μία “απειλή” που η Άγκυρα επαναλαμβάνει διαρκώς από το Νοέμβριο.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Ωρες αγωνίας μετά την εισβολή στη Ράφα

Κορυφώνεται η διεθνής ανησυχία για τη μοίρα της Γάζας και ιδιαίτερα του 1,4 εκατ. Παλαιστινίων που συνωστίζονται υπό δραματικές συνθήκες στην πόλη της Ράφας, στα σύνορα με την Αίγυπτο, ύστερα από την εισβολή του ισραηλινού στρατού στην περιοχή, παρά τις επανειλημμένες συστάσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν περί του αντιθέτου.

Ισραηλινά τεθωρακισμένα εισέβαλαν χθες το πρωί στο νοτιότερο τμήμα της Γάζας και κατέλαβαν την παλαιστινιακή πλευρά των συνόρων, θέτοντας υπό τον έλεγχό τους το σημείο διέλευσης προς την Αίγυπτο. Επειτα από αυτή την εξέλιξη, ολόκληρη η Λωρίδα της Γάζας είναι απολύτως απομονωμένη από τον έξω κόσμο και κάθε ροή ανθρωπιστικής βοήθειας έχει διακοπεί, ενώ τα 2,3 εκατ. Παλαιστινίων της Λωρίδας αντιμετωπίζουν το φάσμα του λιμού.

Η ισραηλινή εισβολή ήρθε λίγες ώρες αφότου η Χαμάς ανακοίνωσε ότι αποδέχεται την πρόταση των μεσολαβητών (Αίγυπτος και Κατάρ) για κατάπαυση του πυρός, στην τελευταία φάση του ψυχοδράματος των διαπραγματεύσεων που έλαβε χώρα στο Κάιρο, με την προσωπική εμπλοκή και του διευθυντή της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς. Ωστόσο, το Ισραήλ δήλωσε ότι δεν αποδέχεται τις αλλαγές που είχε επιφέρει στην αρχική πρόταση η Χαμάς, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι υπονομεύει συνειδητά τις προσπάθειες για εκεχειρία.

Το πράσινο φως για την εισβολή δόθηκε το βράδυ της Δευτέρας με ομόφωνη απόφαση του ανώτατου πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ. Αν και ο Νετανιάχου έχει κατηγορηθεί ότι τορπιλίζει τις διαπραγματεύσεις γιατί φοβάται πως αν υπάρξει συμφωνία εκεχειρίας θα τον ανατρέψουν οι ακροδεξιοί κυβερνητικοί του εταίροι, γεγονός είναι ότι ο κεντρώος Μπένι Γκαντς, μέλος του πολεμικού συμβουλίου με δικαίωμα ψήφου, συντάχθηκε αυτή τη φορά με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Σε σχετικές δηλώσεις του υποστήριξε ότι η επιχείρηση στη Ράφα αποτελεί «αναπόσπαστο μέρος» των προσπαθειών για απελευθέρωση των ομήρων. Αμέσως μετά ο ισραηλινός στρατός άρχισε να καλεί περί τους 100.000 κατοίκους μιας ορισμένης περιοχής της Ράφας να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, κάτι που σήμανε την αντίστροφη μέτρηση για την εισβολή.

Στο μεταξύ, αρχίζει να ξεκαθαρίζει στα διεθνή Μέσα η εικόνα για το διπλωματικό θρίλερ που ξετυλίχτηκε στο Κάιρο το δεκαήμερο που προηγήθηκε της εισβολής. Στις 27 Απριλίου το Ισραήλ παρέδωσε στους διαπραγματευτές την πρότασή του, που χαρακτηρίστηκε «εξαιρετικά γενναιόδωρη» από τις ΗΠΑ. Η πρόταση προέβλεπε κατάπαυση του πυρός σε τρεις φάσεις, κάθε μία από τις οποίες θα διαρκούσε έξι εβδομάδες, και, χωρίς να δέχεται την αξίωση της Χαμάς για οριστικό τερματισμό των εχθροπραξιών, έκανε λόγο για «αποκατάσταση βιώσιμης ηρεμίας». Στην πρώτη φάση η Χαμάς θα απελευθέρωνε 33 ομήρους, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων κρατουμένων. Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός θα αποσυρόταν από τα αστικά κέντρα και οι Παλαιστίνιοι θα μπορούσαν να επιστρέψουν στη βόρεια Γάζα.

Ισραηλινός αξιωματούχος που μίλησε σε διεθνή πρακτορεία κρατώντας την ανωνυμία του υποστήριξε ότι στην απάντησή της η Χαμάς έκανε τροποποιήσεις στην ισραηλινή πρόταση, τις οποίες η κυβέρνησή του δεν μπορούσε να αποδεχθεί. Οι υπό απελευθέρωση όμηροι της πρώτης φάσης μειώνονταν από 33 σε 18, ενώ καταργούνταν οι ισραηλινοί περιορισμοί που επιβάλλονται στα επιτρεπόμενα είδη της ανθρωπιστικής βοήθειας. Ωστόσο το πρακτορείο Reuters, που έλαβε αντίγραφο της πρότασης της Χαμάς, βεβαιώνει ότι η ισλαμική οργάνωση δέχθηκε να απελευθερώσει και τους 33 ομήρους που είχε ζητήσει το Ισραήλ στην πρώτη φάση της εκεχειρίας.

Ωρες αγωνίας μετά την εισβολή στη Ράφα-1
Ισραηλινοί στρατιώτες με στρατιωτικά οχήματα κοντά στα σύνορα με τη Γάζα. Τεθωρακισμένα εισέβαλαν χθες το πρωί στο νοτιότερο τμήμα της Λωρίδας και κατέλαβαν την παλαιστινιακή πλευρά των συνόρων, θέτοντας υπό τον έλεγχό τους το σημείο διέλευσης προς την Αίγυπτο. [REUTERS / Amir Cohen]

Η πιο δύσκολη, ενδεχομένως, αξίωση της Χαμάς από τη σκοπιά του Νετανιάχου ήταν να συμπεριληφθεί στους υπό απελευθέρωση Παλαιστινίους και ο Μαρουάν Μπαργούτι, ιστορικό στέλεχος της Φατάχ, ηγετική μορφή της δεύτερης Ιντιφάντα και κατά γενική ομολογία ο πιο δημοφιλής πολιτικός στην Παλαιστίνη. Πολλοί στα παλαιστινιακά εδάφη αλλά και στη Δύση θεωρούν ότι θα αποτελούσε τον ιδανικό υποψήφιο να αναλάβει τη διοίκηση της Παλαιστινιακής Αρχής ύστερα από ενδεχόμενη κατάπαυση των εχθροπραξιών, καθώς είναι ο μόνος που μπορεί αυτή τη στιγμή να ενώσει τον παλαιστινιακό λαό.

Ο ισραηλινός στρατός κάνει λόγο για περιορισμένη επιχείρηση στη Ράφα και μέχρι στιγμής δεν έχει επιχειρήσει να καταλάβει την πόλη, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει λουτρό αίματος, κύμα εξόδου προς το Σινά και κρίση στις σχέσεις με την Αίγυπτο. Αναλυτές θεωρούν ότι οι μέχρι τώρα επιχειρήσεις παραπέμπουν περισσότερο σε αντίποινα για το θεαματικό πλήγμα της Χαμάς στο μεθοριακό φυλάκιο του Κερέμ Σαλόμ την Κυριακή, όπου 4 Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι 10 τραυματίστηκαν.

Κων. Φίλης στην «Κ»: Το «πόκερ» με την εκεχειρία και οι δύο δρόμοι του Νετανιάχου

Τις ισχνές ελπίδες για επίτευξη εκεχειρίας, έστω και μετά την περιορισμένη εισβολή, κρατούσε στη ζωή η άφιξη αντιπροσωπειών του Ισραήλ και της Χαμάς στο Κάιρο για ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων. Η ισραηλινή αντιπροσωπεία είναι μεσαίας βαθμίδας, δηλαδή δεν περιλαμβάνει τους αρχηγούς των μυστικών υπηρεσιών Μοσάντ και Σιν Μπετ, κάτι που δεν προδιαθέτει για άμεση επίτευξη συμφωνίας.

kathimerini.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Ελληνοτουρκικά: Σύννεφα στο ραντεβού της Αγκυρας

Αγκυρα αντιμετωπίζει τα ελληνοτουρκικά αντικατοπτρίζουν οι δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγα 24ωρα πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην τουρκική πρωτεύουσα (13 Μαΐου).

Αν και ο κ. Ερντογάν έκανε άνοιγμα προς την Αθήνα σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν προβλήματα που δεν μπορεί να λυθούν, λίγο νωρίτερα είχε ανακοινώσει τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, με ένα μοντέλο παρόμοιο με εκείνο της Αγίας Σοφίας (δηλαδή με περιορισμένο αριθμό επισκεπτών).

Επί τούτου, πάντως, η ελληνική πλευρά υπενθύμισε τον οικουμενικό χαρακτήρα της Μονής της Χώρας, σημειώνοντας ότι η απόφαση των τουρκικών αρχών «αλλοιώνει και προσβάλλει τον χαρακτήρα της ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO», που ανήκει στην ανθρωπότητα.

«Εμείς προσπαθούμε να αυξήσουμε τους φίλους μας. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε με τις χώρες της περιοχής μας. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει πόρτα που δεν μπορεί να ανοίξει ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις. Αρκεί να υπάρξει προσέγγιση με καλή πρόθεση και να δοθεί ευκαιρία στη διπλωματία.

Η συνέχεια σίγουρα θα έρθει με λίγη προσπάθεια και λίγη θυσία», είπε χαρακτηριστικά στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο κ. Ερντογάν, αναφερόμενος στις επισκέψεις του εμίρη του Κουβέιτ, αλλά και του κ. Μητσοτάκη. Μάλιστα, με αφορμή αυτές τις επισκέψεις σημείωσε: «Σαν τον δικέφαλο αετό των Σελτζούκων θα αναζητήσουμε τον τρόπο να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας και με την Ανατολή και με τη Δύση στη βάση των κοινών συμφερόντων μας».

Οι προετοιμασίες για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αγκυρα έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και η συνάντηση των δύο ηγετών, που θα ξεκινήσει το μεσημέρι της ερχόμενης Δευτέρας, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε θετικό κλίμα. Στην τουρκική πλευρά θεωρούν πως έχει δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και τώρα επιθυμούν την υπογραφή νέων συμφωνιών, όπως πολιτικής προστασίας και επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας και ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να έχουν κι άλλες συναντήσεις το καλοκαίρι στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπως και τον Σεπτέμβριο στον ΟΗΕ, γεγονός που θεωρείται πως θα βοηθήσει στη συνεργασία των δύο χωρών.

Ως προς τη Μονή της Χώρας, Τούρκοι αναλυτές τονίζουν πως το επόμενο διάστημα θα υπάρχουν πράξεις και δηλώσεις που θα έχουν στόχο τη συσπείρωση των ισλαμιστών, καθώς η μεγάλη άνοδος του ακραίου ισλαμικού κόμματος Νέα Ευημερία, το οποίο στις δημοτικές εκλογές του περασμένου Μαρτίου έλαβε το 6% των ψήφων, προκαλεί προβληματισμό στο κυβερνητικό επιτελείο. Αυτός ίσως είναι και ο λόγος που ο κ. Ερντογάν μίλησε για «στρατηγική τύφλωση» της Ευρώπης.

Στην ομιλία του δήλωσε ότι «η Τουρκία είναι πρόθυμη να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της, εφόσον τηρούνται οι αρχές του δικαίου και τα συμφωνηθέντα. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό, η Ε.Ε. πρέπει πρώτα να απαλλαγεί από τη στρατηγική της τύφλωση και να σταματήσει να αποκλείει την Τουρκία.

Η Τουρκία είναι η μόνη διέξοδος από τη διελκυστίνδα στην οποία έχει εγκλωβιστεί η Ευρώπη εξαιτίας του ανταγωνισμού των δυνάμεων στην Ανατολή και τη Δύση της Ευρώπης. Οσο πιο γρήγορα οι Ευρωπαίοι ηγέτες δουν και αποδεχθούν αυτή την πραγματικότητα, τόσο καλύτερα θα είναι γι’ αυτούς».

kathimerini.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Λαμία: Αυτοκίνητο παρέσυρε 7χρονο κορίτσι

Στα Επείγοντα του νοσοκομείου Λαμίας διακομίστηκε ένα κοριτσάκι 7 ετών, το οποίο παρασύρθηκε από αυτοκίνητο το βράδυ της Τρίτης του Πάσχα.

Το περιστατικό σημειώθηκε έγινε λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ στη συνοικία της Νέας Μαγνησίας Λαμίας, όταν μια παρέα μικρών παιδιών διέσχιζε το δρόμο για να πάει στο 5ο δημοτικό σχολείο, όπου συνήθως πηγαίνουν για να παίξουν τα παιδιά της γειτονιάς.

Την ώρα που τα παιδιά διέσχιζαν το δρόμο ένα αυτοκίνητο παρέσυρε το 7χρονο κορίτσι. Στο σημείο προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση καθώς όλη η γειτονιά έτρεξε να την βοηθήσει, ενώ στο σημείο έσπευσε και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, που παρέλαβε την άτυχη 7χρονη για να την μεταφέρει στο ΓΝ Λαμίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του LamiaReport, το κοριτσάκι πέρα από το σοκ δεν έχει κάποιο σοβαρό τραυματισμό, ωστόσο θα γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις για να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο.

newsbomb.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en