ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εδώ ισχυρός από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στις πρώτες του δηλώσεις μετά την εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και τη μεγάλη νίκη της ΝΔ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, «η εκλογική επικράτηση της ΝΔ είναι σήμερα καθαρή. Το εκλογικό αποτέλεσμα ωστόσο, μόνο στρατηγική ήττα δεν είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως πολλοί επεδίωξαν και πολέμησαν για να συμβεί.

Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική Συμμαχία να μετασχηματιστούν σε μια μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη, με ευθύνη για το παρόν και το μέλλον του τόπου. Θα δουλέψουμε δε σκληρά, και με πείσμα, το επόμενο διάστημα, ώστε η νίκη της ΝΔ να αποδειχθεί και πρόσκαιρη. Θα είμαστε λοιπόν εδώ πιο έμπειροι και πιο δυνατοί για να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Κύριο μέλημα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ήττα στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου ήταν να περιοριστεί η διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία. Σύμφωνα με τα όσα λέγονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, δεν τίθεται θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, το αποτέλεσμα των εκλογών, δρομολογεί εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Επόμενο βήμα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πλέον είναι η διοργάνωση ενός συνεδρίου το καλοκαίρι προκειμένου να τεθούν επί τάπητος όλα τα καυτά ζητήματα.

Σκοπός του Αλέξη Τσίπρα είναι να ενώσει το κόμμα του και όχι να τιμωρήσει πρόσωπα που ενδεχομένως θεωρεί ότι ευθύνονται για τις ήττες σε ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές, αλλά και βουλευτικές εκλογές.

Το κόμμα είναι ξεκάθαρο πως αποτελεί το δεύτερο πόλο της ελληνικής πολιτικής σκηνής και μετά από 4,5 χρόνια διακυβέρνησης είναι λογικό να προχωρήσει σε αλλαγές, τόσο σε επίπεδο προσώπων, όσο και σε φιλοσοφία.

Στόχος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι να ανακατέψει την τράπουλα, συσπειρώνοντας ακόμη περισσότερο τη βάση του κόμματός του. Μία από τις αλλαγές που αναμένεται να γίνει, και η οποία θεωρείται σχεδόν σίγουρη, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, είναι η αλλαγή του γραμματέα του κόμματος, με τον Πάνο Σκουρλέτη να είναι κοντά στην αποχώρηση από τη θέση, αναλαμβάνοντας άλλο ρόλο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει ένα μεγάλο άνοιγμα στην Κεντροαριστερά.

Πρόσφατο δημοσίευμα μπορεί να μην αποτυπώνει ακριβώς στις σκέψεις του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα μπορούσε να μεταλλάξει το κόμμα, προσθέτοντας κάποιο νέο χαρακτηρισμό στην ονομασία του ΣΥΡΙΖΑ. Στις προθέσεις του, δεν είναι η δημιουργία νέου κόμματος, από το μηδέν, αλλά η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στη δυναμική που έχει ήδη. Και όπως φαίνεται να προκύπτει από το αποτέλεσμα των εκλογών, με μια βάση 30% μπορεί να εφαρμόσει τα σχέδιά του.

Ξένοι ηγέτες κάλεσαν τον Τσίπρα και τον ευχαρίστησαν για τη συνεργασία

Μετά την ανακοίνωση του ασφαλούς αποτελέσματος για τις εθνικές εκλογές από τη Singular Logic, και το μεγάλο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, ηγέτες ξένων κρατών και αξιωματούχοι κάλεσαν τον απερχόμενο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα κάλεσαν τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ και τον ευχαρίστησαν για τη συνεργασία που είχαν όλα αυτά τα χρόνια.
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα είχαν και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης καθώς και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου που του έδωσαν τα συγχαρητήριά τους και για την εκλογική επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ.
Τέλος, με τον Αλέξη Τσίπρα επικοινώνησε και ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version