Quantcast
Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Στις 500.000 ευρώ το όριο επένδυσης για «χρυσή βίζα»

Σε τροχιά προσαρμογής στα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι αλλαγές στο πλαίσιο του προγράμματος επενδυτικής μετανάστευσης «χρυσή βίζα» βρίσκεται από χθες η αγορά κατοικίας

Η μη χορήγηση νέας παράτασης σημαίνει πως έχει πλέον αλλάξει άρδην η λειτουργία του δημοφιλούς προγράμματος, το οποίο έχει προσελκύσει κεφάλαια ύψους άνω των 5 δισ. ευρώ από τότε που ξεκίνησε να ισχύει, στα μέσα του 2014.

Ειδικότερα, με δεδομένη την πρόθεση του κυβερνητικού επιτελείου να καταστήσει ευκολότερη την πρόσβαση των νέων νοικοκυριών στην αγορά κατοικίας, διπλασιάζεται το ελάχιστο ύψος επένδυσης για τους ξένους επενδυτές τρίτων χωρών, που αποκτούν άδεια παραμονής μέσω της αγοράς ακινήτου.

Συγκεκριμένα, από τα 250.000 ευρώ αυξάνεται πλέον σε 500.000 ευρώ και μάλιστα αυτό θα ισχύσει στις δημοφιλέστερες περιοχές επένδυσης για τους ξένους, δηλαδή στον κεντρικό, βόρειο και νότιο τομέα της Αττικής, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Επίσης, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε μέχρι πρότινος στις παραπάνω περιοχές, δεν θα μπορεί κανείς να αποκτά π.χ. δύο ή και τρία ακίνητα χαμηλότερης αξίας προκειμένου να καλύπτει το ελάχιστο όριο των 500.000 ευρώ.

Μέχρι σήμερα μπορούσε κάποιος να αποκτήσει π.χ. δύο ακίνητα των 125.000 ευρώ, ώστε να αγγίξει το όριο των 250.000 ευρώ

Από το 2014 το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας» έχει φέρει στην αγορά κεφάλαια άνω των 5 δισ. ευρώ.

Αρχικά, οι αλλαγές αυτές επρόκειτο να ισχύσουν από την 1η Μαΐου, ωστόσο δόθηκε παράταση τριών ακόμη μηνών, έως την 31η Ιουλίου, προκειμένου να παρασχεθεί ο απαιτούμενος χρόνος, λόγω της τεράστιας αύξησης της ζήτησης που προκλήθηκε από τις αρχές του έτους, όταν δηλαδή επισημοποιήθηκε η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου.

«Τους προηγούμενους μήνες γίναμε αποδέκτες μιας πολύ μεγάλης ζήτησης από ξένους επενδυτές, που επιθυμούσαν να προλάβουν την προθεσμία και να εξασφαλίσουν άδεια παραμονής με το πρότερο καθεστώς των 250.000 ευρώ», αναφέρει ο Αλέξανδρος Ρισβάς, επικεφαλής του δικηγορικού γραφείου «Ρισβάς & Συνεργάτες», που ειδικεύεται σε προγράμματα επενδυτικής μετανάστευσης. Ωστόσο, κατά τον κ. Ρισβά, η εκτόξευση της ζήτησης έφερε και στρεβλώσεις στην αγορά ακινήτων, όπως επίσης και υπερβολές.

«Το θετικό πλέον είναι ότι θα υπάρξει εξορθολογισμός στην αγορά και εκτιμώ και στις ζητούμενες τιμές από κάποιους ιδιοκτήτες, που δεν πρόλαβαν να πουλήσουν το ακίνητό τους σε κάποιον ενδιαφερόμενο επενδυτή. Η εξέλιξη αυτή θα δώσει τη δυνατότητα σε νέα ζευγάρια και οικογένειες να αναζητήσουν με μεγαλύτερη άνεση ακίνητο προς αγορά, καθώς θα πρέπει να υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών, ιδίως π.χ. στο κέντρο της Αθήνας», επισημαίνει ο κ. Ρισβάς.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2023 υποβλήθηκαν 3.324 αιτήματα για τη χορήγηση νέας άδειας μόνιμου επενδυτή.

Αυτό μεταφράζεται σε ελάχιστο ύψος αγοραπωλησιών ακινήτων της τάξεως των 831 εκατ. ευρώ, μια αύξηση 130% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, όταν το σχετικό ποσό υπολογίζεται ότι είχε διαμορφωθεί σε 360 εκατ. ευρώ. Συνολικά το 2022 τα αιτήματα αρχικής άδειας ανήλθαν σε 4.365, κάτι που σημαίνει επενδύσεις αγοράς ακινήτων αξίας 1,1 δισ. ευρώ.

Φαίνεται λοιπόν πως το ποσό αυτό θα επιτευχθεί φέτος ήδη από το πρώτο εξάμηνο, με αποτέλεσμα να προβλέπεται επίδοση «ρεκόρ» για το σύνολο του 2023.

Τα νέα δεδομένα και η ευκαιρία του Πειραιά

Τους επόμενους μήνες θα πρέπει να αναμένεται επιβράδυνση των νέων αδειών, καθώς η αγορά θα χρειαστεί κάποιον χρόνο προσαρμογής στις νέες αλλαγές. Για παράδειγμα, δεν θα είναι πλέον εφικτή η αγορά παλιών αλλά ανακαινισμένων διαμερισμάτων στο κέντρο της Αθήνας, τα οποία προτιμούσαν ιδίως οι Κινέζοι επενδυτές (αλλά και οι Τούρκοι και οι Ισραηλινοί) για να τα αξιοποιούν τουριστικά, μέσω των ψηφιακών πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Ωστόσο, φαίνεται πως μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική θα αποτελέσει η περιοχή του Πειραιά, που δεν επηρεάζεται από τον διπλασιασμό του ελάχιστου ύψους επένδυσης, δηλαδή προσφέρει την εξασφάλιση άδειας με επένδυση 250.000 ευρώ.

Το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας εμφανίζει ιδιαίτερα θετικές προοπτικές, μετά τη λειτουργία της επέκτασης της Γραμμής 3 του μετρό, αλλά και νέων επενδύσεων που έχουν γίνει στην αγορά γραφείων κι έχουν μεταφέρει σημαντικό αριθμό εργαζομένων, αρκετοί εκ των οποίων βρίσκονται σε αναζήτηση κατοικίας προς ενοικίαση.

kathimerini.gr

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Άνοιξε το stegastiko.minedu.gov για την υποβολή αίτησης

Άνοιξε εκ νέου από σήμερα, Τετάρτη (27.09.23) το σύστημα για την υποβολή αιτήσεων για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα ακαδημαϊκού έτους 2022-2023

Το σύστημα θα επιτρέπει την υποβολή αιτημάτων για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα έως και την Τρίτη (03.10.23) για τους ενδιαφερόμενους-δικαιούχους, που δεν υπέβαλλαν αίτηση εντός της αρχικής προθεσμίας (30.06.23-03.08.23).

Όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι θα πρέπει να επισκέπτονται την ειδική εφαρμογή στεγαστικού επιδόματος https://stegastiko.minedu.gov.gr, προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους.

Για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή, οι αιτούντες θα χρησιμοποιήσουν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password) που τους χορηγήθηκε από την Α.Α.Δ.Ε. για τις ηλεκτρονικές
υπηρεσίες του TAXISnet.

newsit.gr

 

 

Continue Reading

ΚΑΙΡΟΣ

Meteo: 15 περιοχές στο στόχαστρο της κακοκαιρίας Elias σήμερα -Βροχές επιπέδου 4

Τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες έχουν εκδηλωθεί μέχρι το πρωί της Τετάρτης (27/9) κυρίως στη Βόρεια Εύβοια και στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, όπως αναφέρει το meteo.gr.

Αξιοσημείωτη είναι η καταγραφή του μετεωρολογικού σταθμού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στη Βατερή Ευβοίας, όπου μέχρι τις 08:30 έχουν καταγραφεί 198 χιλιοστά νερού.

Meteo: Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από την κακοκαιρία «Elias»

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr, οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο κατά τη διάρκειας της Τετάρτης, θα εντοπίζονται πρωτίστως στους νομούς

Ηλείας,
Αχαΐας,
Κορινθίας,
Αργολίδας,
Αρκαδίας,
Ευρυτανίας,
Φωκίδας,
Φθιώτιδας,
Βοιωτίας,
Αττικής,
Εύβοιας και
Μαγνησίας και δευτερευόντως στους νομούς

Μεσσηνίας,
Λακωνίας και
Χανίων.

Τα φαινόμενα σε πρώτη φάση θα επεκταθούν στα Κύθηρα, στις Σποράδες και στη Δυτική Κρήτη και σε δεύτερη φάση σε αρκετά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου. Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης την Τετάρτη αναβαθμίζεται στην Κατηγορία 4 (Πολύ Σημαντική), μια κλίμακα κάτω από το ανώτατο επίπεδο 5.

Την Πέμπτη (28/9), τα ισχυρά φαινόμενα θα επιμείνουν στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), επηρεάζοντας παράλληλα τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και ενδεχομένως περιοχές της βορειοανατολικής χώρας.

iefimerida.gr

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών: Για τις καταστρεπτικές και φονικές πλημμύρες στην Θεσσαλία

Ως Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών θα θέλαμε να εκφράσουμε τα συλλυπητήρια μας στις οικογένειες και τους οικείους όλων όσων έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων που επηρέασαν ιδιαίτερα την Περιφέρεια της Θεσσαλίας. Πρόκειται για θύματα όχι απλά μιας νεροποντής αλλά κυρίως μιας πολιτικής και ενός κράτους που για πολλοστή φορά αποδεικνύεται ότι έχει συνέχεια και συνέπεια στο να θεωρεί την ανθρώπινη ζωή κόστος.

Εναρμονισμένες πλήρως με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις αφήνουν ανοχύρωτη τη χώρα από φυσικές καταστροφές αφού συμφέρει περισσότερο να δίνεται αποζημίωση σε κάποιους πληγέντες παρά να γίνονται προληπτικά έργα και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός που θα δίνει σε όλους το αίσθημα της ασφάλειας, ώστε πραγματικά να ισχύει ότι: «Kαθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Xώρας…» και ότι «Όλοι όσοι βρίσκονται στην Eλληνική Eπικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους…» (άρθρο 5 ελληνικού Συντάγματος).

Βέβαια μέσα και από τη συγκεκριμένη καταστροφή φάνηκαν αδυναμίες και παθογένειες δεκαετιών του Πυροσβεστικού Σώματος λόγο συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών που εφαρμόστηκαν από όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν καθώς και από την σημερινή! Το προφανές είναι ότι εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, που όπως έχουμε επισημάνει σε πλήθος ανακοινώσεων ξεπερνά τα 4.000 κενά ή 30%, η κατάσταση Γενικής Επιφυλακής και αναστολής χορήγησης αδειών συνεχίστηκε έως και τις 12/9/2023. Άλλωστε η ΠΕ.Π.Υ.Δ. Θεσσαλίας παραμένει σε κατάσταση Γενικής Επιφυλακής με ότι αυτό συνεπάγεται για την υπερεργασία και την καταπόνηση του προσωπικού.

Το δεύτερο και ίσως ακόμα σημαντικότερο είναι η αναστολή λειτουργίας ολόκληρης της Π.Υ. Παλαμά από 11/9/2023 αφού και η ίδια πλημμύρησε!

Μετά τις αναστολές των Π.Κ. Αργυράδων και Πλωμαρίου (βλ. www.eakp.gr από 9/2/2023 και 17/2/2023) τα προβλήματα περνούν όπως φαίνεται σε ανώτερο επίπεδο. Ο καθένας μπορεί να κατανοήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης εφόσον από τα πρώτα μαθήματα στη σχολή πυροσβεστών είναι ότι προκειμένου να είναι δυνατή η επέμβαση σε συμβάντα θα πρέπει να είναι κατοχυρωμένη η ασφάλεια των διασωστών – πυροσβεστών και προφανώς του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεών τους.

Βέβαια το ότι άλλες Π.Υ. και Π.Κ. της περιοχής δεν ανέστειλαν τη λειτουργία τους δε σημαίνει καθόλου ότι οι εγκαταστάσεις τους δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα. Παράδειγμα αποτελεί και το κτήριο που εδρεύει η ίδια η ΔΙ.Π.Υ.Ν. Καρδίτσας το οποίο θεωρούμε πολύ κατώτερο για τις σύγχρονες ανάγκες της περιοχής ευθύνης με δεδομένη την τεχνολογία που υπάρχει το 2023!

Είναι πρώτιστη ευθύνη της Ε.Υ.Π.Σ. Δυτικής Θεσσαλίας με αφορμή την καταστροφή να αναδείξει τα συγκεκριμένα προβλήματα της περιοχής. Ως Ε.Α.Κ.Π. δεσμευόμαστε να συνδράμουμε με όσες δυνάμεις διαθέτουμε ώστε τα συγκεκριμένα προβλήματα να αναδειχθούν ανάλογα με την σοβαρότητα τους, όπως πράξαμε και για τα δύο προαναφερθέντα Π.Κ. Αργυράδων και Πλωμαρίου.

Φυσικά δε θα μπορούσε να μην αναδειχθεί για άλλη μια φορά και το τρίτο διαχρονικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κάθε πυροσβέστης και αφορά την υγιεινή και ασφάλεια. Όπως επισημαίνεται από μια σειρά ειδικών, ο πλημμυρισμένος θεσσαλικός κάμπος με τα χιλιάδες νεκρά ζώα αποτελεί σοβαρή εστία λοιμώξεων. Ελπίζουμε να γίνει κατανοητό από κάθε συνάδελφο ότι η έκδοση από την Υπηρεσία κατευθύνσεων με τίτλους όπως: «Οδηγίες προστασίας του προσωπικού από τις συνέπειες των πλημμυρικών φαινομένων» παραμένουν άνευ ουσίας όσο το Εθνικό Σύστημα Υγείας ταλανίζεται από τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα και στο Π.Σ. δεν εφαρμόζονται τα μέτρα προστασίας που ορίζουν οι σχετικές διατάξεις για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας.

Από την άλλη ως Ε.Α.Κ.Π. δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στο υγειονομικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που ενώ εδώ και χρόνια συνδράμει στην υγειονομική περίθαλψη και του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος, στέλνεται στη διαλυμένη από τους «συμμάχους» Λιβύη για να βρει τραγικό θάνατο σε αποστολές που ακριβοπληρώνει ο ελληνικός λαός αλλά θα ωφεληθούν πετρελαϊκές και άλλες πολυεθνικές εταιρίες. Τα θερμά συλλυπητήρια της Ε.Α.Κ.Π. στις οικογένειες και αυτών των συναδέλφων είναι δεδομένα.

Με αφορμή λοιπόν όλα τα παραπάνω καλούμε κάθε συνάδελφο να υιοθετήσει τα αιτήματα και να παλέψει μαζί με την Ε.Α.Κ.Π. για:

  • Άμεση αποκατάσταση ή δημιουργία των απαραίτητων εγκαταστάσεων με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση για την επαναλειτουργία της Π.Υ. Παλαμά.
  • Μονιμοποίηση όλου του προσωπικού (εποχικοί, Π.Π.Υ., Ε.ΜΟ.Δ.Ε.) στην βάση της πρότασης της Ε.Α.Κ.Π. και προσλήψεις μέσω πανελληνίων ώστε να καλυφθούν τα 4.000 κενά του Π.Σ.
  • Αναγνώριση του πυροσβεστικού επαγγέλματος ως Βαρύ-Επικίνδυνο-Ανθυγιεινό με ότι αυτό συνεπάγεται για τα μέτρα προστασίας εν ώρα εργασίας, την μισθολογική κατάσταση, την ηλικία συνταξιοδότησης, το ωράριο εργασίας κ.λπ.

Επίσης καλούμε όλους τους συναδέλφους να συνδράμουν  με την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στην ανακούφιση των πλημμυροπαθών με είδη πρώτης ανάγκης που έχουν ανακοινωθεί από τα κατά τόπους εργατικά κέντρα, εργατικούς και κοινωνικούς

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: