ΚΑΒΑΛΑ

Στην Καβάλα τηρείται ο αντικαπνιστικός νόμος αν και οι έλεγχοι δεν άρχισαν ακόμη

Μετά από αρκετούς προηγούμενους επεισοδιακούς Χειμώνες- λόγω πάντα του αντικαπνιστικού νόμου- φέτος η σεζόν στην Καβάλα ξεκίνησε πολύ ήρεμα. Αναφερόμαστε στο κάπνισμα και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Η εφαρμογή ενός ακόμη πιο αυστηρού αντικαπνιστικού νόμου έως τώρα γίνεται χωρίς προβλήματα και χωρίς πρόστιμα.

Ο νόμος εφαρμόζεται σε γενικές γραμμές. Το γεγονός ισχύει σε ποσοστό περίπου 100% στους κλειστούς χώρους όλων των καταστημάτων. Σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα, οι επιπλέον των κανονικών έλεγχοι δεν άρχισαν στην Καβάλα. Αυτό είναι συμπτωματικό και προσωρινό, οφείλεται σε διάφορους λόγους. Οι έλεγχοι είναι βέβαιο ότι θα ξεκινήσουν άμεσα, σε αυτούς θα εμπλακεί και το προσωπικό της Αστυνομικής Διεύθυνσης.

Το οποίο έλαβε εντολή και οδηγίες. Η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών κατάλαβαν ότι μέσα στα καταστήματα το κάπνισμα απαγορεύεται αυστηρά. Ως εκ τούτου η δράση τους επικεντρώνεται στο τι θα συμβεί στους χώρους εκτός καταστήματος. Χώροι που προστατεύονται από το κρύο κτλ με τις γνωστές επιπλέον κατασκευές. Μέχρι τώρα βοηθά ο καιρός. Η θερμοκρασία επιτρέπει αυτοί οι χώροι να είναι ανοιχτοί ώστε να τηρείται η νομοθεσία που προβλέπεται. Όταν η θερμοκρασία πέσει, τότε θα είναι τα δύσκολα.

Σήμερα το πρωί η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών (δια του νέου τους διοικητικού συμβουλίου) έχει συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Αντωνιάδη. Σε αυτήν ίσως είναι παρούσα και η Διεύθυνση Υγείας. Θα συζητηθεί όπως όλα δείχνουν η εφαρμογή του νέου νόμου και εκεί όπου τα καταστήματα έχουν εξωτερικά τραπεζοκαθίσματα.

Τα οποία προστατεύουν οι ειδικές κατασκευές. Οι επαγγελματίες θέλουν να λάβουν οδηγίες, να έχουν μια συνεννόηση με τους ελεγκτές. Κατά βάθος ζητούν μια επιείκεια ή μια συμφωνία για το πώς θα είναι προστατευμένοι οι χώροι ώστε στα τραπέζια αυτά να μπορούν να υπάρχουν τασάκια. Δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις για το που θα οδηγηθεί η συζήτηση. Λογικά το πρώτο διάστημα εφαρμογής του νέου νόμου θα είναι δύσκολο αφού αυτός θα πρέπει να τηρηθεί πλήρως. Σε γενικές γραμμές στην Καβάλα τα δύσκολα άργησαν να έρθουν (κάτι που ίσως έγινε σε άλλες πόλεις), είναι ωστόσο ολοφάνερο ότι έρχονται.

Οι σημαντικές λεπτομέρειες θα ξεκαθαριστούν σύντομα. Πολλές επιχειρήσεις έχουν ήδη ενδιαφερθεί για περισσότερες σόμπες υγραερίου αφού πρόθεση τους είναι υπό νόμιμες συνθήκες να μπορούν να εξυπηρετούν και τους καπνιστές. Αυτό φυσικά και είναι δύσκολο να συμβεί αφού όταν έρθει η πτώση της θερμοκρασίας, καμία σόμπα (ή άλλος τρόπος θέρμανσης) δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει στους καπνιστές τις συνθήκες που αυτοί θα ήθελαν. Ρόλο παίζει η ευρεία δημοσιότητα που δόθηκε στην εφαρμογή του νέου νόμου. Άπαντες (ακόμη και οι καπνιστές) επηρεάζονται από τα φημολογούμενα ή πραγματικά πρόστιμα. Οι συνδικαλιστές είναι ολοφάνερο ότι θα κάνουν ότι μπορούν. Τα περιθώρια μοιάζουν στενά αλλά προς γενική έκπληξη (σύμφωνα και με όσα έγιναν στην Καβάλα στο πρόσφατο παρελθόν) υπάρχει δίοδος επικοινωνίας, ειλικρινούς συζήτησης. Αυτή είναι η βάση για οτιδήποτε επόμενο προκύψει. (Στη φωτογραφία το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου των Καφεζυθοπωλών, που πολύ ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη διαλόγου με τις υπηρεσίες σχετικά με τον νέο αντικαπνιστικό νόμο).

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version