Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Στην Αίγυπτο ο Γ. Γεραπετρίτης για τη Μονή Σινά

Στην Αίγυπτο μεταβαίνει σήμερα, Τετάρτη 4 Ιουνίου, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, εν μέσω έντονου ενδιαφέροντος και συζητήσεων σχετικά με τη δικαστική απόφαση για τη Μονή Σινά. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναμένεται να συναντηθεί με τον νέο Αιγύπτιο ομόλογό του, Badr Abdelatty, ενώ θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών.

Διπλωματική αποστολή με σαφείς στόχους

Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη συγκυρία για το μέλλον της Ιεράς Μονής της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, με την ελληνική κυβέρνηση να διαμηνύει πως θα επιδιώξει την ολοκλήρωση συμφωνίας με την αιγυπτιακή πλευρά, βασισμένη στα όσα έχουν συζητηθεί και ανακοινωθεί στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου. Στόχος είναι:

  1. Η διατήρηση του προσκυνηματικού και ελληνορθόδοξου χαρακτήρα της Μονής.

  2. Η οριστική διευθέτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ώστε να αποκλειστούν μελλοντικές διεκδικήσεις.

Ενδεικτικά, οι ελληνικές θέσεις ενισχύονται και από τη γραπτή παραδοχή της Αιγύπτου ενώπιον της UNESCO, όπου αναγνωρίζεται ότι τα κτήρια και τα εδάφη της Μονής ανήκουν στην Ι.Μ. Αγίας Αικατερίνης.

Το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, χθες, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, χαρακτήρισε ως βιαστική και άστοχη την κριτική της αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας:

«Η δικαστική απόφαση κάνει δεκτή την έφεση της Μονής σχετικά με τη νόμιμη κατοχή όλων των λατρευτικών χώρων και το εσαεί λατρευτικό δικαίωμα, χωρίς όμως να αναγνωρίζει ιδιοκτησία στους μη λατρευτικούς χώρους. Δεν ισχύουν τα περί έξωσης ή δήμευσης».

Επιπλέον, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για διασπορά ψευδών και υπονόμευση ενός εθνικού ζητήματος:

«Το ζήτημα της Μονής Σινά είναι ιερό, συνδέεται με την πίστη μας, με τις αξίες της Ορθοδοξίας και απαιτεί σοβαρότητα και θεσμικές πρωτοβουλίες».

Στόχος: συμφωνία με σεβασμό στο ιστορικό καθεστώς

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα προσέρχεται στις συζητήσεις με ξεκάθαρες «κόκκινες γραμμές» που περιλαμβάνουν:

  • Την πλήρη διατήρηση του πνευματικού και θρησκευτικού χαρακτήρα της Μονής.

  • Την αναγνώριση του παγιωμένου καθεστώτος που ισχύει εδώ και αιώνες.

  • Τη νομική θωράκιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος ώστε να αποκλειστεί οποιαδήποτε μελλοντική αμφισβήτηση.

Η επίσκεψη Γεραπετρίτη έχει στόχο όχι μόνο να επαναβεβαιώσει τις ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις σε διπλωματικό επίπεδο, αλλά και να κλείσει οριστικά ένα κεφάλαιο που αγγίζει ευαίσθητα ζητήματα πίστης, εθνικής ευθύνης και ιστορικής συνέχειας.

Η εξέλιξη των συνομιλιών θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον και, όπως όλα δείχνουν, η ελληνική πλευρά προσεγγίζει το θέμα με αποφασιστικότητα και ισχυρό διαπραγματευτικό υπόβαθρο.

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Υπό διερεύνηση δικογραφία για ΟΠΕΚΕΠΕ – Στο φως πιθανές ευθύνες πρώην υπουργών

Νέες εξελίξεις προκαλεί η υπόθεση της διαχείρισης των ευρωπαϊκών ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διαβίβασε στη Βουλή δικογραφία που περιλαμβάνει πιθανές ποινικές ευθύνες δύο πρώην υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης. Πρόκειται για τον Μάκη Βορίδη και τον Λευτέρη Αυγενάκη, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση που σχετίζεται με την κατανομή των ενισχύσεων σε νέους αγρότες.

Η δικογραφία αφορά ενδεχόμενο αδίκημα απιστίας κατά την άσκηση υπουργικών καθηκόντων και εστάλη απευθείας στο Κοινοβούλιο, το οποίο είναι αρμόδιο για την περαιτέρω αξιολόγηση όσον αφορά τα πολιτικά πρόσωπα. Παράλληλα, η εισαγγελική έρευνα σε εθνικό επίπεδο συνεχίζεται για την πιθανή εμπλοκή και άλλων, μη πολιτικών προσώπων, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για επτά άτομα που εξετάζονται για πιθανή διπλή εμπλοκή και για κακοδιαχείριση κοινοτικών κονδυλίων.

Ο κ. Βορίδης, με δήλωσή του στην πλατφόρμα Χ, αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε παρανομία από μέρους του κατά τη θητεία του, υποστηρίζοντας πως δεν χρειάζεται να περιμένει την ανάγνωση του φακέλου για να επιβεβαιώσει την αθωότητά του. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο κ. Αυγενάκης, τονίζοντας ότι άσκησε τα καθήκοντά του με πλήρη διαφάνεια και εμπιστοσύνη στους θεσμούς.

Η υπόθεση προσλαμβάνει ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω του ευρωπαϊκού της χαρακτήρα και των θεσμικών διαστάσεων που ενδέχεται να λάβει. Τα επόμενα βήματα της Βουλής αναμένονται με ενδιαφέρον, καθώς θα καθορίσουν το αν και πώς θα συνεχιστεί η διαδικασία διερεύνησης για τους εμπλεκόμενους πρώην υπουργούς.

DNews Widget
Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Σφοδρή Αντίδραση Αθ. Τάρτη σε Φλωρίδη για Δηλώσεις στη Βουλή

Με σκληρή ανακοίνωση αντέδρασε ο δικηγόρος Αθανάσιος Τάρτης στις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη από το βήμα της Βουλής, σχετικά με υπόθεση τεσσάρων βιασμών, στην οποία αντίδικος της Ζωής Κωνσταντοπούλου είχε εκπροσωπήσει τα θύματα ως πολιτική αγωγή.

Ο κ. Τάρτης χαρακτήρισε ψευδή τα όσα ανέφερε ο υπουργός και κατηγόρησε τον κ. Φλωρίδη για «καρικατουρίστικη παρουσίαση» της δίκης, «ανεπίτρεπτη ονομαστική αναφορά στο θύμα» και «πολιτική στοχοποίηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου».

«Απαράδεκτη και ψευδής η εικόνα που παρουσίασε ο υπουργός»

Ο δικηγόρος τόνισε ότι η πραγματική εικόνα της υπόθεσης αλλοιώθηκε πλήρως στη Βουλή και ότι η πρώην συνήγορος υπεράσπισης Ζωή Κωνσταντοπούλου επέδειξε σεβασμό και επαγγελματισμό. «Η κα Κωνσταντοπούλου υπήρξε άψογη ως συνήγορος και η εντολέας μου εκφράστηκε θετικά για εκείνη», σημείωσε.

«Οι αναβολές δεν οφείλονταν στην υπεράσπιση»

Ο κ. Τάρτης διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι η υπεράσπιση προκάλεσε αναβολές για να καθυστερήσει τη δίκη. Όπως εξήγησε, η δίκη αναβλήθηκε κυρίως για λόγους που σχετίζονταν με την αποχή δικηγόρων, απουσία μαρτύρων και τεχνικά θέματα, ενώ μόνον μία φορά ζητήθηκε αναβολή από την κα Κωνσταντοπούλου λόγω ταυτόχρονης παρουσίας της σε άλλη δίκη, για την υπόθεση Γρηγορόπουλου.

«Στοχοποίηση για πολιτικές σκοπιμότητες»

«Η εργαλειοποίηση μιας παλιάς υπόθεσης για πολιτική στοχοποίηση συναδέλφου είναι απαράδεκτη», τόνισε ο Τάρτης, υπογραμμίζοντας ότι δεν αποδέχεται τον διασυρμό δικηγόρων με πολιτικά κίνητρα. «Ο θεσμικός ρόλος του δικηγόρου είναι ιερός – αποτελεί τον εγγυητή της υπεράσπισης των πολιτών», πρόσθεσε.

«Ανησυχητική η κυβερνητική στάση για τη δημοκρατία»

Ολοκληρώνοντας τη δήλωσή του, ο Αθανάσιος Τάρτης κατήγγειλε την τακτική της κυβέρνησης να αναμοχλεύει υποθέσεις με πολιτική στόχευση. «Η εικόνα μιας κυβέρνησης που ψάχνει δικηγορικές υποθέσεις μιας πολιτικής αρχηγού και τις φέρνει στη Βουλή, είναι εξαιρετικά ανησυχητική για τη δημοκρατία», δήλωσε.

Η υπόθεση επανήλθε στο προσκήνιο μετά τις τοποθετήσεις του Γιώργου Φλωρίδη στη Βουλή, οι οποίες έχουν προκαλέσει κύμα αντιδράσεων, νομικών και πολιτικών.

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Διπλωματική Τριβή Ελλάδας – Λιβύης λίγο πριν την επίσκεψη Γεραπετρίτη

Λίγες ημέρες πριν την προγραμματισμένη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη στη Λιβύη, ένταση δημιουργήθηκε ξαφνικά στις ελληνολιβυκές σχέσεις, με αφορμή την προκήρυξη διεθνούς πρόσκλησης για έρευνες υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση, καταγγέλλοντας την Ελλάδα για «παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων». Όπως αναφέρει, παρακολουθεί με «έντονη ανησυχία» την πρόθεση των ελληνικών αρχών να αδειοδοτήσουν περιοχές για ενεργειακή εξερεύνηση, ορισμένες εκ των οποίων – σύμφωνα με τη λιβυκή πλευρά – εμπίπτουν σε ζώνες «θαλάσσιας κυριαρχίας υπό διαφορά».

Ένσταση για την ελληνική πρωτοβουλία

Η Λιβύη σημειώνει πως τέτοιες κινήσεις χωρίς νομική συμφωνία με το λιβυκό κράτος, παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, καλώντας την Αθήνα να επιλέξει τη διπλωματική οδό. Κάνει λόγο για «μονομερείς λύσεις» που δεν οδηγούν σε ειρήνη και σταθερότητα στη Μεσόγειο και καλεί την Ελλάδα να σεβαστεί τις ιστορικές σχέσεις των δύο χωρών.

Επικείμενη επίσκεψη Γεραπετρίτη σε Τρίπολη και Βεγγάζη

Η επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ έχει στόχο να διατηρήσει τις ισορροπίες μεταξύ των δύο αντίπαλων διοικήσεων της Λιβύης — της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης και της κυβέρνησης της ανατολικής Λιβύης, με έδρα το Τομπρούκ, υπό την επιρροή του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ.

Ωστόσο, οι εξελίξεις περιπλέκουν την προσπάθεια επαναπροσέγγισης, ιδίως μετά τις πληροφορίες που θέλουν τη Βουλή του Τομπρούκ να σχεδιάζει επικύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου του 2019.

Το τουρκολιβυκό μνημόνιο επανέρχεται στο προσκήνιο

Η Συμφωνία Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης είχε υπογραφεί το 2019 και οριοθετούσε θαλάσσιες ζώνες αγνοώντας ελληνικά νησιά όπως η Κρήτη. Είχε ακυρωθεί από το Λιβυκό Εφετείο και αποκηρυχθεί από τη Βουλή του Τομπρούκ.

Ωστόσο, τουρκικά δημοσιεύματα τις τελευταίες εβδομάδες υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση Χαφτάρ προσανατολίζεται πλέον σε επικύρωση της συμφωνίας, στο πλαίσιο της προσέγγισης Τουρκίας – ανατολικής Λιβύης. Μάλιστα, τον περασμένο Απρίλιο, ο υιός του Χαλίφα Χαφτάρ επισκέφθηκε την Άγκυρα και συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας.

Δύσκολο διπλωματικό πεδίο για την Αθήνα

Η συγκυρία φέρνει την Ελλάδα αντιμέτωπη με μια αναζωπύρωση του ζητήματος των θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο και αναδεικνύει τη γεωπολιτική ρευστότητα στη Λιβύη. Η προσεχής επίσκεψη Γεραπετρίτη στις δύο λιβυκές πρωτεύουσες αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς θα κριθεί η δυνατότητα διατήρησης διπλωματικών διαύλων, αλλά και η αποτροπή νομιμοποίησης ενός μνημονίου που η Αθήνα θεωρεί άκυρο και αντίθετο στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en