ΚΑΙΡΟΣ
Σταδιακή υποχώρηση του καύσωνα

Σταδιακή υποχώρηση παρουσιάζει από σήμερα, Δευτέρα 28 Ιουλίου, το έντονο κύμα καύσωνα που έπληξε την Ελλάδα τις προηγούμενες ημέρες. Ωστόσο, παρά τη μείωση της θερμοκρασίας, παραμένει υψηλός ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Καβάλα, η Θάσος και γενικότερα η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, που βρίσκονται στην κατηγορία κινδύνου 3.
Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), η θερμοκρασία αρχίζει να υποχωρεί σημαντικά, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά της χώρας. Σε αρκετές περιοχές η πτώση αναμένεται να φτάσει τους 7 έως 8 βαθμούς Κελσίου, προσφέροντας προσωρινή ανακούφιση από τον παρατεταμένο καύσωνα.
Η αλλαγή αυτή στις καιρικές συνθήκες συνοδεύεται από ενίσχυση των ανέμων, γεγονός που αυξάνει την επικινδυνότητα για την εξάπλωση πυρκαγιών. Τοπικές βροχές ενδέχεται να σημειωθούν στα βόρεια, χωρίς ωστόσο να αναμένεται σημαντική αλλαγή στο ξηρό έδαφος των τελευταίων ημερών.
Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα η χώρα βίωσε ένα από τα ισχυρότερα κύματα καύσωνα των τελευταίων ετών, με τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 44°C σε αρκετές περιοχές.
Οι αρχές συνιστούν στους πολίτες να παραμείνουν σε επιφυλακή και να αποφεύγουν ενέργειες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιές, ειδικά σε δασικές και αγροτικές περιοχές.