ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στα «ύψη» το φυσικό αέριο – Άλμα 30% τις τρεις τελευταίες εβδομάδες

Καθώς δεν ρέει πλέον φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Αίγυπτο, δεν είναι σαφές πότε θα αυξηθούν οι εξαγωγές με δεξαμενόπλοια από τη Βόρεια Αφρική

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου αυξάνονται μετά τη διακοπή των αιγυπτιακών εισαγωγών που απομάκρυνε τις ελπίδες για επανέναρξη των παραδόσεων στην Ευρώπη, αυξάνοντας τους κινδύνους εφοδιασμού, καθώς το Ισραήλ επέκτεινε την χερσαία του επίθεση στη Γάζα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Δεκεμβρίου εκτινάχθηκαν έως και 4,5% τη Δευτέρα. Οι τιμές είναι περίπου 30% υψηλότερες από ό,τι πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή πριν από τρεις εβδομάδες, υπογραμμίζοντας το πόσο ευάλωτη είναι η αγορά της Ευρώπης σε γεωπολιτικούς κινδύνους μετά την ενεργειακή κρίση του περασμένου έτους.

Καθώς δεν ρέει πλέον φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Αίγυπτο, δεν είναι σαφές πότε θα αυξηθούν οι εξαγωγές με δεξαμενόπλοια από τη Βόρεια Αφρική. Ενώ οι ροές προς την Ευρώπη αποτελούν συνήθως ένα μικρό μερίδιο, μια βασική απειλή για τις αγορές ενέργειας θα ήταν η εμπλοκή άλλων περιφερειακών δυνάμεων και οι διακοπές στα στενά του Ορμούζ, μια ζωτικής σημασίας υδάτινη οδός για το αργό πετρέλαιο και το υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Η Ευρώπη χρειάζεται LNG από οποιαδήποτε πηγή μπορεί να πάρει για να διατηρήσει την ισορροπία της μετά τη διακοπή των περισσότερων ροών φυσικού αερίου του ρωσικού αγωγού υπό το φως του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.
Επίσης οι ροές από τον μεγαλύτερο προμηθευτή, τη Νορβηγία μειώθηκαν το Σαββατοκύριακο μετά από βλάβη του συμπιεστή στη μονάδα επεξεργασίας αερίου Nyhamna.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Δεκεμβρίου, το πιο ενεργό συμβόλαιο, κέρδισαν 3,4% στα 54,82 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 8:27 π.μ. στο Άμστερνταμ.

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version