Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Στα «θρανία» οι νέοι δήμαρχοι Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης

Ενημέρωση για διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης

Στο πλαίσιο του συμβουλευτικού και υποστηρικτικού της ρόλου προς τους Δήμους της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) ΑΜΘ, σε συνέχεια σχετικής απόφασης του διοικητικού της συμβουλίου, διοργάνωσε στην Κομοτηνή σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης & Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑA) ημερίδα ενημέρωσης των νέων Δημοτικών Αρχών, στοχεύοντας στην υλοποίηση περαιτέρω υποστηρικτικών ενεργειών προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου αποτέλεσαν το θεματικό περιεχόμενο της πρώτης ενότητας, καθώς η αποδοτικότερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων κρίνεται ως θέμα μείζονος σημασίας στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ.

Στη δεύτερη θεματική ενότητα αναπτύχθηκαν από εξειδικευμένα στελέχη αρμόδιων φορέων κυρίως η οικονομική διοίκηση και διαχείριση των Δήμων.

Η ημερίδα έλαβε χώρα πρωινές και μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης 24 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο «Χρήστος & Εύη» και την παρακολούθησαν δήμαρχοι και στελέχη των κατά τόπους Δημοτικών Αρχών.

Μικροί και πιο αδύναμοι Δήμοι μπορούν να επωφεληθούν ακόμη περισσότερο από αυτές τις ενημερωτικές εκδηλώσεις, έκανε γνωστό μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο απερχόμενος πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ Βασίλης Μαυρίδης. Αναγνώρισε ότι προς αυτή την κατεύθυνση έχει κάνει μερικά βήματα κι η ίδια η κυβέρνηση, αλλά χρειάζονται ακόμη περισσότερα.

Χρηματοδοτικά εργαλεία, οικονομική διαχείριση, δυσκολίες νέου νομοθετικού πλαισίου και επίλυση αποριών, περιελάμβανε μεταξύ άλλων η προχθεσινή ημερίδα, ενώ στα θετικά σύμφωνα με τον κο Μαυρίδη ήταν πως «άνοιξαν δίαυλοι επικοινωνίας μέσα στην πηγή της πληροφορίας, ώστε ο καθένας να μπορεί να απευθύνεται στους αρμόδιους και να παίρνει απαντήσεις».

Συναινετικά προς τη νέα θητεία
Με δεδομένο ότι ο Βασίλης Μαυρίδης δεν εξελέγη δήμαρχος Ορεστιάδας κι αναλαμβάνει θέση διευθυντή στο πολιτικό γραφείο του νέου περιφερειάρχη ΑΜΘ Χριστόδουλου Τοψίδη, αναμένεται αλλαγή προσώπου στο προεδρείο της ΠΕΔ ΑΜΘ, με επικρατέστερο πρόεδρο τον Θεόδωρο Μουριάδη, δήμαρχο Καβάλας. Όλα δείχνουν, όπως δεν έκρυψε ο Βασίλης Μαυρίδης, ότι ο νέος πρόεδρος θα εκλεγεί συναινετικά από το σύνολο των δημάρχων, όπως δηλαδή είχε εκλεγεί κι ο ίδιος με ενιαίο ψηφοδέλτιο.

Τέλος, σχολιάζοντας το νέο ρόλο του στην Περιφέρεια ΑΜΘ, τόνισε: «είναι πολλές οι δυνατότητες που έχει η Περιφέρεια, υπάρχουν αρκετά χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να αξιοποιήσουν οι Δήμοι», ενώ αναγνώρισε ότι θα προσπαθήσει να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των δύο βαθμών τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη.

ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟ : xronos.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Σέρρες | ΙΧ “προσγειώθηκε” σε σταθμευμένα αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης

Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι περαστικοί στην οδό Γεωργίου Παπανδρέου, – έναν από τους κεντρικούς και πολυσύχναστους οδικούς άξονες της πόλης των Σερρών – βλέποντας ΙΧ αυτοκίνητο να “πετάει” και να καταλήγει πάνω σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα επί της οδού, προκαλώντας υλικές ζημιές.

Σέρρες: ΙΧ “προσγειώθηκε” σε σταθμευμένα αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης
Η  οδηγός που για άγνωστο λόγο έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου της, είναι καλά στην υγεία της.
epiloges.tv

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Στάδιο Ανθή Καραγιάννη | Άλλες 100.000 ευρώ απο την Περιφέρεια ΑΜΘ

Η υπογραφή απόφασης από τον Περιφερειάρχη Χριστόδουλο Τοψίδη για χρηματοδότηση έργων συντήρησης στο γήπεδο αποτελεί θετικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η χορήγηση πόρων ύψους 70.000 ευρώ από παλιότερη απόφαση του 2023, καθώς και η προοπτική για επιπλέον 100.000 ευρώ, αναδεικνύουν την προσπάθεια των τοπικών αρχών να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα κεφάλαια για το έργο.

Ωστόσο, τα χρήματα αυτά δεν επαρκούν για την πραγματοποίηση των έργων συντήρησης, καθώς πρώτη προτεραιότητα είναι η αντικατάσταση του ταρτάν που απαιτεί 1 εκατομμύριο ευρώ.

Ο Δήμος Καβάλας συνεχίζει να αναζητά επιπλέον πηγές χρηματοδότησης, όπως ευρωπαϊκά προγράμματα ή συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ | Ο υπό προθεσμία Κασσελάκης, τα κέρδη του Παππά, το χαμένο κόμμα του Τσίπρα

Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν πλέον τρία στρατόπεδα. Και τίποτα δεν δείχνει πως η μεταξύ τους συνύπαρξη θα είναι αρμονική. Τουναντίον, οι αιχμές, τα ψηφισμένα κείμενα και οι διαφορετικές αναγνώσεις των στελεχών, δείχνουν πως οι ευρωεκλογές παραμένουν η «ημέρα κρίσης» του Στέφανου Κασσελάκη.

Ο Κασσελάκης νοιάζεται μόνο για την εικόνα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε σε αυτό το συνέδριο ότι δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για τις υπάρχουσες κομματικές δομές. Τον απασχολεί μόνο πώς θα υπερισχύσει επικοινωνιακά και πώς θα διατηρήσει την ιδιότυπη επαφή του με τους οπαδούς του. Γι αυτό ο Στέφανος Κασσελάκης, επέλεξε να συμπεριφερθεί περισσότερο ως pop είδωλο παρά ως πολιτικός ηγέτης. Χρησιμοποίησε συναισθηματικά φορτισμένες λέξεις (αγαπώ, προδίδω, ραγισμένη καρδιά κλπ) ενώ δεν δίστασε στον οίστρο της ομιλίας του να στοχοποιήσει όσους και όσες δεν τον χειροκρότησαν ή δεν σηκώθηκαν όρθιοι να τον «αποθεώσουν». Το εχθρικό (με όλη τη σημασία της λέξης) κλίμα φάνηκε άλλωστε και κατά την ομιλία της Όλγας Γεροβασίλη, όταν δεν έλειψαν οι εκδηλώσεις ακραίου εχθρικού οπαδισμού.

Το περιβάλλον του από την άλλη επιχείρησε να αλλάξει την ίδια την πραγματικότητα. Οι Καπνισάκης και Αυγέρη έφτασαν χθες στην αίθουσα των δημοσιογράφων, με σκοπό να τους πείσουν ότι δεν έγινε καμιά ψηφοφορία επειδή απέσυρε την υποψηφιότητά της η Όλγα Γεροβασίλη. Τα σχετικά ντοκουμέντα και βίντεο διέψευσαν τα περί απουσίας ψηφοφορίας, ενώ η αντιπρόεδρος της Βουλής αποσαφήνισε ότι δεν αποσύρθηκε ποτέ από την μάχη. Κατόπιν στην αίθουσα έφτασε και ο Πάνος Ρήγας, πρόεδρος του συνεδρίου, τον οποίο συνόδευε -διόλου διακριτικά- ο Μανώλης Καπνισάκης.

Όλα αυτά δεν αφορούν το αποτέλεσμα αυτό καθαυτό του συνεδρίου, άλλωστε στα ψηφισμένα πολιτικά κείμενα του συνεδρίου συμπεριελήφθη η πρόταση των Φάμελλου, Παππά και Γιώργου Τσίπρα. Η βασική έγνοια του Στέφανου Κασσελάκη και του περιβάλλοντός του ήταν να φανεί ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βγήκε αλώβητος και με ανανεωμένη εντολή από τη συνεδριακή σύγκρουση.

Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης δεν κατάφερε να του δοθεί η δυνατότητα να διεκδικήσει «αναβάπτισή» του από τα μέλη και «λευκή επιταγή» μέχρι τις εθνικές εκλογές. Φαίνεται ότι οι ευρωεκλογές θα είναι το πιο σοβαρό τεστ στο οποίο θα κριθεί και η συνέχιση της προεδρίας του.

Η ομάδα των «τριών» θέλει τον έλεγχο των δομών και του Κασσελάκη

Την ώρα που οι συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη επιχειρούσαν να καλλιεργήσουν την εικόνα ενός προέδρου που βγήκε πιο ισχυρός από το Συνέδριο, οι Παππάς, Φάμελλος και Γιώργος Τσίπρας σε συνομιλίες τους αμφισβητούσαν τους ισχυρισμούς του προεδρικού περιβάλλοντος, ενώ εμφανίζονταν ενοχλημένοι από τα περί μη υπερψήφισης του κειμένου που κατέθεσαν.

Πριν την ομιλία Κασσελάκη, πληροφορίες έφεραν τον διευθυντή του γραφείου του, Μανώλη Καπνισάκη, και τον Νίκο Παππά να επιχειρούν να έρθουν σε συνεννόηση. Τελικά όμως, η πρότασή των «τριών» στρεφόταν κατά της επιμονής του Στέφανου Κασσελάκη να πάει σε εκλογές. Όταν χθες φάνηκε ότι η πρόταση των «τριών» είχε την ευρύτατη υποστήριξη του συνεδριακού ακροατηρίου, που εμφανέστατα δεν μπορούσε να διακρίνει τους λεπτούς σχεδιασμούς και τις σκοπιμότητες των διαφόρων ομάδων, ο Στέφανος Κασσελάκης παρενέβη και κήρυξε την «λήξη» του ερωτήματος για το αν πρέπει να γίνουν ή όχι εκλογές. Επιχείρησε λοιπόν να εμποδίσει να καλλιεργηθούν εντυπώσεις περί ήττας του.

Ωστόσο, η τελική συμπερίληψη της πρότασης των τριών στα ψηφισμένα ντοκουμέντα, έχει και πρακτικό αποτέλεσμα. Ο Στέφανος Κασσελάκης υποχρεούται πια να επανενεργοποιήσει το Εκτελεστικό Γραφείο, που θα τον πλαισιώσει για τις ευρωεκλογές. Είναι μια εξέλιξη που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να αποφύγει, καθώς κάθε όργανο είναι γι αυτόν βραχνάς και μπορεί να επιφέρει έλεγχο και αμφισβήτηση. Παράλληλα, δε, η ομάδα των «τριών» ανάγεται σε ρυθμιστή της διάρκειας και της ευελιξίας της προεδρίας Κασσελάκη.

Ο Τσίπρας πάλεψε σε ένα κόμμα που δεν υπάρχει πια

Ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη δεν έχει σχεδόν καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Μπορεί ο θαυμασμός για τον ηγέτη να παραμένει, ωστόσο πλέον λαμβάνει τοξικά χαρακτηριστικά ανοιχτής εχθροπραξίας. Η βάση του κόμματος έχει μεταλλαχθεί, η φρασεολογία έχει εκτραχυνθεί, οι επιθέσεις έχουν ξεφύγει από τα συνήθη πολιτικά όρια. Και οι οπαδοί του Στέφανου Κασσελάκη, τα άτομα που ο ίδιος εννοεί ως βάση του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν στην μεγάλη τους πλειοψηφία διαρρήξει τις σχέσεις τους με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τις παραδόσεις της Αριστεράς.

Όταν ο Στέφανος Κασσελάκης χθες «έκλεινε» το συνέδριο, οι αναφορές του στον Αλέξη Τσίπρα δεν έτυχαν ιδιαίτερα θερμού χειροκροτήματος. Είχε προηγηθεί σειρά ομιλιών συνεργατών του σημερινού προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με ευθείες βολές κατά του προκατόχου του, με κεντρική «γραμμή» ότι ο Αλέξης Τσίπρας κακώς παρενέβη και απουσίασε από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

ethnos.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en