Quantcast
Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Spiegel | Στο μεταίχμιο η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες

image_print

«Κράτη –μέλη της ΕΕ εγείρουν απαιτήσεις εναντίον της συμφωνίας με την Τουρκία για τους πρόσφυγες» γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποσχεθεί στην Άγκυρα τη χορήγηση επιπλέον δισεκατομμυρίων, προκειμένου η Τουρκία να κρατήσει κλειστά τα σύνορά της προς την Ευρώπη, αλλά «αρκετά κράτη μέλη της – μεταξύ αυτών και η Γερμανία – αρνούνται την καταβολή περαιτέρω χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα η συμφωνία για τους πρόσφυγες να βρίσκεται στο μεταίχμιο», σημειώνεται στο σχετικό άρθρο του Der Spiegel.

Το γερμανικό περιοδικό επικαλούμενο εσωτερικά έγγραφα της ΕΕ που έχει στη διάθεσή του, αναφέρει ότι στο πλαίσιο εμπιστευτικών συσκέψεων αρκετά κράτη της ΕΕ έχουν διαμαρτυρηθεί επανειλημμένως εναντίον της σχεδιαζόμενης χρηματοδότησης της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας.

Έμπιστη πηγή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, σε μία συνάντηση της αρμόδιας ευρωπαϊκής επιτροπής στις 28 Ιουνίου 2017, απηύθυνε προειδοποιήσεις σχετικά με το γεγονός ότι μία απόφαση αναφορικά με την καταβολή της δεύτερης δόσης χρηματοδότησης προς την Τουρκία, θα πρέπει να ληφθεί μόνον εφόσον μπουν σε εφαρμογή τα ήδη συμφωνηθέντα σχέδια – πχ για ανέγερση σχολείων ή νοσοκομείων.

«Αν και όλοι στην Ευρώπη είναι σύμφωνοι ως προς το ότι η Τουρκία πρέπει να κρατήσει μακριά τους πρόσφυγες, υπάρχει διαμάχη ως προς το ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό για αυτό. Με βάση τη συμφωνία μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας προ διετίας, η Τουρκία θα έπρεπε να λάβει έξι δισεκατομμύρια ευρώ, εφόσον σε αντάλλαγμα κρατήσει κλειστά τα σύνορά της προς την Ευρώπη. Τα μισά από τα προβλεπόμενα κονδύλια έχουν ήδη μεταβιβαστεί και τα υπόλοιπα είναι έτοιμα από πλευράς Κομισιόν» υπογραμμίζει το Spiegel, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ωστόσο, το περιοδικό επικαλούμενο τα ευρήματα των δικών του ερευνητών και των συνεργατών τους από το δίκτυο του Ευρωπαϊκών Ερευνητικών Συνεργασιών (ΕΙC), αναφέρει ότι καταδεικνύεται ότι δεν είναι ξεκάθαρο για πού ακριβώς προορίζονται τα χρήματα.

H Γερμανία, με βάση την ποσοστιαία κατανομή των βαρών με κριτήριο την οικονομική ισχύ των κρατών – μελών της ΕΕ, έχει δαπανήσει για την πρώτη καταβληθείσα δόση προς την Τουρκία το μεγαλύτερο ποσό μεταξύ των χωρών, σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, πρόθεση της Κομισιόν είναι και η δεύτερη δόση να διευθετηθεί με βάση την ίδια αρχή κατανομής, αλλά ως προς αυτό εγείρονται αντιστάσεις.

Όπως επισημαίνεται, από τα 26 μακροπρόθεσμα, «μη ανθρωπιστικού χαρακτήρα» σχέδια που έχουν συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές, έχουν υλοποιηθεί λιγότερα από τα μισά, ενώ αρκετά δεν έχουν ακόμη καν δρομολογηθεί. Σε κοινή τους επιστολή προς την Κομισιόν, Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Φινλανδία, απαιτούν την καταβολή των υπόλοιπων τριών δισεκατομμυρίων ευρώ αποκλειστικά σε βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ, κάτι που απορρίπτει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Επιπρόσθετα, τα κράτη της ΕΕ καταγγέλλουν και έλλειμμα διαφάνειας, ενώ σε μία εσωτερική σύσκεψη στις 8 Νοεμβρίου 2017, η γερμανική κυβέρνηση ζήτησε να μάθει από την Κομισιόν με ποια ακριβώς οικονομικά μέσα θα χρηματοδοτηθούν οι δόσεις βοήθειας προς την Τουρκία και αν η εξοικονόμηση θα γίνει σε βάρος άλλων προγραμμάτων. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ματσιέζ Ποπόφσκι απέφυγε να δώσει κάποια απάντηση, ενώ μερικά κράτη – μέλη απαίτησαν από τις Βρυξέλλες μία απολογιστική έκθεση, πριν από την περαιτέρω εκταμίευση χρημάτων.

Σύμφωνα με το Spiegel, η διαμάχη για τα χρήματα καταδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι το θέμα της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας αφορά λιγότερο ένα καλά μελετημένο σχέδιο διαχείρισης της μετανάστευσης και περισσότερο μία βιαστική ενέργεια προς καθησυχασμό κυρίως των ψηφοφόρων στην Ευρώπη. Μέλος της αρμόδιας για το θέμα επιτροπής λέει ότι η συμφωνία του 2016 τέθηκε υπό διαπραγμάτευση «εν μία νυκτί», και προσθέτει ότι «αυτός δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο εργάζεται η ΕΕ κατά τα άλλα».

newsbeast.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Τραμπ απειλεί με πλήγματα στο Ιράν

image_print

Νέα προειδοποίηση για κλιμάκωση των αμερικανικών επιθέσεων κατά του Ιράν απηύθυνε ο Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνοντας ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να πλήξει κρίσιμες ενεργειακές και συγκοινωνιακές υποδομές, εάν η Τεχεράνη δεν αποδεχθεί την έναρξη διαπραγματεύσεων.

Σε συνέντευξή του στο Fox News, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι από την επόμενη εβδομάδα θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί, ενώ στη συνέχεια οι επιθέσεις ενδέχεται να επεκταθούν και σε γέφυρες.

Ο Τραμπ προειδοποίησε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί σημαντικά για το Ιράν, εάν η ηγεσία του δεν καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών για την επίτευξη συμφωνίας.

Ερωτηθείς για τη διάρκεια των αμερικανικών βομβαρδισμών, οι οποίοι συνεχίζονται για τέταρτη διαδοχική ημέρα, ξεκαθάρισε ότι οι επιχειρήσεις θα σταματήσουν μόνο όταν ο ίδιος κρίνει ότι έχουν επιτευχθεί οι στόχοι τους.

Παράλληλα, οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν νέο κύμα πληγμάτων εναντίον του Ιράν και την επαναφορά του αποκλεισμού στα νότια λιμάνια της χώρας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, πάντως, φάνηκε να υπαναχωρεί από προηγούμενη εξαγγελία περί επιβολής φόρου στα πλοία που διέρχονται από τα Στενά του Ορμούζ, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για το καθεστώς της διεθνούς ναυσιπλοΐας.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Ιορδανία: Αναχαίτισε τρεις ιρανικούς πυραύλους

image_print

Τρεις ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους αναχαίτισαν και κατέστρεψαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ιορδανίας, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωσή τους.

Οι πύραυλοι καταρρίφθηκαν αμέσως μετά την είσοδό τους στον ιορδανικό εναέριο χώρο, καθώς η Τεχεράνη είχε ανακοινώσει ότι στοχοθέτησε στρατιωτική βάση την οποία χρησιμοποιούν οι δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών στο χασεμιτικό βασίλειο.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες για τον ακριβή στόχο των πυραύλων ή για τυχόν ζημιές και τραυματισμούς από την αναχαίτιση.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Πλήγματα σε 20 ρωσικά πλοία

image_print

Σε νέα κλιμάκωση των επιχειρήσεων στη Μαύρη Θάλασσα, η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας 20 ρωσικά πλοία, εκ των οποίων τα 17 ήταν δεξαμενόπλοια μεταφοράς πετρελαίου.

Ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων μη επανδρωμένων συστημάτων, Ρόμπερτ Μπρόβντι, ανέφερε μέσω Telegram ότι ανάμεσα στους στόχους βρίσκονταν επίσης δύο πλοία μεταφοράς υγροποιημένου αερίου και ένα ρυμουλκό.

Την ίδια ώρα, η Ρωσία συνέχισε τις επιθέσεις της σε ουκρανικές λιμενικές εγκαταστάσεις, υποστηρίζοντας ότι έπληξε τέσσερα πλοία που μετέφεραν φορτία για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν με τηλεκατευθυνόμενα όπλα ακριβείας και επιθετικά drones στα λιμάνια της Οδησσού και του Τσορνομόρσκ.

Οι ρωσικές δυνάμεις φέρονται να έπληξαν εγκαταστάσεις εκφόρτωσης καυσίμων και λιπαντικών, δεξαμενές αποθήκευσης, καθώς και τέσσερα πλοία στα λιμάνια Τσορνομόρσκ και Ντνίπρο Μπουχ.

Οι ισχυρισμοί των δύο πλευρών για την έκταση των πληγμάτων και τις ζημιές δεν έχουν επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα.

Στο Κίεβο η φον ντερ Λάιεν

Στο μεταξύ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έφθασε στο Κίεβο, ανακοινώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί νέες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών και ουκρανικών αμυντικών βιομηχανιών.

Όπως ανέφερε, στόχος είναι να αυξηθεί και να επιταχυνθεί η παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού και πυρομαχικών.

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Ουκρανία φέρεται να εξασφάλισε εξαίρεση που θα της επιτρέψει να χρησιμοποιήσει μέρος ευρωπαϊκού δανείου για την αγορά κινεζικών εξαρτημάτων κατασκευής drones.

Η εξαίρεση φέρεται να αφορά μέρος δόσης ύψους 6 δισ. ευρώ. Η σχετική πληροφορία, πάντως, δεν έχει επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en