Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

SOS Δημάρχου Βελβεντού μετά το κλείσιμο της Γέφυρας | Δεν έχουν συντηρηθεί ούτε οι εναλλακτικές διαδρομές

Ανέτοιμες να υποδεχτούν τον όγκο των οχημάτων που αναμένεται να διοχετευθούν από σήμερα- μετά το κλείσιμο της Υψηλής Γέφυρας-είναι οι εναλλακτικές διαδρομές που συνδέουν την Θεσσαλία με την Δυτική Μακεδονία και τα Βαλκάνια (Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία) στο ύψος του Βελβεντού και των Σερβίων.

Αυτοκίνητα και φορτηγά από το Βελβεντό και τα Σέρβια θα συνδέονται με την Κοζάνη είτε μέσω μιας άλλης γέφυρας, αυτής του Ρυμνίου, διασχίζοντας μια διαδρομή 60 χιλιομέτρων- 25 χλμ περισσότερα από αυτή που έκαναν διαμέσου της Υψυλής Γέφυρας, είτε μέσω του επαρχιακού δρόμου Πολυφύτου που είναι 45 χιλιόμετρα απόσταση.

Πρόκειται για μια περιοχή αγροτική και κτηνοτροφικοί όπου οι κάτοικοι χρησιμοποιούν τους δρόμους για να μετακινηθούν στα χωράφια τους, τις μονάδες τους αλλά και για να εργαστούν στον υδροηλεκτρικό σταθμό Πολυφύτου. Από σήμερα νταλίκες που μεταφέρουν πρώτες ύλες για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς της περιοχής, φορτηγά ανεφοδιασμού καυσίμων, λεωφορεία με εργαζόμενους μαθητές και φοιτητές αλλά και κάτοικοι που πηγαινοέρχονται καθημερινά στην έδρα του νομού στην Κοζάνη για υγειονομικούς ή άλλους λόγους  θα περνούν μέσα από μικρούς οικισμούς, διασχίζοντας επαρχιακούς δρόμους με δύσκολα περάσματα.

Γέφυρα Σερβίων
Γέφυρα Σερβίων

Δήμαρχος Βελβεντού: «Σε ένα δίμηνο από τώρα θα ξεκινήσει η συγκομιδή. Πως θα πάνε τα προϊόντα στη βόρεια Ελλάδα και στο εξωτερικό»

«Σε ένα δίμηνο από τώρα θα ξεκινήσει η συγκομιδή. Πως θα πάνε τα προϊόντα στη βόρεια Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι τεράστιο θέμα» αναρωτιέται ο δήμαρχος Βελεβντού Μανώλης Στεργίου στο ethnos.gr και συνεχίζει: «Και οι δύο δρόμοι είναι ανέτοιμοι να υποδεχτούν τόσο μεγάλο όγκο οχημάτων και χρειάζονται άμεση βελτίωση. Οι εναλλακτικές διαδρομές δεν είναι αυτές που θα έπρεπε να είναι για κάθε ενδεχόμενο. Έπρεπε να είναι εδώ και χρόνια συντηρημένοι αυτοί οι παράλληλοι δρόμοι.

Είναι ασυντήρητοι και αυτό οφείλεται στην ανετοιμότητα της Περιφέρειας  να προετοιμάσει τις εναλλακτικές διαδρομές τα τελευταία τρία χρόνια. Χθες κατέθεσα μια σειρά από έγγραφα με τα οποία ζητούσα και ξαναζητούσα από την Περιφέρεια να γίνει η συντήρηση του δρόμου Πολυφύτου προκειμένου να τον έχουμε έτοιμο σε περίπτωση που είτε κάποιος φοβόταν να περάσει από αυτήν είτε σε περίπτωση που αυτή έκλεινε-όπως τώρα- και ήθελε να φτάσει στην έδρα του νομού. Τουλάχιστον 10 φορές το έχω ζητήσει εγγράφως  χωρίς να υπολογίζω τις προφορικές οχλήσεις».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο παραμένει άγνωστο αν η γέφυρα του Ρυμνίου η οποία και θα δεχτεί από σήμερα τον μεγαλύτερο όγκο οχημάτων μπορεί να δεχτεί αυτόν τον κυκλοφοριακό φόρτο. «Προφανώς και αυτή η γέφυρα θα πρέπει να ελεγχθεί για τις αντοχές της και για το φόρτο που μπορεί να δεχτεί. Δεν υπάρχει κάτι αυτή την στιγμή. Αν όμως η ένταση της κυκλοφορίας αυξηθεί προφανώς και υπάρχει θέμα».

«Κάθε φορά που βρέχει κατεβαίνουν καινούργια φερτά υλικά και κλείνουν το δρόμο»

Την ίδια ώρα ο δρόμος Πολυφύτου-η επόμενη εναλλακτική διαδρομή- υπέστη ζημιές μετά από μία θεομηνία του 2020 και τα ρέματα κατέβασαν εκατοντάδες τόνους φερτών υλικών με αποτέλεσμα να κλείσουν τα περάσματα. Έκτοτε ο δήμος Βελβεντού ζήτησε να γίνει καθαρισμός ρεμάτων, ο οποίος όμως δεν έγινε σύμφωνα με τον δήμαρχο. «Ζητήσαμε να τον κάνουμε εμείς ως δήμος αλλά δεν μας επιτρεπόταν γιατί η αρμοδιότητα των ρεμάτων ανήκουν στις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας. Πήραμε πρωτοβουλία στα όρια της νομιμότητας και κάναμε ανοίγματα για να περνούν τα οχήματα των εργαζομένων αλλά κάθε φορά που βρέχει κατεβαίνουν καινούργια φερτά υλικά και κλείνουν το δρόμο. Χρησιμοποιούμε σκαπτικά μηχανήματα για να ανοίξουμε τα περάσματα για τους εργαζόμενους, τους κτηνοτρόφους και τους κατοίκους του Βελβεντού».

 

Γέφυρα Σερβίων/ethnos.gr
Γέφυρα Σερβίων/ethnos.gr

Περιφέρεια: Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται το συντομότερο δυνατό για να προσφέρουμε ασφαλείς εναλλακτικές διαδρομές στους διερχόμενους οδηγούς

Στο μεταξύ μετά από σύσκεψη που έγινε την Πέμπτη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας οι τεχνικές υπηρεσίες ανέλαβαν την υποχρέωση να κάνουν ότι χρειάζεται το συντομότερο δυνατό για να προσφέρουν ασφαλείς εναλλακτικές διαδρομές στους διερχόμενους οδηγούς. 

Αναστατωμένοι οι κάτοικοι

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Βελβεντού οι κάτοικοι είναι αναστατωμένοι και ανήσυχοι. «Μετά  από δύο χρόνια πανδημίας με τον εγκλεισμό και όλους τους περιορισμούς που είχαμε πάμε να ανοίξουμε λίγο και μας έρχεται καινούργιο βάσανο». Σημειώνεται ότι ειδικά το Βελβεντό δεν έχει διέξοδο ούτε προς την Πιερία γιατί εδώ και πάρα πολλά χρόνια εκκρεμεί η κατασκευή 4,5 χιλιομέτρων χωματόδρομου. «Δεν έχει ασφαλτοστρωθεί για να μπορούμε να πάμε στην Κατερίνη. Το Βελβεντό είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τις θεομηνίες του Σεπτεμβρίου. Εδώ χρειαζόμαστε γενναίες πολιτικές αποφάσεις που να χουν και ένα αντίκρισμα στη πράξη και στην καθημερινότητά μας».

Πως φτάσαμε στο κλείσιμο της γέφυρας

Κατασκευαστικές ατέλειες οδήγησαν στο κλείσιμο της  Υψηλής Γέφυρας Σερβίων όπως ενημέρωσε το Σώμα του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης. «Από την αυτοψία του καθηγητή του ΑΠΘ Κατάκαλου βρέθηκε ότι η ρωγμή στο σημείο οφείλεται στην έλλειψη οπλισμού. Κατά την κατασκευή της δεν τοποθετήθηκε οπλισμός μεταλλικός στο σκαλοπάτι του προβόλου, στο καταληκτικό του σημείο που δέχεται και την μεγαλύτερη πίεση από το κατάστρωμα. Και από την στατική του καταπόνηση έχει υποστεί ρωγμή και είναι εγκληματικό αυτό που συνέβη. Παράλληλα, είχε αφεθεί κατά το καλούπωμα της γέφυρας ένα ξύλο του καλουπιού και εξαιτίας της υγρασίας είχε ως αποτέλεσμα την οξείδωση των δυο τενόντων» είπε ο κ. Κασαπίδης. O περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης αποφάσισε τελικά να εισηγηθεί προς την Ελληνική Αστυνομία την ολική απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των οχημάτων από την υψηλή γέφυρα των Σερβίων. Τα νεότερα στοιχεία των μετρήσεων των ρωγμών οδήγησαν τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας στη σημαντική, από κάθε πλευρά, αυτή απόφαση, μετά την ξαφνική αποχώρησή του από τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας

«Η Περιφερειακή Αρχή, με μέλημα την ασφάλεια των πολιτών της, προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες αρμοδιότητάς της, ακολουθώντας τις υποδείξεις ειδικών επιστημόνων και των Υπηρεσιών της. Με αυτά τα κριτήρια, αποφασίστηκε και η ολική απαγόρευση κυκλοφορίας στην Υψηλή Γέφυρα Σερβίων, από το βράδυ της 16ης Μαρτίου. Όλοι εργαζόμαστε ασταμάτητα για την όσο το δυνατόν μικρότερη ταλαιπωρία των συμπολιτών μας και την ελαχιστοποίηση των οικονομικών συνεπειών για την περιοχή».

ethnos.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Γ. Οικονόμου | Έμπρακτη στήριξη της Κυβέρνησης στην κοινωνία

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννη Οικονόμου, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και τον δημοσιογράφο, Γιώργο Αυτιά, αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης στην κοινωνία, αναφέροντας χαρακτηριστικά…
“Ο στόχος και η επιδίωξή μας είναι τα μέτρα που ψηφίζουμε να υλοποιούνται και να μην μένουν κενό γράμμα. Τα μέτρα αυτά είναι η έμπρακτη στήριξη της κοινωνίας για να ανταπεξέλθει στις μεγάλες και υπαρκτές δυσκολίες με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη στην καθημερινότητά της, στον οικονομικό της βίο. 
Η νέα γενιά, αυτοί που βγαίνουν από τα Πανεπιστήμια, που μπαίνουν στην αγορά εργασίας, που θέλουν να κάνουν το επόμενο βήμα στη ζωή τους, να φύγουν από τα σπίτια τους, να φτιάξουν την οικογένειά τους, χρειάζονται στήριξη για να ανταπεξέλθουν στο πρόβλημα στέγης, στα υψηλά ενοίκια.
Με το πρόγραμμα που θέτουμε σε εφαρμογή δίνεται η δυνατότητα στα νέα ζευγάρια με πολύ φθηνό δανεισμό να μπορέσουν να κάνουν το βήμα, να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, να βρουν το δικό τους χώρο.
Σε ό,τι αφορά στον κατώτατο μισθό, θυμίζω: Από τα 650 ευρώ που ήταν το 2019, το 2023 ανεβαίνει στα 780 ευρώ. Μέσα σε μια περίοδο, που κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν. Προφανώς και οι δυσκολίες παραμένουν. Μην ξεχνούμε, όμως, ότι κοντά σ’ αυτό υπάρχει το επίδομα στέγασης το market pass, το επίδομα θέρμανσης, που αυξήθηκε πάρα πολύ τα προηγούμενα χρόνια. 
Όλοι οι μισθοί μεσοσταθμικά αυξήθηκαν κατά 12,5% σε σχέση με το 2019. Σήμερα, με τον κατώτατο μισθό αμείβονται 60.000 άνθρωποι λιγότεροι, από ότι αμείβονταν το 2019. Σήμερα, είναι περισσότεροι οι άνθρωποι, που παίρνουν πάνω από 1.000 ευρώ σε σχέση μ’ αυτούς που έπαιρναν παλιότερα. 
Αυτό σημαίνει ότι το σχέδιο μας, η αναπτυξιακή μας πολιτική, η φιλοσοφία, η επιλογή να μειώσουμε τους φόρους, να μειώσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές, να εμπεδώσουμε ένα κλίμα σταθερότητας για να ανοίξουν οι δουλειές, οδήγησε σε μείωση της ανεργίας και σ’ αυτό, που είναι επιθυμία και στόχος όλων μας, να αυξηθούν τα εισοδήματα. 
Η μεγάλη πρόκληση, το μεγάλο στοίχημα της νέας τετραετίας, του Πρωθυπουργού, του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι να συγκλίνουν ακόμη περισσότερο οι αποδοχές όλων των Ελλήνων με  τον μέσο ευρωπαϊκό όρο στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Αυτός είναι ο στόχος. Οι Έλληνες έκαναν μεγάλες θυσίες για να μείνει η Πατρίδα όρθια -οι εργαζόμενοι, οι επιχειρηματίες- την περίοδο των Μνημονίων, των κρίσεων. 
Ήρθε η ώρα οι θυσίες να επιστρέψουν στην ελληνική κοινωνία. Αυτό μπορεί να γίνει με ένα σχέδιο, που θα φέρνει επενδύσεις, με μια οικονομία που θα αναπτύσσεται και θα μπορεί να στηρίξει αυτή την αύξηση των αποδοχών.
Μην ξεχνάτε: Δεκαεπτά μειώσεις συντάξεων μέχρι το 2019. Τώρα έχουμε αύξηση 7,75% και μείωση της προσωπικής διαφοράς για πάρα πολλούς, που δεν είδαν καθαρή αύξηση. Μέχρι το 2019 είχαμε μια πολιτική υπερφορολόγησης με νέους φόρους πάνω από 50 φορές. 
Τώρα συνεχείς και αλλεπάλληλες μειώσεις φόρων. Αυξήσεις στον κατώτατο μισθό. Αυξήσεις μισθών σε αρκετούς κλάδους του δημοσίου τομέα. Αυτό που άντεχε η οικονομία σε περιόδους κρίσεων. Μείωση της ανεργίας. Για κάθε μια επιχείρηση που έκλεινε δυόμιση καινούργιες επιχειρήσεις τα τρία τελευταία χρόνια. Συνολική αύξηση του αριθμού των εργαζομένων. 
Όλα αυτά είναι απτά δείγματα μιας συγκροτημένης και νοικοκυρεμένης πολιτικής, που προχωράει την Ελλάδα μπροστά. Και προχωρώντας η Ελλάδα μπροστά, προχωρά και η κοινωνία μπροστά.”

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες

Συνάντηση είχαν το μεσημέρι στις Βρυξέλλες ο Νίκος Δένδιας με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης Δωρητών για την Τουρκία και τη Συρία, που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες.

Αναφερόμενος στα θέματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι θα συζητηθούν τα ζητήματα που προκύπτουν από τη συνεχή ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, τονίζοντας πως η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη Μαριούπολη, δεν βοηθά καθόλου την ατμόσφαιρα.

Εξάλλου, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, θα ενημερώσει το Συμβούλιο για την «πολύ σημαντική επιτυχία», όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Δένδιας, για τη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. «Είναι κάτι στο οποίο η Ελλάδα έχει επενδύσει πάρα πολύ», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Δηλώσεις Τσαβούσογλου

«Η συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας που κάναμε με τη Λιβύη δεν είναι εναντίον της Αιγύπτου. Η συμφωνία της Αιγύπτου με την Ελλάδα δεν είναι ούτε εναντίον μας. Σε αυτή τη συμφωνία, η αιγυπτιακή πλευρά σεβάστηκε τα σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας ακόμη και όταν οι σχέσεις ήταν ψυχρές», τόνισε λίγο πριν από τη συνάντηση, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας. Επίσης επισήμανε πως οι χώρες μπορούν να συνάψουν συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες με οποιαδήποτε άλλη χώρα.

«Η Αίγυπτος αντιτάχθηκε σε αυτό το θέμα “με το επιχείρημα ότι η σημερινή κυβέρνηση στη Λιβύη δεν μπορεί να υπογράψει τη συμφωνία επειδή η διάρκειά της έχει λήξει και δεν έχει τη νομιμοποίηση”. Ομως η Αίγυπτος δεν λέει ότι η υπογεγραμμένη συμφωνία είναι εναντίον τους. Το θέμα με το οποίο αισθάνεται άβολα η Αίγυπτος είναι η παρουσία μας εκεί. Ωστόσο, εμείς πιστεύουμε πως η παρουσία μας εκεί δεν αποτελεί απειλή για την Αίγυπτο», τόνισε ο ίδιος.

Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε, μάλιστα, πως, αν στο μέλλον υπογραφεί συμφωνία με την Αίγυπτο για τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας, αυτή θα είναι υπέρ της Αιγύπτου και τίποτα κατά της Τουρκίας.

Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, ο Τσαβούσογλου ανέφερε πως οι διαφορές απόψεων της Τουρκίας με την Ελλάδα συνεχίζονται σε ορισμένα ζητήματα. «Ορισμένα ζητήματα συζητήθηκαν στις διερευνητικές επαφές, αλλά δεν επετεύχθη συμφωνία και ως εκ τούτου τα προβλήματα συνεχίζονται», πρόσθεσε.

Μιλώντας για την επαφή με τον Χαλίφα Χάφταρ, τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων στην ανατολική Λιβύη, ο Τσαβούσογλου είπε ότι «Δεν συναντιόμαστε μόνο με τη Δύση, αλλά και με την ανατολική πλευρά. Ο πρέσβης μας επισκέπτεται αυτήν την περιοχή» είπε. Τόνισε, τέλος, ότι η Τουρκία βλέπει τη Λιβύη ως σύνολο, προσθέτοντας πως «αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι αναγνωρίζουμε μόνο τη νόμιμη κυβέρνηση».

Ο Μ. Τσαβούσογλου ανέφερε, εξάλλου, ότι, μετά την αποκατάσταση των σχέσεων με Ισραήλ και Αίγυπτο, η Τουρκία δεν μπορεί να απαιτεί να διακόψουν τις σχέσεις με άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Ωστόσο, όπως τόνισε, «αν υπάρξει οποιαδήποτε συνεργασία δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα της Τουρκίας. Ακόμη κι αν συνεργαστούν μαζί μας, μιλάμε για δίκαιο διαμοιρασμό»,

Τόνισε, δε, ότι η Αίγυπτος εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή της «για την ηρεμία των σχέσεών μας, ιδιαίτερα με την Ελλάδα, μετά από αυτόν τον σεισμό». «Ας έχουν καλές σχέσεις μαζί τους, και ας έχουν καλές σχέσεις και μαζί μας», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

kathimerini.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Χατζηνικολάου σε Πολάκη | Άθλιε συκοφάντη, βρωμιάρη, να ζητήσεις εσύ συγγνώμη που ψήφισες μνημόνια

Απάντηση στα tweets του Παύλου Πολάκη εναντίον του, λίγο μετά την επιστροφή στον ΣΥΡΙΖΑ και τα ψηφοδέλτια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έδωσε ο δημοσιογράφος, Νίκος Χατζηνικολάου.

Συγκεκριμένα από το βήμα της εκπομπής του στον Real FM, ο κ. Χατζηνικολάου, κάλεσε τον Παύλο Πολάκη να ζητήσει συγγνώμη προς τον ελληνικό λαό γιατί αυτός ψήφισε μνημόνια. Ο δημοσιογράφος σχολίασε την συγγνώμη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι είναι προσχηματική, για να ξαναμπεί στο ψηφοδέλτιο «και να μη χάσει τη βουλευτική ασυλία».

Στην συνέχεια με εμφανή την έντασή του ο Νίκος Χατζηνικολάου επισημαίνει πως ο Παύλος Πολάκης, είτε έχει ασυλία, είτε όχι, «έρχονται και τα ποινικά δικαστήρια και τα αστικά. Και στα αστικά διαστήρια δεν υπάρχει ασυλία. Στην αγωγή δεν έχει ασυλία, θα το πάρω το κοπάδι, το κοπάδι στην Κρήτη θα το πάρω».

Συνέχισε δε λέγοντας: «Ηρθε και μου είπε εμένα να ζητήσω συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για τα τελευταία 13 χρόνια. Τι λες ρε καλλιτέχνη, ψήφισα εγώ μνημόνια», είπε ο δημοσιογράφος. «Υποστήριξα εγώ μνημόνια όπως εσύ, τι λες ρε άσχετε, άθλιε, συκοφάντη, βρωμιάρη», είπε ο Νίκος Χατζηνικολάου

iefimerida.gr

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: