Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Σκυλακάκης: Τι αλλάζει στα τιμολόγια ρεύματος από 1η Ιανουαρίου – Πώς θα δοθεί η έκτακτη ενίσχυση

Έκτακτη ενίσχυση με μέγιστο ποσό το τρίμηνο τα 480 ευρώ και ελάχιστο τα 45 ευρώ για 1,2 εκατ. ενεργειακά ευάλωτους καταναλωτές ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Η ενίσχυση, ανέφερε ο υπουργός, θα είναι 60 ευρώ το μήνα και θα πολλαπλασιάζεται με τις βαθμοημέρες για κάθε περιοχή όπως γίνεται αντίστοιχα στο πετρέλαιο θέρμανσης. Οι δικαιούχοι θα εισέρχονται στην πλατφόρμα myθερμανση της ΑΑΔΕ και μόλις συμπληρώσουν την αίτηση θα βλέπουν τα χρήματα στον λογαριασμό της κατανάλωσης. Την τελική εκκαθάριση θα κάνουν οι πάροχοι.

Ενιαίο κοινό τιμολόγιο

Σχετικά με τα νέα τιμολόγια για οικιακούς καταναλωτές ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι από 1.1.2024 οι καταναλωτές που δεν θα επιλέξουν πάροχο θα μεταπέσουν αυτομάτως σε ένα ειδικό κοινό τιμολόγιο που οι προμηθευτές έχουν υποχρέωση να διατηρήσουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2024. Η τιμή του θα διαμορφώνεται από πριν, κάθε 1η του μήνα για τον επόμενο μήνα, όπου θα είναι σταθερή και ο καταναλωτής θα μπορεί να επιλέξει εταιρεία με βάση τις προτεινόμενες τιμές από κάθε προμηθευτή.

Το νέο τιμολόγιο θα είναι υποχρεωτικό για ένα χρόνο και μετά από το 2025 θα υπάρχει ως επιλογή. Θα διαφοροποιείται σε χρώμα από τα άλλα (σταθερό, κυμαινόμενο και δυναμικό) και θα είναι πράσινο. Σε αυτό θα μεταφερθούν όλοι οι καταναλωτές που δε θα έχουν επιλέξει άλλο τιμολόγιο και δεν έχουν σύμβαση με κάποιο πάροχο. Όπως αναφέρθηκε αυτοί είναι 3 εκατομμύρια ρολόγια.

Στόχος του υπουργείου είναι να «παντρέψει» τις πλατφόρμες της ΑΑΔΕ με τα στοιχεία των προμηθευτών και να πετύχει επικαιροποίηση των στοιχείων των καταναλωτών ώστε να είναι συνδεδεμένα τα ΑΦΜ με τα στοιχεία των ρολογιών.

Όπως είπε ο υπουργός «κάποιος έπρεπε να επιλέξει το τιμολόγιο για τους καταναλωτές που δε θα έκαναν επιλογή και για λόγους σύγκρουσης συμφερόντων δεν θα έπρεπε να κάνει την επιλογή αυτή η εταιρεία. Το πιο σωστό είναι να το κάνει η Πολιτεία». Τα τιμολόγια σήμερα είναι τόσα πολλά και έχουν τόσες διαφορές μεταξύ τους που είναι δύσκολο να επιλέξει ο καταναλωτής πιο είναι το καλύτερο” σημείωσε.

Η πολιτική ηγεσία ανακοίνωσε την Πέμπτη και τα μέτρα για τις ρευματοκλοπές, οι οποίες υπολογίζονται στο 4,8% της συνολικής αγοράς ενέργειας. Διαπιστώνονται 13.000 περιπτώσεις το χρόνο ενώ το 50% των περιπτώσεων αφορούν ρεύμα αξίας μέχρι 4.500 ευρώ, το 25% μεταξύ 4.500-10.000 ευρώ και το 25% άνω των 10.000 ευρώ.

Το ΥΠΕΝ δρομολογεί πιο αυστηρές ποινές καθώς πλέον θα προβλέπεται και ποινή φυλάκισης αλλά και πρόστιμο (σήμερα ισχύει ή ποινή φυλάκισης ή πρόστιμο). Για επιχειρήσεις που κάνουν ρευματοκλοπές θα προβλέπεται προσωρινή αναστολή λειτουργίας και σε περίπτωση υποτροπής μόνιμη. Επίσης για τους ηλεκτρολόγους που συνεργούν σε ρευματοκλοπές θα προβλέπεται προσωρινή ή μόνιμη αφαίρεση της επαγγελματικής άδειας.

Στρατηγικοί κακοπληρωτές

Αλλαγές έρχονται και για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές καθώς ορίζεται ότι ένας καταναλωτής που αλλάζει δύο φορές πάροχο αφήνοντας οφειλές εντός πενταετίας δε θα μπορεί να αλλάξει και τρίτη φορά πάροχο αφήνοντας οφειλές.

Το ΥΠΕΝ κάνει δεκτή την εισήγηση της ΡΑΑΕΥ που προβλέπει την επισήμανση οφειλών σε περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Τέλος, ανακοινώθηκε το πρόγραμμα Απόλλων που θα είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού στη χώρα. Προβλέπει την εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ με στόχο την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων νοικοκυριών καθώς και των ΟΤΑ α και β βαθμού των ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ. Μέσω εικονικού ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού θα καλυφθούν 1620GWhανά έτος με όφελος της τάξης των 150 εκατ. ευρώ.

 

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Καβάλα | Ξεκινούν οι εκδηλώσεις του Cosmopolis

Το απόγευμα της Πέμπτης 18 Ιουλίου 2024 πραγματοποιήθηκε στην αυλή του 7ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας, στον εμβληματικό Φάρο της Παλιάς Πόλης, η συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος του Cosmopolis Festival 2024.Το «παρών» έδωσαν δημοσιογράφοι από την Καβάλα, την Ξάνθη και την Κομοτηνή, εκπρόσωποι του Δήμου Καβάλας και του ΔΗΠΕΘΕ, φίλοι του Φεστιβάλ και δεκάδες εθελοντές, οι οποίοι θα αποτελέσουν και φέτος την καρδιά της διοργάνωσης.Από τις 29 Ιουλίου έως τις 3 Αυγούστου στη χερσόνησο της Παναγίας, σε γειτονιές και χωριά της Καβάλας, καθώς και στο Εθνικό Στάδιο «Ανθή Καραγιάννη», το Φεστιβάλ Cosmopolis είναι έτοιμο να υποδεχτεί το κοινό για άλλη μια επιτυχημένη διοργάνωση προσφέροντας μοναδικούς ρυθμούς, μελωδίες και ποικίλα μουσικά ακούσματα, χορούς, γεύσεις, animation, κινηματογράφο, δράσεις για παιδιά, καλλιτεχνικά εργαστήρια και πολλές άλλες δραστηριότητες. ια το Cosmopolis Festival 2024 μίλησαν ο κ. Αρχέλαος Γρανάς, Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, ο κ. Άλκης Ζοπόγλου, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, καθώς και ο Δήμαρχος Καβάλας, κ. Θεόδωρος Μουριάδης.Τον λόγο πήρε πρώτος ο Δήμαρχος Καβάλας, κ. Μουριάδης, ο οποίος μίλησε για τη σύνδεση του Cosmopolis Festival με την ίδια την πόλη της Καβάλας, χαιρέτισε την προσπάθεια της οργανωτικής ομάδας του Cosmopolis και τη συνεργασία της με το ΔΗΠΕΘΕ, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους εθελοντές του φεστιβάλ.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας κ. Γρανάς, αναφέρθηκε στο πολυδιάστατο πρόγραμμα του Cosmopolis Festival κάνοντας ειδική μνεία στις συναυλίες και τους σπουδαίους καλλιτέχνες που θα εμφανιστούν φέτος στο main stage του φεστιβάλ.Στη συνέχεια μίλησε ο κ. Ζοπόγλου, ο οποίος ευχαρίστησε τον Δήμο Καβάλας και ειδικά τον Δήμαρχο της πόλης, και το ΔΗΠΕΘΕ για τη βοήθεια και τη στήριξη τους, τονίζοντας παράλληλα ότι το φετινό πρόγραμμα είναι δομημένο με τέτοιο τρόπο ώστε να υποστηριχτεί και να αναδειχθεί η ίδια η πόλη της Καβάλας που από μόνη της αποτελεί ένα διαχρονικό σταυροδρόμι πολιτισμών και λαών. Ακολούθησε η αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος του φετινού Cosmopolis Festival, το οποίο χωρίζεται σε τρεις ενότητες:

CosmoWorld: 29 Ιουλίου – 3 Αυγούστου (Χερσόνησος Παλιάς Πόλης)

CosmoHome: 6 Αυγούστου – 29 Ιουλίου (Γειτονιές της Παλιάς Πόλης και χωριά του Δήμου Καβάλας)

Συναυλίες στο Στάδιο «Ανθή Καραγιάννη» (Εθνικό Στάδιο «Ανθή Καραγιάννη»

Ακόμη, ο κ. Ζοπόγλου δήλωσε πώς όπως κάθε χρόνο, η μουσική και οι συναυλίες θα αποτελέσουν το επίκεντρο του φεστιβάλ με ρυθμούς και μελωδίες καταξιωμένων μουσικών από την Ελλάδα, τη Σερβία, το Βέλγιο, την Ισπανία, τις ΗΠΑ, την Ολλανδία, την Κούβα, την Αργεντινή και τη Βενεζουέλα.Όλες οι συναυλίες θα φιλοξενηθούν στην εμβληματική πλατεία Μωχάμετ ‘Αλη, στην κορυφή της Παλιάς Πόλης της Καβάλας, η οποία για έξι μέρες θα αποτελέσει την καρδιά της γιορτής που φετινού Cosmopolis.Ακόμη, περιέγραψε αναλυτικά τις εντυπωσιακές παράλληλες δράσεις του φεστιβάλ μιλώντας για το πλήθος δράσεων και εκδηλώσεων που υπόσχονται να ζωντανέψουν τα σοκάκια της Παλιάς Πόλης.

Επιγραμματικά αναφέρθηκε στις εξής παράλληλες δράσεις:

CosmoKids

Thessaloniki Animation Festival X Cosmopolis

CosmoDances

CosmoCinema

Street Food & Bazaar

CosmoCuisine

CosmoWorkshops

Ακολούθως αναφέρθηκε στην αγαπημένη ενότητα του CosmoHome, την προσωπική του αδυναμία, όπως δήλωσε. H ενότητα του CosmoHome επιστρέφει, λοιπόν, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, με μοναδικές συναυλίες στα σοκάκια του ιστορικού κέντρου της Καβάλας αλλά και σε γραφικές τοποθεσίες των γύρω οικισμών του Δήμου.Τέλος, αναφέρθηκε στις συναυλίες στο Στάδιο «Ανθή Καραγιάννη», αλλά και στην ενότητα CosmoClassical που θα επιστρέψει το φθινόπωρο φιλοξενώντας στην Καβάλα πάνω από 70 μουσικούς από ευρωπαϊκές χώρες που θα έρθουν εδώ στην Καβάλα για περίπου 15 ημέρες για να προετοιμαστούν και να παρουσιάσουν την όπερα του Giacomo Puccini “La Boheme”.Ο κ. Ζοπόγλου δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει θερμά τους εθελοντές του φεστιβάλ τους οποίους χαρακτήρισε ως το «μέλλον του φεστιβάλ και της πόλης». Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, ακολούθησε food & drinks event για τους παρευρισκόμενους οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν τις προτάσεις της καντίνας Γυριστρούλας και της τοπικής ζυθοποιίας Marmita, δύο αρωγών του φετινού Cosmopolis Festival.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα του φετινού Cosmopolis Festival, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του φεστιβάλ cosmopolisfestival.gr.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Υποτονική κίνηση των καταναλωτών στις θερινές εκπτώσεις λόγο των αυξημένων θερμοκρασιών των ημερών.

Ξεκίνησαν από την Δευτέρα, 8 Ιουλίου, οι θερινές εκπτώσεις σε ολόκληρη τη χώρα και θα διαρκέσουν έως τις 31 Αυγούστου. Οι υψηλές θερμοκρασίες των ημερών φαίνεται να έχουν επηρεάσει αρνητικά την καταναλωτική κίνηση κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων.

Η ζέστη αποθαρρύνει τους καταναλωτές από το να βγουν για ψώνια, γεγονός που οδηγεί σε μειωμένες πωλήσεις για τα εμπορικά καταστήματα. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, κ. Γιάννης Κελγιώργης, μίλησε στην κάμερα του Ena Channel και αναφερόμενος στην εκπτωτική περίοδο όπως τόνισε ο ίδιος, εξαιτίας των αυξημένων θερμοκρασιών των τελευταίων ημερών, η κίνηση στην αγορά ήταν υποτονική. Ωστόσο, εκφράστηκε αισιόδοξα ότι το επόμενο διάστημα η κίνηση θα αυξηθεί.

Continue Reading

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επιλογή διευθυντή στο ΕΠΑΛ της Θάσου και νέα διευθύντρια στο ΓΕΛ Ποδοχωρίου

Η διαδικασία επιλογής του διευθυντή για το νέο ΕΠΑΛ Θάσου στην Καλλιράχη ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες μετά την επίσημη απόφαση του Υπουργού Παιδείας για την ίδρυση του νέου Λυκείου.

Η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Καβάλας προχώρησε στην προκήρυξη της θέσης του διευθυντή/ντριας για την νεοϊδρυθείσα σχολική μονάδα, το 1ο ΕΠΑΛ Θάσου.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ανακοινώθηκε η πλήρωση της θέσης με διαδικασία επιλογής. Παράλληλα, μια άλλη απόφαση της ίδιας υπηρεσίας τοποθέτησε διευθύντρια στο Γενικό Λύκειο (ΓΕΛ) Ποδοχωρίου, δείχνοντας έτσι τη συνέχεια και τη δέσμευση της εκπαιδευτικής κοινότητας για την ομαλή λειτουργία και τη στελέχωση των σχολικών μονάδων στην περιοχή.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en