Σφοδρές μάχες και βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Γάζα | «Δεν θα πάρετε ζωντανούς τους ομήρους χωρίς διαπραγματεύσεις»
Η Λωρίδα της Γάζας παραμένει σήμερα θέατρο πολύνεκρων αεροπορικών επιδρομών και σφοδρών μαχών, μετά την απειλή του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς ότι δεν θα αφήσει ελεύθερους «ζωντανούς» τους ομήρους που κρατά χωρίς «διαπραγματεύσεις».
Τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε πως έγιναν σφοδρά αεροπορικά πλήγματα στη Χαν Γιούνις, νέο επίκεντρο του πολέμου, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
Και ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, έτερη ένοπλη οργάνωση που δρα κυρίως στη Γάζα, έκανε λόγο για σκληρές μάχες σε τομέα της πόλης της Γάζας, υποστηρίζοντας ότι ανατίναξε σπίτι μέσα στο οποίο ισραηλινοί στρατιώτες έψαχναν υπόγεια σήραγγα.
Ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο σήμερα για εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα και χθες για «μανιασμένες» μάχες σε τομείς της πόλης της Γάζας και της Χαν Γιούνις, όπου παλαιστίνιοι μαχητές «βγαίνουν από υπόγειες σήραγγες», πυροδοτούν «εκρηκτικά» και εκτοξεύουν «αντιαρματικές ρουκέτες».
«Δεν θέλω να πω ότι χρησιμοποιούμε όλη μας τη δύναμη, αλλά χρησιμοποιούμε μεγάλη δύναμη και εξασφαλίζουμε σημαντικά αποτελέσματα», δήλωσε χθες Κυριακή ο επικεφαλής του ισραηλινού γενικού επιτελείου στρατηγός Χερτσί Χαλεβί.
Ο επίσημος απολογισμός των απωλειών του ισραηλινού στρατού ξεπέρασε σήμερα τους 100 νεκρούς -έφθασε τους 101-, ανέφερε το γενικό επιτελείο, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Θέση ισχύος;
Ο πόλεμος ξέσπασε έπειτα από την έφοδο άνευ προηγουμένου που εξαπέλυσαν την 7η Οκτωβρίου μαχητές της Χαμάς σε τομείς του νότιου Ισραήλ με ορμητήριο τη Λωρίδα της Γάζας, κατά την οποία σκοτώθηκαν κάπου 1.200 άμαχοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.
Ανακωχή μιας εβδομάδας στα τέλη Νοεμβρίου επέτρεψε να απελευθερωθούν εκατό και πλέον από τους περίπου 240 ομήρους που πήραν η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις στην επίθεση. Μετά την ανακωχή, ο ισραηλινός στρατός διαβεβαιώνει πως σκοπός του είναι να μεταβάλει την ισορροπία ισχύος στο πεδίο και να απελευθερώσει τους 137 ομήρους που βρίσκονται ακόμα στον παλαιστινιακό θύλακο.
Η Χαμάς από την πλευρά της προειδοποίησε χθες ότι κανένας από τους ομήρους που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας δεν θα φύγει «ζωντανός» αν δεν προηγηθεί διαπραγμάτευση και εάν δεν «ικανοποιηθούν οι όροι» της.
«Ούτε ο φασίστας εχθρός και η αλαζονική διοίκησή του, ούτε οι υποστηρικτές του θα μπορέσουν να πάρουν ζωντανούς τους αιχμαλώτους χωρίς να υπάρξει ανταλλαγή και διαπραγμάτευση και χωρίς να ικανοποιηθούν οι όροι της αντίστασης», τόνισε ο Αμπού Ουμπέιντα, ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, του ένοπλου βραχίονα της Χαμάς.
«Δεν υπάρχει ασφαλής τοποθεσία»
Ο άμαχος πληθυσμός στη Λωρίδα της Γάζας είναι στριμωγμένος σε περίμετρο που συρρικνώνεται ολοένα περισσότερο την ώρα που το σύστημα υγείας απειλείται να «καταρρεύσει», προειδοποίησε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ενώ ο απολογισμός των θυμάτων δεν σταματά να γίνεται ολοένα πιο βαρύς.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, η οποία βρίσκεται στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, σχεδόν 18.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον παλαιστινιακό θύλακο αφότου άρχισε η επίθεση του στρατού του Ισραήλ, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες, παιδιά και έφηβοι.
Στη Γάζα, οι βομβαρδισμοί μετατρέπουν σε συντρίμμια ολόκληρες συνοικίες κι ο πληθυσμός προσπαθεί απελπισμένα να ξεφύγει κινούμενος προς τον νότο. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 1,9 εκατ. άνθρωποι υπέστησαν βίαιο εκτοπισμό, με άλλα λόγια το 85% του πληθυσμού έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει το σπίτι του.
Ο ισραηλινός στρατός έχει διατάξει τον άμαχο πληθυσμό της Λωρίδα της Γάζας να πάει σε «ασφαλείς ζώνες» για να ξεφύγει από τις εχθροπραξίες.
«Η μονομερής δήλωση της κατοχικής δύναμης σύμφωνα με την οποία περιοχές χωρίς υποδομές, τρόφιμα, νερό, υπηρεσίες υγείας (…) είναι ‘ασφαλείς ζώνες’ δεν σημαίνει τίποτα», σχολίασε η συντονίστρια ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ στα παλαιστινιακά εδάφη, η Λιν Χέιστινγκς. Το Ισραήλ έχει ξεκαθαρίσει πως δεν έχει καμιά πρόθεση να ανανεώσει τη βίζα της Καναδής, στην οποία προσάπτει πως δεν είναι «αμερόληπτη».
Χιλιάδες Γαζαίοι φεύγουν όπως μπορούν — με αυτοκίνητα, φορτηγά, κάρα, ακόμα και με τα πόδια.«Πάμε από τη μια περιοχή στην άλλη και δεν υπάρχει ασφαλής τοποθεσία», είπε με απελπισία ο Αμπού Μοχάμεντ καθ’ οδόν προς τη Ράφα.
Η πόλη στα -κλειστά- σύνορα με την Αίγυπτο έχει μεταμορφωθεί σε απέραντο καταυλισμό εκτοπισμένων, εκατοντάδες σκηνές στήθηκαν βιαστικά με ξύλα, λινάτσες και υφάσματα.
Την ώρα που όπως στηλιτεύει ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους το σύστημα υγείας στη Λωρίδα της Γάζας έχει «γονατίσει», ο διεθνής οργανισμός υιοθέτησε χθες απόφαση που ζητεί να χορηγηθεί άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια στον πολιορκημένο θύλακο.
Η ποσότητα των τροφίμων, των φαρμάκων και των καυσίμων που μπαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας παραμένει εντελώς ανεπαρκής για να καλυφθούν οι ανάγκες, λέει ο ΟΗΕ, ενώ δεν διανέμονται παρά στη Ράφα.
Πλήγματα στη Συρία
Μετά την αποτυχία της προσπάθειας να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχέδιο απόφασης που καλούσε να κηρυχθεί άμεσα «ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», αφού άσκησαν το βέτο τους οι ΗΠΑ, αναμένεται να συνεδριάσει αύριο Τρίτη η Γενική Συνέλευση για να συζητήσει την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.
«Η κατάπαυση του πυρός αυτή τη στιγμή δεν θα έκανε τίποτε άλλο πέρα από το να διαιωνίσει το πρόβλημα καθώς η Χαμάς είναι πάντα ζωντανή και σχεδιάζει να διαπράξει κι άλλες επιθέσεις όπως αυτή της 7ης Οκτωβρίου», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.
Ο πόλεμος έχει επίσης κλιμακώσει τη βία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου έχουν σκοτωθεί πάνω από 260 Παλαιστίνιοι από πυρά ισραηλινών στρατιωτών ή εβραίων εποίκων από την 7η Οκτωβρίου, κατά την Παλαιστινιακή Αρχή, όπως και αλλού στην ευρύτερη περιοχή, με φόντο ανησυχίες για περιφερειακή ανάφλεξη.
Η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ εξαπέλυσε τη νύχτα επιδρομές σε διάφορους τομείς προαστίων της Δαμασκού, της πρωτεύουσας της Συρίας, κατά το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στόχοι ήταν «εγκαταστάσεις της Χεζμπολά», του ένοπλου σιιτικού κινήματος του Λιβάνου.
Αν και δεν σχολίασε τα πλήγματα στα προάστια της Δαμασκού, ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, έκανε λόγο χθες Κυριακή για πυρά από τον Λίβανο εναντίον του βόρειου Ισραήλ, που «ανταπέδωσαν» δυνάμεις του, και για επιδρομές εναντίον «πυρήνα» της Χεζμπολά, συμμάχου της Χαμάς και του Ιράν, ορκισμένου εχθρού του εβραϊκού κράτους.
Οι υπηρεσίες του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστήριξαν εξάλλου χθες Κυριακή το βράδυ πως οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες και οι κυπριακές αρχές απέτρεψαν «ιρανικό» σχέδιο επίθεσης εναντίον «ισραηλινών και εβραϊκών στόχων» στην Κύπρο.
Πηγές προσκείμενες στην κυπριακή αστυνομία δήλωσαν στο AFP και στο ΚΥΠΕ πως συνελήφθησαν δυο πρόσωπα ιρανικής καταγωγής και ότι διενεργείται έρευνα για «υπόθεση τρομοκρατίας».
Οι πρόσφατες πλημμύρες στη Βαλένθια έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές και έχουν αναδείξει τα προβλήματα που σχετίζονται με την ανθρώπινη παρέμβαση και την κλιματική αλλαγή. Η αστικοποίηση έχει περιορίσει τους φυσικούς απορροφητικούς χώρους, όπως οι υγρότοποι, γεγονός που έχει οδηγήσει σε αυξημένη ευαλωτότητα στις πλημμύρες.
Οι ακραίες καιρικές συνθήκες, που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, δημιουργούν έναν φαύλο κύκλο με παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας να εναλλάσσονται με έντονες βροχοπτώσεις. Οι συνέπειες περιλαμβάνουν καταστροφή υποδομών, απώλειες ζωών, μόλυνση του περιβάλλοντος και σοβαρές ζημιές στη γεωργία.
Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις, προτείνονται μέτρα όπως η ανάπτυξη αντιπλημμυρικών υποδομών, η αποκατάσταση φυσικών περιοχών και η εκπαίδευση της κοινότητας σε θέματα αυτοπροστασίας. Η συνεργασία μεταξύ των φορέων και των πολιτών είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των πόλεων.
Συνολικά, πιστεύει ότι η συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης, επιστημόνων και τοπικών κοινοτήτων είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η ευημερία των πολιτών. Η βιωσιμότητα και η ανθεκτικότητα των πόλεων εξαρτώνται από την ικανότητα προσαρμογής και τη μάθηση από τα λάθη του παρελθόντος.
Πλημμύρες στη Βαλένθια | Απόγνωση και λεηλασίες ενώ συνεχίζεται η αναζήτηση αγνοουμένων κάτω από τη λάσπη
Μετα-αποκαλυπτικές σκηνές εξελίσσονται στη Βαλένθια και τις άλλες περιοχές της Ισπανίας που επλήγησαν από τις φονικές πλημμύρες. Καθώς ο αριθμός των νεκρών -158 μέχρι στιγμής- συνεχίζει να ανεβαίνει και έρχονται προειδοποιήσεις για νέες πλημμύρες, απεγνωσμένοι κάτοικοι ψάχνουν στους θαμμένους στη λάσπη διαδρόμους των καταστραμμένων σούπερ μάρκετ, φαγητό και είδη πρώτης ανάγκης. Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος προειδοποίησε ότι «το φαινόμενο δεν έχει τελειώσει», καλώντας τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, έχει κηρύξει την περιοχή ζώνη καταστροφής.
Οι υποδομές -δρόμοι, γέφυρες, σιδηρόδρομοι, υπηρεσίες, έχουν καταστραφεί. Το δικαστικό μέγαρο στο κτίριο της Βαλένθια προσωρινά χρησιμοποιείται ως χώρος που μεταφέρονται οι σοροί των πολιτών που έχασαν τη ζωή τους, καθώς τα σωστικά συνεργεία αναζητούν κάτω από τόνους λάσπης και φερτών υλικών δεκάδες αγνοούμενους. Στους δρόμους, έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις του ισπανικού στρατού, καθώς η κατάσταση απειλείται να ξεφύγει από κάθε έλεγχο: ήδη, οι ισπανικές αρχές αναφέρουν ότι έντεκα συνελήφθησαν καθώς βρήκαν την ευκαιρία να προβούν σε λεηλασίες (σε εμπορικά κέντρα και αυτοκίνητα), εκμεταλλευόμενοι το χάος και την απόγνωση που επικρατεί στην περιοχή.
«Δεν είμαστε κλέφτες. Πρέπει να ταϊσουμε τα παιδιά μας όμως», λέει ένας απεγνωσμένος άνδρας, ο οποίος κραδαίνει βρεφικές τροφές που παίρνει για το μωρό του από ένα κατεστραμμένο από την πλημμύρα σούπερ μάρκετ. Δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά παραμένουν χωρίς πρόσβαση στα απολύτως απαραίτητα, χωρίς υδροδότηση και ρεύμα.
Ο πρόεδρος της περιφέρειας της Βαλένθια, Κάρλος Μαζόν, ζήτησε χθες τη συνδρομή του ισπανικού στρατού, για να διαμοιράσει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στους πληγέντες. Η κυβέρνηση Σάντσεθ απάντησε ότι θα στείλει άλλους 500 στρατιώτες και εθνοφρουρούς, οι οποίοι αναμένονται στην περιοχή σήμερα το πρωί. Όμως πώς θα διανέμει τρόφιμα όταν αυτά δεν μπορούν να μεταφερθούν στην καλυμμένη από λάσπη Βαλένθια;
Μέσα από τα συντρίμμια, τα στρώματα λάσπης και πέτρας που άφησαν τα ορμητικά νερά στο πέρασμά τους, προκαλώντας τη χειρότερη φυσική καταστροφή στην ιστορία της Ισπανίας (και τη δεύτερη πιο φονική πλημμύρα στην Ευρώπη μετά από αυτή της Γερμανίας) αναδύεται η φρίκη. Στις περιοχές, οι οποίες μοιάζουν να έχουν χτυπηθεί από τσουνάμι, τα σωστικά συνεργεία ψάχνουν μέσα στα στοιβαγμένα σαν παιχνίδια αυτοκίνητα, αλλά και σε θαμμένα σπίτια, κάτω από ξεριζωμένα δέντρα και αντικείμενα, για πτώματα. Εκφράζονται φόβοι ότι πολλοί από τους αγνοούμενους είναι θαμμένοι κάτω από τους τόνους λάσπης που έχουν καλύψει τη Βαλένθια.
Περισσότεροι από χίλιοι στρατιώτες έχουν επιφορτιστεί με το καθήκον να ψάχνουν από αυτοκίνητο σε αυτοκίνητο και πόρτα- πόρτα για να βρουν πτώματα. Καθώς τα ορμητικά νερά μετέτρεψαν στενούς δρόμους σε φονικές παγίδες και καθώς ποτάμια πέρασαν μέσα από σπίτια και επιχειρήσεις -που λειτουργούσαν- παρέσυραν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Αυτοκίνητα, ανθρώπους, ζώα, ως και γέφυρες. Και ανακαλύπτουν φρικτές ιστορίες από αυτές τις οκτώ ώρες της πλημμύρας. Όπως αυτή των οκτώ ανθρώπων που βρέθηκαν νεκροί σε γκαράζ πολυκατοικίας, αφού πνίγηκαν προσπαθώντας να πάρουν τα αυτοκίνητά τους και να διαφύγουν.
Αλλά και γι’ αυτούς που επέζησαν, η κατάσταση είναι φρικτή. Χιλιάδες έχουν μείνει άστεγοι και περιπλανώνται στους δρόμους απεγνωσμένοι, ψάχνοντας κάτι για να φάνε. Όμως υπάρχουν και εγκλωβισμένοι. Κάτοικοι της Βαλένθια λένε πως σε πολλά σπίτια, άνθρωποι που δεν πρόλαβαν να διαφύγουν, έχουν εγκλωβιστεί μέσα στα σπίτια τους, όπου το νερό έφτασε μέχρι τη μέση. Αναφέρουν περιπτώσεις ανθρώπων που η λάσπη έχει μπλοκάρει τις πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών τους και αυτοί παραμένουν παγιδευμένοι μέσα σε αυτά.
Το στάδιο Μεστάγια της Βαλένθια, όπου η τοπική ομάδα επρόκειτο να αναμετρηθεί με τη Ρεάλ Μαδρίτης αύριο, έχει μετατραπεί σε κέντρο βοήθειας των πλημμυροπαθών. Το ντέρμπι αναβλήθηκε καθώς η ομάδα έχει στρέψει την προσοχή της στο να βοηθήσει τους κατοίκους της περιοχής που βρίσκονται σε ανάγκη.
Την ίδια ώρα, υπό τον φόβο ξεσπάσματος ασθενειών, το Υπουργείο Γεωργίας της Ισπανίας συντονίζει την ταχεία αποκομιδή των ζώων που πνίγηκαν σε φάρμες και στάνες της Βαλένθια από την πλημμύρα.
Ζελένσκι: “Ζήτησα από τις ΗΠΑ πυραύλους κρουζ και διέρρευσε στον τύπο”
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβεβαίωσε δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times σύμφωνα με το οποίο ζήτησε πυραύλους κρουζ τύπου Τόμαχοκ από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο του «σχεδίου για τη νίκη» στον πόλεμο με τη Ρωσία που παρουσίασε πρόσφατα.
«Αυτή είναι πληροφορία που είχε εμπιστευτικό χαρακτήρα» και το ζήτημα συζητήθηκε «ανάμεσα στην Ουκρανία και τον λευκό Οίκο», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι σε δημοσιογράφους στην ισλανδική πρωτεύουσα Ρέικιαβικ.
Δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι το αίτημά του για την προμήθεια των πυραύλων αυτών διέρρευσε στον Τύπο.
«Πώς θα πρέπει να εκλάβουμε τα μηνύματα αυτά; Σημαίνει αυτό πως δεν υπάρχει τίποτε εμπιστευτικό (στις συνομιλίες) μεταξύ συμμάχων;» διερωτήθηκε.
Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, ο κ. Ζελένσκι παρουσίασε σχέδιο πέντε σημείων προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος με τη Ρωσία με τους όρους της Ουκρανίας.
Το σχέδιο φέρεται να προβλέπει να προσκληθεί η Ουκρανία να ενταχθεί στο NATO, καθώς και αναβάθμιση του στρατού της.
Ωστόσο η ένταξη της Ουκρανίας στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού προτού τερματιστεί ο πόλεμος θα συνεπαγόταν πως όλα τα κράτη μέλη της θα εμπλέκονταν στη σύρραξη κι αυτό προκαλεί από δισταγμούς ως την ανοικτή απόρριψη της ιδέας από μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας.
Οι πύραυλοι κρουζ Τόμαχοκ έχουν μέγιστο δραστικό βεληνεκές 2.400 χιλιομέτρων, κατά συνέπεια θα μπορούσαν να πλήξουν αν εκτοξεύονταν από την Ουκρανία μεγάλες ρωσικές πόλεις όπως η Αγία Πετρούπολη, η Μόσχα και η Γεκατέρινμπουργκ.