Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σέρρες | Όλα έτοιμα για την έκθεση “Serexpo 2023”

Σε ειδική συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας, ο πρόεδρος του ΕΒΕΣ Αθανάσιος Μαλλιαράς και ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος ως συνδιοργανωτής, μίλησαν για το μεγάλο επιχειρηματικό γεγονός.

Η Serexpo 2023 ανοίγει τις πύλες της την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου, ενώ τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 22 του μήνα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Το Πρόγραμμα Παράλληλων Εκδηλώσεων καλύπτει κάθε ηλικία και όλους τους τομείς ενδιαφέροντος, με απώτερο στόχο μας πάντα την προσέλκυση ακόμα περισσότερων επισκεπτών και συνεπώς την αύξηση της εμπορικής αποτελεσματικότητας της SEREXPO 2022.

Για ακόμη μία χρονιά βέβαια δίνουμε έμφαση στην ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!

Το Σάββατο 23 του μηνός θα είναι μια ημέρα γεμάτη από εκδηλώσεις επιχειρηματικού ενδιαφέροντος. Στις 10.00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί Διευρυμένη Συνεδρίαση της ΚΕΕΕ στην αίθουσα «Γ.Χρηστίδης» του Επιμελητηρίου. Είναι πολύ μεγάλη τιμή για εμάς που θα έχουμε εδώ τον Πρόεδρο της ΚΕΕΕ Ιωάννη Μασούτη καθώς και μέλη του κεντρικού θεσμικού οργάνου των Επιμελητηρίων και πιστεύω πως θα γίνει μια πολύ ουσιαστική συζήτηση.

Θα ακολουθήσει την ίδια μέρα στον ίδιο χώρο στις 12.30 εκδήλωση για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα με τον τίτλο «Γυναίκες που τολμούν, γυναίκες που επιχειρούν», σε συνεργασία με το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών , παρουσία της Πρόεδρου του ΕΕΔΕΓΕ που είναι και πρόεδρος του ΕΒΕΑ κυρίας Σοφίας Κουνενάκη- Εφραίμογλου. Επίσης , μια εξαιρετική εκδήλωση με τις γυναίκες στο επίκεντρο.

Την ίδια μέρα , στις 19.00 το απόγευμα θα έχουμε μια εκδήλωση που εισάγουμε για πρώτη φορά. Πρόκειται για τα Βραβεία Επιχειρηματικότητας όπου εκεί θα βραβευτούν για την επιχειρηματική τους δράση 13 σερραϊκές επιχειρήσεις.

Φυσικά από τη SEREXPO δεν θα λείπει και το Συνέδριο Αγροτικής Οικονομίας με την επωνυμία AGROSERRES που γίνεται για 3η φορά φέτος και που θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κλάδο. Το AGROSERRES θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 23-24 του μήνα.

Επιπρόσθετα, επενδύουμε και πάλι στη ΝΕΑΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ με:

– Επισκέψεις σχολείων της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης από όλο το Νομό. Πέρυσι οι μαθητές που επισκέφτηκαν τη SEREXPO ήταν περισσότεροι από 3000 και φέτος θα πλησιάσουν τις 4000!! Μάλιστα φέτος οι μαθητές γυμνασίου και λυκείου θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σεμινάρια για τα οφέλη των τεχνικών επαγγελμάτων, μια δράση που την εντάσσουμε στη SEREXPO σε συνεργασία με την ΟΕΒΕΣΣ και τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης.
Επίσης, θα υπάρχουν παρουσιάσεις δραστηριοτήτων των σχολείων, πολλές από τις οποίες έχουν αναπτυχθεί στο δικό μας ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.

Στην SEREXPO φιλοξενούνται φυσικά και πολλές δραστηριότητες για ΠΑΙΔΙΑ & ΝΕΟΥΣ καθώς και ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας της:
Θα αναφέρω το 2ο SERRES STREET BASKETBALL 3×3 που θα γίνει και φέτος σε συνεργασία με τη Siris Basketball Academy, το TEQBALL καθώς και τη λειτουργία Λούνα Παρκ όλες τις ημέρες της SEREXPO.
Από τη SEREXPO βεβαίως δεν λείπει ποτέ και η γαστρονομία. Ξεκινάμε την Τετάρτη 20 του μήνα με τον Διαγωνισμό Παραδοσιακής πίτας στις 18.30 , στον οποίοι συμμετέχουν πολιτιστικοί και άλλοι σύλλογοι του Νομού Σερρών ενώ την Πέμπτη το απόγευμα έχουμε μια… γλυκιά εκδήλωση που θα αφορά στην Παρασκευή της μπουγάτσας και του ακανέ από το Σωματείο Ζαχαροπλαστών

– Μπουγατσοποιών. Το Σάββατο στις 19.00 το δραστήριο Σωματείων Κρεοπωλών διοργανώνει ημερίδα για τον «Κρεοπώλη του χθες και του σήμερα» και την Κυριακή το απόγευμα τα μικρά παιδιά, μαγειρεύουν στην εκδήλωση JUNIOR CHEFS.

Πλούσιο βέβαια είναι και το πρόγραμμα πολιτισμού της SEREXPO 2023. Tα παιδιά των σχολών χορού χορεύουν την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου στις 19.00 και το Σάββατο στις 19.00 το απόγευμα έχουμε ένα μεγάλο αφιέρωμα στη Θράκη για τα 100 χρόνια εγκατάστασης των προσφύγων στο Ν. Σερρών.
Επιπλέον Σερραίοι καλλιτέχνες και τοπικά συγκροτήματα εμπλουτίζουν το μουσικό πρόγραμμα και φυσικά έχουμε και την εκδήλωση για τις γυναίκες με το SEREXPO WALK Σαλόνι ομορφιάς, σε συνεργασία με τα Σωματεία Κουρέων- Κομμωτών και Περιποίησης Άκρων Μανικιούρ-Πεντικιούρ Ν. Σερρών και τη συμμετοχή πολλών Σερραϊκών επιχειρήσεων, την Κυριακή 24 του μηνός στις 18.00

Και θα κλείνουμε ως είθισται κάθε μέρα με τις ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ που απογειώνουν την SEREXPO. Κάθε βράδυ στις 21.00 στο συναυλιακό stage της SEREXPO θα εμφανιστούν: Οι Αδελφοί Τσαχουρίδη, Τετάρτη 20.09 – η Αναστασία, Πέμπτη 21.09 – η Λαϊκή Ορχήστρα Μίκη Θεοδωράκη, Παρασκευή 22.09- η Γλυκερία με τη Μελίνα Ασλανίδου, Σάββατο 23.09 και την Κυριακή 24.09 γιορτάζουμε όλοι μαζί με τον αιώνιο έφηβο , αγαπημένο Βασίλη Παπακωνσταντίνου τα 50 χρόνια παρουσία τους στο τραγούδι.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καύσιμα: Σταθερά υψηλές οι τιμές στην αγορά – “Σανίδα” σωτηρίας οι πιθανές επιδοτήσεις

Τα καύσιμα κίνησης εξακολουθούν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα με την απλή αμόλυβδη να πωλείται στα 2,040 ευρώ το λίτρο (μέση πανελλαδική τιμή) και το πετρέλαιο κίνησης στα 1,853 ενώ το Brent καταγράφει μικρές, ωστόσο απότομες αυξομειώσεις, καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν τις ανησυχίες για τη ζήτηση που προέρχονται από μια αβέβαιη οικονομική προοπτική έναντι των προσδοκιών για πιο περιορισμένη προσφορά για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους.

Την Τρίτη το απόγευμα, το πετρέλαιο διαπραγματευόταν στα 93,80 δολάρια το βαρέλι και παρά τις προβλέψεις των διεθνών οίκων, όπως εκείνη της JP Morgan ότι το Brent θα μπορούσε να κινηθεί προς τα 150 δολάρια το βαρέλι μέχρι το 2026, το ισχυρότερο δολάριο και η πολιτική των κεντρικών τραπεζών κρατούν υπό πίεση τα προϊόντα διύλισης.

Οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, η Fed και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επανέλαβαν τις τελευταίες ημέρες τη δέσμευσή τους να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, σηματοδοτώντας ότι η αυστηρή νομισματική πολιτική μπορεί να διατηρηθεί περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. Τα υψηλότερα επιτόκια επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη, γεγονός που περιορίζει τη ζήτηση πετρελαίου και κατ’ επέκταση συμπιέζει τις τιμές. Ομοίως, ως το κύριο νόμισμα που χρησιμοποιείται για την τιμολόγηση του πετρελαίου, ένα ισχυρότερο δολάριο συνήθως επιβαρύνει τη ζήτηση πετρελαίου καθώς γίνεται πιο ακριβό για τους εισαγωγείς σε σχέση με το τοπικό τους νόμισμα.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θέρμανση: Πετρέλαιο vs φυσικό αέριο – Ποια είναι η οικονομικότερη λύση

Οι επιβαρύνσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς από τις αυξήσεις στα είδη διατροφής και άλλα βασικά καταναλωτικά αγαθά συνεχίζονται

Και σε αυτές έρχονται να προστεθούν και οι δαπάνες για θέρμανση.

Τιμές

Και αυτό το χειμώνα, λοιπόν, το κυρίαρχο ερώτημα για τα νοικοκυριά είναι αν τους συμφέρει οικονομικά να θερμανθούν με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα τιμών και πριν ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης (15 Οκτωβρίου) το συγκεκριμένο καύσιμο, αν πωλούταν τώρα, θα είχε μία μέση τιμή στα 1,50 ευρώ ανά λίτρο.

Για να μπορέσει να συγκριθεί με το φυσικό αέριο η μονάδα μέτρησης θα πρέπει να μετατραπεί σε κιλοβατώρα.

Έτσι η τιμή του αντιστοιχεί σε 0,14 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Οι αντίστοιχες τιμές τους φυσικού αερίου έχουν σήμερα ένα εύρος από 0,0066 ευρώ έως 0,080 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Όφελος

Από την αντιπαραβολή των τιμών, προκύπτει πως τα νοικοκυριά που θα επιλέξουν το φυσικό αέριο για τη θέρμανση τους θα έχουν ένα όφελος από 43% έως 53%.

Οι προαναφερόμενες τιμές του συγκεκριμένου καυσίμου περιλαμβάνουν ΦΠΑ, και τις διάφορες χρεώσεις που συνυπολογίζονται στους λογαριασμούς.

Πρόσβαση

Βέβαια, για να κερδίσει κάποιος τα οφέλη του φυσικού αερίου θα πρέπει να έχει πρόσβαση στο δίκτυο διανομής.

Δηλαδή θα πρέπει να μάθει αν περνά μπροστά από την κατοικία του αγωγός χαμηλής πίεσης που θα του δώσει τη δυνατότητα σύνδεσης.

Για να το διαπιστώσει είτε θα πρέπει να αναζητήσει τη βοήθεια εταιρείας παροχής ενέργειας είτε της εταιρείας διανομής αερίου (ΕΔΑ), η οποία κι έχει υπό την εποπτεία της την περιοχή στην οποία ζει το νοικοκυριό. Οι εταιρείες αυτές είναι η ΕΔΑ Αττικής, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ (Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης) και η ΔΕΔΑ (υπόλοιπη Ελλάδα).

Αξίζει να σημειωθεί πως οι συγκεκριμένες ΕΔΑ έχουν συνήθως προγράμματα εκπτώσεων στα τέλη σύνδεσης με το δίκτυο, ενώ υπό προϋποθέσεις τρέχουν και προγράμματα επιδότησης από το ΕΣΠΑ για την σύνδεση και την εγκατάσταση συστήματος αυτόνομης ή κεντρικής θέρμανσης με φυσικό αέριο.

Χειμώνας 2022- 2023Το φυσικό αέριο αναδείχθηκε ως η πλέον ανταγωνιστική λύση και την περασμένη χειμερινή περίοδο του Οκτωβρίου 2022 – Απριλίου 2023 ως η πλέον ανταγωνιστική λύση. Αλλά και ως μακροπρόθεσμη επιλογή για τη θέρμανση.

Πιο συγκεκριμένα, για την περίοδο αυτή, και σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε η εταιρεία «Φυσικό Αέριο Ελλάδος» ένα νοικοκυριό που ζει σε σπίτι 120 τ.μ. εξοικονόμησε 160 ευρώ με την θέρμανση με φυσικό αέριο σε σύγκριση με το πετρέλαιο. Δηλαδή συνολικά τους χειμερινούς μήνες το φυσικό αέριο ήταν 14% φθηνότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης.

Αν δε, μία οικογένεια που ζει σε διαμέρισμα στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας είχε εγκαταστήσει αυτόνομη θέρμανση με φυσικό αέριο θα είχε ένα συνολικό όφελος 3.500 ευρώ ή 35,7% έναντι του πετρελαίου. Οι ιδιοκτήτες και ένοικοι μιας πολυκατοικίας θα γλύτωναν 18.000 ευρώ στους χειμώνες της προαναφερόμενης δεκαετίας.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελαιόλαδο: Έχουν κι άλλο πάνω οι τιμές – Οι 3 λόγοι

Ακόμη πιο ακριβό και λιγότερο θα είναι το ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο τους επόμενους μήνες, όταν στο ράφι ήδη κοστίζει 30% παραπάνω σε σχέση με πέρσι

Με τη μέση τιμή στη λιανική στα 12 ευρώ το λίτρο, ο κίνδυνος να μειωθεί η ζήτηση στην εσωτερική αγορά είναι προφανής, αν και προς το παρόν δείχνει να «αντέχει». Ταυτόχρονα, προβληματισμός επικρατεί και για τις εξαγωγές, δεδομένου ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι εξίσου ισχυρές όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις χώρες προορισμού του ελληνικού ελαιολάδου, όπως π.χ. στη Γερμανία, όπου ο εγχώριος «υγρός χρυσός» καταγράφει το υψηλότερο μερίδιο εξαγωγικών πωλήσεων (14%).

Για την «τέλεια καταιγίδα» έκανε λόγο ο κος Μανόλης Γιαννούλης, πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου (ΕΔΟΕ), η οποία έχει ξεκινήσει από την περσινή ελαιοκομική περίοδο και θα συνεχιστεί και εφέτος.

Κύρια χαρακτηριστικά, όπως είπε ο ίδιος στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου με συνδιοργανωτές την ΕΔΟΕ), τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ), την 4Ε (Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας) και τον Σύνδεσμο Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης (ΣΥΤΕΚ), είναι η μικρή παραγωγή, οι υψηλές τιμές, οι οποίες πιθανόν να ανέβουν κι άλλο -παρότι «η βιομηχανία δεν το εύχεται»- και τα ιστορικά χαμηλά αποθέματα που οδεύουν σε εξάντληση.

Σε δυσθεώρητα ύψη οι τιμές

Οι εξελίξεις αυτές συνηγορούν σε περαιτέρω άνοδο των τιμών. «Αν δεν αλλάξει κάτι ως προς τη ζήτηση, η τάση θα παραμείνει ανοδική τους επόμενους μήνες» υποστήριξε ο Κωνσταντίνος Κουτσιούμπης, πρόεδρος του ΣΕΒΙΤΕΛ, επαναλαμβάνοντας τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις του συνδέσμου, πως δεν τίθεται ζήτημα ελλείψεων στην ελληνική αγορά.

Θέλοντας να εξηγήσει την άνοδο των τιμών σημείωσε ότι δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, αλλά διεθνές. Ανέφερε μάλιστα ότι η βιομηχανία αγοράζει ελαιόλαδο όλο τον χρόνο, ενώ αυτή τη στιγμή «ψωνίζει» από 8,50 έως 8,70 ευρώ το κιλό, επισημαίνοντας ότι υπάρχει συμπίεση στα περιθώρια κέρδους, «για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση».

Όλα θα εξαρτηθούν από τη ζήτηση, όχι μόνο την εσωτερική αλλά και την ευρωπαϊκή σχολίασε.

Αξιοσημείωτο είναι όμως και το γεγονός οι τιμές παραγωγού και η τιμή διάθεσης του προϊόντος στο ράφι συγκλίνουν τους τελευταίους μήνες, με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε ο αντιπρόεδρος του οργανισμού 4Ε, Βασίλης Ζαμπούνης.

Πώς διαμορφώνεται η παραγωγή

Για την επερχόμενη ελαιοκομική περίοδο 2023/24, που ξεκινά σε λίγες μέρες, εκτιμάται ότι η παραγωγή ελαιολάδου στο σύνολο της λεκάνης της Μεσογείου, δηλαδή στις κύριες παραγωγικές χώρες παγκοσμίως, θα είναι ακόμη πιο χαμηλή σε σχέση με την «κακή» περσινή χρονιά.

Κι αυτό γιατί υπολογίζεται ότι θα λείψουν περίπου 170 χιλιάδες τόνοι ελαιολάδου συγκριτικά με το 2022/23 (από 2,560 εκατ. τόνοι η συνολική παραγωγή εκτιμάται ότι «πέσει» στους 2,390 εκατ. τόνους).

Πιο αναλυτικά, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η ισπανική παραγωγή ελαιολάδου θα είναι χαμηλή περίπου στους 700.000 τόνους έναντι των 660.000 τόνων πέρυσι και 1.500.000 τόνων το 2021/22.

Σημειώνεται ότι στην Ισπανία, τη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα στον κόσμο, που βιώνει έντονα τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, το ελαιόλαδο είναι τόσο ακριβό που έχει γίνει στόχος ακόμα και ληστών.

Η Ιταλία, αν και αναμένεται εφέτος να έχει αυξημένη παραγωγή περίπου στους 300.000 τόνους ελαιόλαδο από 230.000 τόνους την περίοδο 2022/23, δεν θα κάνει τη διαφορά, αφού με αυτές τις ποσότητες δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της, που φθάνουν τους 350.000 τόνους.

Ακολουθώντας τον κύκλο της ελιάς, η ελληνική παραγωγή ελαιολάδου θα είναι σημαντικά μειωμένη εφέτος. Με βάση της εκτιμήσεις της ΕΔΟΕ, η πτώση εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 43% σε σχέση με την προηγούμενη ελαιοκομική περίοδο. Αυτό σημαίνει ότι θα παραχθούν περί τους 160.000 τόνους ελαιόλαδο από 350.000 τόνους πέρσι.

in.gr

 

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: