Quantcast
Connect with us

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σχεδόν 80oC στο Σιδηρόκαστρο Σερρών «έδειξε» η Γεωθερμική Γεώτρηση της ΕΑΓΜΕ

Σημαντικός ο ρόλος της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε.) στην εθνική πρωτοβουλία έρευνας και αξιοποίησης του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας.

Προς αυτή την κατεύθυνση επιστημονικό και τεχνικό κλιμάκιο της ΕΑΓΜΕ, αποτελούμενο από τους Δρ. Απόστολο Αρβανίτη – Προϊστάμενο Τμήματος Γεωθερμίας και Ιαματικών Φυσικών Πόρων (ΓΕΩΘΕ), Βασίλειο Ζόραπα – Προϊστάμενο Τμήματος Υδρογεωλογίας και Υδρολογίας (ΥΔΡΟΓΕ), Παναγιώτη Βακαλόπουλο – Γεωλόγο Τμήματος ΓΕΩΘΕ και Βασίλειο Μαραμαθά – Εργοδηγό Τμήματος ΥΔΡΟΓΕ, πραγματοποίησε δοκιμαστική άντληση στη γεωθερμική ερευνητική γεώτρηση μεγάλης διαμέτρου Sd17PN στο ΒΑ/κό τμήμα του Γεωθερμικού Πεδίου Σιδηροκάστρου της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών. 

Η γεωθερμική γεώτρηση κατασκευάσθηκε με ίδια μέσα από την ΕΑΓΜΕ, έφτασε στα 153,80m και εντόπισε γεωθερμικό ταμιευτήρα σε βάθος μεγαλύτερο των 98m, με ρευστά θερμοκρασίας 78oC και όχι ιδιαίτερα επιβαρυμένα σε άλατα. 

Η μικρή δε πτώση στάθμης και η σταθεροποίησή της σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε συνδυασμό με την ταχύτατη επαναφοράς στάθμης, αποδεικνύουν το σημαντικό δυναμικό του γεωθερμικού ταμιευτήρα στη θέση της συγκεκριμένης γεώτρησης, με παροχές που ξεπερνούν τα 120 m3/h.

Η υψηλή θερμοκρασία του γεωθερμικού ρευστού (78oC), που αποτελεί τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα καταγεγραμμένη θερμοκρασία νερού σε γεωθερμικά πεδία χαμηλής ενθαλπίας του Νομού Σερρών, σε συνδυασμό με το πολύ μεγάλο δυναμικό του γεωθερμικού ταμιευτήρα και τα γεωλογικά χαρακτηριστικά, ενισχύουν την άποψη της τροφοδοσίας του πεδίου Σιδηροκάστρου από τη συγκεκριμένη  περιοχή. Απομένει να αποσαφηνισθεί ο τρόπος τροφοδοσίας του πεδίου, που εκτείνεται ΔΝΔ/κά της συγκεκριμένης γεώτρησης, γεγονός που θα συντελέσει στην ορθολογική και βιώσιμη διαχείρισή του. 

Τα πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα της πραγματοποιθείσας δοκιμαστικής άντλησης ενίσχυσαν το ενδιαφέρον αξιοποίησης του γεωθερμικού δυναμικού γενικότερα στο Νομό Σερρών και αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης και περαιτέρω αξιοποίησης στις συναντήσεις που πραγματοποίησε το κλιμάκιο της ΕΑΓΜΕ με φορείς και υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι εργασίες ανόρυξης και δοκιμαστικής άντλησης της γεωθερμικής ερευνητικής γεώτρησης μεγάλης διαμέτρου πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Υποέργου «ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ – GEOTHERM» της Πράξης: «Μελέτες και έρευνες στήριξης του ενεργειακού τομέα της βιομηχανίας και της επιχειρηματικότητας – ΟΠΥΓΕΚ», που εκτελείται από το Τμήμα ΓΕΩΘΕ της ΕΑΓΜΕ και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» – ΕΠΑνΕΚ.

Click to comment

Απάντηση

ΕΒΡΟΣ

Έβρος | Δίκτυα περιπατητικών μονοπατιών: Στην «κορυφή» οι προτάσεις των δήμων

Ανάμεσα σε 171 προτάσεις που υποβλήθηκαν από τους μισούς περίπου δήμους της χώρας, προκρίθηκαν στην αξιολόγηση της κατηγορίας τους οι δήμοι Σουφλίου, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας, για τη δημιουργία περιπατητικών και ποδηλατικών μονοπατιών.

Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγες ημέρες από τον δήμο Σουφλίου, η πρότασή του πέτυχε «πρωτιά» στην αξιολόγηση της κατηγορίας των παραμεθόριων και ακριτικών νησιωτικών δήμων, ωστόσο δεν ήταν μόνον ο δήμος Σουφλίου που κατάφερε να ξεχωρίσει με τον φάκελό του, αφού και οι προτάσεις των δήμων Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας, πήραν την 3η και 6η θέση, αντίστοιχα, στην ίδια κατηγορία δήμων.
Η ίδια ομάδα εργασίας ετοίμασε και τις τρεις προτάσεις, σχεδιάζοντας δίκτυα πεζοπορικών και ποδηλατικών μονοπατιών και διαδρομών, με πιστοποιημένες υποδομές και σημάνσεις, που θα απευθύνονται και σε οικογένειες, καθώς ο βαθμός δυσκολίας πεζοπορίας στα συγκεκριμένα δίκτυα αυτά θα είναι ήπιος ή μέτριος.

«Με τις διαδρομές αυτές δίνεται η ευκαιρία στον κόσμο να γνωρίσει κοντινά του μέρη, που δεν τα ξέρει, ενώ, παράλληλα, θα είναι επιτυχία, τα μονοπάτια αυτά να διαφημιστούν για να προσελκύσουν επισκέπτες και από άλλες περιοχές», δήλωσε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας Ορεστιάδας του Δ.Π.Θ., Απόστολος Κανταρτζής, μέλος της ομάδας εργασίας που «δούλεψε» τις προτάσεις των τριών δήμων του Έβρου.

Μαζί του, στην ομάδα, ήταν επίσης ο καθηγητής του ίδιου Τμήματος, Γαρύφαλλος Αραμπατζής, ο μεταδιδάκτορας Γιώργος Κολκός και ο υποψήφιος διδάκτορας, Σίμος Τσιλίκας.

Το δίκτυο μονοπατιών του δήμου Σουφλίου θα αναπτυχθεί στην περιοχή του Τυχερού και της γέφυρας Γιανούλης, ενώ στους δήμους Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου, το δίκτυο θα ξεκινά από Πεντάλοφο και Άρδα, και οι απολήξεις του θα συνδέονται με το δίκτυο που θα δημιουργηθεί στον δήμο Διδυμοτείχου, ώστε να αποτελέσουν μία ενότητα που θα αναδεικνύει τις «απίθανες ομορφιές του βορείου Έβρου, με τα εξαιρετικά τοπία που κάποιος θα μπορεί να περιδιαβεί με τα πόδια», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Κανταρτζής.

Πηγή: ΕΡΤ Ορεστιάδας

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Καβάλα: Νεαρό δελφίνι κάνει «βόλτες» στα ρηχά

Νεαρό ζωνοδέλφινο εκθαλασσώθηκε ζωντανό στα ρηχά της Νέας Περάμου Καβάλας σήμερα Τρίτη 18/06, προς μεγάλη έκπληξη του κόσμου.

Η κ. Σοφία Καριοφυλλίδου κτηνίατρος του Δικτύου του ΑΡΙΩΝ, της ομάδας που προσφέρει πρώτες βοήθειες σε κητώδη ζώα, τηλεφώνησε άμεσα στον ΑΡΙΩΝ για να πάει στο σημείο και να προσφέρει επιτόπου τις πρώτες βοήθειες στο δελφινάκι.

Εθελοντής καθοδήγησε με τις οδηγίες που δοθήκανε το νεαρό δελφινάκι προς τα ανοιχτά, με την πλευστότητα του δελφινιού να φαίνεται καλή. Ο ΑΡΙΩΝ παρακολουθεί την εξέλιξη μήπως και επανέλθει σύντομα στα αβαθή το δελφινάκι.

Ο ΑΡΙΩΝ έχει αναλάβει το περιστατικό και επιβλέπει επιτόπου την κατάσταση του. Μάλιστα, σε ανακοίνωση του ο ΑΡΙΩΝ κάνει έκκληση στο κοινό να μην προσπαθεί να κυνηγήσει ή να πιάσει το δελφινάκι, αλλά να απομακρυνθεί απο κοντά του.

Δείτε το video από τις στιγμές του δελφινιού στα ρηχά

Πηγή: www.rosa.gr

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πυροσβεστική | Ξεκίνησε από σήμερα η αντιπυρική περίοδος – «Ενημερωνόμαστε, προετοιμαζόμαστε, προστατεύουμε»

Οι δασικές πυρκαγιές ως φυσικό φαινόμενο, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις περιβαλλοντικές και κλιματολογικές συνθήκες, έχοντας όμως εξελιχθεί σε μείζον φυσικό καταστροφικό φαινόμενο. Παρόλο που οι δασικές πυρκαγιές θεωρούνται αναπόσπαστο μέρος των δασικών οικοσυστημάτων του πλανήτη, φαινόμενο το οποίο προϋπήρχε πριν την παρουσία του ανθρώπου, σήμερα η πληθώρα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και κυρίως σε μεικτές ζώνες δάσους – οικισμών έχει οδηγήσει σε σημαντικό αριθμό ανθρωπίνων απωλειών αλλά και σε σημαντικές επιπτώσεις σε ιδιοκτησίες και υποδομές.

Η Ελλάδα ζούσε πάντα με δασικές πυρκαγιές, αλλά σήμερα η κλιματική κρίση επιταχύνει το φαινόμενο και δείχνει ότι αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω, σε αριθμό, μέγεθος και συχνότητα. Η ανάγκη προσαρμογής στις νέες συνθήκες όπως διαμορφώνονται είναι επιβεβλημένη.

Το Πυροσβεστικό Σώμα στο πλαίσιο της αποστολής του, για την προστασία του δασικού πλούτου της χώρας μας, της περιουσίας και κυρίως της ανθρώπινης ζωής, συνεχώς προσαρμόζει τον μηχανισμό του στις διαρκώς αυξανόμενες και απαιτητικές συνθήκες όπως διαμορφώνονται, ακολουθώντας στις επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις.

Για να επιτύχει την αποστολή του, οι πολίτες πρέπει είναι σύμμαχοι στην μάχη των δασικών πυρκαγιών, προετοιμάζοντας τις ιδιοκτησίες τους και τις οικίες τους στον κίνδυνο, ώστε σε περίπτωση πυρκαγιάς η διακινδύνευση να είναι όσο τον δυνατόν περιορισμένη. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να επιτύχουμε τις όσο δυνατό λιγότερες επιπτώσεις σε ένα διαρκώς επιταχυνόμενο κίνδυνο, διευκολύνοντας ταυτόχρονα το πυροσβεστικό έργο.

 

Το Πυροσβεστικό Σώμα συμβουλεύει και υπενθυμίζει τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται από όλους:

Ο «Καθορισμός μέτρων και μέσων για την πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις, πάρκα και άλση πόλεων και οικιστικών περιοχών, περιοχές με ειδικό καθεστώς προστασίας, λοιπούς χώρους που βρίσκονται πλησίον των εκτάσεων αυτών καθώς και σε οικοπεδικούς χώρους», ισχύει από την 1η Μαΐου 2024, σύμφωνα με τη νέα Πυροσβεστική Διάταξη υπ’ αριθ. 9/2024 .

Είναι υποχρέωση όλων μας, να συντηρούμε καθαρούς αυτούς τους χώρους, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Αν δείτε καπνό, φλόγες ή οτιδήποτε μπορεί να οδηγήσει σε πυρκαγιά:

Καλέστε αμέσως την Πυροσβεστική στο τηλέφωνο 199 ή στο 112
Καλέστε μας αμέσως! Μην υποθέσετε ότι έχει καλέσει κάποιος άλλος πριν.

Μην κλείσετε το τηλέφωνο, προτού δώσετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για:– την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε,

– το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς,

– την ένταση του ανέμου στην περιοχή και

– το είδος της βλάστησης που καίγεται

Απομακρυνθείτε αμέσως από την περιοχή

Διευκολύνετε την πρόσβαση των Πυροσβεστικών δυνάμεων.

Ακολουθούμε τις οδηγίες Προστασίας:

Αν βρίσκεστε στην ύπαιθρο:

Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά τους θερινούς μήνες.
Μην ανάβετε υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα το καλοκαίρι.
Αποφύγετε εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (π.χ. ηλεκτροκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
Μην πετάτε αναμμένα τσιγάρα.
Μην αφήνετε τα σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κίνδυνου.

Αν το σπίτι σας βρίσκεται μέσα ή κοντά σε δάσος:

Δημιουργήστε μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι, καθαρίζοντας σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων τα ξερά χόρτα και φύλλα, τις πευκοβελόνες και τα κλαδιά.
Κλαδέψτε τα δένδρα μέχρι το ύψος των 3 μέτρων, ανάλογα με την ηλικία και την κατάστασή τους.
Απομακρύνετε τα ξερά κλαδιά από τα δένδρα και τους θάμνους.
Μην αφήνετε τα κλαδιά των δένδρων να ακουμπούν στους τοίχους, τη στέγη και τα μπαλκόνια του σπιτιού. Κλαδέψτε τα, αφήνοντας απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων από το σπίτι.
Αραιώστε τη δενδρώδη βλάστηση, έτσι ώστε τα κλαδιά του ενός δένδρου να απέχουν τουλάχιστον 3 μέτρα από τα κλαδιά του άλλου. Για ακόμη μεγαλύτερη προστασία απομακρύνουμε τη δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση γύρω από το κτίσμα σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων, εφόσον οι εργασίες καθαρισμού της φυσικής βλάστησης, που επιβάλλονται για την προστασία των κτιρίων, δεν προσκρούουν σε καμία περίπτωση στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.
Μην τοποθετείτε πλαστικές υδρορροές ή σωλήνες στους τοίχους του σπιτιού.
Μην τοποθετείτε παραθυρόφυλλα από εύφλεκτα υλικά στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες.
Φροντίστε ώστε τα καλύμματα στις καμινάδες και τους αεραγωγούς του σπιτιού να είναι από άφλεκτο υλικό, ώστε να μην διεισδύσουν σπίθες.
Μην αποθηκεύετε εύφλεκτα αντικείμενα κοντά στο σπίτι.
Τοποθετείτε τα καυσόξυλα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.
Μην κατασκευάζετε ακάλυπτες δεξαμενές καυσίμου κοντά στο σπίτι.
Προμηθευτείτε τους κατάλληλους πυροσβεστήρες και φροντίζετε για τη συντήρησή τους.
Εξοπλιστείτε με σωλήνα ποτίσματος με μήκος ανάλογο της περιοχής που θέλετε να προστατεύσετε.
Εξοπλιστείτε με μια δεξαμενή νερού, με μια απλή αντλία, που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και με ένα σωλήνα νερού.

Αν η πυρκαγιά πλησιάζει στο σπίτι σας:

Διατηρήστε την ψυχραιμία σας.
Μεταφέρετε όλα τα εύφλεκτα υλικά από τον περίγυρο του κτιρίου σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.
Κλείστε όλες τις διόδους (καμινάδες, παράθυρα, πόρτες κλπ.) έτσι ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού.
Κλείστε τις παροχές φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων μέσα και έξω από το σπίτι.
Μαζέψτε τις τέντες στα μπαλκόνια και στα παράθυρα.
Διευκολύνετε την πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων, ανοίγοντας την πόρτα του κήπου.
Τοποθετήστε σκάλα στην εξωτερική πλευρά του σπιτιού, αντίθετα από την κατεύθυνση της πυρκαγιάς, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στη στέγη.
Συνδέστε τους σωλήνες ποτίσματος και απλώστε τους, ώστε να καλύπτεται η περίμετρος του σπιτιού.
Αν η ορατότητα είναι μειωμένη, ανάψτε τα εσωτερικά και τα εξωτερικά φώτα του, για να γίνεται ορατό μέσα από τους καπνούς.

Μόλις περάσει η πυρκαγιά:

Βγείτε από το σπίτι και σβήστε αμέσως τις μικροεστίες που απομένουν.
Ελέγξτε για τουλάχιστον 48 ώρες, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, την περίμετρο και τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων.

Αν η πυρκαγιά έχει φτάσει στο σπίτι σας:

Μην εγκαταλείπετε το κτίριο, εκτός αν η διαφυγή σας είναι πλήρως εξασφαλισμένη.
Μην μπαίνετε μέσα σε αυτοκίνητο. Η πιθανότητα επιβίωσης σε ένα σπίτι κατασκευασμένο από άφλεκτα υλικά είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη σε ένα αυτοκίνητο που βρίσκεται σε καπνούς και φλόγες.

Αν παραμείνετε στο σπίτι:

Κλείστε καλά τις πόρτες και τα παράθυρα.
Φράξτε τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά για να μην μπει μέσα ο καπνός.
Απομακρύνετε τις κουρτίνες από τα παράθυρα.
Μεταφέρετε στο εσωτερικό των δωματίων τα έπιπλα που βρίσκονται κοντά στα παράθυρα και τις εξωτερικές πόρτες.
Κλείστε τις ενδιάμεσες πόρτες για να επιβραδύνετε την εξάπλωση της πυρκαγιάς.
Γεμίστε την μπανιέρα, τους νιπτήρες και τους κουβάδες με εφεδρικό νερό.
Συγκεντρωθείτε όλοι μαζί σε ένα δωμάτιο.
Φροντίστε να υπάρχει φακός και εφεδρικές μπαταρίες μαζί σας, σε περίπτωση διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος.
Αν το σπίτι σας είναι ξύλινο, αναζητήστε καταφύγιο σε κτιστό σπίτι.

Αν διαταχθεί οργανωμένη απομάκρυνση από την περιοχή, ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες των Αρχών και τις διαδρομές που θα σας δοθούν.

Η Πυροσβεστιή σε σχετικής ανακοίνωση κλείνει με το μήνυμα: «Η φωτιά δεν είναι θέαμα. Σε κάθε περίπτωση, για τη δική σας ασφάλεια, ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών. Ενημερωνόμαστε, προετοιμαζόμαστε, προστατεύουμε το δάσος».

πηγή: protothema.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en