Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Saos Feries | Διακόπτει την μεταφορά απορριμάτων από τη Σαμοθράκη – Η απάντηση του Βίτσα

image_print

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία SAOS FERRIES με επιστολή της προς τον δήμαρχο του νησιού Αθανάσιο Βίτσα, ανακοινώνει πως διακόπτει από την 1η Ιουνίου την μεταφορά των απορριμμάτων από την Σαμοθράκη.

Ειδικότερα αναφέρει, Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,
Όπως γνωρίζετε, η SAOS FERRIES για μεγάλο χρονικό διάστημα έχει επωμισθεί άδικα και χωρίς δική της ευθύνη την επίλυση του προβλήματος των απορριμμάτων του Δήμου Σαμοθράκης, με την μεταφορά των απορριμματοφόρων στην Αλεξανδρούπολη κατά την εκτέλεση των τακτικών δρομολογίων των Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων μας , παρά τις διαβεβαιώσεις σας για ταχεία επίλυση του προβλήματος με διαφορετικούς τρόπους .

Η συγκεκριμένη επιλογή είναι σε γνώση σας ότι αντιβαίνει στη διάταξη του άρθρου 6 του Νόμου 4316/2014, η οποία με αδιαμφισβήτητο τρόπο ορίζει ότι τέτοια μεταφορά επιτρέπεται από Ε/Γ-Ο/Γ, μόνο σε δρομολόγια άνευ επιβατών και υπό τον όρο της ειδικής διαχείρισης των μεταφερόμενων απορριμμάτων.

Για πολλοστή φορά, θέτουμε υπόψιν σας ότι η μεταφορά των απορριμμάτων του νησιού στην Αλεξανδρούπολη, με τα τακτικά, καθημερινά δρομολόγια των πλοίων μας, επιφέρει στην εταιρεία μας ποικίλα προβλήματα. Ειδικότερα, υποβαθμίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επιβάτες, λόγω των δυσάρεστων οσμών, οι οποίες είναι διάχυτες στους χώρους των πλοίων, καθώς και των διαρροών από τα φορτία των απορριμματοφόρων.

Πέραν των αυτονόητων κινδύνων για τη δημόσια υγεία, τους οποίους κάτι τέτοιο συνεπάγεται, καθιστάμεθα, παράλληλα, έκθετοι και υπόλογοι, σε περίπτωση ελέγχου από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες, ιδιαίτερα κατά την θερινή περίοδο των αυξημένων θερμοκρασιών.

Δεδομένων των ανωτέρω και προς το σκοπό της αποφυγής των ανωτέρω επιπτώσεων, σας ενημερώνουμε με την παρούσα επιστολή μας, ότι είμαστε αναγκασμένοι από την 1η Ιουνίου 2018, να διακόψουμε τη μεταφορά των απορριμματοφόρων, κατά τα τακτικά δρομολόγια των Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων μας, και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.

Η απάντηση του Δημάρχου Σαμοθράκης Α. Βίτσα

Με επιστολή που κοινοποιήθηκε στα μέσα ενημέρωσης, η εταιρεία SAOS FERRIES γνωστοποιεί ότι θα διακόψει τη μεταφορά των απορριμμάτων της Σαμοθράκης.

Η μεταφορά των απορριμμάτων στον ειδικά αδειοδοτημένο ΧΥΤΑ Κομοτηνής, γίνεται σε εφαρμογή σχετικής νομοθεσίας και του θεσμοθετημένου Περιφερειακού Σχεδιασμού διαχείρισης και αφορά όλους τους Δήμους του Ν. Έβρου.
Ειδικά για τους κατοίκους της Σαμοθράκης, το κόστος της μεταφοράς αυτής είναι πολύ υψηλό κι ο υφιστάμενος από το 2009 τρόπος μεταφοράς, είναι ο μόνος εφικτός.

Σε μία συγκυρία πολύ δύσκολη για τους κατοίκους, προκαλεί ερωτηματικά, η επιλογή του χρόνου να ανακοινώσει η εταιρεία SAOS τις προθέσεις της αναφορικά με ένα ζωτικό ζήτημα.

Ο Δήμος Σαμοθράκης ήδη ενεργεί προς όλες τις συναρμόδιες κατευθύνσεις για την αποφυγή του διαφαινόμενου αδιέξοδου και οι σχετικές αποφάσεις – ανακοινώσεις θα γίνουν μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τετάρτη 23/05/2018.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχολεία: 500 Media Labs για ψηφιακό γραμματισμό μαθητών

image_print

Τη δημιουργία του πρώτου ολοκληρωμένου εθνικού δικτύου Media Literacy και μαθητικής δημιουργίας στην Ελλάδα προβλέπει απόφαση της υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφίας Ζαχαράκη.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη δημιουργία 500 σύγχρονων Media Labs σε δημόσια σχολεία σε όλη τη χώρα, με στόχο την ενίσχυση του ψηφιακού γραμματισμού, της δημιουργικής έκφρασης και της κριτικής σκέψης των μαθητών.

Η πρωτοβουλία φιλοδοξεί να βοηθήσει τους μαθητές να αξιοποιούν την τεχνολογία με υπευθυνότητα, δημιουργικότητα και κριτήριο, μέσα σε ένα ασφαλές και οργανωμένο εκπαιδευτικό περιβάλλον.

Τα Media Labs θα είναι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι παραγωγής περιεχομένου, εξοπλισμένοι με σύγχρονα εργαλεία ήχου, εικόνας, βίντεο και ψηφιακής δημιουργίας.

Παράλληλα, περισσότεροι από 1.000 εκπαιδευτικοί θα επιμορφωθούν σε θεματικές όπως media literacy, παραγωγή podcast και video podcast, ψηφιακή αφήγηση, fact-checking, αξιολόγηση πηγών και υπεύθυνη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης.

Οι μαθητές θα εκπαιδεύονται στη δημιουργία podcast, videocasts, μαθητικών ρεπορτάζ, ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, blogs, newsletters, φωτογραφικών projects, infographics και κοινωνικών ή πολιτιστικών καμπανιών.

Κεντρικό ρόλο στο πρόγραμμα θα έχει η Εθνική Ψηφιακή Πλατφόρμα Μαθητικής Δημιουργίας, μέσω της οποίας τα σχολεία θα μπορούν να συνεργάζονται, να δημοσιεύουν έργα, να συμμετέχουν σε κοινά projects και να δημιουργούν ψηφιακά portfolios.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επίσης πανελλήνιους διαγωνισμούς μαθητικού περιεχομένου, φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, διαγωνισμούς podcast, θεματικές καμπάνιες, δράσεις τοπικής ιστορίας και πολιτισμού, καθώς και συνεργασίες μεταξύ σχολείων από διαφορετικές περιοχές.

Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι η συμμετοχή περισσότερων από 120.000 μαθητών κάθε χρόνο και η παραγωγή τουλάχιστον 3.000 μαθητικών έργων ετησίως.

Το πρόγραμμα «Media Literacy στην Πράξη: 500 Media Labs στα Δημόσια Σχολεία» έχει συνολικό προϋπολογισμό 18.619.588 ευρώ και θα υλοποιηθεί σε χρονικό ορίζοντα τριών ετών, στο πλαίσιο του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης 2026-2030.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέο Ηράκλειο: Αστυνομικοί της ΔΙΑΣ έσωσαν ηλικιωμένο από απόπειρα αυτοκτονίας

image_print

Στο Νέο Ηράκλειο σώθηκε ηλικιωμένος άνδρας χάρη στην άμεση επέμβαση αστυνομικών της Ομάδας ΔΙΑΣ και τη συνδρομή διασωστών του ΕΚΑΒ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί έφτασαν άμεσα στο σημείο έπειτα από σχετική ειδοποίηση και διαπίστωσαν ότι ο άνδρας βρισκόταν σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση, έχοντας χάσει μεγάλη ποσότητα αίματος.

Οι αστυνομικοί ξεκίνησαν αμέσως την παροχή πρώτων βοηθειών, χωρίς να περιμένουν την άφιξη ασθενοφόρου, προσπαθώντας να περιορίσουν την αιμορραγία.

Καθοριστική ήταν η παρέμβαση του αλλαγάρχη της ομάδας ΔΙΑΣ, ο οποίος διαθέτει εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες και είχε μαζί του ειδικό υγειονομικό εξοπλισμό.

Με τη χρήση αιμοστατικών γαζών και τουρνικέ, οι αστυνομικοί κατάφεραν να ελέγξουν προσωρινά την κατάσταση μέχρι να φτάσει το πλήρωμα του ΕΚΑΒ.

Οι διασώστες παρέλαβαν τον ηλικιωμένο και τον μετέφεραν στο νοσοκομείο, όπου συνεχίζεται η νοσηλεία του.

Οι ακριβείς συνθήκες του περιστατικού παραμένουν υπό διερεύνηση, ενώ πρόκειται για την ίδια ομάδα αστυνομικών που είχε συμμετάσχει πρόσφατα και σε άλλη επιχείρηση διάσωσης τραυματία.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν τα οριστικά μητρώα για τις παιδικές κατασκηνώσεις

image_print

Αναρτήθηκαν σήμερα, Παρασκευή 12 Ιουνίου 2026, τα οριστικά μητρώα δικαιούχων και οι οριστικοί πίνακες αποκλειομένων για το πρόγραμμα διαμονής παιδιών σε παιδικές κατασκηνώσεις της ΔΥΠΑ για το 2026.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν μέσω της ιστοσελίδας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, όπου έχουν δημοσιευθεί τα σχετικά αποτελέσματα του προγράμματος.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τις 15 Ιουνίου έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2026 για παιδιά τυπικής ανάπτυξης, ενώ για παιδιά με αναπηρία ποσοστού 50% και άνω θα διαρκέσει έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2026.

Η μέγιστη διάρκεια διαμονής στις παιδικές κατασκηνώσεις είναι 15 συνεχόμενες ημέρες, στις οποίες περιλαμβάνονται οι ημέρες προσέλευσης και αναχώρησης.

Εξαίρεση προβλέπεται για κατασκηνώσεις που λειτουργούν στους Δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, καθώς και σε κατασκηνώσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπου η διαμονή μπορεί να φτάσει έως 30 συνεχόμενες ημέρες.

Η ΔΥΠΑ καλεί τους δικαιούχους να ανατρέξουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος για όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τη συμμετοχή και τη διαμονή των παιδιών στις κατασκηνώσεις.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en