Quantcast
Connect with us

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα πριν από 25 χρόνια πέθανε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής

Εθνική παρακαταθήκη η προσωπικότητα και το έργο του, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ

 

Ανακοίνωση για την επέτειο 25 ετών από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή εξέδωσε η ΝΔ.

«Σαν σήμερα πριν από 25 χρόνια ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πέρασε στην Ιστορία. Ο Εθνάρχης και ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας διαμόρφωσε όλες τις μεγάλες πολιτικές εξελίξεις για επτά δεκαετίες. Με τις επιλογές του κατέστησε την Ελλάδα αναπόσπαστο κομμάτι και ισότιμο συνομιλητή του δυτικού κόσμου, ενώ με το ήθος του νοηματοδότησε την έννοια του ηγέτη που οδηγεί τη χώρα του στη σωστή πλευρά της Ιστορίας.

Η προσωπικότητα και το έργο του Κωνσταντίνου Καραμανλή αποτελούν εθνική παρακαταθήκη. Για όλους εμάς στη Νέα Δημοκρατία, θα λειτουργούν για πάντα ως η πυξίδα που δείχνει στην Ελλάδα, σε κάθε Ελληνίδα και σε κάθε Έλληνα, τον δρόμο προς την κοινή και ατομική μας πρόοδο».

Σαν σήμερα το 1998 πέθανε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής

Σαν σήμερα στις 23 Απριλίου 1998 έφυγε από τη ζωή  ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ιδρυτής του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής γεννήθηκε στις 8 Μαρτίου 1907 στο Κιούπκιοϊ (σήμερα Πρώτη), μια κωμόπολη κοντά στις Σέρρες, που τότε ανήκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο πατέρας του, Γεώργιος, δημοδιδάσκαλος και καλλιεργητής, είχε διωχθεί για την εθνική δράση του, τόσο από τις τουρκικές, όσο και μεταγενέστερα από τις βουλγαρικές αρχές κατοχής. Έζησε ως μαθητής, διαδοχικά, στην Πρώτη, τη Νέα Ζίχνη, τις Σέρρες και τελικά στην Αθήνα, όπου μετά την αποπεράτωση των γυμνασιακών του σπουδών, εγγράφηκε στη Νομική Σχολή, από την οποία αποφοίτησε το 1929.

Το 1930 υπηρέτησε επί τετράμηνο τη στρατιωτική του θητεία, ως προστάτης πολύτεκνης οικογένειας. Στη συνέχεια εργάστηκε ως δικηγόρος στις Σέρρες, μέχρις ότου εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής το 1935 με το αντιβενιζελικό Λαϊκό Κόμμα. Επανεξελέγη βουλευτής το 1936, στις τελευταίες εκλογές πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Με την έκρηξη του ελληνοϊταλικού πολέμου  παρουσιάστηκε για να στρατευθεί στο Σιδηρόκαστρο, αλλά κρίθηκε ανίκανος να υπηρετήσει λόγω βαρηκοΐας. Στη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη δικηγορία. Επανήλθε στην ενεργό πολιτική το 1946, όταν έλαβε μέρος στις εκλογές της 31ης Μαρτίου ως υποψήφιος του Λαϊκού Κόμματος στις Σέρρες και εξελέγη πρώτος σε ψήφους βουλευτής.

Το όνομά του θα γίνει γνωστό στο πανελλήνιο από τη θητεία του ως υπουργός Δημοσίων Έργων στην κυβέρνηση Παπάγου (1952-1955).

Η απήχησή του στην κοινή γνώμη θα οδηγήσουν στην ανάδειξή του στην πρωθυπουργία, μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου Παπάγου. Η πρωτοβουλία του βασιλέα Παύλου να του αναθέσει τον σχηματισμό της κυβέρνησης, στις 5 Οκτωβρίου 1955, εξέπληξε τους πάντες, αφού επικρατέστεροι για τη διαδοχή ήταν οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης Παπάγου, Στέφανος Στεφανόπουλος και Παναγιώτης Κανελλόπουλος.

Ο Καραμανλής ακολούθως ίδρυσε νέο κόμμα, την Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση (ΕΡΕ) και προσέφυγε στις κάλπες τον Φεβρουάριο του 1956. Τις κέρδισε, παρότι το κόμμα του ήλθε δεύτερο σε ψήφους, χάρις στο «τριφασικό» εκλογικό σύστημα. Η επικράτηση σε αυτήν και σε δύο ακόμη εκλογικές αναμετρήσεις -το 1958 και το 1961- τον κράτησαν στην εξουσία για μία οκταετία (1955-1963), ένα επίτευγμα χωρίς προηγούμενο στην πολιτική ιστορία της χώρας.

Πρωταρχική φροντίδα του Καραμανλή ήταν ο σχεδιασμός και η εφαρμογή ενός προγράμματος ταχύρρυθμης οικονομικής ανάπτυξης, σε μια χώρα που βίωνε ακόμη τις συνέπειες του καταστροφικού εμφύλιου πολέμου

Η ανοδική πορεία της οικονομίας θα του δώσει τη δυνατότητα να στραφεί, με την πάροδο του χρόνου, προς την ενίσχυση της παιδείας, του πολιτισμού και του αθλητισμού, με τη θεσμοθέτηση του ΠΡΟ-ΠΟ (1959). Ακόμη, αύξησε τη χρηματοδότηση του κοινωνικού τομέα κι έλαβε θεσμικά μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα, με κορυφαίο γεγονός τη σύσταση του ΟΓΑ (1961). Όμως, παρά τις προσπάθειές του, ο εκσυγχρονισμός στο πολιτικό πεδίο κινούνταν με χαμηλές ταχύτητες, λόγω των εμφυλιοπολεμικών συνδρόμων, που παρέμειναν ισχυρά στην Ελληνική Δεξιά.

Το διεθνές περιβάλλον ήταν αρνητικό για την άσκηση πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, λόγω του Ψυχρού Πολέμου και της πρόσδεσης της χώρας στο άρμα των ΗΠΑ. Έτσι, ήταν φυσικό για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να αναζητήσει ερείσματα για την κατοχύρωση της ασφάλειας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

Το 1959 υπέγραψε τις Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου, με τις οποίες τερματίστηκε η βρετανική κυριαρχία επί της Κύπρου και ιδρύθηκε ανεξάρτητο Κυπριακό κράτος, με εγγυήτριες δυνάμεις την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Μεγάλη Βρετανία με δικαίωμα στρατιωτικής παρέμβασης. Δέχθηκε αυστηρές επικρίσεις για τις συμφωνίες αυτές, που κατοχύρωναν ως ισότιμο εταίρο στη μεγαλόνησο την Τουρκία.

Η καίρια τομή στην εξωτερική πολιτική του εντοπίζεται στην προσπάθεια για την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πίστευε ότι η ΕΟΚ δεν αποτελούσε «απλώς οικονομικήν κοινοπραξίαν, αλλά οντότητα με ευρυτέραν πολιτικήν αποστολήν και σημασίαν». Έπειτα από επίπονες διαπραγματεύσεις διετούς διάρκειας, η Ελλάδα θα γίνει δεκτή στην αρχική ομάδα των Έξι, ως πρώτο συνδεδεμένο μέλος, στις 9 Ιουλίου 1961.

Η πρώτη κυβερνητική οκταετία του Κωνσταντίνου Καραμανλή διακόπηκε απρόβλεπτα, με την παραίτησή του, τον Ιούνιο του 1963, ύστερα από διαφωνία με τον βασιλέα Παύλο, η οποία σηματοδότησε τη ρήξη του με τα Ανάκτορα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της «Ενώσεως Κέντρου» Γεώργιος Παπανδρέου είχε κηρύξει τον ανένδοτο αγώνα, κατηγορώντας τον Καραμανλή ότι είχε κερδίσει τις εκλογές του 1961 με βία και νοθεία, ενώ η δολοφονία Λαμπράκη από παρακρατικούς στη Θεσσαλονίκη είχε ρίξει βαριά τη σκιά της στη χώρα. «Ποιος επιτέλους κυβερνά αυτό τον τόπο» είχε πει ο Καραμανλής.

Στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 1963 ηγήθηκε της ΕΡΕ, αλλά υπό το βάρος των καταγγελιών της αντιπολίτευσης, ηττήθηκε από την «Ένωση Κέντρου» του Γεωργίου Παπανδρέου. Τότε, ο Καραμανλής παραιτήθηκε από την ηγεσία της ΕΡΕ κι έφυγε μυστικά για το Παρίσι με το ψευδώνυμο «Τριανταφυλλίδης», όπου ιδιώτευσε επί 11 χρόνια μέχρι τη Μεταπολίτευση.

Στις 24 Ιουλίου 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επανήλθε θριαμβευτικά στην Ελλάδα, μετά την κατάρρευση της δικτατορίας υπό το βάρος του πραξικοπήματος στην Κύπρο και της τουρκικής εισβολής στη μεγαλόνησο,  επικεφαλής της κυβέρνησης «Εθνικής Ενότητας». Νομιμοποίησε το ΚΚΕ μετά από 26 χρόνια παρανομίας, ενώ προχώρησε στην αποχώρηση της Ελλάδας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ ως αντίδραση για την άρνηση της Συμμαχίας να αντιταχθεί στην προέλαση των Τούρκων στην Κύπρο (Αττίλας 2) και αντικατέστησε τη χουντική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στις πρώτες ελεύθερες εκλογές (17 Νοεμβρίου 1974) ο Καραμανλής επικράτησε με 54,2%. Η νίκη του και στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, τον Νοέμβριο του 1977, θα του επιτρέψει να παραμείνει αδιάλειπτα στην εξουσία για μία εξαετία, ως επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας, ενός νεοσύστατου σχηματισμού, που εντάσσεται στον κεντροδεξιό χώρο.  Η διενέργεια δημοψηφίσματος, στις 8 Δεκεμβρίου 1974, τερμάτισε τη μακρά διένεξη για το πολιτειακό, με την οριστική εγκαθίδρυση της αβασίλευτης δημοκρατίας.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εγκατέλειψε την ενεργό πολιτική το 1980, μετά την υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Τον διαδέχθηκε στην πρωθυπουργία ο Γεώργιος Ράλλης. Στις 5 Μαΐου 1980 εκλέχθηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε μια περίοδο που το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου βρισκόταν προ των πυλών της εξουσίας.

Το 1985 ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου αθετεί την υπόσχεση του προς τον Καραμανλή για δεύτερη θητεία και προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον αρεοπαγίτη Χρήστο Σαρτζετάκη. Ο Καραμανλής αποχωρεί πικραμένος. Επανεξελέγη στο ύπατο αξίωμα της χώρας την πενταετία 1990-1995, οπότε αποχώρησε οριστικά από την πολιτική. Είχε συμπληρώσει 60 χρόνια στο πολιτικό προσκήνιο: 8 χρόνια ως υπουργός, 14 ως πρωθυπουργός και 10 ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών.

 

Click to comment

Απάντηση

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα 23 Απριλίου

Όσα έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο

1516: Υιοθετείται από τους Γερμανούς ζυθοποιούς ο νόμος για την καθαρότητα της μπύρας («Reinheitsgebot»). Σύμφωνα με αυτόν, τα συστατικά της μπύρας είναι: νερό, κριθάρι και λυκίσκος.

1635: Ιδρύεται το Λατινικό Σχολείο της Βοστώνης (Boston Latin School), το πρώτο δημόσιο σχολείο στις ΗΠΑ.

1661: Ο Κάρολος Β’ στέφεται βασιλιάς της Αγγλίας, της Σκωτίας και της Ιρλανδίας στο Αβαείο του Ουέστμινστερ.

1821: Οι ελληνικές επαναστατικές δυνάμεις υπό τους Γεώργιο Δυοβουνιώτη, Δημήτριο Πανουργιά και Αθανάσιο Διάκο αντιμετωπίζουν στη γέφυρα της Αλαμάνας (περιοχή Θερμοπυλών) τις υπέρτερες οθωμανικές ορδές του Ομέρ Βρυώνη και του Κιοσέ Μεχμέτ και ηττώνται.

1827: Πεθαίνει ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης. Δευτερόλεπτα προτού υποκύψει στο μοιραίο χτύπημα που δέχτηκε την προηγούμενη ημέρα στο Φάληρο, εκφράζει την πεποίθηση ότι πυροβολήθηκε από «φίλιο» χέρι.

1882: Αρχίζουν οι εργασίες διάνοιξης του Ισθμού της Κορίνθου.

1910: Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λάρισας, 25 αγρότες και αγρότισσες παραπέμπονται να δικαστούν για τα αιματηρά γεγονότα της εξέγερσης στο Κιλελέρ.

1920: Ιδρύεται στην Άγκυρα η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, η οποία καταγγέλλει την κυβέρνηση του σουλτάνου Μωάμεθ ΣΤ’ και ανακοινώνει την προετοιμασία ενός προσωρινού συντάγματος

1923: Ο Ιωσήφ Στάλιν εγκαινιάζει τον υπόγειο σιδηρόδρομο της Μόσχας.

1935: Αρχίζει η δίκη των εμπλεκομένων στο βενιζελικό κίνημα της 1ης Μαρτίου. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Νικόλαος Πλάστήρας καταδικάζονται ερήμην σε θάνατο. Οι αντιβενιζελικοί παίρνουν το αίμα τους πίσω, εκδικούμενοι τους υπευθύνους της Δίκης των 6.

1941: Η ελληνική κυβέρνηση και ο βασιλιάς Γεώργιος Β’ της Ελλάδας εγκαταλείπουν την Αθήνα πριν την εισβολή της Βέρμαχτ.

1944: Οι Γερμανοί κατακτητές εισβάλουν στους Πύργους Κοζάνης (τότε Κατράνιτσα) και πυρπολούν το χωριό. Πολλοί κάτοικοι κάηκαν ζωντανοί, άλλοι σκοτώθηκαν εν ψυχρώ, βιάστηκαν κοπέλες και το χωριό κάηκε ολοσχερώς. Τα θύματα ανέρχονται σε 368 (κυρίως γυναικόπαιδα). Αυτό ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο ολοκαύτωμα από τους Γερμανούς μετά από αυτό των Καλαβρύτων.

1960: Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Καραμανλής, θεμελιώνει το φράγμα του Νέστου.

1973: Οι εφημερίδες «Βραδυνή» και «Θεσσαλονίκη» δημοσιεύουν δηλώσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή εναντίον της Δικτατορίας και οι Αρχές αποφασίζουν την κατάσχεση των φύλλων τους.

1985: Η εταιρεία Κόκα Κόλα ανακοινώνει ότι θα αλλάξει την κλασική συνταγή της για την παρασκευή του δημοφιλούς αναψυκτικού, κάτι που τελικά δε θα συμβεί μετά από τις έντονες αντιδράσεις των καταναλωτών.

1998: Πεθαίνει σε ηλικία 91 ετών ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, που διετέλεσε πρωθυπουργός και πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ελλάδας.

1999: Το κτίριο της Σερβικής Τηλεόρασης, στο Βελιγράδι, βομβαρδίζεται από αεροπλάνα του ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα 16 άτομα να σκοτωθούν και πολλά να τραυματιστούν. Στην Ελλάδα, οι εφημερίδες της επόμενης ημέρας κυκλοφορούν με μαύρη κορδέλα σε ένδειξη πένθους, ενώ η Βορειοατλαντική Συμμαχία, που γιορτάζει τα 50χρονά της σε πανηγυρική σύνοδο στις Βρυξέλλες, υπογράφοντας Διακήρυξη για τον νέο της ρόλο, χαρακτηρίζει το κτίριο στο Βελιγράδι «νόμιμο στόχο».

2003: Μετά από 30 χρόνια, αρχίζει η ελεύθερη διέλευση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στην κατεχόμενη Κύπρο και στις ελεύθερες περιοχές.

2005: Ανεβαίνει το πρώτο βίντεο στο YouTube με τον τίτλο «Me at the zoo» («Εγώ στον ζωολογικό κήπο»).

2010: Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που προσφεύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο Γιώργος Παπανδρέου, επιλέγει το ακριτικό Καστελόριζο για να ανακοινώσει πως η χώρα γίνεται η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που είχε συμφωνήσει να μπει στον μηχανισμό στήριξης με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ.

Γεννήσεις

1522 – Αγία Αικατερίνη (Ρίτσι)

1791 – Τζέιμς Μπιουκάναν, 15ος πρόεδρος των ΗΠΑ

1839 – Γεώργιος Αλ. Μαυροκορδάτος, Έλληνας ιστοριοδίφης

1857 – Ρουτζέρο Λεονκαβάλο, Ιταλός συνθέτης

1858 – Μαξ Πλανκ, Γερμανός φυσικός

1889 – Βασίλης Ρώτας, έλληνας λογοτέχνης

1889 – Δημήτριος Νότη Μπότσαρης, Έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός

1905 – Κώστας Περρίκος, Έλληνας αξιωματικός και αντιστασιακός

1916 – Γιάννης Μόραλης, Έλληνας ζωγράφος

1917 – Γιώργος Γεραλής, Έλληνας ποιητής

1954 – Μάικλ Μουρ, Αμερικανός κινηματογραφιστής και ακτιβιστής

1967 – Μελίνα Κανακαρίδη, Αμερικανίδα ηθοποιός

1975 – Γιον Θορ Μπίργκισσον, Ισλανδός μουσικός και τραγουδιστής

1976 – Μάρκο Φέρστερ, Γερμανός ποδοσφαιριστής

1977 – Άρας Λαμπάφ, Ιρανός τραγουδιστής

1977 – Γιώργος Λιανός, Έλληνας τραγουδιστής

1990 – Ντεβ Πάτελ, Άγγλος ηθοποιός

Θάνατοι

303 – Άγιος Γεώργιος

1616 – Γουίλιαμ Σέξπιρ, άγγλος θεατρικός συγγραφέας

1827 – Γεώργιος Καραϊσκάκης, Έλληνας στρατάρχης

1998 – Κωνσταντίνος Καραμανλής, Έλληνας πολιτικός

2005 – Ρομάνο Σκάρπα, Ιταλός δημιουργός κόμικς

2007 – Μπορίς Γιέλτσιν, Ρώσος πολιτικός

2011 – Σταύρος Ζώρας, Έλληνας τραγουδιστής

2013 – Μοχάμεντ Ομάρ, ηγέτης των Ταλιμπάν

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα 22 Απριλίου

Όσα έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο

1500: Ο πορτογάλος εξερευνητής Πέδρο Αδράλες Καμπράλ είναι ο πρώτος Ευρωπαίος που φτάνει στη Βραζιλία και την ονομάζει «Γη του Αληθινού Σταυρού».

1821: Λαμβάνει χώρα η μάχη της Αλαμάνας.

1827: Τραυματίζεται σε μικροσυμπλοκή ο Γεώργιος Καραϊσκάκης κοντά στην Ακρόπολη, όπου και στρατοπέδευε, με αποτέλεσμα να πεθάνει μία ημέρα αργότερα, ανήμερα της εορτής του.

1897: Διεξάγεται η μάχη των Φαρσάλων κατά τον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897. Οι ελληνικές δυνάμεις υπό τον ταξίαρχο Κωνσταντίνο Σμολένσκη, παρά τις σφοδρές τουρκικές επιθέσεις, διατηρούν τις θέσεις τους.

1866: Ο Γεώργιος Σκούφος γίνεται δήμαρχος Αθηναίων.

1889: Ιδρύεται η Οκλαχόμα Σίτι, η οποία μέσα σε λίγες ώρες αποκτά πληθυσμό περίπου 10.000 κατοίκων.

1912: Η Τουρκία αποφασίζει το προσωρινό άνοιγμα των Δαρδανελίων, γεγονός που σχολιάζεται ως διπλωματική ήττα της Πύλης.

1912: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας Pravda, το επίσημο όργανο του Σοβιετικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Πρώτος εκδότης της ήταν ο Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι, γνωστότερος ως Στάλιν.

1915Χημικά όπλα χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά στο πεδίο της μάχης. Στη Μάχη του Υπρ του Βελγίου, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, γερμανικές δυνάμεις εκτοξεύουν κυλίνδρους με αέρια χλωρίου, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 5.000 Γάλλοι στρατιώτες.

1928: Σφοδρότατος σεισμός σημειώνεται στην Κορινθία, με αποτέλεσμα 20 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 3.000 σπίτια να καταστραφούν. Στη Νέα Κόρινθο καταρρέει το κτίριο των φυλακών, με αποτέλεσμα πολλοί κρατούμενοι να δραπετεύσουν.

1931: Εγκαινιάζεται στην Αθήνα το Μουσείο Μπενάκη, παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού, Ελευθερίου Βενιζέλου, και άλλων επισήμων.

1941: Βυθίζεται έξω από τις Λαγούσες νήσους το αντιτορπιλικό «Ύδρα IV», από σφοδρή αεροπορική γερμανική προσβολή.

1963: Δημοσιογράφοι και ηθοποιοί αναμετρώνται σε φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου στο γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας, παρουσία 30.000 κόσμου, και αναδεικνύονται ισόπαλοι 2-2.

1963: Συνέρχεται το ιδρυτικό συνέδριο της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδας (ΕΦΕΕ) στο θέατρο «Χατζηχρήστου» στην Αθήνα. Πρώτος πρόεδρός της θα εκλεγεί στις 28 Απριλίου ο μετέπειτα δημοσιογράφος, Γιάννης Τζανετάκος.

1969: Στο Χιούστον των ΗΠΑ, γιατροί πραγματοποιούν την πρώτη μεταμόσχευση ανθρώπινου οφθαλμού.

1970: Γιορτάζεται για πρώτη φορά η Παγκόσμια Ημέρα της Γης.

2004: Τουλάχιστον 160 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων και δεκάδες μαθητές, πάνω από 1.300 άνθρωποι τραυματίζονται και 8.000 κατοικίες καταστρέφονται, όταν αναφλέγεται πυρίτιδα από ηλεκτρικά καλώδια, που ακολούθησε τη σύγκρουση δύο τρένων στην πόλη Ριονγκτσόν της Βόρειας Κορέας, τα οποία μετέφεραν γκάζι και βενζίνη. Μάλιστα, οι Αρχές της χώρας έκαναν έκκληση στη διεθνή κοινότητα για βοήθεια, αρνούμενες ωστόσο να δεχτούν βοήθεια από τη Νότια Κορέα και την Κίνα.

2014: Πάνω από 60 άνθρωποι σκοτώνονται και 80 τραυματίζονται σοβαρά σε σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Κονγκό.

Γεννήσεις

1658 – Τζουζέπε Τορέλι, Ιταλός συνθέτης

1724 – Εμάνουελ Καντ, Γερμανός φιλόσοφος

1870 – Βλαντιμίρ Λένιν, Ρώσος επαναστάτης

1904 – Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, Αμερικανός φυσικός

1927 – Γιάννης Μιχαλόπουλος, Έλληνας ηθοποιός

1929 – Δημήτρης Μαρωνίτης, Έλληνας φιλόλογος

1937 – Τζακ Νίκολσον, Αμερικανός ηθοποιός

1943 – Χρήστος Ζερεφός, Έλληνας φυσικός

1945 – Ευστράτιος Δημητρίου, Έλληνας τραγουδοποιός

1982 – Κακά (Ρικάρντο Ίζεκσον ντος Σάντος Λέιτε), Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής

1983 – Βαγγέλης Μάντζιος, Έλληνας ποδοσφαιριστής

1985 – Απόστολος Τασκούδης, Έλληνας παλαιστής

1986 – Ντούσαν Σάκοτα, Έλληνας καλαθοσφαιριστής

1986 – Άμπερ Χερντ, Αμερικανίδα ηθοποιός

1987 – Νταβίντ Λουίζ, Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής

1987 – Τζον Όμπι Μίκελ, Νιγηριανός ποδοσφαιριστής

Θάνατοι

1616 – Μιγκέλ ντε Θερβάντες, Ισπανός συγγραφέας

1941 – Θεόδωρος Πεζόπουλος, Έλληνας στρατιωτικός

1955 – Κοσμάς Αλεξανδρίδης, Έλληνας πολιτικός

1969 – Νικόλαος Μπακόπουλος, Έλληνας πολιτικός

1985 – Γιώργος Οικονομίδης, Έλληνας παρουσιαστής και στιχουργός

1986 – Μίρτσεα Ελιάντε, Ρουμάνος συγγραφέας

1989 – Εμίλιο Τζίνο Σεγκρέ, Ιταλός φυσικός

1992 – Νεβαρέ Χανιμεφέντι, Οθωμανή σουλτάνα

1994 – Ρίτσαρντ Νίξον, 37ος πρόεδρος των ΗΠΑ

1998 – Θανάσης Σκορδαλός, Έλληνας μουσικός

2014 – Αμπντούλ Καντίρ, Αφγανός πολιτικός και στρατιωτικός

2014 – Γιόβαν Κρικομπάμπιτς, Σέρβος πολιτικός

Επέτειοι – Παγκόσμιες Ημέρες

Παγκόσμια Ημέρα της Γης

Continue Reading

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα 19 Απριλίου

Όσα έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο

1775: Ξεκινά ο Πόλεμος της Αμερικανικής Επανάστασης στο Λέξινγκτον

1824: O μεγάλος φιλέλληνας Λόρδος Βύρων άφησε την τελευταία του πνοή στο πολιορκημένο από τους Τούρκους Μεσολόγγι, δίνοντας τη ζωή του για τη χώρα μας -μια χώρα που δεν ήταν η δική του.

1839: Υπογράφεται η Συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία του Βελγίου και του Λουξεμβούργου από την Ολλανδία.

1882: Τίθεται σε λειτουργία η σιδηροδρομική γραμμή Πελοποννήσου, δημιούργημα του Χαρίλαου Τρικούπη.

1906: Ολοκληρώνεται στην Αθήνα η Μεσολυμπιάδα, με αφορμή την επέτειο δέκα ετών από την τέλεση των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Έλαβαν μέρος 884 αθλητές από 20 χώρες, ανάμεσά τους 300 Έλληνες και Ελληνίδες. Η διοργάνωση σημείωσε μεγάλη επιτυχία, αλλά δεν θα επιβιώσει ως θεσμός, επειδή η χώρα μας δεν αντέχει το οικονομικό κόστος.

1912: Ανατινάσσεται έξω από τη Σμύρνη, με τορπίλη, το ατμόπλοιο «Τέξας», στο οποίο επέβαιναν περίπου 200 επιβάτες, οι περισσότεροι Έλληνες. Διασώθηκαν μόνο 71.

1943: Ξεσπά στην Πολωνία η εξέγερση του Γκέτο της Βαρσοβίας, μετά την είσοδο των γερμανικών στρατευμάτων εκεί, προκειμένου να μαζέψουν τους εναπομείναντες Εβραίους.

1961: Η Σιέρα Λεόνε γίνεται ανεξάρτητο κράτος.

1961: Αποτυγχάνει η αμερικανικής εμπνεύσεως «Επιχείρηση του Κόλπου των Χοίρων», που ως σκοπό είχε την ανατροπή του Φιντέλ Κάστρο.

1965: Την άμεση απέλαση 6.000 Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, που διατηρούν την ελληνική υπηκοότητα αποφασίζει η τουρκική κυβέρνηση, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι θα επανεξετάσει την παραμονή του Πατριαρχείου, κατόπιν της επιβολής απαγόρευσης κυκλοφορίας στους Τουρκοκυπρίους στη Λευκωσία.

1971: Στα αμερικανικά δικαστήρια παίζεται η τελευταία πράξη του δράματος μιας δολοφονίας που συγκλόνισε το Hollywood. Ο Τσαρλς Μάνσον καταδικάζεται σε ισόβια δεσμά για την ενορχήστρωση της δολοφονίας πέντε ατόμων, μεταξύ των οποίων της ηθοποιού, Σάρον Τέιτ, συζύγου τότε του Πολωνού σκηνοθέτη, Ρομάν Πολάνσκι.

1971: Η ΕΣΣΔ σημειώνει ακόμη μία πρωτιά στο διάστημα, με την εκτόξευση του διαστημικού σταθμού «Salyut».

1971: Η Σιέρα Λεόνε γίνεται δημοκρατία.

1991: Βόμβα που προοριζόταν για το αγγλικό προξενείο στην Πάτρα, εκρήγνυται στα χέρια εκείνου που τη μεταφέρει, σκοτώνοντας τον μαζί με έξι περαστικούς.

1993: Στο Τέξας, περισσότερα από 80 άτομα, εκ των οποίων 17 παιδιά, καίγονται σε πυρκαγιά που σημειώνεται στο κτίριο, όπου είχε οχυρωθεί για 51 μέρες ο ψευδοπροφήτης, Ντέιβιντ Κορές, της αίρεσης των Δαβιδιανών, μαζί με 95 οπαδούς του.

1995: Στην Οκλαχόμα, παγιδευμένο αυτοκίνητο με 450 κιλά εκρηκτικά, εκρήγνυται σε κυβερνητικό κτήριο της πόλης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 168 άτομα, μεταξύ των οποίων και 19 παιδιά.

1997: Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και με πλήρη μυστικότητα, φτάνει στην Αθήνα ο πρόεδρος της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, για τριήμερη ιδιωτική επίσκεψη.

2005: Ο 78χρονος Γερμανός καρδινάλιος, Γιόζεφ Ράτσινγκερ, εκλέγεται νέος πάπας, με το όνομα Βενέδικτος 16ος, διαδεχόμενος τον αποθανόντα Ιωάννη Παύλο ΙΙ.

2011Ο Φιντέλ Κάστρο παραιτείται από τη θέση του γενικού γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος του νησιού της Επανάστασης και τη θέση αναλαμβάνει ο αδερφός του, Ραούλ Κάστρο.

2013: Ο ύποπτος για την τοποθέτηση βομβών στον αιματηρό Μαραθώνιο της Βοστώνης, Ταμερλάν Τσαρνάεφ, σκοτώνεται από πυροβολισμούς της Αστυνομίας. Ο αδελφός του, Τζοχάρ Τσαρνάεφ, που είχε κρυφτεί σε μια βάρκα σε αυλή της Μασαχουσέτης, συλλαμβάνεται.

2018Παντρεύονται ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ.

2020: Σε αμόκ ενόπλου στην μικρή παραθαλάσσια πόλη Πορταπίκουε, κοντά στο Τρούρο της Νέας Σκωτίας του Καναδά σκοτώνονται τουλάχιστον 19 άτομα, στην χειρότερη σφαγή στην ιστορία της χώρας.

2021: Η Ελλάδα σταματά την διανομή του εμβολίου της Johnson & Johnson για την COVID-19 αναμένοντας τον έλεγχο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Γεννήσεις

1877 – Όλε Εβινρούντε, αμερικανο-νορβηγός μηχανικός, που επινόησε και κατασκεύασε την εξωλέμβιο μηχανή.

1977 – Σωτήρης Κωνσταντινίδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής

1978 – Τζέιμς Φράνκο, Αμερικανός ηθοποιός

1979 – Κέιτ Χάντσον, Αμερικανίδα ηθοποιός

1981 – Χέιντεν Κρίστενσεν, Καναδός ηθοποιός

1987 – Οξάνα Ακίνσινα, Ρωσίδα ηθοποιός

1987 – Μαρία Σαράποβα, Ρωσίδα αντισφαιρίστρια

1987 – Τζο Χαρτ, Άγγλος ποδοσφαιριστής

Θάνατοι

1824 – Λόρδος Βύρων, Άγγλος ποιητής

1882 – Κάρολος Δαρβίνος, Άγγλος βιολόγος

1906 – Πιερ Κιουρί, Γάλλος φυσικός

1978 – Λίνος Καρζής, Έλληνας λογοτέχνης

1988 – Ευστάθιος Ανθόπουλος, Έλληνας πολιτικός

1990 – Γιώργος Βήχος, Έλληνας αθλητής

1992 – Πέτρος Μώραλης, Έλληνας πολιτικός

1993 – Τίμος Περλέγκας, Έλληνας ηθοποιός

2005 – Τζωρτζ Κοσμάτος, Έλληνας σκηνοθέτης

2007 – Μελέτης Κανιάρης, Έλληνας πολιτικός

2010 – Γκουρού (κατά κόσμον Κιθ Έντουαρντ Έλαμ), Αμερικανός ράπερ

2014 – Χρήστος Ρεκλείτης, Έλληνας αντιστασιακός

2016 – Γεράσιμος Αρσένης, Έλληνας πολιτικός

2016 – Ερρίκος Μπελιές, Έλληνας συγγραφέας

Επέτειοι – Παγκόσμιες Ημέρες

Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en