Quantcast
Connect with us

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα 21 Νοεμβρίου

Όσα έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο.

1676: Ο Δανός αστρονόμος, Όλε Ρέμερ, παρουσιάζει τις πρώτες ποσοτικές μετρήσεις της ταχύτητας του φωτός.

1783: Ο Ζαν-Φρανσουά Πιλάτρ ντε Ροζιέ και ο Φρανσουά Λοράν, μαρκήσιος του Αρλάντ, πραγματοποιούν την πρώτη ελεύθερη πτήση με αερόστατο θερμού αέρα στο Παρίσι.

1791: Ο συνταγματάρχης Ναπολέων Βοναπάρτης προάγεται σε αρχιστράτηγο και αναλαμβάνει την αρχηγία του Στρατού της Γαλλικής Δημοκρατίας.

1864: Δημοσιεύεται ο νέος εκλογικός νόμος στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως». Ως μέσο ψηφοφορίας καθιερώνεται το σφαιρίδιο αντί του ψηφοδελτίου, λόγω του μεγάλου αναλφαβητισμού στην Ελλάδα.

1871: Ο Αμερικανός Μόουζες Γκέιλ πατεντάρει τον αναπτήρα.

1877: Ο Αμερικανός εφευρέτης, Τόμας Έντισον, ανακοινώνει τη δημιουργία του φωνογράφου, ένα μέσο καταγραφής και αναπαραγωγής ήχου, τον οποίο ονομάζει «Ομιλούσα Μηχανή».

1904: Τα πρώτα μηχανοκίνητα λεωφορεία κάνουν την εμφάνισή τους στους δρόμους του Παρισιού, αντικαθιστώντας τις ιππήλατες άμαξες.

1915: Ισχυρή αγγλογαλλική ναυτική μοίρα καταλαμβάνει τη Μήλο, θέλοντας να πιέσει τον βασιλιά Κωνσταντίνο να εξέλθει στον πόλεμο με την πλευρά της Αντάντ.

1916: Το πλωτό αγγλικό νοσοκομείο «Βρετανικός» και αδελφό πλοίο του «Τιτανικού» βυθίζεται από γερμανική νάρκη στο στενό της Κέας. Από τους 1.134 επιβαίνοντες χάνονται 30 άτομα, 21 μέλη του πληρώματος και 9 μέλη του ιατρικού προσωπικού, ενώ 1.104 θα διασωθούν.

1932: Στη Γερμανία, ο Αδόλφος Χίτλερ δεν δέχεται το αξίωμα του καγκελάριου με περιορισμένες αρμοδιότητες, που του πρότεινε ο πρόεδρος Πάουλ φον Χίντενμπουργκ.

1940: Οι Έλληνες, με το Γ’ Σώμα Στρατού, υπό τον στρατηγό Τσολάκογλου, και το συγκρότημα «Κ» του στρατηγού Κοσμά, καταλαμβάνουν τα υψώματα του Ιβάν και της Μοράβας, εξαιρετικής στρατηγικής σημασίας για την προέλαση στην Κορυτσά.

1942: Ο Αμερικανός σκιτσογράφος, Μπομπ Κλάμπετ, δημιουργεί το χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων Τουίτι Μπερντ, τον αιώνιο «στόχο» του γάτου Σιλβέστερ.

1945: Κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του γαλλικού γυναικείου περιοδικού Elle.

1950: Δύο τρένα συγκρούονται στη Βρετανική Κολομβία του Καναδά με απολογισμό 21 νεκρούς, μεταξύ των οποίων 17 Καναδοί στρατιώτες που προορίζονταν για την Κορέα.

1954: Η αντιπολίτευση αναδεικνύεται νικήτρια των δημοτικών εκλογών στην Ελλάδα, με πρωταγωνίστρια της ΕΔΑ. Δήμαρχος Αθηναίων εκλέγεται ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Παυσανίας Κατσώτας. Στον Πειραιά εκλέγεται ο κοινός υποψήφιος ΕΠΕΚ, ΕΔΑ και Δημοκρατικού Κόμματος, Δημήτριος Σαπουνάκης, και στη Θεσσαλονίκη ο Μηνάς Πατρίκιος.

1955: Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Στέλλα», με πρωταγωνίστρια τη Μελίνα Μερκούρη.

1963: Η ελληνική σημαία κατέχει την 5η θέση στην παγκόσμια ναυτιλία.

1973: Με αφορμή την ισραηλινοαιγυπτιακή διαμάχη, οι Μπράιαν και Μάικλ ΜακΚόμακ από το Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνιας καθιερώνουν την 21η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Χαιρετισμού (World Hello Day). Στόχος τους, η γιορτή να αποκτήσει παγκόσμιο χαρακτήρα και να συντελέσει στη συμφιλίωση των ανθρώπων.

1974: Ο ΙRA (Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός) τοποθετεί βόμβες σε δύο παμπ του Μπέρμιγχαμ στην Αγγλία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 21 θαμώνες. Θα συλληφθούν 6 άτομα, θα καταδικασθούν ισόβια, αλλά χρόνια μετά θα αθωωθούν.

1977: Το υπερηχητικό επιβατικό αεροπλάνο Concorde εκτελεί την παρθενική εμπορική πτήση του, από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη.

1990: Υπογράφεται στο Παρίσι ιστορική συμφωνία μεταξύ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας, βάζοντας έτσι τέρμα στον Ψυχρό Πόλεμο. Οι ηγέτες των χωρών-μελών της Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη υιοθετούν την «Χάρτα των Παρισίων για μια Νέα Ευρώπη».

1994: Με δίχτυα τυλίγουν τις πρεσβείες της Γαλλίας και της Ιταλίας στην Αθήνα μέλη της Greenpeace, για να διαμαρτυρηθούν σχετικά με τη χρήση αφρόδικτων, που σκοτώνουν χιλιάδες δελφίνια κάθε χρόνο στη Μεσόγειο.

1995: Κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Άρσης Βαρών που διεξάγεται στην Κίνα, ο Πύρρος Δήμας θριαμβεύει με δύο χρυσά, ένα αργυρό και ένα παγκόσμιο ρεκόρ, σηκώνοντας 212 κιλά στο ζετέ. Ο Κάχι Καχιασβίλι σαρώνει στα 99 κιλά με 2 χρυσά, 1 χάλκινο, 3 πανελλήνια ρεκόρ και ισοφάριση του παγκοσμίου ρεκόρ στο ζετέ, ο Βαλέριος Λεωνίδης κερδίζει 3 αργυρά, ο Βίκτωρ Μήτρου 2 χάλκινα, η Γιώτα Αντωνοπούλου 3 χάλκινα στα 83 κιλά και η Μαρία Χριστοφορίδου 1 χάλκινο μετάλλιο.

2010: Ιδρύεται το νέο κόμμα της πρώην υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, Δημοκρατική Συμμαχία, στο θέατρο Badminton.

2014: Ξεκινούν στην Ουκρανία ταραχές (Euromaidan) με κύριο αίτημα την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση καλώντας σε παραίτηση τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και την κυβέρνησή του.

2020: Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο συναντάται με τους Ταλιμπάν και την κυβέρνηση του Αφγανιστάν στη Ντόχα, στο Κατάρ, για να διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία.

2020: Η SpaceX εκτοξεύει με επιτυχία από την αεροπορική βάση Vandenberg το δορυφορικό αλτίμετρο Copernicus Sentinel-6 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Ο δορυφόρος θα παρακολουθεί την παγκόσμια στάθμη της θάλασσας με μεγάλη ακρίβεια, θα βελτιώσει την πρόγνωση του καιρού και θα παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες για τα ωκεάνια ρεύματα για την υποστήριξη της πλοήγησης των πλοίων κοντά στις ακτές.

2021: Πέντε άνθρωποι σκοτώνονται και πάνω από 40 τραυματίζονται από οδηγό που εγκατέλειψε αυτοκίνητο και διέσχισε χριστουγεννιάτικη παρέλαση στην πόλη Waukesha του Wisconsin των Ηνωμένων Πολιτειών. Ένα άτομο που εμπλέκεται στο περιστατικό έχει συλληφθεί.

Γεννήσεις

1694 – Βολταίρος, Γάλλος φιλόσοφος

1840 – Βικτωρία Αυγούστα, αυτοκράτειρα της Γερμανίας

1843 – Γκαστόν Τισαντιέ, Γάλλος χημικός και εκδότης

1854 – Πάπας Βενέδικτος ΙΕ’

1898 – Ρενέ Μαγκρίτ, Βέλγος ζωγράφος

1902 – Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ, Πολωνός συγγραφέας

1904 – Κόλμαν Χόκινς, Αμερικανός σαξοφωνίστας

1925 – Βέλικο Καντίεβιτς, Γιουγκοσλάβος στρατηγός

1927 – Άννα Συνοδινού, Ελληνίδα ηθοποιός και πολιτικός

1930 – Γιώργος Μαρμαρίδης, Έλληνας σκοπευτής και συγγραφέας

1935 – Φαϊρούζ, Λιβανέζα τραγουδίστρια

1936 – Βίκτορ Τσανγκ (Victor Chang), Κινέζο-Αυστραλός χειρουργος, πρωτοπόρος της καρδιοχειρουργικής και της χειρουργικής των μεταμοσχεύσεων

1948 – Μισέλ Σουλεϊμάν, Λιβανέζος πολιτικός

1953 – Γιάννης Παθιακάκης, Έλληνας ποδοσφαιριστής και προπονητής

1965 – Μπιορκ Γκουδμουντσντότιρ (γνωστή ως Μπιορκ), Ισλανδή τραγουδίστρια

1965 – Αλεξάντερ Σίντιγκ, Σουδανός ηθοποιός

1966 – Θανάσης Κολιτσιδάκης, Έλληνας ποδοσφαιριστής

1977 – Μάικλ Μπατίστ, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής

1994 – Σαούλ Νίγκεθ, Ισπανός ποδοσφαιριστής

1998 – Βαγγέλης Παυλίδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής

Θάνατοι

496 – Πάπας Γελάσιος Α’

1361 – Φίλιππος Α’, δούκας της Βουργουνδίας

1555 – Γκεόργκιους Αγκρικόλα, Γερμανός λόγιος και επιστήμονας

1652 – Γιαν Μπρόζεκ, Πολωνός μαθηματικός, ιατρός και αστρονόμος

1695 – Χένρι Πέρσελ, Άγγλος συνθέτης

1811 – Χάινριχ φον Κλάιστ, Γερμανός συγγραφέας

1881 – Αμί Μπουέ, Γερμανός γεωλόγος

1916 – Φραγκίσκος Ιωσήφ Α’, αυτοκράτορας της Αυστρίας

1922 – Ρικάρδο Φλόρες Μαγόν, Μεξικανός δημοσιογράφος και ακτιβιστής

1942 – Τζέιμς Χέρτζογκ, Νοτιοαφρικανός στρατηγός και πολιτικός

1970 – Τσαντρασεκάρα Ράμαν, Ινδός φυσικός

1982 – Μιχαήλ Σιδεράτος, Έλληνας πολιτικός

1991 – Ντάνιελ Μαν, Αμερικανός σκηνοθέτης

1991 – Άγιος Ιάκωβος Τσαλίκης

2000 – Εμίλ Ζάτοπεκ, Τσέχος δρομέας

2006 – Χασάν Γκουλέντ Απτιντόν, πρόεδρος του Τζιμπουτί

2006 – Ιάκωβος Ψαρράς, Έλληνας ηθοποιός

2013 – Ντιμίτρι Μιχαλάς, Αμερικανός αστρονόμος και συγγραφέας

2016 – Βούλα Μάστορη, Ελληνίδα συγγραφέας

2017 – Ντέιβιντ Κάσιντι, αμερικανός τραγουδοποιός και κιθαρίστας

Click to comment

Απάντηση

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα 30 Νοεμβρίου

Όσα έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο.

1782: Κατά την Αμερικανική Επανάσταση, αντιπρόσωποι από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία υπογράφουν στο Παρίσι τα προκαταρκτικά άρθρα της συνθήκης ειρήνης, η οποία θα επισημοποιηθεί το 1783.

1786: Καταργείται η θανατική ποινή στην Τοσκάνη, για πρώτη φορά στον κόσμο, από τον δούκα της περιοχής, Λεοπόλδο Β’, μετέπειτα αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού Έθνους.

1822: Κατά την Ελληνική Επανάσταση, ξεκινά η απελευθέρωση του Ναυπλίου από τον Στάικο Σταϊκόπουλο.

1853: Πραγματοποιείται η ναυμαχία της Σινώπης: Ο Ρωσικός Στόλος υπό τον Πάβελ Νακίμοφ καταναυαμαχεί τον Οθωμανικό υπό τον Οσμάν Πασά, στο πλαίσιο του Κριμαϊκού Πολέμου.

1872: Διεξάγεται στη Γλασκόβη ο πρώτος επίσημος διεθνής αγώνας στην ιστορία του ποδοσφαίρου: Σκωτία-Αγγλία 0-0.

1874: Επεισόδια σημειώνονται στην Ελληνική Βουλή, καθώς ο προϋπολογισμός ψηφίζεται από την κυβέρνηση του Δημήτριου Βούλγαρη χωρίς τη νόμιμη απαρτία. Είναι τα λεγόμενα «Στηλιτικά». Στις στήλες των εφημερίδων δημοσιεύονται -για διαπόμπευση- τα ονόματα των βουλευτών που στηρίζουν τον πρωθυπουργό.

1893: Ιδρύεται από τον Αντώνιο Καλλέργη η Τράπεζα Αθηνών.

1900: Γερμανός μηχανικός επινοεί αυτοκίνητο με κίνηση στους μπροστινούς τροχούς.

1903: Ο Γρηγόριος Ξενόπουλος δημοσιεύει στο λογοτεχνικό περιοδικό «Παναθήναια» το ιστορικό του άρθρο «Ένας ποιητής» για τον Κωνσταντίνο Καβάφη, με το οποίο ο αλεξανδρινός ποιητής γίνεται γνωστός στο ελληνικό κοινό.

1903: Η Θεσσαλονίκη αποκτά την πρώτη της μόνιμη κινηματογραφική αίθουσα, τα «Ολύμπια».

1912: Οι Τούρκοι υποχωρούν στη Μακεδονία, αφού χάνουν και το τελευταίο οχυρό τους στην περιοχή, μετά τη νίκη των Σέρβων στη Ντίμπρα.

1925: Ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος απαγορεύει στις γυναίκες να φοράνε κοντά φουστάνια όταν βγαίνουν έξω. Το στρίφωμα δεν πρέπει να απέχει από το έδαφος περισσότερο των 30 εκατοστών.

1932: Στην Ελλάδα, καταργείται το υπουργείο Υγιεινής και οι υπηρεσίες του ενσωματώνονται στο υπουργείο Πρόνοιας.

1938: Αρχίζει η πλήρης ιατρική περίθαλψη των ασφαλισμένων του ΙΚΑ.

1940: Μεγάλη νίκη των Ελλήνων επί των Ιταλών σημειώνεται στο Πογραδέτς της Αλβανίας.

1943: Στην Αθήνα, πραγματοποιείται πογκρόμ κατά των αναπήρων από τα κατοχικά τάγματα ασφαλείας, με κατάληξη την εκτέλεση 283 Ελλήνων αναπήρων πολέμου.

1958: Υποβάλλεται στον υπουργό Δημοσίων Έργων, Σόλωνα Γκίκα (κυβέρνηση Καραμανλή), η μελέτη για την κατασκευή του Μετρό των Αθηνών, το οποίο «θα κατασκευαστεί προσεχώς και κατά τμήματα». Το «προσεχώς» σήμαινε 33 χρόνια αργότερα…

1963: Μετά τις διακοινοτικές ταραχές στην Κύπρο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, αρχιεπίσκοπος Μακάριος, υποβάλλει στους Τουρκοκυπρίους σειρά προτάσεων για την εξομάλυνση της κατάστασης («13 σημεία»).

1966: Εγκαινιάζεται το Πανεπιστήμιο Πατρών.

1966: Τα Μπαρμπέιντος αποκτούν την ανεξαρτησία τους από το Ηνωμένο Βασίλειο.

1967: Η Νότια Υεμένη αποκτά την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο.

1979: Ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ γίνεται ο πρώτος προκαθήμενος της καθολικής εκκλησίας, που παρακολουθεί -μετά από μια ολόκληρη χιλιετία- τη θεία λειτουργία σε ναό της ορθόδοξης εκκλησίας, στην Κωνσταντινούπολη.

1979: Κυκλοφορεί στη Μεγάλη Βρετανία ένα από τα θρυλικά άλμπουμ της ροκ, το «The Wall» των Pink Floyd, το οποίο θα πουλήσει μέσα σε δύο εβδομάδες 6.000.000 αντίτυπα.

1981: Για την αντιμετώπιση του νέφους στο κέντρο της Αθήνας, αποφασίζεται η εφαρμογή κλιμακωτού ωραρίου στην αγορά και η εναλλάξ κυκλοφορία των αυτοκινήτων (μονά-ζυγά).

1981: Εκπρόσωποι από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και τη Σοβιετική Ένωση αρχίζουν να διαπραγματεύονται, στη Γενεύη, τη μείωση των πυρηνικών όπλων μεσαίου βεληνεκούς στην Ευρώπη (οι συναντήσεις θα λήξουν στις 17 Δεκεμβρίου χωρίς να καταλήξουν σε απόφαση).

1982: O Μάικλ Τζάκσον κυκλοφορεί το άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών, το «Thriller».

1982: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλο της αθλητικής εφημερίδας «Ο Φίλαθλος».

1992: Οι χουντικοί Στυλιανός Παττακός, Γεώργιος Ζωιτάκης, Νικόλαος Μακαρέζος και Ιωάννης Λαδάς υποβάλλουν αίτηση χάριτος.

1993: Η Γερουσία στην Ολλανδία εγκρίνει το νομοσχέδιο για την ευθανασία, με ψήφους 37 υπέρ και 34 κατά.

2020: Πραγματοποιείται μια ημισφαιρική έκλειψη Σελήνης, με την πανσέληνο να εξασθενεί ελαφρώς καθώς περνά μέσα από την ημισφαιρική σκιά της Γης. Είναι ορατή από το μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Αμερικής, τον Ειρηνικό Ωκεανό, τμήματα της Ανατολικής Ασίας και τη Νέα Ζηλανδία.

2021: Τέσσερις μαθητές σκοτώνονται και άλλοι επτά τραυματίζονται σε μαζικούς πυροβολισμούς σε λύκειο στην Οξφόρδη στοΜίσιγκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Γεννήσεις

539 – Γρηγόριος Τουρώνης, Γαλάτης ιστορικός και επίσκοπος

1466 – Αντρέα Ντόρια, Ιταλός ναύαρχος

1485 – Βερόνικα Γκαμπάρα, Ιταλίδα ποιήτρια

1508 – Αντρέα Παλλάντιο, Ιταλός αρχιτέκτονας

1602 – Ότο φον Γκέρικε, Γερμανός φυσικός και εφευρέτης

1623 – Νεσατί, Οθωμανός ποιητής

1667 – Τζόναθαν Σουίφτ, Ιρλανδός συγγραφέας

1817 – Τέοντορ Μόμσεν, Γερμανός νομικός και ιστορικός

1825 – Ουιλιάμ-Αντόλφ Μπουγκερό, Γάλλος ζωγράφος

1835 – Μαρκ Τουέιν, Αμερικανός συγγραφέας

1869 – Νιλς Γκούσταφ Νταλέν, Σουηδός φυσικός

1874 – Ουίνστον Τσόρτσιλ, Άγγλος πολιτικός

1882 – Ιωάννης Δεμέστιχας, Έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός

1885 – Άλμπερτ Κέσελρινγκ, Γερμανός στρατάρχης

1903 – Μαντάμ Γκρε, Γαλλίδα σχεδιάστρια μόδας

1919 – Παρθένιος Γ’, πατριάρχης Αλεξανδρείας

1926 – Ρίτσαρντ Κρένα, Αμερικανός ηθοποιός

1927 – Ρόμπερτ Γκιγιόμ, Αμερικανός ηθοποιός

1927 – Μάρθα Τσέις, Αμερικανίδα γενετίστρια

1934 – Λανσάνα Κοντέ, πρόεδρος της Γουινέας

1936 – Άμπι Χόφμαν, Αμερικανός ακτιβιστής

1943 – Τέρενς Μάλικ, Αμερικανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος

1944 – Τζόζεφ Μποακάι, Λιβεριανός πολιτικός

1945 – Ρότζερ Γκλόβερ, Ουαλός μπασίστας

1946 – Μαρίνα Αμπράμοβιτς, Σέρβα καλλιτέχνις

1947 – Σέρχιο Μπαντίγια Καστίγιο, Χιλιανός ποιητής

1949 – Βλάσσης Μπονάτσος, Έλληνας τραγουδιστής και ηθοποιός

1950 – Γιάννης Σπάθας, Έλληνας κιθαρίστας

1955 – Κονστάνς Μόνεϊ, Αμερικανίδα πορνογραφική ηθοποιός

1960 – Γκάρι Λίνεκερ, Άγγλος ποδοσφαιριστής

1965 – Αλνταΐρ (Αλνταΐρ Νασιμέντο Ντος Σάντος), Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής

1965 – Μπεν Στίλερ, Αμερικανός ηθοποιός

1978 – Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, Μεξικανός ηθοποιός

1982 – Ελίσα Κάθμπερτ, Καναδή ηθοποιός

1985 – Κέιλι Κουόκο, Αμερικανίδα ηθοποιός

1989 – Βλάντιμιρ Βάις, Σλοβάκος ποδοσφαιριστής

1990 – Μάγκνους Κάρλσεν, Νορβηγός σκακιστής

1990 – Λευτέρης Πετρούνιας, Έλληνας αθλητής της Ενόργανης Γυμναστικής

Θάνατοι

912 – Όθων Α’, δούκας της Σαξονίας

1016 – Έντμουντ ο Σιδηρόπλευρος, βασιλιάς της Αγγλίας

1526 – Τζοβάνι ντάλε Μπάντε Νέρε, Ιταλός στρατιωτικός

1647 – Τζοβάνι Λανφράνκο, Ιταλός ζωγράφος

1718 – Κάρολος ΙΒ’, βασιλιάς της Σουηδίας

1761 – Τζον Ντόλοντ, Άγγλος οπτικός

1830 – Πάπας Πίος Η’

1866 – Τζον Μέρσερ, Άγγλος χημικός και βιομήχανος

1892 – Δημήτριος Βάλβης, Έλληνας πολιτικός

1900 – Όσκαρ Ουάιλντ, Ιρλανδός συγγραφέας

1935 – Φερνάντο Πεσσόα, Πορτογάλος ποιητής

1938 – Κορνήλιος Κοντρεάνου, Ρουμάνος πολιτικός

1944 – Όουεν Ο’ Ντάφι, Ιρλανδός πολιτικός

1947 – Ερνστ Λιούμπιτς, Γερμανός σκηνοθέτης

1953 – Φράνσις Πικαμπιά, Γάλλος ζωγράφος και ποιητής

1954 – Βίλχελμ Φούρτβενγκλερ, Γερμανός διευθυντής ορχήστρας

1977 – Τέρενς Ράτιγκαν, Άγγλος θεατρικός συγγραφέας

1989 – Αχμαντού Αχιτζό, Καμερουνέζος πολιτικός

1990 – Σώτος Βασιλειάδης, Έλληνας μουσικός

1994 – Γκυ Ντεμπόρ, Γάλλος συγγραφέας

1996 – Τάινι Τιμ, Αμερικανός μουσικός

2003 – Γερτρούδη Έντερλε, Αμερικανίδα κολυμβήτρια

2011 – Καρλ Ρόμπι, Αμερικανός κολυμβητής

2013 – Πολ Γουόκερ, Αμερικανός ηθοποιός

2013 – Τάκης Συνετόπουλος, Έλληνας ποδοσφαιριστής

2015 – Φατίμα Μερνίσι, Μαροκινή κοινωνιολόγος και συγγραφέας

2015 – Μηνάς Χατζησάββας, Έλληνας ηθοποιός

2017 – Κόλιν Γκρόουβς, Άγγλος βιολόγος

2018 – Τζορτζ Μπους, αμερικανός πολιτικός, 41ος πρόεδρος των ΗΠΑ

2020 – Ιρίνα Αντόνοβα, Ρωσίδα ιστορικός τέχνης

Continue Reading

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα 29 Νοεμβρίου

Όσα έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο.

561: Ο βασιλιάς των Φράγκων, Χλωτάριος Α’, πεθαίνει στο Κομπιέν. Η δυναστεία των Μεροβίγγειων συνεχίζεται από τους τέσσερις γιους του, Χαριβέρτο Α’, Γκούντραμ, Σιγιβέρτο Α’ και Χιλπέριχο Α’, οι οποίοι μοιράζονται το βασίλειο της Φραγκίας.

1729: Ινδιάνοι σφάζουν 138 Γάλλους, 35 Γαλλίδες και 56 παιδιά κοντά στο σημερινό Νάτσεζ στο Μισισίπι.

1777: Ιδρύεται το Σαν Χοσέ (Καλιφόρνια) ως Πουέμπλο ντε Σαν Χοσέ ντε Γκουανταλούπε. Είναι ο πρώτος οικισμός πολιτών στην Άνω Καλιφόρνια.

1812: Τελειώνει στη Ρωσία η μάχη της Μπερεζίνα, που ξεκίνησε στις 26 του μήνα, με πανωλεθρία των Γάλλων εισβολέων του Ναπολέοντα.

1822: Ο Στάικος Σταϊκόπουλος κυριεύει το Παλαμήδι του Ναυπλίου και υψώνει τη γαλανόλευκη σημαία. Την ίδια ημέρα, οι Έλληνες επαναστάτες, υπό τους Νικηταρά, Τσόκρη και Χατζηχρήστο, νικούν τον Δελή Αχμέτ μπέη στην Κορτέσα Κορινθίας.

1826: Ο Γάλλος φιλέλληνας Φαβιέρος, επικεφαλής 480 ανδρών, σπάει την πολιορκία της Ακρόπολης των Αθηνών από τον Κιουταχή και εφοδιάζει τους πολιορκημένους με πυρίτιδα για έναν ολόκληρο μήνα.

1830: Οι Πολωνοί εξεγείρονται κατά των Ρώσων κατακτητών.

1850: Η Πρωσία συνθηκολογεί στο Όλομουτς με την Αυστριακή Αυτοκρατορία, η οποία θα αναλάβει την ηγεσία της Γερμανικής Συνομοσπονδίας.

1864: Αμερικανοί εθελοντές σφάζουν άμαχους Ινδιάνους των φυλών Τσεγιέν και Αραπάχο στο Κολοράντο.

1877: Ο Τόμας Έντισον επιδεικνύει για πρώτη φορά το φωνογράφο.

1890: Τίθεται σε ισχύ το Σύνταγμα της Ιαπωνικής Αυτοκρατορίας.

1899: Ο Ελβετός επιχειρηματίας, Χανς Γκάμπερ, και άλλα 11 άτομα, ιδρύουν την ποδοσφαιρική ομάδα της Μπαρτσελόνα.

1906: Ιδρύεται η αυτοκινητοβιομηχανία Lancia από τον ραλίστα και μηχανικό Βιτσέντσο Λάντσια.

1907: Ο πρίγκιπας Γεώργιος παντρεύεται την πριγκίπισσα Μαρία Βοναπάρτη με θρησκευτικό γάμο στον μητροπολιτικό ναό Αθηνών.

1908: Κατά τη Γενική Συνέλευση των μελών του, καταρτίζεται το πρώτο καταστατικό του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, που είναι από τα πρώτα ελληνικά αθλητικά σωματεία της Ελλάδας. Φέρει την ονομασία «Οθωμανικός Ελληνικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: Ο Ηρακλής».

1912: Αρχίζουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις για την κατάληψη των Ιωαννίνων, κατά τη διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου. Ο Ελληνικός Στρατός καταλαμβάνει τις οχυρωμένες θέσεις Μεγάλο και Μικρό Μπισδούνι και Πεστά.

1918: Η Σερβία προσαρτά το Μαυροβούνιο.

1929: Στην Ελλάδα, ξεσπούν επεισόδια μεταξύ φοιτητών και Χωροφυλακής, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων του υπουργείου Παιδείας και της Συγκλήτου για τις εξετάσεις.

1932: Καταπλέουν στον Πειραιά τα νέα αντιτορπιλικά «Ύδρα» και «Κουντουριώτης».

1932: Η Σοβιετική Ένωση υπογράφει σύμφωνο μη επίθεσης με τη Γαλλία.

1934: Ο βασιλιάς της Αγγλίας Γεώργιος Ε’ παντρεύεται την πριγκίπισσα της Ελλάδας, Μαρίνα.

1944: Η Αλβανία απελευθερώνεται από τις δυνάμεις του Άξονα.

1945: Ανακηρύσσεται η Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας.

1947: Η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εγκρίνει ένα σχέδιο για την κατάτμηση της Παλαιστίνης.

1963: Οι Beatles κυκλοφορούν την επιτυχία τους «I Want to Hold Your Hand». Οι προπωλήσεις φθάνουν το 1.000.000.

1964: Πνίγεται στο αίμα ο επίσημος εορτασμός στον Γοργοπόταμο για την ανατίναξη της ομώνυμης γέφυρας από αντιστασιακούς το 1942. Έκρηξη στον χώρο της εκδήλωσης προκαλεί τον θάνατο 13 ανθρώπων και τον τραυματισμό 45.

1967: Παναγιώτης Πιπινέλης και Ιχσάν Σαμπρί Τσαγλαγιαγκίλ συμφωνούν στην απόσυρση της Ελληνικής Μεραρχίας από την Κύπρο, μετά τα γεγονότα στη Κοφίνου. Την ίδια ώρα, πολεμικά αεροπλάνα της Τουρκίας υπερίπτανται πάνω από τη Λευκωσία και το Προεδρικό Μέγαρο, όπου συσκέπτονται ο Σάιρους Βανς με τον αρχιεπίσκοπο Μακάριο.

1970: Πανδαιμόνιο δημιουργείται στην πλατεία Συντάγματος, εν όψει της πρώτης προβολής της ταινίας «Γούντστοκ» στον κινηματογράφο «Παλλάς» της οδού Βουκουρεστίου. Πάνω από 3.000 νεαροί προσπαθούν με κάθε τρόπο να εξασφαλίσουν το πολυπόθητο εισιτήριο, ενώ σκηνές υστερίας εξελίσσονται κατά τη διάρκεια της προβολής, μέσα στην κινηματογραφική αίθουσα. Ακολουθεί επέμβαση της Αστυνομίας με 13 συλλήψεις.

1975: Οι Queen ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «Bohemian Rhapsody».

1975: Ο Μπιλ Γκέιτς και ο Πολ Άλεν ονομάζουν τη νέα εταιρία που ίδρυσαν Microsoft (Microcomputer Software).

2009: Ο Αντώνης Σαμαράς εκλέγεται από τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, με ποσοστό 50,6% επικρατώντας της Ντόρας Μπακογιάννη που λαμβάνει 39,72% και του Παναγιώτη Ψωμιάδη με 10,22%. Στις κάλπες προσήλθαν 782.136 ψηφοφόροι.

2020: Το ηφαίστειο Lewotolo εκρήγνυται κοντά στην επαρχία East Nusa Tenggara στην Ινδονησία, αναγκάζοντας περισσότερους από 2.700 κατοίκους να απομακρυνθούν.

2020: Οι εισαγγελείς της Αργεντινής ανακοινώνουν ότι πραγματοποιήθηκε έφοδος στο σπίτι και τα γραφεία του γιατρού του Ντιέγκο Μαραντόνα στο πλαίσιο έρευνας μετά το θάνατό του.

2020: Η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι ένα κρούσμα της γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας H5N8 εντοπίστηκε σε φάρμα γαλοπούλας στο Βόρειο Γιορκσάιρ της Αγγλίας. Και τα 10.500 πτηνά της φάρμας θα θανατωθούν προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου, σύμφωνα με την επικεφαλής κτηνίατρο Christine Middlemiss.

2021: Η Τουρκία προσφέρεται να μεσολαβήσει μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας για τη σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών.

2021: Ο Τζακ Ντόρσεϊ παραιτείται από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Twitter και τον διαδέχεται ο επικεφαλής τεχνολογίας Parag Agrawal.

2021: Ερευνητές από το Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού ανακαλύπτουν δύο νέα αντιβιοτικά μόρια μέσα στο δηλητήριο ενός σκορπιού από το γένος Diplocentrus, τα οποία μπορεί να έχουν τις ιδιότητες να σταματήσουν πολλά διαφορετικά είδη επιβλαβών βακτηρίων και καρκινικών κυττάρων.

Γεννήσεις

1206 – Μπέλα Δ’, βασιλιάς της Ουγγαρίας

1293 – Ματθίλδη του Αινώ, πριγκίπισσα της Αχαΐας

1329 – Ιωάννης Α’, δούκας της Βαυαρίας

1330 – Λουδοβίκος Β’, κόμης της Φλάνδρας

1338 – Λάιονελ της Αμβέρσας, δούκας του Κλάρενς

1797 – Γκαετάνο Ντονιτσέττι, Ιταλός συνθέτης

1802 – Ιούλιος φον Έσλιν, Γερμανός τραπεζίτης

1803 – Κρίστιαν Ντόπλερ, Αυστριακός φυσικός

1825 – Ζαν-Μαρτέν Σαρκό, Γάλλος ιατρός

1832 – Λουίζα Μέι Άλκοτ, Αμερικανίδα συγγραφέας

1861 – Σπυρίδων Σαμάρας, Έλληνας συνθέτης

1898 – Κλάιβ Στέιπλς Λιούις, Βρετανός συγγραφέας

1900 – Μίλντρεντ Γκίλαρς, Αμερικανίδα εκφωνήτρια

1916 – Σίντνεϊ Γκαν-Μάνρο, πολιτικός από τον Άγιο Βικέντιο και Γρεναδίνες

1921 – Σάββας Αγουρίδης, Έλληνας θεολόγος

1926 – Ανδρέας Μουράτης, Έλληνας ποδοσφαιριστής

1930 – Μαρίκα Μητσοτάκη, Ελληνίδα σύζυγος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

1931 – Γιάννης Καραμπεσίνης, Έλληνας συνθέτης

1932 – Ζακ Σιράκ, Γάλλος πολιτικός

1933 – Τζέιμς Ρόζενκουιστ, Αμερικανός καλλιτέχνης

1934 – Νισεφόρ Σολιό, πρόεδρος του Μπενίν

1939 – Σάντρο Σαλβαντόρε, Ιταλός ποδοσφαιριστής

1942 – Τζιν Όκερλαντ, Αμερικανός δημοσιογράφος

1947 – Πέτρα Καρίν Κέλι, Γερμανίδα πολιτικός

1949 – Ζεμπ Κόλτερ, Αμερικανός παλαιστής και συγγραφέας

1954 – Τζόελ Κοέν, Αμερικανός σκηνοθέτης

1958 – Τζον Ντραμάνι Μαχάμα, πρόεδρος της Γκάνας

1959 – Ραμ Εμάνουελ, Αμερικανός πολιτικός

1962 – Ρόνι Τζόρνταν, Άγγλος κιθαρίστας

1964 – Ντον Τσιντλ, Αμερικανός ηθοποιός

1965 – Στάθης Αγγελόπουλος, Έλληνας τραγουδιστής

1966 – Τζον Λέιφιλντ, Αμερικανός παλαιστής και σχολιαστής αγώνων

1973 – Ράιαν Γκιγκς, Ουαλός ποδοσφαιριστής

1976 – Μιχάλης Κακιούζης, Έλληνας καλαθοσφαιριστής

1976 – Τσάντγουικ Μπόουσμαν, Αμερικανός ηθοποιός

1976 – Άννα Φάρις, Αμερικανίδα ηθοποιός

1978 – Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Έλληνας τερματοφύλακας

1978 – Κρίστιαν Ραούλ Λεντέσμα, Αργεντινός ποδοσφαιριστής

1979 – Game (κατά κόσμον Τζεϊσίον Τέρελ Τέιλορ), Αμερικανός ράπερ, παραγωγός και ηθοποιός

1985 – Ευαγγελία Αραβανή, Ελληνίδα μοντέλο

Θάνατοι

561 – Χλωτάριος Α’, βασιλιάς των Φράγκων

1268 – Πάπας Κλήμης Δ’

1314 – Φίλιππος Δ’, βασιλιάς της Γαλλίας

1378 – Κάρολος Δ’, αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

1463 – Μαρία του Ανζού, βασίλισσα της Γαλλίας

1543 – Χανς Χόλμπαϊν ο νεότερος, Γερμανός καλλιτέχνης

1630 – Θεοδόσιος Β’, δούκας της Μπραγκάνσα

1643 – Κλαούντιο Μοντεβέρντι, Ιταλός συνθέτης

1694 – Μαρτσέλο Μαλπίγκι, Ιταλός ιατρός

1780 – Μαρία Θηρεσία, αυτοκράτειρα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

1872 – Μαίρη Σόμερβιλ, Αγγλίδα μαθηματικός, αστρονόμος και πολυμαθής

1873 – Κλοντ Γκάι, Γάλλος φυσιοδίφης και ιστορικός

1924 – Τζάκομο Πουτσίνι, Ιταλός συνθέτης

1938 – Κορνέλιου Ζέλεα Κονρεάνου, Ρουμάνος πολιτικός

1939 – Φίλιπ Σάιντεμαν, Γερμανός πολιτικός

1957 – Έριχ Βόλφγκανγκ Κόρνγκολντ, Αυστριακός συνθέτης

1986 – Κάρι Γκραντ, Άγγλος ηθοποιός

1996 – Γιώργος Γεραλής, Έλληνας ποιητής

2001 – Τζορτζ Χάρισον, Άγγλος τραγουδοποιός και κιθαρίστας

2006 – Χρήστος Τεγόπουλος, Έλληνας εκδότης

2007 – Φρανσουά-Ξαβιέ Ορτολί, Γάλλος πολιτικός

2010 – Μάριο Μονιτσέλι, Ιταλός σκηνοθέτης

2017 – Σλόμπονταν Πράλιακ, Κροάτης στρατηγός

2019 – Γιασουχίρο Νακασόνε, Ιάπωνας πολιτικός, 45ος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας

2021 – Κίνζα Κλοντουμάρ, πολιτικός του Ναουρού, 7ος πρόεδρος του Ναουρού

Continue Reading

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα 28 Νοεμβρίου

Όσα έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο.

1443: Ο Γεώργιος Καστριώτης (Γκιέργκ Καστριότι ή Σκεντέρμπεης) και οι δυνάμεις του απελευθερώνουν την Κρούγια και υψώνουν τη σημαία με τον δικέφαλο αετό σε κόκκινο φόντο.

1520: Ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος, περνώντας από τον πορθμό που σήμερα φέρει το όνομά του, γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος εξερευνητής που φτάνει στον Ειρηνικό Ωκεανό μέσω του Ατλαντικού Ωκεανού.

1567: Η πρώτη γραπτή μαρτυρία για την εισαγωγή πατάτας στην Ευρώπη είναι μία απόδειξη ενός εξαγωγέα πατάτας από τα Κανάρια Νησιά προς έναν έμπορο της Αμβέρσας.

1582: Ο θεατρικός συγγραφέας Ουίλιαμ Σαίξπηρ παντρεύεται, σε ηλικία 18 ετών, την 26χρονη ηθοποιό Αν Χάθαγουεϊ.

1814: Οι «Τάιμς του Λονδίνου» είναι η πρώτη εφημερίδα που κάνει χρήση ατμοκίνητου πιεστηρίου για την εκτύπωσή της.

1821: Ο Παναμάς κηρύσσει την ανεξαρτησία του από την Ισπανία.

1843: το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία αναγνωρίζουν το Βασίλειο της Χαβάης ως ανεξάρτητη χώρα.

1895: Διεξάγεται στο Σικάγο ο πρώτος αγώνας αυτοκινήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

1905: Ο Ιρλανδός εθνικιστής, Άρθουρ Γκρίφιθ, ιδρύει το Σιν Φέιν ως πολιτικό κόμμα, με κύριο στόχο την εγκαθίδρυση διπλής μοναρχίας στην Ιρλανδία.

1907: Ο Λούις Μάγιερ ανοίγει τον πρώτο του κινηματογράφο στη Μασαχουσέτη. Γίνεται ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης αλυσίδας κινηματογράφων στη Νέα Αγγλία και το 1917 ιδρύει τη δική του εταιρεία παραγωγής, που έπειτα από σειρά συγχωνεύσεων γίνεται μέρος της Metro-Goldwyn-Mayer.

1909: Στη Γαλλία, η Εθνοσυνέλευση θεσπίζει για τις εργαζόμενες γυναίκες άδεια οκτώ εβδομάδων μετά τον τοκετό.

1910: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος κερδίζει τις εκλογές, καταλαμβάνοντας τις 300 από τις 364 έδρες της Βουλής.

1912: Η Αλβανία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

1915: Μετά την ορμητική προέλαση των Γερμανών και των Βούλγαρων στο σερβικό έδαφος, ο βασιλιάς των Σέρβων, Πέτρος, καταφεύγει με τα λείψανα του σερβικού στρατού στο «Νησί της Σωτηρίας», όπως ονομάζουν οι Σέρβοι την Κέρκυρα.

1917: Χιονοθύελλα προκαλεί διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στην Αθήνα. Οι δρόμοι έχουν κλείσει και η μεταφορά καυσόξυλων από το Τατόι για τις ανάγκες του εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής είναι αδύνατη.

1925: Ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος, μετά από δίκη σκοπιμότητας, εκτελεί με απαγχονισμό στο Γουδί παρουσία πλήθους θεατών τους καταχραστές δημοσίου χρήματος, Διονύσιο Δρακάτο και Ιωάννη Ζαφειρόπουλο. Την ίδια ημέρα, οι παιδαγωγοί Δημήτριος Γληνός και Αλέξανδρος Δελμούζος παύονται από τη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία, καθώς η διδασκαλία τους κρίθηκε εθνικά επιβλαβής.

1943: Συγκαλείται η Συνδιάσκεψη της Τεχεράνης μεταξύ του Φράνκλιν Ρούσβελτ, του Ιωσήφ Στάλιν και του Ουίνστον Τσόρτσιλ. Στόχος της συνάντησης είναι να οριστικοποιηθεί η στρατηγική των Συμμάχων για την τελική φάση του Πολέμου. Αποφασίζεται η επίθεση στη Νορμανδία για το Μάιο του 1944.

1944: Οι κομουνιστές, υπό τον Εμβέρ Χότζα, αποκτούν τον έλεγχο της Αλβανίας.

1948: Πωλείται στη Βοστόνη η πρώτη φωτογραφική μηχανή Polaroid, στην τιμή των 89,95 δολαρίων.

1951: Οι ειρηνευτικές συνομιλίες στην Πανμουγιόμ μεταξύ του ΟΗΕ και των κομμουνιστών καταλήγουν σε συμφωνία για τη χάραξη μιας γραμμής ανακωχής, περίπου κατά μήκος της 38ης γεωγραφικής παραλλήλου, που χωρίζει τη Βόρεια από τη Νότια Κορέα.

1953: Ολοκληρώνεται η Δίκη των Αεροπόρων. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, που κατηγορούνται για φιλοκομμουνιστικές δραστηριότητες. Δύο καταδικάζονται σε ισόβια, έξι σε ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης και ένας αθωώνεται.

1958: Το Τσαντ, η Δημοκρατία του Κονγκό και η Γκαμπόν γίνονται αυτόνομες δημοκρατίες εντός της Γαλλικής αποικιακής αυτοκρατορίας.

1960: Η Μαυριτανία αποκτά την πλήρη ανεξαρτησία της από τη Γαλλία.

1964: Η NASA εκτοξεύει το σκάφος «Mariner 4» με προορισμό τον Άρη.

1967: Οι αστρονόμοι Τζόσλιν Μπελ και Άντονι Χιούις ανακαλύπτουν το πρώτο γνωστό πάλσαρ στον αστερισμό Αλώπηξ.

1967: Τερματίζεται η δίκη των 41 του Πατριωτικού Μετώπου στο έκτακτο στρατοδικείο της Θεσσαλονίκης. Δύο καταδικάζονται σε ισόβια, 22 σε ποινές που κυμαίνονται από εικοσαετή έως πενταετή κάθειρξη και 17 αθωώνονται.

1975: Το Ανατολικό Τιμόρ κηρύσσει την ανεξαρτησία του από την Πορτογαλία.

1981: Αρχίζει να εφαρμόζεται το μονοτονικό σύστημα στα σχολεία της χώρας μας.

1990: Ο Τζον Μέιτζορ αντικαθιστά τη Μάργκαρετ Θάτσερ στην πρωθυπουργία της Μεγάλης Βρετανίας.

1994: Η Νορβηγία ψηφίζει «όχι» στην είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

1999: Ολοκληρώνεται το παγκόσμιο πρωτάθλημα άρσης βαρών που ξεκίνησε στις 21 Νοεμβρίου στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη θέση της γενικής βαθμολογίας με 19 μετάλλια (4 χρυσά, 10 αργυρά και 5 χάλκινα).

1999: Ο Παραγουανός Χοσέ Λουίς Σιλαβέρτ γίνεται ο μοναδικός τερματοφύλακας στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου που σημειώνει χατ-τρικ. Στον αγώνα Βελέζ Σάρσφιλντ – Φέρο Καρίλ Οέστε για το πρωτάθλημα Α’ Εθνικής κατηγορίας Αργεντινής σημειώνει τρία γκολ με πέναλτι.

2002: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιδικάζει το ποσό των 13,7 εκατομμυρίων ευρώ (4,6 δισ. δραχμές) ως αποζημίωση του Ελληνικού Δημοσίου στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο για την απαλλοτρίωση της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας.

2008: Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ζητά την παραίτηση του ηγούμενου Εφραίμ από όλες τις αρμοδιότητές του στη Μονή Βατοπεδίου μέχρι να ολοκληρωθεί η διερεύνηση της υπόθεσης.

2020: Η Σάρα Φούλερ του Βάντερμπιλτ γίνεται η πρώτη αθλήτρια που παίζει σε αγώνα κολεγιακού ποδοσφαίρου της Power Five.

2021: Σεισμός μεγέθους 7,5 βαθμών πλήττει το βόρειο Περού σε βάθος 131 χιλιομέτρων, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν άλλοι 12. Καταστρέφονται 75 σπίτια και σε περίπου 220 προκαλούνται ζημιές. Ο σεισμός γίνεται αισθητός μέχρι τη Λίμα.

Γεννήσεις

1118 – Μανουήλ Α’ Κομνηνός, Βυζαντινός αυτοκράτορας

1489 – Μάργκαρετ Τούντορ, βασίλισσα της Σκωτίας

1632 – Ζαν Μπατίστ Λιλί, Ιταλός συνθέτης

1757 – Ουίλιαμ Μπλέικ, Άγγλος ποιητής και ζωγράφος

1820 – Φρίντριχ Ένγκελς, Γερμανός φιλόσοφος

1829 – Αντόν Ρουμπινστάιν, Ρώσος πιανίστας και συνθέτης

1857 – Αλφόνσος ΙΒ’, βασιλιάς της Ισπανίας

1880 – Αλέξανδρος Μπλοκ, Ρώσος ποιητής

1881 – Στέφαν Τσβάιχ, Αυστριακός συγγραφέας και δημοσιογράφος

1887 – Ερνστ Ρεμ, Γερμανός αξιωματούχος των Ναζί

1906 – Εμμανουήλ Κριαράς, Έλληνας φιλόλογος

1907 – Αλμπέρτο Μοράβια, Ιταλός συγγραφέας και δημοσιογράφος

1908 – Κλοντ Λεβί-Στρος, Γάλλος ανθρωπολόγος

1923 – Γκλόρια Γκράχαμ, Αμερικανίδα ηθοποιός

1928 – Τοαρίπι Λαούτι, πολιτικός από το Τουβαλού

1929 – Παύλος Ζάννας, Έλληνας συγγραφέας

1941 – Λάουρα Αντονέλι, Ιταλίδα ηθοποιός

1941 – Μααούγια Ουλντ Σιντ Αχμέντ Τάγια, Μαυριτανός πολιτικός

1947 – Παναγιώτης Βαρώτσος, Έλληνας φυσικός

1947 – Μαρία Φαραντούρη, Ελληνίδα τραγουδίστρια

1950 – Χανς Φάσναχτ, Γερμανός κολυμβητής

1950 – Ράσελ Άλαν Χαλς, Αμερικανός φυσικός

1950 – Εντ Χάρις, Αμερικανός ηθοποιός

1953 – Έβαλντ Λίνεν, Γερμανός ποδοσφαιριστής και προπονητής

1960 – Τζον Γκαλιάνο, Βρετανός σχεδιαστής μόδας

1961 – Αλφόνσο Κουαρόν, Μεξικανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος

1962 – Τζον Στιούαρτ, Αμερικανός ηθοποιός και τηλεοπτικός παρουσιαστής

1964 – Μάικλ Μπένετ, Αμερικανός πολιτικός

1964 – Ρόι Τάρπλεϊ, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής

1967 – Άννα Νικόλ Σμιθ, Αμερικανίδα ηθοποιός και μοντέλο

1972 – Αναστασία Κελεσίδου, Ελληνίδα δισκοβόλος

1985 – Μαγκντί Ρούζα, Ουγγαρέζα τραγουδίστρια

Θάνατοι

741 – Πάπας Γρηγόριος Γ’

1118 – Φιλίππη της Τουλούζης, δούκισσα της Ακουιτανίας

1290 – Ελεονώρα της Καστίλης, βασίλισσα της Αγγλίας

1667 – Ζαν ντε Τεβενό, Γάλλος βοτανολόγος

1680 – Τζαν Λορέντσο Μπερνίνι, Ιταλός γλύπτης

1694 – Ματσούο Μπασό, Ιάπωνας ποιητής

1795 – Γεώργιος Βενδότης, Έλληνας συγγραφέας

1828 – Άνθιμος Γαζής, Έλληνας λόγιος

1831 – Τσαρλς Νόουλς, Βρετανός ναύαρχος

1845 – Μελέτιος Γ’, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

1852 – Εμμανουήλ Ξάνθος, Έλληνας αγωνιστής

1870 – Φρεντερίκ Μπαζίλ, Γάλλος ζωγράφος

1878 – Κωνσταντίνος Κοντογόνης, Έλληνας θεολόγος

1907 – Στανίσλαβ Βισπιάνσκι, Πολωνός συγγραφέας και ζωγράφος

1912 – Λορέντζος Μαβίλης, Έλληνας ποιητής

1917 – Μικέλης Άβλιχος, Έλληνας ποιητής

1919 – Δημήτριος Φιλιππότης, Έλληνας γλύπτης

1930 – Κωνσταντίνος ΣΤ’, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

1937 – Παύλος Νιρβάνας, Έλληνας συγγραφέας

1939 – Τζέιμς Νάισμιθ, Καναδός εμπνευστής της καλαθοσφαίρισης

1954 – Ενρίκο Φέρμι, Ιταλός φυσικός

1958 – Σωτήριος Γκοτζαμάνης, Έλληνας πολιτικός

1962 – Βιλελμίνη, βασίλισσα της Ολλανδίας

1968 – Ένιντ Μπλάιτον, Αγγλίδα συγγραφέας

1974 – Κονσταντίν Μελνίκοφ, Ρώσος αρχιτέκτονας

1978 – Κάρλο Σκάρπα, Ιταλός αρχιτέκτονας

1982 – Πριγκίπισσα Ελένη της Ελλάδας

1996 – Ντον Μακνίλ, Αμερικανός αντισφαιριστής

2000 – Νικόλαος Αναστασόπουλος, Έλληνας πολιτικός

2000 – Λιάνε Χάιντ, Αυστριακή ηθοποιός

2003 – Γιάγκος Πεσμαζόγλου, Έλληνας πολιτικός

2010 – Λέσλι Νίλσεν, Καναδός ηθοποιός

2010 – Γιώργος Φούντας, Έλληνας ηθοποιός

2011 – Ντίνος Κατσουρίδης, Κύπριος σκηνοθέτης

2014 – Λουτσίντιο Σεντιμέντι, Ιταλός ποδοσφαιριστής

2021 – Βίρτζιλ Άμπλοχ, Αμερικανός σχεδιαστής μόδας και επιχειρηματίας

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: