Quantcast
Connect with us

ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ

Σαμοθράκη: Στο ΕΣΠΑ η αποκατάσταση του Ιερού των Μεγάλων Θεών

Σαμοθράκη-Ιερό των Μεγάλων Θεών έργο αποκατάστασης μέσω ΕΣΠΑ ΑΜΘ
image_print

Στο Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 2021-2027» εντάχθηκε η αποκατάσταση των υποδομών του αρχαιολογικού χώρου του Ιερού των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη, με απόφαση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ, Χριστόδουλου Τοψίδη.

Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 2.504.700 ευρώ και αφορά την προστασία, την αποκατάσταση και την ανάδειξη ενός από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας, με παγκόσμια πολιτιστική αξία.

Η παρέμβαση στοχεύει στην ενίσχυση της ασφάλειας των επισκεπτών, στη θωράκιση των υποδομών απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα και στη βιώσιμη αξιοποίηση του μνημείου, ενισχύοντας παράλληλα την πολιτιστική και τουριστική ταυτότητα της Σαμοθράκης.

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης, δήλωσε:

«Η προστασία και η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για τη διοίκησή μας. Με την ένταξη αυτού του σημαντικού έργου διασφαλίζουμε ότι ένας αρχαιολογικός χώρος διεθνούς εμβέλειας αποκτά τις υποδομές που απαιτούνται για να προστατευθεί αποτελεσματικά από τις επιπτώσεις των ακραίων φυσικών φαινομένων, να καταστεί ακόμη πιο ασφαλής και προσβάσιμος για τους επισκέπτες και να συνεχίσει να αποτελεί σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό και την ιστορία της Σαμοθράκης.

Αξιοποιούμε τους ευρωπαϊκούς πόρους με σχέδιο και υπευθυνότητα, επενδύοντας σε έργα που θωρακίζουν τα μνημεία μας, ενισχύουν την τοπική ανάπτυξη και δημιουργούν νέες προοπτικές για τον πολιτιστικό τουρισμό και την οικονομία της περιοχής. Η Σαμοθράκη αξίζει υποδομές αντάξιες της μοναδικής ιστορικής και πολιτιστικής της σημασίας και εργαζόμαστε συστηματικά ώστε αυτό να γίνεται πράξη».

Το Ιερό των Μεγάλων Θεών υπήρξε στην αρχαιότητα κορυφαίο κέντρο μυστηριακής λατρείας και αποτελεί τον χώρο όπου ανακαλύφθηκε το 1863 το εμβληματικό άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης.

Η ιδιαίτερη γεωμορφολογία της περιοχής, ανάμεσα σε δύο ρέματα και στους ορεινούς όγκους του νησιού, δημιουργούσε διαχρονικά πλημμυρικά προβλήματα, τα οποία επιδεινώθηκαν μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα του 2017.

Οι ζημιές αφορούσαν αναλημματικούς τοίχους, πεζογέφυρες, διαδρομές επισκεπτών, τον χώρο υποδοχής και συνοδευτικές εγκαταστάσεις, επηρεάζοντας τόσο την προστασία του μνημείου όσο και την ασφαλή πρόσβαση των επισκεπτών.

Η πράξη υλοποιείται μέσω δύο υποέργων. Το πρώτο, με δικαιούχο τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, περιλαμβάνει παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας, σταθεροποίησης πρανών, αποκατάστασης αναλημματικών τοίχων, κατασκευής νέων πεζογεφυρών, διευθέτησης ρεμάτων και δημιουργίας νέων διαδρομών πρόσβασης.

Το δεύτερο υποέργο, με δικαιούχο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου, αφορά εργασίες συντήρησης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου, αρχαιολογική παρακολούθηση, συντήρηση αρχιτεκτονικών μελών, αποκατάσταση διαδρομών, καθαρισμούς, βελτίωση ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και εγκατάσταση νέου φωτισμού.

Προβλέπεται επίσης η δημιουργία σύγχρονου πληροφοριακού υλικού, ψηφιακής σήμανσης με QR codes, ενημερωτικού υλικού σε γραφή Braille και δράσεις προβολής του μνημείου και του έργου.

Η πράξη εντάσσεται στην Προτεραιότητα «Ολοκληρωμένη Χωρική Ανάπτυξη στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Σαμοθράκη : Εντοπίστηκαν 24 μετανάστες μετά από επιχείρηση του Λιμενικού

image_print

Σε επιχείρηση εντοπισμού και μεταφοράς 24 μεταναστών προχώρησε το Λιμενικό Σώμα στη Σαμοθράκη, έπειτα από πληροφορία για την παρουσία φουσκωτής λέμβου στη θαλάσσια περιοχή του Αγκίστρου.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν πλωτό και χερσαίο μέσο του Λιμενικού, με τις αρχές να εντοπίζουν τους αλλοδαπούς σε ημιορεινή περιοχή, κοντά στην παραλία Λαγκαδιώτη. Σύμφωνα με το Λιμενικό, πρόκειται για 24 άτομα, εκ των οποίων έξι άνδρες, επτά γυναίκες και έντεκα ανήλικοι.

Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο Α΄ Λιμενικό Τμήμα Σαμοθράκης του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης, το οποίο έχει αναλάβει τη διενέργεια της προανάκρισης για την υπόθεση και τη διερεύνηση των συνθηκών υπό τις οποίες έφτασαν στο νησί.

 

Continue Reading

ΕΒΡΟΣ

Καμία «απάτητη» παραλία σε Καβάλα και Θάσο – Μόνο 2 στην ΑΜΘ

image_print

Σε περαιτέρω διεύρυνση του καθεστώτος προστασίας των λεγόμενων «απάτητων παραλιών» προχώρησε η κυβέρνηση, με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος. Η σχετική λίστα αυξάνεται από 238 σε 251 παραλίες σε όλη τη χώρα, εντάσσοντας ακόμη 13 περιοχές υψηλής οικολογικής και γεωμορφολογικής αξίας.

Ωστόσο, αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι δεν περιλαμβάνεται ούτε μία παραλία από τον νομό Καβάλας, ούτε από το ηπειρωτικό τμήμα, ούτε από τη Θάσο, παρά τον πλούτο και τη μοναδικότητα των ακτών της περιοχής.

Την ίδια στιγμή, από ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στο καθεστώς των «απάτητων παραλιών» έχουν ενταχθεί μόλις δύο παραλίες στη Σαμοθράκη, με την ονομασία «Όρος Φεγγάρι και Παράκτια Ζώνη».

Οι νέες «απάτητες» παραλίες στην Ελλάδα

Με τη νέα απόφαση προστέθηκαν 13 παραλίες σε διάφορες περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων:

  • Δύο παραλίες στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου
  • Η παραλία Χαλικούντας στην Κέρκυρα
  • Οι παραλίες Πορί και Ιταλίδα στο Άνω Κουφονήσι
  • Η παραλία Κάστρου στη Λευκάδα
  • Επτά παραλίες στον νομό Χανίων (μεταξύ αυτών και η Βιένα)

Η επιλογή των περιοχών γίνεται με βάση την ένταξή τους στο δίκτυο Natura 2000 και τη σημασία τους για την προστασία της βιοποικιλότητας.

Τι σημαίνει «απάτητη παραλία»

Στις παραλίες που εντάσσονται στο συγκεκριμένο καθεστώς ισχύουν αυστηροί περιορισμοί, όπως:

  • Απαγορεύονται ομπρελοκαθίσματα, καντίνες και θαλάσσια μέσα αναψυχής
  • Δεν επιτρέπεται η παρουσία μηχανοκίνητων οχημάτων
  • Απαγορεύονται εκδηλώσεις άνω των 10 ατόμων
  • Δεν επιτρέπεται μουσική ή χρήση ηχητικών εγκαταστάσεων

Στόχος είναι η προστασία της φυσικής μορφολογίας των ακτών και η διατήρηση των οικοσυστημάτων.

Το ερώτημα για την Καβάλα και τη Θάσο

Παρά τη σημαντική περιβαλλοντική αξία πολλών ακτών της Καβάλας και της Θάσου, η απουσία τους από τη λίστα δημιουργεί ερωτήματα. Η περιοχή διαθέτει παραλίες με έντονα φυσικά χαρακτηριστικά και οικολογική σημασία, ωστόσο δεν φαίνεται να έχει αξιοποιηθεί το συγκεκριμένο εργαλείο προστασίας.

Την ώρα που άλλες περιοχές της χώρας εντάσσονται στο καθεστώς αυστηρής προστασίας, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη εκπροσωπείται ελάχιστα, με μοναδική εξαίρεση τη Σαμοθράκη.

Continue Reading

ΕΒΡΟΣ

Σαμοθράκη: Γαλαμάτης – Ανάπτυξη με όρους και σεβασμό στο περιβάλλον

image_print

Επίσκεψη στη Σαμοθράκη πραγματοποίησε ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, Δημήτρης Γαλαμάτης, κατόπιν πρόσκλησης του Δημάρχου του νησιού, Θανάση Βίτσα, με αφορμή τη γιορτή των Αγίων Πέντε Νεομαρτύρων Σαμοθράκης.

Οι πέντε νεομάρτυρες (Μανουήλ, Θεόδωρος, Γεώργιος, Μιχαήλ και Γεώργιος ο νεότερος) τιμώνται κάθε χρόνο, την Κυριακή του Θωμά, στη Χώρα της Σαμοθράκης. Ο κ. Γαλαμάτης συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις, στον Αρχιερατικό Εσπερινό, τη λιτάνευση των ιερών λειψάνων και τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, είχε συνάντηση εργασίας με τον Δήμαρχο στο Δημαρχείο, ενώ περιηγήθηκε στο νησί και επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο, σχολεία και άλλες υποδομές.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν το οδικό δίκτυο, τις υποδομές και ιδιαίτερα τις υποδομές εκπαίδευσης, καθώς και αναπτυξιακά και τουριστικά θέματα.

Σε δήλωσή του, ο Δημήτρης Γαλαμάτης ανέφερε:
«Ο δικός μας ρόλος είναι να συνδράμουμε στην επίλυση ζητημάτων της αρμοδιότητάς μας και ταυτόχρονα να επισημάνουμε τις προτεραιότητες της τοπικής κοινωνίας στην Κυβέρνηση. Στη Σαμοθράκη το κυβερνητικό έργο είναι εμφανές, ωστόσο υφίστανται ζητήματα, στα οποία θα βοηθήσει και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση να βρεθούν λύσεις. Κι επειδή ανοίγει σε λίγο καιρό η θερινή τουριστική περίοδος, θέλουμε η Σαμοθράκη να αυξήσει την επισκεψιμότητά της και να αναπτυχθεί τουριστικά, με την προϋπόθεση της προστασίας του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος του νησιού και της βιωσιμότητας. Μαζί με τον Θανάση Βίτσα λέμε ‘ναι’ στην ανάπτυξη, αλλά υπό όρους. Και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση είναι εδώ για να θωρακίσει αυτή την ανάπτυξη, να φροντίσει ώστε οι όροι αυτοί να τηρηθούν από όλους, πάντα σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση».\

Φωτογραφικό υλικό:

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en