Connect with us

ΡΟΔΟΠΗ

Ροδόπη | Η κλιματική αλλαγή θέτει σε κίνδυνο λιμνοθάλασσες και παραλίες

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο καθηγητής Γιώργος Συλαίος προειδοποιεί για ένα φαινόμενο όχι τόσο μακρινό

Διονύσης Βοργιάς
Μία αρκετά ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 6/11 στην Κομοτηνή. Συγκεκριμένα, οι διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, δια των γραφείων σχολικών δραστηριοτήτων, σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής, διοργάνωσαν επιμορφωτική εκδήλωση περιβαλλοντικής αγωγής με θέμα «η Θράκη και ο υδάτινος κόσμος της» με εισηγητή τον Γιώργο Συλαίο καθηγητή του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη δημοτική βιβλιοθήκη της πόλης μας, είχε τις παρακάτω θεματικές: Γνωριμία με το Θρακικό Πέλαγος. Η παράκτια ζώνη και τα οικοσυστήματα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Οι υδροβιότοποι και οι λιμνοθάλασσες της περιοχής. Έρευνα Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και διαθέσιμα εκπαιδευτικά εργαλεία.

Προλόγισαν η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κατερίνα Σχοινά και ο υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωάννης Σιγούρος.

Ο καθηγητής Γ. Συλαίος προειδοποιεί
Διάβρωση της ακτογραμμής της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αναμένεται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής τις επόμενες δεκαετίες, σύμφωνα με τον καθηγητή Γιώργο Συλαίο, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα αντιστροφής της υπάρχουσας τάσης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, sos εκπέμπουν οι υγρότοποι της Θράκης που είναι «από τα πιο ευαίσθητα συστήματα που έχει η ακτογραμμή μας», τα οποία «θα βρεθούν υπό σημαντικές πιέσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής». Μία σειρά εκθέσεων προβλέπουν άλλωστε άνοδο της στάθμης της θάλασσας, που «θα μας επηρεάσει σημαντικά ειδικά στις λιμνοθάλασσες», ενώ επίσης κατά τον καθηγητή «θα μας επηρεάσει και η άνοδος της θερμοκρασίας». «Οι λιμνοθάλασσες είναι οι πιο τρωτές», προειδοποιεί ο καθηγητής, αλλά δεν κρύβει και το ότι «προβληματίζομαι ιδιαίτερα για το μέλλον των παραλιών μας, ειδικά όταν έχουμε φραγματοποιήσει αρκετά από τα ποτάμι μας».

Σύμφωνα με τον κο Συλαίο, ελέω κλιματικής αλλαγής «θα έχουμε ακραία φαινόμενα». Ως απόρροια αυτών, όπως έχουμε δει στο πρόσφατο παρελθόν, θα κινδυνεύσουν εκτός από περιουσίες και ανθρώπινες ζωές.

Ή αλλάζουμε ή «βουλιάζουμε»
Ο καθηγητής Δ.Π.Θ. συμβουλεύει να λάβουμε άμεσα μέτρα προστασίας «για να διαφυλάξουμε τις παραλίες μας που συνδέονται με την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και την ίδια την ασφάλεια και τις περιουσίες των πολιτών από τα ακραία φαινόμενα».

Σημαντικότερο μέτρο προστασίας είναι η αλλαγή συμπεριφορών στην κατανάλωση ενέργειας. Κομβικής σημασίας είναι το «τι μίγμα ενέργειας θα έχουμε, δηλαδή αν μεταφερθούμε όσο το δυνατό πιο γρήγορα σε καθαρές μορφές ενέργειας» λέει ο καθηγητής, εξηγώντας ότι εάν αλλάξουμε άμεσα συμπεριφορές υπάρχει περιθώριο αναστροφής της κατάστασης, ειδάλλως αν συνεχίσουμε έτσι «για μερικές δεκαετίες (ακόμη) φοβάμαι ότι δεν είναι δυνατό να αντιστραφεί η τάση που υπάρχει».

Η Μεσόγειος εκπέμπει sos
Από μισό έως και τα δύο μέτρα αναμένεται να φθάσει, σε πολλές περιοχές της Μεσογείου, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, μέχρι το τέλος του αιώνα.

Αυτό έκανε γνωστό ο Αλέσσιο Σάττα, συντονιστής του Medwet (The Mediterranean Wetlands Initiative), παρουσιάζοντας τη σχετική επιστημονική μελέτη, τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται να μείνει ανεπηρέαστη καμία απολύτως ανθρώπινη δραστηριότητα στις ακτές της Μεσογείου», και πρόσθεσε ότι «ολόκληρες περιοχές, ακόμα και χωριά θα οδηγηθούν στον αφανισμό». «Αυτή η βίαιη και απότομη μεταβολή της στάθμης της θάλασσας, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, δεν δίνει περιθώριο στο οικοσύστημα να προσαρμοστεί και έτσι αναμένονται σημαντικές απώλειες στη βιοποικιλότητα, αλλά και στις ανθρωπογενείς δραστηριότητες τις επόμενες δεκαετίες», δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης και περιβαλλοντολόγος Ανδρέας Αθανασιάδης.

Επίσης όπως εξήγησε ο κος Σάττα, στο πλαίσιο συνάντησης δημοσιογράφων και ειδικών από τη Μεσόγειο στο Οριστάνο της Σαρδηνίας, που διοργάνωσε το IUCN σε συνεργασία με το Medwet και το Ίδρυμα Medsea, «η Μεσόγειος είναι το hot spot των hot spot της κλιματικής αλλαγής. Θερμαίνεται κατά 20% γρηγορότερα από τις υπόλοιπες θάλασσες του κόσμου, ενώ η άνοδος της θερμοκρασίας της αναμένεται να φθάσει τους 2,2 βαθμούς μέχρι το 2040 και τους 3,8 μέχρι το τέλος του αιώνα». Όπως σημείωσε σε άλλη αποστροφή του λόγου του «η άνοδος της θερμοκρασίας της θάλασσας σε συνδυασμό με την αύξηση της θερμοκρασίας του αέρα και τη μεταβολή των βροχοπτώσεων είναι οι αιτίες που δημιουργούν το θερμοδυναμικό φαινόμενο της ανόδου της στάθμης των υδάτων της». Η Μεσόγειος περιλαμβάνει χιλιάδες χωριά, καθώς επίσης και δεκαπέντε μεγαλουπόλεις.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΡΟΔΟΠΗ

Εστίαση: 7 στους 10 άνοιξαν στην Κομοτηνή

Δημοσιεύτηκε

στις

Το επί δυόμιση μήνες λουκέτο, το οποίο όμως δεν συνοδεύτηκε από την απαραίτητη στήριξη, ξεκλειδώθηκε χθες το πρωί στον κλάδο της Εστίασης πανελλαδικά. Έτσι και στην Κομοτηνή, οι καταστηματάρχες έβαλαν ξανά τα κλειδιά στις πόρτες, όμως, ακόμη αναζητούν «αντικλείδι» για ν’ ανταπεξέλθουν στα σωρευμένα προβλήματα, αλλά κι απαντήσεις σε πολλά ανοιχτά ζητήματα του κλάδου, ιδίως για μία ισχυρή μειοψηφία καταστηματάρχων που παραμένουν σε «λουκέτο» καθώς δεν διαθέτουν εξωτερικό χώρο κι αναμένουν το πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου.

Έβαλαν μάσκες – έβγαλαν μεζούρες
Οι επαγγελματίες οφείλουν να τηρούν τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και τις αποστάσεις με μεζούρα. Έτσι, όλο το προηγούμενο διάστημα έβγαλαν «μεζούρες» για να δουν τη σωστή αναλογία τραπεζιών, καθώς το τελευταίο πράγμα που θ’ άντεχαν αυτή τη στιγμή είναι ένα πρόστιμο.

Έτσι, εκτός από τα υγειονομικά πρωτόκολλα (μάσκες, ασπίδες προσώπου, γάντια κλπ) που οφείλουν να τηρούν οι εργαζόμενοι με μέριμνα εργοδοτών, η αναλογία πελατών/εμβαδού οφείλει να είναι ένας πελάτης ανά 2 τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας. Επίσης, σε κάθε τραπέζι μπορούν να κάθονται μέχρι 6 άτομα, εκτός αν είναι της ίδιας οικογένειας, ενώ ακόμη η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών, σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων πρέπει να είναι από 0,70 εκ έως 1,70 μ.

Βήμα κανονικότητας στην πόλη
Το άνοιγμα της Εστίασης –που αν είναι μη άλλο αποτελεί «βιομηχανία» για την Κομοτηνή- αποτέλεσε ένα βήμα κανονικότητας για την πόλη. Ούσα εργάσιμη, όμως, η Δευτέρα, αλλά και με μουντό καιρό, υπήρξαν αντικίνητρα για την έξοδο των Κομοτηναίων.

Ωστόσο, η κίνηση την πρώτη μέρα κρίθηκε από μέτρια ως ικανοποιητική, καθώς δεν ήταν λίγοι όσοι έσπευσαν να πιουν έναν καφέ σε κεντρικά σημεία της πόλης. Η κίνηση, πάντως, δεδομένης και της απουσίας φοιτητών, δεν αναμένεται πάρα πολύ υψηλή.

 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΡΟΔΟΠΗ

Λιμενικούς Σταθμούς σε Φανάρι και Μαρώνεια διεκδίκησε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης από τονΥπουργό Ναυτιλίας

Δημοσιεύτηκε

στις

Συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Βουλευτή Λασιθίου Γιάννη Πλακιωτάκη καθώς και τον Αρχηγό του Λιμενικού είχε ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης. Του κατέθεσε επιστολή διεκδικώντας την αναβάθμιση των Λιμενικών Φυλακίων Μαρώνειας και Φαναρίου σε Λιμενικούς Σταθμούς.

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης επισήμανε την ανάγκη αυτής της αναβάθμισης υποστηρίζοντάς την με σχετικές επιστολές του Δημάρχου Μαρώνειας-Σαπών Κ. Χαριτόπουλου και του Προέδρου του Φαναρίου κ. Πέτρου Καραβέτη. Επιχειρηματολογώντας ανέλυσε στον Υπουργό και καλό του φίλο και συνάδελφο καθώς και στον Αρχηγό του Λιμενικού τους λόγους για τους οποίους πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στη σχετική απόφαση:

  1. Οι 2 οικισμοί αποτελούν τους κεντρικούς τουριστικούς προορισμούς τόσο για τον ντόπιο πληθυσμό, όσο και για τον οδικό τουρισμό, που εισέρχεται από την Νυμφαία και τους Κήπους.
  2. Διαθέτουν πολλούς αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους, προστατευόμενους βιότοπους και κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις, που χρήζουν της προστασίας του Λιμενικού Σώματος.
  3. Η ακτογραμμή της Ροδόπης έχει αποτελέσει συχνά σημείο άφιξης παρανόμων μεταναστών, που εισήλθαν στη χώρα δια της θαλάσσης από την Τουρκία και αποβιβάστηκαν στις παραλίες μας, που ήταν αφύλαχτες.
  4. Συχνά παραβιάζονται τα εθνικά θαλάσσια όρια από ξένους ψαράδες κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και των Ευρωπαϊκών Οδηγιών και σε βάρος των συμφερόντων των ντόπιων αλιέων.

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης διαβεβαίωσε την ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας ότι υπάρχει διαθέσιμο κτίριο, ετοιμοπαράδοτο στο αλιευτικό καταφύγιο Φαναρίου και μπορεί να διασφαλιστεί αντίστοιχο κτίριο στις πρώην κατασκηνώσεις της Μητρόπολης Μαρωνείας στον Άγιο Χαράλαμπο Μαρώνειας.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης αντιμετώπισε θετικά το αίτημα του Βουλευτή Ροδόπης και έδωσε εντολή να ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες για τη λήψη αποφάσεων. Επισήμανε δε στον Ευριπίδη Στυλιανίδη ότι μία τέτοια αναβάθμιση έχει εθνική σημασία για την περιοχή και σημαίνει αύξηση προσωπικού σε Μαρώνεια και Φανάρι και διάθεση χερσαίων και θαλάσσιων μέσων, που ενισχύει την αποτελεσματικότητα του σώματος και την ασφάλεια της περιοχής. Ο Θρακιώτης πολιτικός ευχαριστώντας τον φίλο του Υπουργό, δεν παρέλειψε να τον καλέσει να επισκεφθεί την περιοχή, όταν θα είμαστε έτοιμοι να εγκαινιάσουμε τις σχετικές υποδομές.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παρέμβαση Στυλιανίδη για τις Κατασκηνώσεις Μητρόπολης, τον Στρατό και την Αυτοδιοίκηση

Δημοσιεύτηκε

στις

Παρέμβαση στον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κομοτηνή, έκανε ο Βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης επαναφέροντας με επιστολή που του επέδωσε ζητήματα που του έθεσαν φορείς της πόλης.

 Συγκεκριμένα: 

  1. Ζήτησε τη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των ζημιών, που προκάλεσαν στις νεόδμητες κατασκηνώσεις της Μητρόπολής  τα έντονα καιρικά φαινόμενα του χειμώνα μετά από ενημερωτική επιστολή του Μητροπολίτη Μαρώνειας και Κομοτηνής Παντελεήμωνος.
  2. Επισήμανε την ανάγκη να επεκταθεί η έκτακτη χρηματοδότηση του Covid-19 για τις ειδικές πληθυσμιακές ομάδες του Δήμου Μαρώνειας-Σαπών, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Δημάρχου, κ. Ντίνου Χαριτόπουλου, θέμα το οποίο ετέθη και σε σχετική σύσκεψη στην Αλεξανδρούπολη. 
  3. Διεκδίκησε  για λογαριασμό της 21ης Ταξιαρχίας Κομοτηνής την αξιοποίηση κάποιων κατασχεμένων αυτοκινήτων, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τις ένοπλες δυνάμεις στη Θράκη.

Ο Βουλευτής Ροδόπης σε απόλυτο συντονισμό με τους φορείς της Θρακιώτικης Κοινωνίας επιδιώκει αξιοποιώντας την εκτίμηση των συναδέλφων του στην Κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη  να προωθεί συστηματικά αιτήματα της περιοχής, να αναδεικνύει ζητήματα και να συμβάλει στην υλοποίηση πολιτικών που θωρακίζουν την ακριτική περιφέρεια και βοηθούν το Νομό Ροδόπης.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΡΟΔΟΠΗ

Κομοτηνη: Παρέμβαση Στυλιανίδη στο Υπουργείο Εσωτερικών

Δημοσιεύτηκε

στις

Παρέμβαση στον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κομοτηνή, έκανε ο Βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης επαναφέροντας με επιστολή που του επέδωσε ζητήματα που του έθεσαν φορείς της πόλης. 

Συγκεκριμένα: 

  1. Ζήτησε τη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των ζημιών, που προκάλεσαν στις νεόδμητες κατασκηνώσεις τα έντονα καιρικά φαινόμενα του χειμώνα μετά από ενημερωτική επιστολή του Μητροπολίτη Μαρώνειας και Κομοτηνής Παντελεήμωνος. 
  2. Επισήμανε την ανάγκη να επεκταθεί η έκτακτη χρηματοδότηση του Covid-19 για τις ειδικές πληθυσμιακές ομάδες του Δήμου Μαρώνειας-Σαπών, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Δημάρχου, κ. Ντίνου Χαριτόπουλου με θέμα το οποίο ετέθη και σε σχετική σύσκεψη στην Αλεξανδρούπολη. 
  3. Διεκδίκησε για λογαριασμό της 21ης Ταξιαρχίας Κομοτηνής την αξιοποίηση κάποιων κατασχεμένων αυτοκινήτων, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τις ένοπλες δυνάμεις στη Θράκη. 

Ο Βουλευτής Ροδόπης σε απόλυτο συντονισμό με τους φορείς της Θρακιώτικης Κοινωνίας επιδιώκει αξιοποιώντας την εκτίμηση των συναδέλφων του να προωθεί συστηματικά αιτήματα της περιοχής, να αναδεικνύει ζητήματα και να συμβάλει στην υλοποίηση πολιτικών που θωρακίζουν την ακριτική περιφέρεια και βοηθούν το Νομό Ροδόπης. 

 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

.

Menoume Spiti

Monopolio Delivery

Popular posts:

PABTEBOY ME GIATRO

Mladen Group 01

Mladen Group 02

Mladen Group 03

Mladen Group 04

Mladen Group 05

Mladen Group 06

Mladen Group 07

Mladen Group 08

Mladen Group 09

Mladen Group 10

Mladen Group 11

Mladen Group 12

Mladen Group 13

Mladen Group 14

Mladen Group 15

Mladen Group 16

Free Group 01

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ