Connect with us

ΡΟΔΟΠΗ

Ροδόπη | Η κλιματική αλλαγή θέτει σε κίνδυνο λιμνοθάλασσες και παραλίες

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο καθηγητής Γιώργος Συλαίος προειδοποιεί για ένα φαινόμενο όχι τόσο μακρινό

Διονύσης Βοργιάς
Μία αρκετά ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 6/11 στην Κομοτηνή. Συγκεκριμένα, οι διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, δια των γραφείων σχολικών δραστηριοτήτων, σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής, διοργάνωσαν επιμορφωτική εκδήλωση περιβαλλοντικής αγωγής με θέμα «η Θράκη και ο υδάτινος κόσμος της» με εισηγητή τον Γιώργο Συλαίο καθηγητή του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη δημοτική βιβλιοθήκη της πόλης μας, είχε τις παρακάτω θεματικές: Γνωριμία με το Θρακικό Πέλαγος. Η παράκτια ζώνη και τα οικοσυστήματα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Οι υδροβιότοποι και οι λιμνοθάλασσες της περιοχής. Έρευνα Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και διαθέσιμα εκπαιδευτικά εργαλεία.

Προλόγισαν η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κατερίνα Σχοινά και ο υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωάννης Σιγούρος.

Ο καθηγητής Γ. Συλαίος προειδοποιεί
Διάβρωση της ακτογραμμής της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αναμένεται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής τις επόμενες δεκαετίες, σύμφωνα με τον καθηγητή Γιώργο Συλαίο, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα αντιστροφής της υπάρχουσας τάσης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, sos εκπέμπουν οι υγρότοποι της Θράκης που είναι «από τα πιο ευαίσθητα συστήματα που έχει η ακτογραμμή μας», τα οποία «θα βρεθούν υπό σημαντικές πιέσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής». Μία σειρά εκθέσεων προβλέπουν άλλωστε άνοδο της στάθμης της θάλασσας, που «θα μας επηρεάσει σημαντικά ειδικά στις λιμνοθάλασσες», ενώ επίσης κατά τον καθηγητή «θα μας επηρεάσει και η άνοδος της θερμοκρασίας». «Οι λιμνοθάλασσες είναι οι πιο τρωτές», προειδοποιεί ο καθηγητής, αλλά δεν κρύβει και το ότι «προβληματίζομαι ιδιαίτερα για το μέλλον των παραλιών μας, ειδικά όταν έχουμε φραγματοποιήσει αρκετά από τα ποτάμι μας».

Σύμφωνα με τον κο Συλαίο, ελέω κλιματικής αλλαγής «θα έχουμε ακραία φαινόμενα». Ως απόρροια αυτών, όπως έχουμε δει στο πρόσφατο παρελθόν, θα κινδυνεύσουν εκτός από περιουσίες και ανθρώπινες ζωές.

Ή αλλάζουμε ή «βουλιάζουμε»
Ο καθηγητής Δ.Π.Θ. συμβουλεύει να λάβουμε άμεσα μέτρα προστασίας «για να διαφυλάξουμε τις παραλίες μας που συνδέονται με την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και την ίδια την ασφάλεια και τις περιουσίες των πολιτών από τα ακραία φαινόμενα».

Σημαντικότερο μέτρο προστασίας είναι η αλλαγή συμπεριφορών στην κατανάλωση ενέργειας. Κομβικής σημασίας είναι το «τι μίγμα ενέργειας θα έχουμε, δηλαδή αν μεταφερθούμε όσο το δυνατό πιο γρήγορα σε καθαρές μορφές ενέργειας» λέει ο καθηγητής, εξηγώντας ότι εάν αλλάξουμε άμεσα συμπεριφορές υπάρχει περιθώριο αναστροφής της κατάστασης, ειδάλλως αν συνεχίσουμε έτσι «για μερικές δεκαετίες (ακόμη) φοβάμαι ότι δεν είναι δυνατό να αντιστραφεί η τάση που υπάρχει».

Η Μεσόγειος εκπέμπει sos
Από μισό έως και τα δύο μέτρα αναμένεται να φθάσει, σε πολλές περιοχές της Μεσογείου, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, μέχρι το τέλος του αιώνα.

Αυτό έκανε γνωστό ο Αλέσσιο Σάττα, συντονιστής του Medwet (The Mediterranean Wetlands Initiative), παρουσιάζοντας τη σχετική επιστημονική μελέτη, τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται να μείνει ανεπηρέαστη καμία απολύτως ανθρώπινη δραστηριότητα στις ακτές της Μεσογείου», και πρόσθεσε ότι «ολόκληρες περιοχές, ακόμα και χωριά θα οδηγηθούν στον αφανισμό». «Αυτή η βίαιη και απότομη μεταβολή της στάθμης της θάλασσας, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, δεν δίνει περιθώριο στο οικοσύστημα να προσαρμοστεί και έτσι αναμένονται σημαντικές απώλειες στη βιοποικιλότητα, αλλά και στις ανθρωπογενείς δραστηριότητες τις επόμενες δεκαετίες», δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης και περιβαλλοντολόγος Ανδρέας Αθανασιάδης.

Επίσης όπως εξήγησε ο κος Σάττα, στο πλαίσιο συνάντησης δημοσιογράφων και ειδικών από τη Μεσόγειο στο Οριστάνο της Σαρδηνίας, που διοργάνωσε το IUCN σε συνεργασία με το Medwet και το Ίδρυμα Medsea, «η Μεσόγειος είναι το hot spot των hot spot της κλιματικής αλλαγής. Θερμαίνεται κατά 20% γρηγορότερα από τις υπόλοιπες θάλασσες του κόσμου, ενώ η άνοδος της θερμοκρασίας της αναμένεται να φθάσει τους 2,2 βαθμούς μέχρι το 2040 και τους 3,8 μέχρι το τέλος του αιώνα». Όπως σημείωσε σε άλλη αποστροφή του λόγου του «η άνοδος της θερμοκρασίας της θάλασσας σε συνδυασμό με την αύξηση της θερμοκρασίας του αέρα και τη μεταβολή των βροχοπτώσεων είναι οι αιτίες που δημιουργούν το θερμοδυναμικό φαινόμενο της ανόδου της στάθμης των υδάτων της». Η Μεσόγειος περιλαμβάνει χιλιάδες χωριά, καθώς επίσης και δεκαπέντε μεγαλουπόλεις.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ροδόπη | Δεν δόθηκε παράταση για το Κτηματολόγιο

Δημοσιεύτηκε

στις

Αναμένεται να εκφραστούν φωνές που θα ζητούν την «αναβίωση» της καταληκτικής ημερομηνίας

Ο Οκτώβριος μάς αποχαιρέτησε, και μαζί του εξέπνευσε και η καταληκτική ημερομηνία Κτηματογράφησης του υπόλοιπου νομού Ροδόπης. Μετά από σειρά παρατάσεων, δεν δόθηκε κι άλλη παράταση για το Κτηματολόγιο, με αποτέλεσμα η διαδικασία να λήγει στις 31/10. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Χ», περί του 70% ήταν όσοι έσπευσαν εμπρόθεσμα να τακτοποιήσουν την περιουσία τους, ωστόσο ιδιοκτήτες ακινήτων διακινούν ότι το ποσοστό αυτό είναι πιο μικρό.

Θυμίζουμε ότι το Κτηματολόγιο αφορά το υπόλοιπο του νομού Ροδόπης, δηλαδή περιλαμβάνει τις περιοχές: Άγιοι Θεόδωροι, Αμαξάδες, Αμάραντα, Αμβροσία, Άρατος, Αρίσβη, Αρριανά, Ασώματοι, Γρατινή, Θρυλόριο, Ίασμος, Ίμερος, Κάλχας, Καρυδιά, Κέχρος, Κόσμιο, Κρωβύλη, Λοφάριο, Μαρώνεια, Μίρανα, Νέα Καλλίστη, Νέα Σάντα, Νέο Σιδηροχώρι, Ξυλαγανή, Οργάνη, Πάνδροσος, Πελαγία, Πολύανθος, Προσκυνητές, Σάλπη, Σάπες, Στρύμη, Σώστης, Φανάρι, Φιλύρα (και όλους τους μικρότερους οικισμούς που «υπάγονται» σε αυτές τις περιοχές).

Πάντως, το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να εκφραστούν «φωνές» που θα ζητούν την αναβίωση της καταληκτικής ημερομηνίας του Κτηματολογίου ή έστω το να μην επιβληθούν πρόστιμα στις εκπρόθεσμες δηλώσεις. Τέλος, να σημειωθεί για μία ακόμη φορά, ότι όσοι δεν δήλωσαν εμπρόθεσμα τις περιουσίες τους στο Κτηματολόγιο, δεν σημαίνει ότι τις χάνουν, αντιθέτως καλούνται να τις δηλώσουν εκπρόθεσμα, απλώς –το πιθανότερο- να τους επιβληθεί το οριζόμενο διοικητικό πρόστιμο.

xronos

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Καβάλα Ξάνθη Ροδόπη | Έτσι μετέφεραν παράνομα 19 μετανάστες στο εσωτερικό της χώρας

Δημοσιεύτηκε

στις

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΔΟΞΑΤΟ

ΤΑΡ | Δώρισε οχήματα για τα δασαρχεία στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ.

Δημοσιεύτηκε

στις

Δέκα τετρακίνητα οχήματα, συνολικής αξίας 255.900 ευρώ, που αποτελούν δωρεά της εταιρείας του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP AG) έχει στη διάθεσή της για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών δασικών υπηρεσιών της αρμοδιότητάς της, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης (ΑΔΜΘ).

Η τελετή παράδοσης – παραλαβής των δέκα οχημάτων πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΑΔΜΘ, η TAP AG που αναπτύσσει το έργο του Διαδρατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου, εφαρμόζει στις περιοχές από τις οποίες διέρχεται στην Ελλάδα ένα ευρύ πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Οι δράσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος κοινωνικών και περιβαλλοντικών επενδύσεων στοχεύουν -μεταξύ άλλων- στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στις τοπικές κοινωνίες.

Αξιοποιώντας αυτό το πρόγραμμα, η ΑΔΜΘ επικοινώνησε στην TAP την ανάγκη της για δέκα τετρακίνητα οχήματα για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών των δασικών υπηρεσιών, αίτημα που έγινε δεκτό από την TAP η οποία και προχώρησε στη δωρεά.

Τα δωρηθέντα οχήματα προορίζονται για τα δασαρχεία Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου, Δράμας, Καβάλας, Σερρών, Θεσσαλονίκης, Βέροιας, Έδεσσας, τη Διεύθυνση Δασών Ροδόπης και τη Διεύθυνση Αναδασώσεων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

e-evros

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Ροδόπη | Συνελήφθησαν 2 αλλοδαποί για παράνομη διακίνηση μεταναστών

Δημοσιεύτηκε

στις

Συνελήφθησαν την Τετάρτη 28-8-2019 το μεσημέρι, στο νομό Ροδόπης, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, δύο (2) αλλοδαποί διακινητές, ηλικίας 26 και 23 ετών, οι οποίοι εμπλέκονται σε διαφορετικές υποθέσεις παράνομης μεταφοράς μη νόμιμων μεταναστών.

Αναλυτικότερα, στην πρώτη περίπτωση, στην Εγνατία Οδό Κομοτηνής – Ξάνθης, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών, συνέλαβαν τον 23χρονο,  διότι τον εντόπισαν να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να μεταφέρει, παράνομα, στην ενδοχώρα πέντε (5) μη νόμιμους μετανάστες.

Επιπλέον, προέκυψε ότι ο 23χρονος οδηγούσε το παραπάνω όχημα στερούμενος  άδειας ικανότητας οδήγησης.

Στη δεύτερη περίπτωση,  στην Κομοτηνή, αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. συνέλαβαν τον 26χρονο, διότι, όπως διαπιστώθηκε, καθοδηγούσε πεζή τρεις (3) μη νόμιμους μετανάστες, προωθώντας τους, με αυτόν τον τρόπο, παράνομα, στην ενδοχώρα.

Κατασχέθηκαν ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και το χρηματικό ποσό των 470 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση για τις δύο υποθέσεις ενήργησαν τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών και Ιάσμου.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

TAP

teliko filiagkos-plio
HOLIDAY-Car-Rental-banner
professional camera ad
post_head_image
300x250_ANOIKSI

300x250_ANOIKSI

karta 1
geotech_banner
old_town_inn
ergasia_syn
epikairotita

Social

Facebook
INSTAGRAM
Twitter
YOUTUBEΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ