ΚΟΣΜΟΣ

Ρήξη Ισραήλ – Κάλας για δηλώσεις περί απαρτχάιντ

Σε νέα διπλωματική ένταση μεταξύ Ισραήλ και Ευρωπαϊκής Ένωσης εξελίσσονται οι πληροφορίες που αποδίδουν στην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας, δηλώσεις περί σύγκρισης της ισραηλινής πολιτικής απέναντι στους Παλαιστινίους με το καθεστώς του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκίντεον Σάαρ, ανακοίνωσε ότι διακόπτει κάθε επαφή με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκεια της ισραηλινής κυβέρνησης για τις φερόμενες τοποθετήσεις της.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές και αξιωματούχους που επικαλούνται διεθνή μέσα ενημέρωσης, η Κάγια Κάλας φέρεται να προχώρησε στις συγκεκριμένες αναφορές κατά τη διάρκεια κεκλεισμένων των θυρών συνάντησης υψηλού επιπέδου στο Μέξικο Σίτι τον περασμένο μήνα, στο πλαίσιο επαφών αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με Μεξικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας συνέκρινε τη μεταχείριση των Παλαιστινίων στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη με το σύστημα φυλετικών διακρίσεων που ίσχυε στη Νότια Αφρική κατά την περίοδο του απαρτχάιντ.

Η αντίδραση του Ισραήλ ήταν άμεση, με τον Γκίντεον Σάαρ να χαρακτηρίζει απαράδεκτες τις αναφορές αυτές και να ανακοινώνει την πλήρη διακοπή των διπλωματικών επαφών με την Κάλας.

Το περιστατικό αναμένεται να επιβαρύνει περαιτέρω τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ της ισραηλινής κυβέρνησης και ευρωπαϊκών θεσμών, σε μια περίοδο κατά την οποία οι εξελίξεις στη Γάζα και στα παλαιστινιακά εδάφη συνεχίζουν να προκαλούν έντονες πολιτικές και διπλωματικές αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο.

DNews Widget

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version