Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψηφίζονται στη Βουλή τα μέτρα, προβληματισμός στις Βρυξέλλες

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο πρώτος γύρος παροχών ολοκληρώνεται για την κυβέρνηση καθώς μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών –στο οποίο συμπεριλήφθηκαν και οι τροπολογίες για τον ΦΠΑ και για την 13η σύνταξη- άλλα μέτρα δεν φαίνεται να υπάρχουν στον ορίζοντα μέχρι τις ευρωεκλογές. Μοναδική εξαίρεση –πιθανώς- η κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης για την σταδιακή αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών για όσους οφειλέτες αποπληρώνουν τα χρέη τους.

Η κυβέρνηση θα ρίξει όλο το βάρος μέσα στις επόμενες ημέρες πρώτον στο να φθάσουν στους πολίτες-ψηφοφόρους, οι… καρποί της πολιτικής παροχών που σχεδιάστηκε όλο αυτό το διάστημα και δεύτερον στο να «δικαιολογηθούν» τα μέτρα στους Ευρωπαίους εταίρους.

Στο βωμό των μέτρων φαίνεται να έχει ήδη θυσιαστεί και η 3η έξοδος στις αγορές μέσα στη φετινή χρονιά προκειμένου με μια νέα έκδοση ομολόγου να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα δανεισμού του 2019. Αυτό που θέλει τώρα να αποφύγει το οικονομικό επιτελείο είναι να «παγιωθεί» η εικόνα στους Ευρωπαίους ότι εγκαταλείπονται από την ελληνική πλευρά οι δεσμεύσεις για την παραγωγή των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Χθες, το υπουργείο Οικονομικών επέλεξε με μια ανακοίνωσή του να υποστηρίξει ότι όλο το κόστος των μέτρων του 2019 συμβαδίζει με τα όσα προβλέπονται στο πρόγραμμα σταθερότητας. Βέβαια, ο προϋπολογισμός των μέτρων –ειδικά και μετά την προσθήκη του ΦΠΑ στον καφέ- έχει ξεφύγει πάνω από τα 1,15 δις. ευρώ που έγραψε το πρόγραμμα σταθερότητας (και με το περιεχόμενο του οποίου δεν είναι ακόμη σαφές αν έχουν συμφωνηθεί οι δανειστές). Όμως, η ελληνική πλευρά βάζει στον συνολικό λογαριασμό και την πρόβλεψη ότι θα έχει οικονομικό όφελος από τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Στην άτυπη ενημέρωση που έκανε χθες ευρωπαίος αξιωματούχος ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup δεν έκρυψε την ανησυχία που επικρατεί στην Ευρώπη για την έκταση που πήραν οι παροχές. Για τη φετινή χρονιά, η ανησυχία φαίνεται να είναι πιο «συγκρατημένη» αν και η πλήρης εικόνα για τη στάση των θεσμών δεν θα αποτυπωθεί καν στο αυριανό Eurogroup αλλά στην έκθεση των θεσμών που θα δημοσιευτεί μετά τις ευρωεκλογές στις 5 Ιουνίου. Η μεγάλη ανησυχία έγκειται στο τι θα γίνει το 2020. Για την επόμενη χρονιά, η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ότι θα θέσει σε λειτουργία το σχέδιο των εγγυήσεων με τα χρήματα που υπάρχουν στο μαξιλάρι ασφαλείας. Αυτό έχει… μπερδέψει τους Ευρωπαίους όπως ελέχθη χαρακτηριστικά χθες.

Βέβαια, το να μπουν τα πράγματα στη θέση τους όσον αφορά στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς δεν είναι της παρούσης. Όπως είπε και χθες ο υπουργός Οικονομικών, το σχέδιο της κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό του 2020 θα αποτυπωθεί στο προσχέδιο που θα κατατεθεί στην Κομισιόν στις 15 Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε δεν θα υπάρχει καν εκταμίευση δόσης από τα κέρδη των ANFAs και των SMPs ενώ η μοναδική εκκρεμότητα που περνάει από την έγκριση των Ευρωπαίων φαίνεται ότι θα είναι η πρόωρη αποπληρωμή των δόσεων προς το ΔΝΤ. 

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ | Πότε θα αναρτηθούν τα μειωμένα εκκαθαριστικά;

Δημοσιεύτηκε

στις

Στις 31 Αυγούστου αναμένεται να αναρτηθούν στο Taxisnet τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2019.

Υπενθυμίζεται ότι τα εκκαθαριστικά αυτά θα περιλαμβάνουν μειώσεις στον φόρο κατά 10%- 30% για όλα τα φυσικά πρόσωπα ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας τους , σύμφωνα με τις διατάξεις που ψηφίστηκαν στο τέλος Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι ο ΕΝΦΙΑ μπορεί να εξοφληθεί σε 5 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2019 (ταυτόχρονα με τη 2η δόση του φόρου εισοδήματος) και την τελευταία έως τις 31 Ιανουαρίου 2020.

Η μείωση κυμαίνεται ανάλογα με τη συνολική αξία της περιουσίας των φυσικών προσώπων ως εξής:

-Για αξία ακίνητης περιουσίας έως 60.000 ευρώ, μείωση 30%

-Για αξία ακίνητης περιουσίας έως 70.000 ευρώ, μείωση 27%

-Για αξία ακίνητης περιουσίας έως 80.000 ευρώ, μείωση 25%

-Για αξία ακίνητης περιουσίας έως 1.000.000 ευρώ, μείωση 20% και

-Για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ, μείωση 10%.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε ποιες περιπτώσεις οι εργοδότες μπορούν να μειώσουν μισθούς χωρίς συμφωνία των εργαζομένων

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο μισθός μπορεί να μειωθεί από τους εργοδότες και χωρίς τη συμφωνία του εργαζόμενου, στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) όταν ο εργοδότης επικαλείται μείωση τζίρου με στοιχεία τα οποία προσκομίζει στην Επιθεώρηση Εργασίας και αφού προηγουμένως ενημέρωσε το προσωπικό του. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί –αφού δεν υπήρξε συμφωνία στο προσωπικό- να επιβάλλει μείωση μισθών με εκ περιτροπής εργασία για διάστημα ως 6 μήνες.

β) όταν υπάρχει κλαδική σύμβαση που έχει λήξει και δεν έχει ανανεωθεί. Σε αυτή την περίπτωση οι εργαζόμενοι που είχαν κλαδική σύμβαση και είναι στον ίδιο εργοδότη, ή προσλαμβάνονται σε άλλον εργοδότη, χάνουν αυτομάτως τα επιδόματα που προέβλεπε η παλιά τους σύμβαση και δικαιούνται μόνο 4 (σπουδών, παιδιών, προϋπηρεσίας, ανθυγιεινό).  Ενώ ο βασικός τους μισθός μπορεί να καθορίζεται στα όρια της Εθνικής Σύμβασης (586,08 ευρώ) ακόμη και αν ο βασικός της κλαδικής τους σύμβασης ήταν υψηλότερος.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

ΕΝΦΙΑ | Την άλλη εβδομάδα τα μειωμένα εκκαθαριστικά

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί σε 5 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη έως τις 30 Σεπτεμβρίου…

Μέσα στην άλλη εβδομάδα θα δουν οι πολίτες στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, τα οποία θα περιλαμβάνουν μειώσεις στον φόρο κατά 10%- 30% για όλα τα φυσικά πρόσωπα, με βάση τις διατάξεις που ψηφίστηκαν στα τέλη Ιουλίου.

Ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί σε 5 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2019 (ταυτόχρονα με τη 2η δόση του φόρου εισοδήματος) και την τελευταία έως τις 31 Ιανουαρίου 2020.

Η μείωση κυμαίνεται ανάλογα με τη συνολική αξία της περιουσίας των φυσικών προσώπων ως εξής:

  • Για αξία ακίνητης περιουσίας έως 60.000 ευρώ, μείωση κατά 30%
  • Για αξία ακίνητης περιουσίας έως 70.000 ευρώ, μείωση κατά 27%
  • Για αξία ακίνητης περιουσίας έως 80.000 ευρώ, μείωση κατά 25%
  • Για αξία ακίνητης περιουσίας έως 1.000.000 ευρώ, μείωση κατά 20% και
  • Για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ, μείωση κατά 10%.

Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες και στο σύνολο του φόρου (κύριο και συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ) θα εφαρμοστεί ο μειωτικός συντελεστής 10%- 30%, ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας.

Στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν συνυπολογίζεται η αξία των δικαιωμάτων επί των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, ενώ η μείωση εφαρμόζεται επί του ΕΝΦΙΑ που προκύπτει μετά τον προσδιορισμό των μειώσεων του άρθρου 7 του ν. 4223/2013 (Α ́ 287).

Παραδείγματα για τις μειώσεις

Είναι ενδεικτικά ορισμένα παραδείγματα που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα για τις μειώσεις στον φόρο:

  • Φορολογούμενος με διαμέρισμα α’ ορόφου 110 τμ έτους κατασκευής 1980, στην ΙΖ Ζώνη του δήμου Περιστερίου με αξία 55.440 ευρώ, το 2018 πλήρωσε ΕΝΦΙΑ 322,19 ευρώ, ενώ εφέτος θα πληρώσει 225,53 ευρώ (μείωση 96,66 ευρώ ή 30%)
  • Φορολογούμενος με διαμέρισμα γ’ ορόφου 110 τμ έτους κατασκευής 2005, στην Α Ζώνη του δήμου Φυλής της Αττικής με αξία 76.230 ευρώ και πατρικό μονοκατοικία 100 τμ στην Α Ζώνη του Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου κατασκευής 1970 και αξίας 39.690 ευρώ (συνολική αξία περιουσίας 115.920 ευρώ). Πέρυσι πλήρωσε ΕΝΦΙΑ 665,54 ευρώ, ενώ εφέτος θα πληρώσει 532,43 ευρώ (μείωση 133,11 ευρώ ή 20%)
  • Φορολογούμενος με διαμέρισμα δ’ ορόφου 120 τμ έτους κατασκευής 2010, στην Α Ζώνη στον δήμο Ηλιούπολης Αττικής αξίας 179.676 ευρώ και εξοχικό διαμέρισμα α’ ορόφου 80 τμ στη Β Ζώνη του δήμου Ξυλοκάστρου Κορινθίας κατασκευής 2004 και αξίας 69.000 ευρώ και πατρική μονοκατοικία 130 τ.μ. στη Δ Ζώνη του δήμου Τρίπολης κατασκευής 1978 και αξίας 81.900 ευρώ (συνολική αξία περιουσίας 330.576 ευρώ). Το 2018 πλήρωσε 1.543,92 ευρώ, ενώ εφέτος θα πληρώσει 1.235,14 ευρώ (μείωση 308,78 ευρώ ή 20%).

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΑΒΑΛΑ

Προχωρά θετικά το θέμα του Βιοτεχνικού Πάρκου Καβάλας

Δημοσιεύτηκε

στις

Έπειτα από 12 χρόνια πορείας, από τα οποία μόλις τα τελευταία δύο έγινε η πρώτη επένδυση, λόγω διάφορων προβλημάτων που κατά καιρούς παρουσιάστηκαν, ολοκληρώνεται στα τέλη Αυγούστου η μελέτη βιωσιμότητας του Βιοτεχνικού Πάρκου Καβάλας.

Η πρώτη εγκατάσταση δείχνει, όπως εκτιμά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας, ότι μπορεί να αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξης, ειδικά στη μεταποίηση.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ
teliko filiagkos-plio
HOLIDAY-Car-Rental-banner
aigaion
Island-thassos-banner
professional camera ad
filippidis marmara banner
post_head_image
300x250_ANOIKSI

300x250_ANOIKSI

karta 1
geotech_banner
old_town_inn
ergasia_syn
epikairotita

Social

Facebook
INSTAGRAM
Twitter
YOUTUBEΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ