ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ψηφιακή Συγκατάθεση για Ασφάλιση Οχημάτων μέσω Gov.gr

Με σταθερό στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δημόσιας Διοίκησης και τη μείωση της γραφειοκρατίας, τίθεται σε εφαρμογή η τρίτη δυνατότητα παροχής συγκατάθεσης (consent) μέσω των ψηφιακών πλατφορμών gov.gr και Gov.gr Wallet. Η νέα υπηρεσία απλοποιεί ακόμα περισσότερο την διαδικασία σύναψης ασφαλιστηρίου συμβολαίου οχήματος, προσφέροντας γρήγορη και ασφαλή πρόσβαση στα απαραίτητα προσωπικά δεδομένα των πολιτών.
Η υλοποίηση της νέας υπηρεσίας εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ανάπτυξης και Υποδομών & Μεταφορών. Συγκεκριμένα, συμμετέχουν οι υπουργοί Κυριάκος Πιερρακάκης, Δημήτρης Παπαστεργίου, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο αναπληρωτής υπουργός Κωνσταντίνος Κυρανάκης, και ο υφυπουργός Γιώργος Κώτσηρας.
Πώς λειτουργεί η νέα υπηρεσία:
Οι πολίτες που επιθυμούν να ασφαλίσουν το όχημά τους μέσω ασφαλιστικού διαμεσολαβητή, πλέον μπορούν να δώσουν ψηφιακή συγκατάθεση για την άντληση των απαραίτητων στοιχείων τους. Η διαδικασία περιλαμβάνει:
-
Επικοινωνία με τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή, ο οποίος καταγράφει βασικά στοιχεία (ΑΦΜ, ονοματεπώνυμο, αριθμό κυκλοφορίας).
-
Ειδοποίηση στο Gov.gr Wallet (ή αποστολή συνδέσμου μέσω gov.gr) στον πολίτη για την έγκριση πρόσβασης σε συγκεκριμένα δεδομένα, όπως:
-
Άδεια κυκλοφορίας,
-
Άδεια οδήγησης,
-
Προσωπικά στοιχεία ιδιοκτήτη και στοιχείων του οχήματος.
-
-
Ο πολίτης παρέχει συγκατάθεση σε κάθε στάδιο, με δυνατότητα ελέγχου των δεδομένων προτού εγκρίνει ή απορρίψει τη διαβίβασή τους.
Ήδη δύο ασφαλιστικές εταιρείες αξιοποιούν ενεργά την υπηρεσία, με 26.227 επιτυχώς ολοκληρωμένες συναλλαγές μέσω του συστήματος.
Τι σημαίνει αυτό για τους πολίτες:
-
Καμία ανάγκη προσκόμισης εγγράφων (ούτε ψηφιακών, ούτε φυσικών).
-
Τα δεδομένα αντλούνται αυτόματα μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
-
Το consent δεν αποτελεί ξεχωριστή εφαρμογή, αλλά διαθέσιμη υπηρεσία εντός του gov.gr και Gov.gr Wallet.
Προηγούμενες χρήσεις & μελλοντικές εφαρμογές:
Η παροχή ψηφιακής συγκατάθεσης έχει ήδη ενεργοποιηθεί για:
-
Τη σύναψη ή αλλαγή παρόχου ενέργειας,
-
Τη σύναψη ή αλλαγή παρόχου τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών (σταθερή, κινητή, internet, τηλεόραση).
Σύντομα, το consent θα επεκταθεί σε ακόμα περισσότερες καθημερινές συναλλαγές, όπως η ενοικίαση αυτοκινήτων, κάνοντας την ψηφιακή εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων πιο γρήγορη και λειτουργική από ποτέ.
Η υπηρεσία αναπτύχθηκε από την ΕΔΥΤΕ Α.Ε. (GRNET), τον τεχνολογικό βραχίονα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Μια ακόμη σημαντική κίνηση προς ένα σύγχρονο, λειτουργικό και ψηφιακό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη.
ΕΠΙΚΑΙΡΑ
Πολλά τα παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα στην αλάνα της Νέας Ηρακλείτσας

Το φαινόμενο του παράνομου παρκαρίσματος αποτελεί ένα διαρκές πρόβλημα σε πολλές τουριστικές περιοχές της χώρας, και η Νέα Ηρακλείτσα Καβάλας δεν αποτελεί εξαίρεση.
Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, αρκετά είναι τα οχήματα που έχουν σταθμεύσει αυθαίρετα στην αλάνα της Νέας Ηρακλείτσας, σε χώρο που είναι ιδιωτικός, και χωρίς να υπάρχει σχετική σήμανση που να επιτρέπει τη χρήση του ως δημόσιο χώρο στάθμευσης.
Μάλιστα για να φτάσουν εκεί περνάνε από το πεζοδρόμιο (!) κάνοντας και αλλη παρανομία.
Η συγκεκριμένη πρακτική παραβιάζει τα δικαιώματα του ενοικιαστή του χώρου (που τον νοικιάζει από τον Δήμο Παγγαίου).
Οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να μεριμνήσουν για την προστασία της περιοχής, την τήρηση της νομιμότητας και την ενημέρωση των επισκεπτών για τις προβλεπόμενες θέσεις στάθμευσης. Από την πλευρά τους, οι οδηγοί οφείλουν να δείχνουν τον απαιτούμενο σεβασμό στον χώρο και στους κατοίκους της περιοχής, αποφεύγοντας ενέργειες που δημιουργούν προβλήματα ή παρανομίες.
ΕΠΙΚΑΙΡΑ
Τέλος τα φοιτητικά πάρτι στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο

Ο Πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), κ. Μάρης, ανακοίνωσε ότι το Πανεπιστήμιο δεν θα επιτρέπει πλέον τη διοργάνωση φοιτητικών πάρτι στους χώρους του. Το θέμα αυτό συζητήθηκε πρόσφατα σε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, όπου δόθηκε έμφαση στην ασφάλεια των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων και την ανάγκη για αύξηση της χρηματοδότησης ώστε να προσληφθεί επιπλέον προσωπικό ασφαλείας.
Ο κ. Μάρης τόνισε ότι το Πανεπιστήμιο δεν χορηγεί άδειες για τις μεγάλες εκδηλώσεις στο τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς, καθώς οι χώροι δεν πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές ασφάλειας και το ίδρυμα δεν διαθέτει τα μέσα για να ελέγξει τέτοιες εκδηλώσεις.
Επιπλέον, προειδοποίησε τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που προμηθεύουν ποτά ή εξοπλισμό σε παράνομα πάρτι ότι το Πανεπιστήμιο θα ασκήσει νομικές ενέργειες κατά όσων δραστηριοποιηθούν χωρίς άδεια.
ΚΑΒΑΛΑ
Εντυπωσίασαν Στέφανος Κορκολής και Σοφία Μανουσάκη στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων

Γέμισε από κόσμο το βράδυ του Σαββάτου το Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων για την συναυλία του Στέφανου Κορκολή και της Σοφίας Μανουσάκη
Δείτε βίντεο :
Κεντρική φωτό : Λάσκαρης Τσούτσας