ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Πρωτοβουλία συντήρησης του κτιρίου της Α.Δ. Καβάλας | Με δωρεά ιδιώτη θα εκδοθεί η οικοδομική άδεια που δεν υπήρξε ποτέ!

Την προηγούμενη εβδομάδα το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας αποδέχθηκε μία ακόμη δωρεά ιδιώτη, η οποία αφορά την λειτουργία και την παρουσία της υπηρεσίας στο Νομό Καβάλας.

Μόνο που μέσω της αποδοχής της συγκεκριμένης δωρεάς προκύπτει η πρόθεση τόσο του αρχηγείου όσο και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας να δράσουν επί του γνωστού ακινήτου στην οδό Ομονοίας. Πρόκειται για το 5 ορόφων κτίριο που στεγάζει τις υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης (φωτογραφία). Μέχρι να κατασκευαστεί ένα καινούργιο (υπάρχει σχετικό οικόπεδο στο Περιγιάλι) θα καταβληθεί προσπάθεια ανακαίνισης του υφιστάμενου. Η προσπάθεια θα γίνει με τη συγκεκριμένη δωρεά (σε πρώτη φάση) και με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ (το τρέχον ή το επόμενο).

Κακά τα ψέματα, το συγκεκριμένο κτίριο δεν είναι σε καλή κατάσταση. Κατά καιρούς έγιναν κάποια μερεμέτια. «Κουρασμένο» και συνεχώς γεμάτο κόσμο πρέπει ή να συντηρηθεί γενναία ή να «αντικατασταθεί». Επιλέγεται η ρεαλιστική λύση της συντήρησης. Η οποία έχει προβλήματα. Αυτό που θα λυθεί πρώτο είναι η μη έκδοση οικοδομικής άδειας τον καιρό της κατασκευής του! Δεν πρέπει να ξαφνιαζόμαστε. Προ δεκαετιών κατασκευάστηκαν διάφορα κτίρια του δημοσίου, όλα χωρίς οικοδομική άδεια. Αυτό (το δημόσιο) ζητούσε και ζητά οικοδομική άδεια από τον ιδιωτικό τομέα, ακολουθούσε διαφορετική πρακτική για τα δικά του κτίρια. Τώρα που το συγκεκριμένο θα διεκδικήσει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, πρέπει νωρίτερα να καλύψει το πρόβλημα έλλειψης οικοδομικής άδειας. Σημειώνουμε ότι στην Καβάλα κι άλλα κτίρια του δημοσίου ή του Δήμου, έκαναν εκ των υστέρων την ίδια διαδικασία.

Η τοπική εταιρία «Ακρόλιθος ΑΕ», που κι άλλη φορά έχει βοηθήσει με δωρεές το δημόσιο, προσφέρεται να πληρώσει τον μηχανικό που θα κάνει τις απαραίτητες ενέργειες. Αμέσως μετά την έκδοση της οικοδομικής άδειας, σε συνεννόηση με το αρχηγείο, θα υποβληθεί φάκελος σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Μάλλον στο ΕΣΠΑ. Το έργο περιγράφεται ως έργο ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου. Επειδή οι διαδικασίες θα είναι χρονοβόρες, είναι ερώτημα αν το βασικό έργο προλάβει τις προθεσμίες του ΕΣΠΑ που είναι σε εξέλιξη. Αυτό θα φανεί στην πορεία.

Η οριστική επίλυση του κτιριακού προβλήματος υποτίθεται ότι θα γίνει με ένα νέο μέγαρο της Αστυνομίας, το οποίο προβλέπει το σχέδιο του Περιγιαλίου. Ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση δεν γίνονται. Η απόφαση να συντηρηθεί το υφιστάμενο δείχνει ότι η ΕΛ.ΑΣ. προτιμά το κτίριο της να είναι στο κέντρο της Καβάλας και όχι στο Περιγιάλι. Το ερώτημα που επίσης προκύπτει είναι αν οι ανάγκες καλύπτονται με την ανακαίνιση- ενεργειακή αναβάθμιση ή όχι. Ένα νέο μέγαρο θα είναι μεγαλύτερο, προσαρμοσμένο στα δεδομένα της εποχής που διανύουμε. Το σημερινό όσο κι αν βελτιωθεί από πλευράς λειτουργίας, παραπέμπει στις ανάγκες της ΕΛ. ΑΣ. σύμφωνα με στοιχεία του παρελθόντος.

proininews

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version