ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Πρώτος θάνατος καπνιστή που φαίνεται να συνδέεται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Με αφορμή τον πρώτο θάνατο στις ΗΠΑ από πνευμονική νόσο που φαίνεται να σχετίζεται με το ηλεκτρονικό τσιγράρο, επιστήμονες υποστηρίζουν, μιλώντας στο iatropedia.gr, ότι δεν αποκλείεται να εμφανιστούν και στη χώρα μας αντίστοιχα κρούσματα.

Τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον ‘Ελεγχο του Καπνού, καθηγητής πνευμονολογίας, Παναγιώτης Μπεχράκης, όσο και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Μίνα Γκάγκα, δηλώνουν ότι είναι θέμα χρόνου να καταγράψουμε και τα πρώτα ελληνικά κρούσματα πνευμονοπάθειας από το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

“Είναι βέβαιον ότι θα συμβούν και εδώ”, υποστηρίζει ο καθηγητής κ. Μπεχράκης, και συμπληρώνει: “Παντού θα συμβούν. Δεν έχουν διάκριση στις επιπτώσεις τους τα καπνικά προϊόντα. ‘Οταν καπνίζουμε βάζουμε μέσα στον πνεύμονές μας ουσίες, οι οποίες είναι ερεθιστικές και τοξικές για την αναπνοή. Προφανώς θα έχουμε συνέπειες, δεν χρειάζεται να είναι κανείς επιστήμων για να το συμπεράνει”.

Η είδηση προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία: Ένας ενήλικας στις ΗΠΑ υπέκυψε σε μια σοβαρή πνευμονολογική ασθένεια, την οποία οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές συνδέουν με τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου. 193 κρούσματα με μυστηριώδη συμπτώματα πνευμονικής νόσου -που δεν έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα- έχουν παρουσιαστεί στις ΗΠΑ και εμφανίζουν αυξητική πορεία. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται η αδυναμία, η δύσπνοια, ο βήχας και σε κάποιες περιπτώσεις οι εμετοί και οι διάρροιες.

Μιλώντας στο iatropedia.gr η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, πνευμονολόγος Μίνα Γκάγκα, υποστηρίζει ότι και οι Ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές είναι σε επιφυλακή. Τονίζει, επίσης, ότι η νόσος χαρακτηρίζεται “μυστηριώδης” γιατί ακόμα δεν ξέρουμε τον μηχανισμό που την προκαλεί και πως σχετίζεται με το ηλεκτρονικό κάπνισμα:

“Φαίνεται να είναι κάτι οξύ, αλλά δεν ξέρουμε τι είναι ακόμα. Υπάρχει προβληματισμός στην επιστημονική κοινότητα. Φαντάζομαι ότι και στην Ελλάδα θα δούμε τέτοια κρούσματα. Στο ίδιο ποσοστό που παρουσιάζονται παντού”, τονίζει η κα Γκάγκα.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version