Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρωτομαγιά | Τι γιορτάζουμε και πότε καθιερώθηκε στην Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε

στις

Ήταν Κυριακή 2 Μαΐου 1893 όταν περίπου 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα και διαδήλωσαν, ζητώντας την καθιέρωση της οκτάωρης ημερήσιας εργασίας. Ήταν η Πρώτη «Εργατική Πρωτομαγιά» στην Ελλάδα.

Την κινητοποίηση είχε οργανώσει ο Κεντρικός Σοσιαλιστικός Σύλλογος του Σταύρου Καλλέργη, ο οποίος είχε ιδρύσει τον Σύλλογο τρία χρόνια πριν, ενώ εξέδιδε παράλληλα την εφημερίδα «Σοσιαλιστής».

Οι συγκεντρωμένοι ενέκριναν ψήφισμα, το οποίο επέδωσαν στον Πρόεδρο της Βουλής. Με το ψήφισμα ζητούσαν, εκτός από το οκτάωρο, την καθιέρωση της αργίας της Κυριακής και τη χορήγηση σύνταξης στα θύματα των εργατικών ατυχημάτων. Η άρνηση του προέδρου να το εκφωνήσει, προκάλεσε τη θορυβώδη αντίδραση του Καλλέργη και τελικά τη σύλληψη και την καταδίκη του σε φυλάκιση 10 ημερών «για διατάραξη της συνεδρίασης».

Τον επόμενο χρόνο, οι σοσιαλιστικές ενώσεις επανέλαβαν τον εορτασμό στο Παναθηναϊκό Στάδιο, με ομιλητές τον Πλάτωνα Δρακούλη και τον Σταύρο Καλλέργη. Στα αιτήματα προστέθηκε και η κατάργηση της θανατικής ποινής. Μετά το τέλος της εκδήλωσης, οι αρχές έκαναν συλλήψεις και ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς απαγορεύτηκε.

Η Πρωτομαγιά καθιερώθηκε σαν τη παγκόσμια μέρα των εργατικών διεκδικήσεων, κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Σοσιαλιστικού Συνεδρίου, (Β’ Σοσιαλιστικής Διεθνούς) τον Ιούλιο του 1889, στο Παρίσι.

Σκοπός ήταν να οργανώνεται κάθε χρόνο, την ίδια μέρα, μια διεθνής εκδήλωση κατά την οποία οι εργάτες να θέτουν στις αρχές των κρατών το αίτημα για νομοθετική μείωση της εργασίας σε οκτώ ώρες την ημέρα, καθώς και την εφαρμογή των άλλων αποφάσεων της διεθνούς. Η συγκεκριμένη ημέρα επιλέχθηκε προκειμένου να τιμηθεί η μνήμη των θυμάτων της αιματηρής καταστολής των εργατών του Σικάγου την 1η Μαΐου του 1886.

Την άνοιξη του 1886, ο «Σύνδεσμος για την Καθιέρωση του Οκτάωρου», ο οποίος ακoλουθούσε το πολιτικό πρόγραμμα της Διεθνούς, ξεκίνησε μεγάλες κινητοποιήσεις στο Σικάγο και σε άλλες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών, με βασικό αίτημα την καθιέρωση του οκτάωρου.

Την τελευταία Κυριακή πριν από την Πρωτομαγιά, οργανώθηκε μια μεγάλη διαδήλωση στην οποία πήραν μέρος περίπου 20.000 άτομα. Την 1η Μαΐου, εκατοντάδες από χιλιάδες εργάτες πήραν μέρος στην απεργία που είχε προκηρύξει ο «Σύνδεσμος» και περισσότεροι από 90.000 στην απεργιακή συγκέντρωση στην πόλη του Σικάγου. Η απεργία συνεχίστηκε τις επόμενες ημέρες, ενώ οι συμπλοκές στα εργοστάσια μεταξύ απεργών και απεργοσπαστών ήταν καθημερινό φαινόμενο.

Σε μια τέτοια συμπλοκή στις 3 Μαΐου, έξω από το εργοστάσιο Μακ Κόρμικ στο Χάρβεστερ, η αστυνομία πυροβόλησε κατά των απεργών. Σκοτώθηκαν έξι εργάτες και την επομένη (4 Μαΐου) περίπου 3.000 εργάτες συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Αγοράς για να διαμαρτυρηθούν. Η συγκέντρωση ήταν ειρηνική, ενώ ήταν παρών και ο δήμαρχος της πόλης Χάρισον, ο οποίος είχε δώσει την άδεια να πραγματοποιηθεί.

Κατά τη διάρκειά της, ξέσπασε δυνατή βροχή που ανάγκασε τους περισσότερους να αποχωρήσουν. Και ενώ ο ‘Αλμπερτ Πάρσον ολοκλήρωνε την ομιλία του, μέσα από ένα αυτοκίνητο, κάποιος πέταξε μια χειροβομβίδα προς την πλευρά των αστυνομικών. Από την έκρηξη τραυματίστηκαν 66 αστυνομικοί, εκ των οποίων οι επτά πέθαναν αργότερα.

Ύστερα από αυτό, οι αστυνομικοί άρχισαν να πυροβολούν κατά του πλήθους. Από τα πυρά αυτά, σκοτώθηκαν τέσσερις διαδηλωτές και τραυματίστηκαν 200. Ακολούθησαν συλλήψεις των ηγετών του κινήματος και στη δίκη που ακολούθησε οκτώ συνδικαλιστές καταδικάσθηκαν σε θάνατο.

Ο Αύγουστος Σπάις, ο ‘Αλντολφ Φίντεν, ο Τζορτζ Ένγκελ και ‘Αλμπερτ Πάρσον, κρεμάστηκαν στις 11 Νοεμβρίου του 1887. Ο Λούις Λινγκ αυτοκτόνησε στο κελί του, ενώ οι ποινές των υπολοίπων μετατράπηκαν σε ισόβια και αργότερα, μετά την αναθεώρηση της δίκης απελευθερώθηκαν. Η υπεράσπιση των συνδικαλιστών υποστήριξε την εκδοχή της προβοκάτσιας, όμως έως σήμερα δεν έχει εξακριβωθεί ποιος έριξε τη βόμβα.

Η Πρωτομαγιά του 1936 στη Θεσσαλονίκη

Στην Ελλάδα, θα χρειαστεί να περάσουν δεκαεπτά χρόνια, έως ότου επιχειρηθεί εκ νέου η οργάνωση εργατικών εκδηλώσεων την Πρωτομαγιά. Την 1η Μαΐου του 1911, η Φεντερασιόν στη Θεσσαλονίκη, οργανώνει συλλαλητήριο. Στην Αθήνα, την ίδια μέρα, πραγματοποιείται συγκέντρωση στο Μετς με πρωτοβουλία της σοσιαλιστικής ομάδας του Νίκου Γιαννιού και σύνθημα «8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση και 8 ώρες ύπνο».

Στη Θεσσαλονίκη, επεμβαίνει η Αστυνομία και συλλαμβάνονται οι ηγέτες της Φεντερασιόν, Αβραάμ Μπεναρόγια, Σαμπετάι Λεβί και Σαμουήλ Γιονά. Ο πρώτος μαζικός εορτασμός της Πρωτομαγιάς θα γίνει ταυτόχρονα σε δώδεκα πόλεις το 1919, ένα χρόνο μετά την ίδρυση της ΓΣΕΕ. Οι εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς επαναλαμβάνονται τα επόμενα χρόνια, με κοινό χαρακτηριστικό τη διάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος, τη χαμηλή συμμετοχή των εργαζομένων και την καταστολή.

Τα γεγονότα της Θεσσαλονίκης την Πρωτομαγιά του 1936, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως το «ελληνικό Σικάγο». Η διεθνής ύφεση του 1929 είχε προκαλέσει σημαντική πτώση στις εξαγωγές του καπνού και της σταφίδας. Η πτώχευση του 1932 είχε επιδεινώσει την κατάσταση και από τις αρχές του 1936, ξεσπούν απεργιακές κινητοποιήσεις στην Αθήνα, στην Καλαμάτα, στη Θεσσαλονίκη, στη Δράμα και στην Ξάνθη. Από την αρχή του έτους και έως την επιβολή της δικτατορίας στις 4 Αυγούστου, είχαν προκηρυχθεί περισσότερες από 200 τοπικές και γενικές απεργίες.

Ειδικότερα, στη Βόρεια Ελλάδα η αλλαγή στον τρόπο παραγωγής του καπνού είχε επιφέρει μεγάλη ανεργία στον κλάδο. Παράλληλα, ο μεγάλος αριθμός των προσφύγων που αναζητούσαν εργασία είχε μειώσει τις αμοιβές των καπνεργατών, τουλάχιστον κατά 50%, ενώ η συλλογική σύμβαση του κλάδου δεν είχε ανανεωθεί από το 1924. Οι καπνεργάτες αποτελούσαν στη βόρεια Ελλάδα ένα συμπαγή κλάδο, ο οποίος αριθμούσε την εποχή εκείνη περισσότερους από 40.000 εργαζομένους με αναπτυγμένη συνδικαλιστική συνείδηση, ήδη από την εποχή της Φεντερασιόν.

Στις 29 Απριλίου ο κλάδος ξεκίνησε γενική απεργία. Τα βασικά αιτήματα ήταν η αναπροσαρμογή του ημερομισθίου, το οποίο είχε φθάσει τις 65 έως 70 δραχμές για τους άνδρες και τις 24 έως 30 για τις γυναίκες. Η εφαρμογή του νόμου «περί Τόγκας» όριζε υψηλότερες κατώτερες αμοιβές, η βελτίωση των παροχών του κλαδικού ταμείου για τους «παρήλικας και τους φυματικούς» και τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος 500 δραχμών στους άνεργους καπνεργάτες ενόψει των εορτών του Πάσχα. Στις διεκδικήσεις είχαν ενταχθεί και πολιτικά αιτήματα, όπως «η χορήγηση γενικής αμνηστίας εις τους πολιτικούς φυλακισμένους, εξόριστους και καταδικασμένους και ιδιαίτερα των καπνεργατικών στελεχών».

Από την 1η και έως τις 8 Μαΐου, οι απεργίες και οι κινητοποιήσεις επεκτείνονται στις Σέρρες, στη Δράμα, στην Ξάνθη, στον Λαγκαδά, στον Βόλο και στην Καρδίτσα. Ταυτόχρονα οι βιομήχανοι και οι έμποροι καπνού έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους κηρύσσοντας λόκ άουτ. Στις 9 Μαΐου ξεκινά γενική απεργία στη Θεσσαλονίκη, στην οποία συμμετέχουν και άλλοι κλάδοι σε ένδειξη συμπαράστασης στους καπνεργάτες. Οργανώνονται συλλαλητήρια και πορείες, ενώ η Χωροφυλακή προσπαθεί να εμποδίσει τους διαδηλωτές να κατευθυνθούν προς το Διοικητήριο (το κτίριο που στεγάζεται σήμερα η γραμματεία Μακεδονίας Θράκης).

Τα επεισόδια ξεκίνησαν από τη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Εγνατίας, όπου το συνδικάτο των αυτοκινητιστών είχε στήσει οδόφραγμα. Οι αυτοκινητιστές προσπάθησαν να απελευθερώσουν συνάδελφό τους που είχε συλληφθεί και η χωροφυλακή απάντησε με πυροβολισμούς. Σκοτώθηκε ο Τάσος Τούσης. Ο νεκρός μεταφέρεται πάνω σε μια πόρτα από διαδηλωτές που κατευθύνονται προς το Διοικητήριο και οι ταραχές γενικεύονται.

Ο απολογισμός είναι 16 νεκροί και δεκάδες τραυματίες. Την επομένη, οι κηδείες των θυμάτων μετατρέπονται με μαζικές διαδηλώσεις. Στις 11 Μαΐου κηρύσσονται απεργίες διαμαρτυρίας σε πολλές πόλεις της χώρας και στις 13 Μαΐου πανελλαδική απεργία. Η αναταραχή τερματίζεται την επομένη, με σημαντικές υποχωρήσεις από την πλευρά των καπνεμπόρων, ενώ το κράτος υπόσχεται να χορηγήσει συντάξεις στις οικογένειες των θυμάτων.

Ο θρήνος της μητέρας πάνω από το νεκρό γιο της, απαθανατίστηκε από τον φωτογραφικό φακό και ενέπνευσε τον ποιητή Γιάννη Ρίτσο, στο έργο «Επιτάφιος».

Τον Ιούλιο ξεσπούν νέες απεργίες και μετά τη δημοσίευση του διατάγματος, το οποίο καθιστά υποχρεωτική την διαιτησία σε κάθε περίπτωση εργατικής διαφοράς, τα συνδικάτα κηρύσσουν γενική πανελλαδική απεργία για τις 5 Αυγούστου του 1936.

Με αφορμή την απεργία αυτή, ο Ιωάννης Μεταξάς ζητά από τον τότε βασιλιά Γεώργιο Β’ την αναστολή των άρθρων του Συντάγματος, που προστατεύουν τις ατομικές ελευθερίες και στις 4 Αυγούστου επιβάλλει δικτατορία.

Οι συγκεντρώσεις και οι απεργίες απαγορεύονται και επιβάλλεται κρατικός έλεγχος στα συνδικάτα. Λίγους μήνες αργότερα, στις 7 Απριλίου του 1937, με τον Αναγκαστικό Νόμο 606/1937 το καθεστώς καθιερώνει την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου σαν «Εβδομάδα Εργατικής Αλληλεγγύης» και την 1η Μαΐου σαν «Ημέρα Εορτασμού της Εργασίας».

Ο νόμος προβλέπει, μεταξύ άλλων, ηθικές αμοιβές σε εργαζόμενους αλλά και σε εργοδότες, οι οποίοι θα κριθούν από τους υπευθύνους της Εργατικής Εστίας αν έχουν προσφέρει στην βελτίωση της εθνικής παραγωγής, «ώστε να απονέμονται αι προσήκουσαι τιμαί εις την εργασίαν εν τη εθνική ιδεολογική και πραγματική αυτής έννοια λαμβανομένης». Οι αμοιβές απονέμονται την 1η Μαΐου παράλληλα με οργανωμένες εκδρομές εργαζομένων στην ύπαιθρο και πολιτιστικές εκδηλώσεις στα εργατικά κέντρα. Επιβάλλεται, επίσης, ειδική εισφορά στους εργοδότες προς την Εργατική Εστία, πέντε δραχμών ανά μισθωτό, προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες για τις δραστηριότητες αυτές.

Η πρωτομαγιά στην Κατοχή

Το 1942 και το 1943 τα παράνομα συνδικάτα επιχειρούν να σπάσουν τις απαγορεύσεις των αρχών κατοχής με μικρές κινητοποιήσεις σε ορισμένους κλάδους, όπως τα μηχανουργεία, με συμβολικούς κυρίως στόχους.

Η πρωτομαγιά του 1944 θα καταγραφεί στη συλλογική μνήμη, όχι λόγω των εργατικών κινητοποιήσεων, αλλά εξαιτίας ενός τρομερού εγκλήματος, το οποίο συνδέεται, με την «Εργατική Πρωτομαγιά».

Στις 27 Απριλίου του 1944 διμοιρία του 8ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ Πελοποννήσου σκοτώνει, σε ενέδρα στον δρόμο Μολάων Σπάρτης στη Λακωνία, τον Γερμανό στρατιωτικό διοικητή Πελοποννήσου, στρατηγό Φράντς Κρεχ και τρεις άνδρες της συνοδείας του. Σε αντίποινα, ο στρατός κατοχής αποφάσισε «την εκτέλεση 200 κομμουνιστών, καθώς και την εκτέλεση όλων των ανδρών που θα συλλαμβάνονται μεταξύ Μολάων και Σπάρτης».

Παρά τις προσπάθειες των οργανώσεων του ΕΑΜ και του αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού για τη διάσωσή τους, η απόφαση υλοποιήθηκε και οι εκτελέσεις των 200 έγιναν την 1η Μαΐου στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Από αυτούς, οι 170 ήταν πρώην κρατούμενοι των φυλακών της Ακροναυπλίας και οι 30 πρώην εξόριστοι από την Ανάφη, που είχαν συλληφθεί για «κομμουνιστική δράση» πριν από την Κατοχή. Ανάμεσά τους πολλά συνδικαλιστικά στελέχη και ο πρώην βουλευτής του ΚΚΕ Στέλιος Σκλάβαινας.

Ο δήμος Καισαριανής οργανώνει κάθε χρόνο σειρά εκδηλώσεων, για να τιμήσει τα θύματα της ομαδικής εκτέλεσης. Ο αριθμός των εκτελεσμένων στη Λακωνία τις ίδιες μέρες δεν έχει εξακριβωθεί με βεβαιότητα, υπολογίζεται πάντως στους 100.

Η πρώτη ανοικτή συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά μετά τον πόλεμο γίνεται στο Παναθηναϊκό Στάδιο, σχεδόν αμέσως μετά τα Δεκεμβριανά. Μετά τη λήξη του Εμφυλίου πολέμου, ο εορτασμός γίνεται με πολλές δυσκολίες, κυρίως σε κλειστούς χώρους, καθώς υπάρχουν σοβαροί περιορισμοί στις δημόσιες συναθροίσεις και την πολιτική δράση. Οι διοικήσεις της ΓΣΕΕ διορίζονται από τα δικαστήρια, τακτική που θα συνεχισθεί έως τη Μεταπολίτευση και σε ορισμένες περιπτώσεις μετά από αυτήν.

Με την κήρυξη της δικτατορίας των συνταγματαρχών, στις 21 Απριλίου του 1967, επιβλήθηκε ο στρατιωτικός νόμος και απαγορεύτηκε κάθε συγκέντρωση.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά, στις 15 Απριλίου του 1968, το καθεστώς καθιερώνει την Πρωτομαγιά ως αργία με τον Αναγκαστικό Νόμο 380/68. Σύμφωνα με το πρώτο άρθρο του νόμου, η πρωτομαγιά μπορεί να κηρύσσεται υποχρεωτική αργία με απόφαση του υπουργού Απασχόλησης, διαφορετικά εντάσσεται στις προαιρετικές αργίες.

Ο πρώτος εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς, σε συνθήκες νομιμότητας θα γίνει τον Μάιο του 1975. Η 1η Μαίου συνέπιπτε με τη Μεγάλη Παρασκευή και η διοίκηση της ΓΣΕΕ με το Εργατικό Κέντρο, όρισαν σαν ημέρα του εορτασμού τις 9 Μαΐου. Η απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε μπροστά από το δημαρχείο της Αθήνας και ήταν ιδιαίτερα μαζική. Ανάλογη συγκέντρωση έγινε και στη Θεσσαλονίκη μπροστά στο Εργατικό Κέντρο της Πόλης.

Από το 1976 η συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στην Αθήνα, πραγματοποιείται στο Πεδίο του Άρεως μπροστά από το κτίριο της ΓΣΕΕ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επίθεση με βιτριόλι στην Καλλιθέα | Τι έδειξαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων

Δημοσιεύτηκε

στις

Βιτριόλι (θειικό οξύ) έδειξαν τα αποτελέσματα από το Γενικό Χημείο του Κράτους, ότι ήταν το καυστικό υγρό που έριξε η άγνωστη στην 34χρονη γυναίκα, το πρωί της περασμένης Τετάρτης, τη στιγμή που περίμενε το ασανσέρ στο κτίριο της εταιρείας όπου εργάζεται, στη λεωφόρο Θησέως, στην Καλλιθέα.

Όπως τονίζουν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αστυνομικές πηγές, οι έρευνες της ΕΛΑΣ στρέφονται αυτή την ώρα στο πώς μπόρεσε η άγνωστη να προμηθευτεί αυτή την καυστική ουσία, η οποία δεν πωλείται στο εμπόριο. «Ερευνούμε πλέον πώς και από πού μπόρεσε να προμηθευτεί το βιτριόλι. Είναι ένα σημείο που μπορεί να ”ρίξει φως” στην υπόθεση”», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Παράλληλα, η Αστυνομία συνεχίζει να ερευνά αν υπάρχει και άλλο βιντεοληπτικό υλικό από κάμερες ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας, που τυχόν έχουν καταγράψει την άγνωστη.

Σημειώνεται, επίσης, ότι οι αστυνομικοί που διερευνούν την υπόθεση, θα περιμένουν μερικές ημέρες ώστε να συνέλθει η άτυχη γυναίκα και μετά θα συνομιλήσουν και πάλι μαζί της.

Εκτιμούν ότι, όταν βελτιωθεί η κατάστασή της και ξεπεράσει το αρχικό σοκ, ίσως, μπορέσει να θυμηθεί περισσότερα και να δώσει κάποια στοιχεία που πιθανόν να βοηθήσουν στον εντοπισμό και τη σύλληψη της μαυφορεμένης δράστιδας, που αφού κοίταξε για δευτερόλεπτα στα μάτια την 34χρονη, όπως είπε σε αστυνομικούς το θύμα, της έριξε το βιτριόλι.

(Visited 1 times, 1 visits today)
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μαρτυρία για τον «δράκο του Κάβου» | «Ήταν ευγενικός μαζί μου, έδειχνε να με σέβεται»

Δημοσιεύτηκε

στις

Ανακουφισμένοι από τη σύλληψη του «δράκου του Κάβου» είναι οι κάτοικοι της Κέρκυρας. Ο 47χρονος παραμένει στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα μετά την πτώση του σε χαράδρα κατά την προσπάθεια του να διαφύγει από την αστυνομία.

Όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ο 47χρονος προσέγγιζε γυναίκες και μέσω διαδικτύου. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του σταθμού, αρχές Μαΐου είχε αρχίσει να επικοινωνεί με μια 52χρονη γυναίκα από τις Φιλιππίνες, ενώ ανέβαζε φωτογραφίες της και της έστελνε μηνύματα. Το Star επικοινώνησε μαζί της και όπως είπε η γυναίκα «Ήταν ευγενικός μαζί μου, έδειχνε να με σέβεται».

Υπενθυμίζεται πως ο 47χρονος είχε καταδικαστεί σε 53 χρόνια, όμως αποφυλακίστηκε τον περασμένο Αύγουστο με τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου Παρασκευοπούλου.

(Visited 1 times, 1 visits today)
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα μηνύματα Μητσοτάκη για φοροελαφρύνσεις, μείωση εργοδοτικών εισφορών και το ΝΕΣΥ

Δημοσιεύτηκε

στις

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού στο Star, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για πρώτη φορά για τις αποφάσεις που έλαβε και έδωσε το στίγμα των επόμενων κινήσεων του, με έμφαση στην οικονομία, αλλά και την υγεία.

«Προφανώς θα υπάρχει και άλλο πακέτο φορολογικών μειώσεων καθώς επιστρέφουμε στην κανονικότητα» δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης και όρισε ως πρώτη του προτεραιότητα την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Εκτίμησε μάλιστα ότι το σχέδιο θα ανακοινωθεί αμέσως μετά το καλοκαίρι, αφήνοντας να εννοηθεί εμμέσως ότι θα ανέβει στη ΔΕΘ με ένα νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο ανά χείρας. Δεν μπήκε βέβαια σε αριθμούς, αλλά υπενθύμισε ότι ήδη έχει γίνει μία πρώτη μείωση εργοδοτικών εισφορών σχεδόν κατά μία μονάδα και πρόσθεσε: «Θα δούμε πόσο τολμηροί μπορούμε να γίνουμε». Άφησε δε να διαφανεί ότι αυτό συνδέεται και με το ποιο θα είναι το πακέτο που τελικά θα λάβει η χώρα μας από την ΕΕ

Ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στη μεσαία τάξη. Απέφυγε να κάνει προβλέψεις για την ύφεση, μένοντας στην εκτίμηση πως θα κυμανθεί μεταξύ πέντε και δέκα μονάδων. Με αφορμή έρευνα της Οpinion Poll, από την οποία προκύπτει ότι ένας στους τέσσερις επιχειρηματίες της εστίασης δεν θα ανοίξει την επιχείρηση του τώρα το καλοκαίρι, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε εκ νέου μήνυμα στους επιχειρηματίες της εστίασης και ιδίως στους ξενοδόχους, να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους και να προσλάβουν προσωπικό.

Τόνισε εξάλλου ότι η πολιτεία βοήθησε άμεσα και γρήγορα τους επιχειρηματίες με σειρά μέτρων, ενώ κάλεσε τις τράπεζες να μην είναι τόσο αυστηρές με τα χρηματοδοτικά εργαλεία, σημειώνοντας μάλιστα ότι επειδή θα υπάρχει στο δεύτερο πλαίσιο κρατική εγγύηση του δανεισμού των επιχειρήσεων, θα ωφεληθούν περισσότερες επιχειρήσεις από τη ρευστότητα.

Όσον αφορά στην ανεργία, παραδέχθηκε ότι εν πολλοίς θα εξαρτηθεί από το πως θα πάει ο τουρισμός και στο σημείο αυτό απευθύνθηκε ευθέως στον ξενοδοχειακό κλάδο: «Δώσαμε στους ξενοδόχους εργαλεία χρηματοδοτικά, τους δώσαμε τη δυνατότητα να είναι πιο ευέλικτοι στην αγορά εργασίας, χωρίς να υπονομεύσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων. Πρέπει και αυτοί να κάνουν το καθήκον τους και να πάρουν το ρίσκο τους. Είναι εύκολο για έναν εποχικό ξενοδόχο να μην ανοίξει καθόλου και να κάθεται ο κλάδος πάνω σε πολλές καλές χρονιές, αλλά δεν είναι το σωστό μήνυμα, είναι το λάθος μήνυμα. Όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη».

Ο πρωθυπουργός μάλιστα έσπευσε να προκαταλάβει και τις ανακοινώσεις του Αλέξη Τσίπρα για το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως δεν πρέπει να μπουν τα κόμματα σε μία πλειοδοσία παροχών.

Το ΝΕΣΥ και οι μονιμοποιήσεις γιατρών και νοσηλευτών της κρίσης

Προανήγγειλε επίσης ανακοινώσεις για το Εθνικό Σύστημα Υγείας τις επόμενες ημέρες, προκειμένου το φθινόπωρο να είναι ακόμη πιο έτοιμο να αντιμετωπίσει ενδεχόμενο νέο κύμα του κορονοϊού. Ο πρωθυπουργός εξάλλου τόνισε ότι έγιναν άμεσα 4.000 προσλήψεις και αυξήθηκε ο αριθμός κλινών ΜΕΘ, ενώ υποσχέθηκε ότι πολλές από τις προσλήψεις αυτές σε δύο χρόνια, όταν παρέλθει ο χρόνος των σημερινών συμβάσεων, θα γίνουν μόνιμες.

Ο κ.Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι η πανδημία στάθηκε αφορμή επαναπροσδιορισμού προτεραιοτήτων, μία εκ των οποίων είναι η δημόσια υγεία, καθώς αναγνώρισε ότι το ΕΣΥ αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη. Μίλησε μάλιστα για το ΝΕΣΥ, το Νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας με έμφαση στις μονάδες αυξημένης φροντίδας. Επέμεινε όμως στη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα υγείας, κάνοντας λόγο για ένα δημόσιο σύστημα υγείας που θα μπολιάζεται όπως είπε από τις καλές πρακτικές του ιδιωτικού τομέα. Αναφέρθηκε για παράδειγμα στα συστήματα πληροφορικής των ιδιωτικών νοσοκομείων, ενώ επανέλαβε παλαιότερη πρόθεση του, τα δημόσια νοσοκομεία αντί για μηχανήματα να αγοράζουν υπηρεσίες, δηλαδή εξετάσεις, από ιδιωτικά νοσοκομεία. Έδειξε έτσι ότι το βασικό του σχέδιο για συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην υγεία παραμένει εν ισχύ, αν και τόνισε ότι το εθνικό δημόσιο σύστημα υγείας θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.

Οι αποφάσεις για τουρισμό, δημοτικά, lock down

Ο πρωθυπουργός μίλησε για πρώτη φορά για τις αποφάσεις που έλαβε στην κρίση. Υπερασπίστηκε την απόφαση για τουριστικό άνοιγμα της χώρας χωρίς υποχρεωτικά τεστ σε όλους τους τουρίστες, αναφέροντας ότι την περασμένη εβδομάδα έγιναν 1.300 τεστ σε αφίξεις από το εξωτερικό και δεν υπήρξε ούτε ένα θετικό κρούσμα, καθώς και ότι στις ευρωπαϊκές χώρες η πανδημία είναι σε ύφεση σε αντίθεση πχ με την Αμερική.

Υπερασπίστηκε όμως και την απόφαση για άνοιγμα των δημοτικών σχολείων από την 1η Ιουνίου, λέγοντας με νόημα ότι ακούει τους ειδικούς και όχι τις δημοσκοπήσεις.

Εξάλλου υπερασπίστηκε και την απόφαση για lock down, την οποία “πήρε πάνω του”, εκτιμώντας ότι αν είχε καθυστερήσει μία εβδομάδα η χώρα θα είχε θρηνήσει πολλούς νεκρούς, ενώ ιδιαίτερη σημασία είχαν οι αναφορές του στον επικεφαλής της επιτροπής των ειδικών, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, τον οποιο όπως είπε δεν γνώριζε πριν την πανδημία, αλλά θα τον διατηρήσει ως σύμβουλο του στον τομέα της υγείας.

Ο κ.Μητσοτάκης πάντως έδειξε ότι δεν υπάρχει πρόθεση για νέο γενικευμένο lock down σε δεύτερο κύμα κορονοϊού, εκτιμώντας ότι πρώτον οι πολίτες είναι πλέον εκπαιδευμένοι, δεύτερον το σύστημα υγείας θα είναι πολύ πιο έτοιμο να αντιμετωπίσει μια πανδημία και τρίτον ενδεχομένως να έχουν βρεθεί ορισμένα φάρμακα αν όχι εμβόλιο. Άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν μέτρα όχι οριζόντια, αλλά στοχευμένα, δηλαδή το ενδεχόμενο τοπικών lock down. Για παράδειγμα εάν υπάρξει κρούσμα σε ένα σχολείο, να κλείσει μόνο η συγκεκριμένη σχολική μονάδα και όχι όλα τα σχολεία της χώρας.

Όχι σε πρόωρες εκλογές- ανασχηματισμό
Ο πρωθυπουργός για πρώτη φορά μίλησε δημόσια και για τα σενάρια πρόωρων εκλογών ή/και ανασχηματισμού, διαψεύδοντας και τα δύο. «Εκλογές γιατί και για ποιο λόγο;» διερωτήθηκε ρητορικά. Χαρακτήρισε τελείως ανεύθυνη τη συζήτηση για πρόωρες εκλογές, απευθυνόμενος έτσι και στο εσωτερικό της ΝΔ και ιδίως τη σκληρή δεξια σαμαρική πτέρυγα που υιοθετεί σχετικά σενάρια. Για τον εαυτό του όμως ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε ξεκάθαρα να λανσάρει το προφίλ του υπεύθυνου πολιτικού, απορρίπτοντας όπως είχε εκτιμήσει και το Newsbeast τις σειρήνες των εκλογών για κάψιμο της απλής αναλογικής. Είπε άλλωστε χαρακτηριστικά ότι δε θα σπαταλήσει το πολιτικό του κεφάλαιο. Δήλωσε επίσης ότι ο ανασχηματισμός δεν είναι του παρόντος, αν και είπε ότι βεβαίως κάποια στιγμή θα γίνει…

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόψε η τελετή της Αναστάσεως με πιστούς σε όλες τις Εκκλησίες

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Ανάσταση θα τελεσθεί σήμερα το βράδυ, ημέρα της απόδοσης της εορτής του Πάσχα, καθώς οι πιστοί δεν είχαν την δυνατότητα το Πάσχα να προσέλθουν στους Ναούς με την λαμπάδα τους, να πάρουν το Άγιο Φως και να ψάλλουν το Χριστός Ανέστη και τους αναστάσιμους ύμνους της Εκκλησίας «Πάσχα, Κυρίου Πάσχα».

Οι Εκκλησίες θα υποδεχθούν τους πιστούς τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα και τις οδηγίες της Πολιτείας, όπως αυτές διαμορφώθηκαν στην σχετική ΚΥΑ.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος θα χοροστατήσει σήμερα στις 21.00 στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών για την Ιερά αγρυπνία επί τη αποδόσει της εορτής του Πάσχα.

Σύμφωνα με εγκύκλιο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Κατά την εσπέρα της Τρίτης 26ης Μαΐου, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών καλεί τις Ενορίες σε τέλεση ιερών πανηγυρικών, αναστάσιμων Αγρυπνιών και Εσπερινών Θείων Λειτουργιών για την Απόδοση του Πάσχα, ώστε, ο ευσεβής λαός που στερήθηκε τη χαρά της Αναστάσεως, να νιώσει και φέτος ότι τελικώς δεν στερήθηκε τα νάματα της κορυφαίας Εορτής των Εορτών της Ορθοδοξίας μας».

Την απόφαση αυτή είχε λάβει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, καθώς λόγω κορωνοιού οι Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας έγιναν αλλά κεκλεισμένων των θυρών και οι πιστοί τις παρακολουθήσαν από την τηλεόραση ή διαδικτυακά. Το βράδυ της 26ης προς 27 Μαίου θα τελεσθεί στους ναούς η πανηγυρική αναστάσιμη Παννυχίδα που τελείται κανονικά τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου, την τελευταία δηλαδή ημέρα που ψάλλεται το «Χριστός Ανέστη», παραμονή της Αναλήψεως και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν μέχρι τότε, θα μπορέσουν να προσέλθουν οι πιστοί στις εκκλησίες για να ακούσουν τους αναστάσιμους ύμνους.«Στις 26 Μαΐου θα ψαλεί η πανηγυρική αναστάσιμη λειτουργία για να μπορούμε να πάμε όλοι» είχαν προτείνει πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα οι Ιεράρχες.

Όπως λέει στο protothema.gr ο αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης προϊστάμενος στον Ναό του Αγίου Αντωνίου Ανω Πατησίων η συγκεκριμένη ημερομηνία επιλέχθηκε καθώς την Πέμπτη είναι η γιορτή της Αναλήψεως δηλαδή 40 ημέρες από το Πάσχα, διάστημα στο οποίο ο Χριστός παρουσιάστηκε 11 φορές στους μαθητές του. Για να συμπληρώσει ότι οι Ακολουθίες υμνολογικά , σε αυτήν την χρονική περίοδο, είναι ακριβώς όπως αυτή της Ανάστασης. Ο αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης είπε ότι είδε χιλιάδες ανθρώπους αυτό το Πάσχα με ένα κερί στα μπαλκόνια και ελπίζει του χρόνου να παραμείνουν στις Εκκλησίες για την Αναστάσιμη Ακολουθία και να μη φύγουν μετά το Χριστός Ανέστη.

(Visited 1 times, 1 visits today)
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

.

Menoume Spiti

Monopolio Delivery

Popular posts:

PABTEBOY ME GIATRO

Mladen Group 01

Mladen Group 02

Mladen Group 03

Mladen Group 04

Mladen Group 05

Mladen Group 06

Mladen Group 07

Mladen Group 08

Mladen Group 09

Mladen Group 10

Mladen Group 11

Mladen Group 12

Mladen Group 13

Mladen Group 14

Mladen Group 15

Free Group 01

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ