ΑΜΥΝΑ

Πρωθυπουργός Βουλγαρίας | «Η συμφωνία Τουρκίας – ΕΕ βρίσκεται σε πλήρη ισχύ»

«Οι Βούλγαροι μπορούν κοιμούνται ήσυχα» δήλωσε χθες ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.

Συμπληρώνοντας ότι η μεταναστευτική συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας είναι έγκυρη και σε «πλήρη ισχύ». 

«Οι Βούλγαροι μπορούν κοιμούνται ήσυχα», τόνισε αναφορικά με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα βουλγαρικά σύνορα.

Η Βουλγαρία έλαβε πριν χρόνια τα απαραίτητα μέτρα, ανέφερε ο συντηρητικός πρωθυπουργός, οπότε είναι «μηδενική» η πίεση μεταναστών που επιχειρούν να διασχίσουν τα σύνορα.

Ο Μπορίσοφ επίσης εξέφρασε την ελπίδα για μια γρήγορη επίλυση της κατάστασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα για οικονομικούς λόγους: «Κάθε διένεξη βλάπτει τον τουρισμό και τις επιχειρήσεις», συμπλήρωσε.

Αυτές οι δηλώσεις  ήρθαν αμέσως μετά την δήλωση του Βούλγαρου Πρωθυπουργού, ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν δεν θέλει να συναντηθεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως του δήλωσε ο ίδιος, μετά από πρωτοβουλία που ανέλαβε για τριμερή συνάντηση με στόχο την εκτόνωση της κατάστασης με τους μετανάστες στα Ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου.

Εκτιμάτε ότι αυτές οι δηλώσεις του Βούλγαρου Πρωθυπουργού ήρθαν μετά από τις ενδεχόμενες εγγυήσεις που του έδωσε ο Ρετζεπ Ταγίπ Ερνογάν, ότι για την Βουλγαρία ισχύει η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για το μεταναστευτικό, αλλά δεν ισχύει όπως φαίνεται για την Ελλάδα και ότι δεν θα συμβούν τα ίδια φαινόμενα στα Βούλγαρο-τουρκικά σύνορα. 

Άλλωστε θα ήταν παράλογο να ανοίξει και άλλο μέτωπο η Τουρκία με την Βουλγαρία την στιγμή που βρίσκεται σε πραγματικά δυσχερή θέση σε όλα τα μέτωπα κρίσης που έχει ανοίξει.

Ποιο συγκεκριμένα στο Ιντλίπ δέχθηκε μια μεγάλη στρατιωτική ήττα από τις Σύρο-Ρωσικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να συνάψει μια εκεχειρία, υποχωρώντας σημαντικά από τις θέσεις της στρατιωτικά αλλά και διπλωματικά.

Επίσης όπως παρατηρήθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία περιόρισε σημαντικά τις κινήσεις των γεωτρύπανων και ερευνητικών σκαφών της, αλλά και του Πολεμικού της στόλου, μετά από την εμφάνιση του Γαλλικού αεροπλανοφόρου και τις στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποίησε με τις Ελληνικές και Κυπριακές ένοπλες δυνάμεις. 

Αντίθετα βλέπουμε η Τουρκία να ασκεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα πίεση στα Ελληνικά σύνορα χρησιμοποιώντας τους παράτυπους μετανάστες με δύο στόχους…

Να πιέσει την ΕΕ για περαιτέρω οικονομική βοήθεια στο μεταναστευτικό, αλλά και να στρέψει την εσωτερική της επικαιρότητα στα Ελληνοτουρκικά, ώστε ο Τούρκικος λαός να ξεχάσει τις υποχωρήσεις στις διεκδικήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τους νεκρούς και τις ήττες στο μέτωπο του Ιντλίπ.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version