ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρεμιέρα του ηλεκτρονικού γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ

Με τη συμμετοχή 47.410 υποψηφίων, ανοίγει σήμερα η αυλαία για τον 2ο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, που φέρνει σημαντικές καινοτομίες στον τρόπο διεξαγωγής, στοχεύοντας στην επιλογή πτυχιούχων πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης για προσλήψεις που θα πραγματοποιηθούν το 2026 και 2027.
Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται για πρώτη φορά ηλεκτρονικά, ενώ θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις:
-
Αθήνα: 19 Ιουνίου – 7 Ιουλίου, στο OTEAcademy στο Μαρούσι (25.769 υποψήφιοι).
-
Θεσσαλονίκη: 12 Ιουλίου – 27 Ιουλίου, στη ΔΕΘ (21.641 υποψήφιοι).
Οι φάσεις και η διαδικασία
Η διαδικασία περιλαμβάνει δύο εξεταστικά σκέλη:
-
Γνώσεων: Πολλαπλής επιλογής σε θεματικές ενότητες όπως Συνταγματικό και Διοικητικό Δίκαιο, Δημόσια Διοίκηση, Πληροφορική κ.ά.
-
Δεξιοτήτων και Εργασιακής Αποτελεσματικότητας: Εξετάζονται στοιχεία όπως ομαδικότητα, επίλυση προβλημάτων, ηγετικότητα, προσαρμοστικότητα και ακεραιότητα.
Η εξέταση διαρκεί 95 λεπτά και διεξάγεται σε τέσσερις βάρδιες την ημέρα, έξι ημέρες την εβδομάδα. Η βαθμολογία (1-100) υπολογίζεται με ίση βαρύτητα ανάμεσα στα δύο σκέλη.
Οι βασικές καινοτομίες
-
Εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικός διαγωνισμός: Θέματα και απαντήσεις μέσω Η/Υ.
-
Προσωπική επιλογή ημερομηνίας και ώρας εξέτασης από τους υποψηφίους μέσω ψηφιακής πλατφόρμας.
-
QR ταυτοποίηση για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα.
-
Δεν υπάρχει βάση: Η κατάταξη γίνεται συγκριτικά, με βάση τη συνολική επίδοση.
-
Διαθέσιμη τράπεζα θεμάτων για προετοιμασία.
-
Ψηφιακός οδηγός διαχείρισης άγχους, διαθέσιμος στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ.
Εντοπιότητα και μόρια
Υποψήφιοι από ορεινές, νησιωτικές ή παραμεθόριες περιοχές λαμβάνουν έως και 40 επιπλέον μόρια. Η χρήση του ευεργετήματος εντοπιότητας συνοδεύεται από 10ετή υποχρεωτική παραμονή στη θέση διορισμού, με 5 επιπλέον χρόνια στην ίδια περιφερειακή ενότητα.
Επόμενα βήματα
Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού τον Ιούλιο, η διαδικασία μοριοδότησης και κατάταξης θα ολοκληρωθεί εντός του έτους, ενώ οι πρώτες προσλήψεις αναμένονται το 2026 στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού του Δημοσίου.
Ο 2ος ηλεκτρονικός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ χαρακτηρίζεται ως σταθμός για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος επιλογής προσωπικού, με στόχο μια πιο διαφανή, αξιόπιστη και αξιοκρατική διαδικασία πρόσληψης στο Δημόσιο.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ειρήνη Μουρτζούκου: Σοκαριστική ομολογία και αποκαλύψεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΟΚ: Κλήσεις για παραβάσεις ακόμα και 20 χρόνια πίσω

Ο Συνήγορος του Πολίτη καταγράφει σοβαρό πρόβλημα με κλήσεις ΚΟΚ που φτάνουν σε πολίτες ακόμη και 10, 15 ή 20 χρόνια μετά την παράβαση. Παρά τη νομοθεσία που ορίζει τριετή προθεσμία βεβαίωσης και είσπραξης προστίμων, πολλοί δήμοι βεβαιώνουν και εισπράττουν πρόστιμα εκπρόθεσμα, δημιουργώντας αδικίες και κακοδιοίκηση.
Το πρόβλημα οφείλεται σε καθυστερήσεις, έλλειψη διαλειτουργικότητας μεταξύ ΕΛ.ΑΣ. και δήμων και ανεπάρκειες στη δημόσια διοίκηση. Υπάρχουν ακραία παραδείγματα όπου πολίτες καλούνται να πληρώσουν πρόστιμα δεκαετιών, ενώ άλλοι δήμοι διαγράφουν τέτοιες οφειλές.
Ο Συνήγορος προτείνει νομοθετική ρύθμιση που θα επιβάλλει βεβαίωση προστίμων εντός 3 μηνών, ή το πολύ 3 ετών, απαγορεύοντας την είσπραξη μετά από αυτή την προθεσμία. Ζητά επίσης σαφή διαχωρισμό αρμοδιοτήτων και εναρμόνιση νομοθεσιών για να σταματήσει η άνιση μεταχείριση πολιτών και να βελτιωθεί η διαχείριση των προστίμων.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Έλληνας επιζών 48 ώρες στην Ερυθρά Θάλασσα

Ο Βαγγέλης Σταρίδας, ένοπλος φρουρός του ελληνόκτητου πλοίου «Eternity C», έμεινε σχεδόν 48 ώρες στη θάλασσα της Ερυθράς Θάλασσας μετά την επίθεση των Χούθι που οδήγησε στη βύθιση του πλοίου. Εντοπίστηκε εξαντλημένος, αφυδατωμένος και με υποθερμία. Η διάσωσή του οργανώθηκε από τις εταιρείες όπου εργάζεται και ο αδελφός του, Νίκος Σταρίδας. Ο Βαγγέλης είναι πατέρας και έχει αναλάβει την ανατροφή της μικρής αδελφής του μετά τον θάνατο του πατέρα τους. Στο πλοίο επέβαιναν 26 άτομα, ανάμεσά τους τέσσερις φρουροί, μεταξύ των οποίων και ο Βαγγέλης.