Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Ποτάμια» οι δρόμοι στις Κυκλάδες

image_print

Καταστροφές στο οδικό δίκτυο, πλημμυρισμένα σπίτια και προβλήματα σε λιμάνια και υποδομές προκάλεσε η χθεσινή κακοκαιρία σε πολλές περιοχές της χώρας.

Ισχυρά καιρικά φαινόμενα έπληξαν τη Δευτέρα τις Κυκλάδες, με την Πάρο να βρίσκεται στο επίκεντρο της κακοκαιρίας. Η Νάουσα μετατράπηκε σε «ποτάμι», με χείμαρρους να παρασύρουν αυτοκίνητα, φερτά υλικά και πέτρες, φτάνοντας μέχρι το λιμανάκι.

Aνέφερε o δήμαρχος Πάρου, Κωνσταντίνος Μπιζάς,

«Παρότι σημειώθηκαν εγκλωβισμοί, κανείς δεν κινδύνευσε. Οι πιο σοβαρές καταστάσεις καταγράφηκαν στους κεντρικούς δρόμους Παροικιάς–Νάουσας και Παροικιάς–Λευκών, όπου φερτά υλικά παρέσυραν οχήματα.»

Η Πυροσβεστική δέχτηκε 160 κλήσεις σε Πάρο και Μύκονο για αντλήσεις υδάτων, απομάκρυνση αντικειμένων και παροχή βοήθειας. Παράλληλα, έσπασε κεντρικός αγωγός ύδρευσης, αφήνοντας χωρίς νερό την Παροικιά, τη Νάουσα και άλλες περιοχές του νησιού.

Χαλάζι και στην Σύρο – Προβλήματα και σε Χίο και Εύβοια

Στη Σύρο, λίγο μετά τις 13:30 και ενώ είχε προηγηθεί προειδοποιητικό μήνυμα από το 112, ξέσπασε έντονη βροχόπτωση και χαλαζόπτωση, που ευτυχώς διήρκεσαν λίγα λεπτά. Κάποιοι δρόμοι πλημμύρισαν, αλλά τα προβλήματα αποκαταστάθηκαν άμεσα.

Στη Χίο, το πλοίο «Νήσος Ρόδος» αντιμετώπισε προβλήματα κατά την πρόσδεση λόγω των ανέμων: έσπασαν δύο κάβοι και μία μπίντα, με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή απομάκρυνσής του από το λιμάνι.

Στην Εύβοια, χωριά όπως η Φαράκλα, το Μετόχι, η Ζωοδόχος Πηγή και το Σπαθάρι έμειναν χωρίς ρεύμα λόγω ζημιάς στο δίκτυο στην περιοχή της Στροφυλιάς.

Κλειστά σχολεία και αναστολή τοπικών συγκοινωνιών

Για λόγους ασφαλείας και ελέγχου του οδικού δικτύου, αποφασίστηκε η προληπτική αναστολή λειτουργίας των σχολείων σε Πάρο, Μύκονο, Σύμη, Κω και Ρόδο. Παράλληλα, αναστέλλονται προσωρινά οι τοπικές συγκοινωνίες (ΚΤΕΛ).

Μήνυμα του 112 στάλθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα και σε Χίο, Σάμο και Ικαρία, καλώντας τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις λόγω των επικείμενων έντονων φαινομένων.

Click to comment

Απάντηση

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Καλλιθέα: Νέα στοιχεία για τη φονική συμπλοκή με θύμα 15χρονο

Καλλιθέα - Έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. μετά τη φονική συμπλοκή με θύμα 15χρονο - 2026
image_print

Νέα δεδομένα στην υπόθεση της φονικής συμπλοκής

Νέα στοιχεία προκύπτουν από την έρευνα της Ελληνικής Αστυνομίας για τη φονική συμπλοκή που σημειώθηκε στην Καλλιθέα, με θύμα έναν 15χρονο και βασικό κατηγορούμενο έναν 17χρονο, ο οποίος φέρεται να έχει ομολογήσει ότι τον τραυμάτισε θανάσιμα με μαχαίρι.

Οι αστυνομικές αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για την πλήρη αποσαφήνιση των συνθηκών της υπόθεσης, ενώ μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί 17 ανήλικοι ως εμπλεκόμενοι στο περιστατικό. Από αυτούς έχουν συλληφθεί επτά, ενώ οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη για τον εντοπισμό των υπόλοιπων δέκα.

Δύο διαφορετικές εκδοχές για τα αίτια

Σύμφωνα με τις έως τώρα καταθέσεις, οι εμπλεκόμενοι ήταν στην πλειονότητά τους ανήλικοι, με αρκετούς να δηλώνουν οπαδοί ποδοσφαιρικών ομάδων.

Μέρος των συλληφθέντων υποστήριξε ότι η συμπλοκή αποτέλεσε αντίποινα για επίθεση που είχε δεχθεί λίγες ημέρες νωρίτερα ένας 16χρονος φίλος τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με την εκδοχή της παρέας του 15χρονου, το επεισόδιο ξεκίνησε όταν ομάδα νεαρών από την περιοχή της Καλλιθέας τους ζήτησε να αποχωρήσουν από την περιοχή της Αγίας Ελεούσας, επειδή δεν ήταν κάτοικοι της περιοχής.

Ακολούθησε τηλεφώνημα σε φίλους του θύματος, οι οποίοι μετέβησαν στο σημείο με αυτοκίνητο, γεγονός που οδήγησε στη συμπλοκή.

Η κατάθεση του 17χρονου

Ο 17χρονος φέρεται να υποστήριξε στους αστυνομικούς ότι αρχικά δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι από τον 15χρονο και πως στη συνέχεια αντέδρασε χρησιμοποιώντας και ο ίδιος μαχαίρι, τραυματίζοντας το θύμα στον θώρακα.

Το μαχαίρι που, σύμφωνα με την ομολογία του, χρησιμοποίησε έχει πεταχτεί σε κάδο απορριμμάτων και μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί.

Παράλληλα, οι αστυνομικοί εξετάζουν και δεύτερο μαχαίρι που βρέθηκε στο σημείο της συμπλοκής και έχει σταλεί για εργαστηριακή εξέταση, χωρίς ακόμη να έχει διαπιστωθεί σε ποιον ανήκε.

Η έρευνα για τα κίνητρα

Αν και στην αρχή εξετάστηκε το ενδεχόμενο οπαδικής βίας, η μέχρι τώρα έρευνα φαίνεται να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι βασικό κίνητρο της σύγκρουσης ήταν προσωπικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των δύο παρέων και η διαφωνία για την παρουσία της μίας ομάδας στην περιοχή.

Ωστόσο, η σχετική νομοθεσία περί αθλητικής βίας περιλαμβάνεται στη δικογραφία, καθώς υπήρξαν σχετικοί ισχυρισμοί από εμπλεκόμενους κατά τη διάρκεια των καταθέσεών τους.

Το παρελθόν του 15χρονου και οι κατηγορίες

Από την έρευνα προέκυψε ακόμη ότι ο 15χρονος είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις Αρχές για υποθέσεις παράνομης οπλοκατοχής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, είχε συλληφθεί πρόσφατα στη Νέα Ερυθραία επειδή έφερε μαχαίρι, ενώ σε προγενέστερο περιστατικό είχε εντοπιστεί να κατέχει σιδερογροθιά.

Σε βάρος των συλληφθέντων έχουν ασκηθεί, κατά περίπτωση, διώξεις για ανθρωποκτονία με δόλο, συμμετοχή σε συμπλοκή με χρήση όπλου που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο και επικίνδυνες σωματικές βλάβες, καθώς και για επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συναυτουργία και κατά συρροή.

Η προανάκριση συνεχίζεται, ενώ οι κατηγορούμενοι αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον των αρμόδιων δικαστικών αρχών.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Σάλπαρε το πρώτο πλοίο για Σποράδες

Θεσσαλονίκη - Πρώτο πλοίο για Σποράδες από το λιμάνι - 2026
image_print

Ξεκίνησαν τα δρομολόγια από Θεσσαλονίκη προς Σποράδες

Από σήμερα ξεκίνησαν τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια που συνδέουν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με τα νησιά των Σποράδων, τη Σκιάθο, τη Σκόπελο και την Αλόννησο.

Το πρώτο πλοίο της γραμμής σάλπαρε με ιδιαίτερα υψηλή πληρότητα, καθώς σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία άγγιξε το 95%, επιβεβαιώνοντας το έντονο ενδιαφέρον των επιβατών για τη συγκεκριμένη σύνδεση.

Αυξημένη κίνηση στο λιμάνι

Η εικόνα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης ήταν από νωρίς ιδιαίτερα ζωντανή, με ταξιδιώτες να επιβιβάζονται στο πλοίο για τους δημοφιλείς προορισμούς των Σποράδων.

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση θεωρείται σημαντική τόσο για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας όσο και για την τουριστική κίνηση των νησιών, καθώς προσφέρει άμεση πρόσβαση σε αγαπημένους καλοκαιρινούς προορισμούς.

Τέσσερα δρομολόγια την εβδομάδα

Το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Σποράδες θα πραγματοποιείται τέσσερις φορές την εβδομάδα, καλύπτοντας τη ζήτηση της θερινής περιόδου.

Οι τιμές των εισιτηρίων ξεκινούν από τα 36 ευρώ, ενώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, παραμένουν σταθερές για έκτη συνεχόμενη χρονιά.

Σημαντική σύνδεση για τον τουρισμό

Η επανεκκίνηση της ακτοπλοϊκής γραμμής ενισχύει τη διασύνδεση της Θεσσαλονίκης με τις Σποράδες και διευκολύνει τους ταξιδιώτες που επιθυμούν να φτάσουν στα νησιά χωρίς να μετακινηθούν οδικώς προς άλλα λιμάνια.

Παράλληλα, η υψηλή πληρότητα του πρώτου δρομολογίου δείχνει ότι η γραμμή παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής και αναμένεται να συμβάλει στην αυξημένη τουριστική κίνηση της φετινής περιόδου.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λαγοκέφαλος στις θάλασσες – Πόσο κινδυνεύουμε

Ελλάδα - Λαγοκέφαλος στις ελληνικές θάλασσες και κίνδυνοι για τους πολίτες - 2026
image_print

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον λαγοκέφαλο

Ο λαγοκέφαλος έχει βρεθεί στο επίκεντρο της επικαιρότητας το φετινό καλοκαίρι, καθώς η παρουσία του στη Μεσόγειο και στις ελληνικές θάλασσες γίνεται ολοένα και πιο αισθητή.

Πρόκειται για ένα είδος ψαριού που έχει συνδεθεί με έντονη ανησυχία, κυρίως λόγω της τοξικότητάς του. Ωστόσο, οι πιθανότητες να έρθει ένας λουόμενος σε άμεση επαφή μαζί του ή να καταλήξει κατά λάθος στο πιάτο ενός καταναλωτή παραμένουν χαμηλές.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το ζήτημα πρέπει να υποτιμηθεί. Αντίθετα, η σωστή ενημέρωση για την αναγνώριση του λαγοκέφαλου και τους πιθανούς κινδύνους από την κατανάλωσή του είναι απαραίτητη.

Πώς έφτασε στη Μεσόγειο

Ο λαγοκέφαλος θεωρείται τροπικό είδος, με προέλευση από τον Ινδικό Ωκεανό και την Ερυθρά Θάλασσα. Η είσοδός του στη Μεσόγειο έγινε μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως λεσσεψιανή μετανάστευση.

Η παρουσία του στις ελληνικές θάλασσες έχει καταγραφεί εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια, όμως, η εξάπλωσή του φαίνεται να ενισχύεται, καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας των θαλάσσιων υδάτων δημιουργεί πιο ευνοϊκές συνθήκες για την εγκατάστασή του.

Γιατί προκαλεί ανησυχία

Η ανησυχία γύρω από τον λαγοκέφαλο δεν αφορά μόνο τους λουόμενους, αλλά κυρίως το θαλάσσιο οικοσύστημα και την αλιεία.

Το είδος αυτό μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία των τοπικών οικοσυστημάτων, ενώ δημιουργεί προβλήματα και στους επαγγελματίες αλιείς, καθώς συχνά προκαλεί ζημιές σε αλιευτικά εργαλεία και αλιεύματα.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον άνθρωπο σχετίζεται με την κατανάλωσή του. Ο λαγοκέφαλος δεν πρέπει να καταναλώνεται, καθώς περιέχει ισχυρές τοξίνες που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή δηλητηρίαση.

Χαμηλός ο κίνδυνος, απαραίτητη η προσοχή

Παρά την έντονη προβολή του θέματος, οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν χρειάζεται πανικός. Η πιθανότητα επίθεσης σε άνθρωπο είναι μικρή, ενώ ο κίνδυνος κατανάλωσης μειώνεται σημαντικά όταν οι πολίτες αγοράζουν ψάρια από ελεγχόμενα σημεία και αναγνωρισμένους επαγγελματίες.

Παρόλα αυτά, οι πολίτες δεν πρέπει να αγγίζουν ή να καταναλώνουν ψάρια που δεν γνωρίζουν. Σε περίπτωση εντοπισμού λαγοκέφαλου, καλό είναι να ενημερώνονται οι αρμόδιες αρχές ή οι τοπικοί αλιευτικοί φορείς.

Η ενημέρωση είναι η καλύτερη προστασία

Η παρουσία του λαγοκέφαλου στις ελληνικές θάλασσες αποτελεί ακόμη μία ένδειξη των αλλαγών που καταγράφονται στο θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου.

Η κλιματική αλλαγή, η άνοδος της θερμοκρασίας των υδάτων και η μετακίνηση ειδών από θερμότερες περιοχές δημιουργούν νέα δεδομένα για την αλιεία, το οικοσύστημα και την καθημερινότητα των πολιτών.

Το βασικό μήνυμα είναι σαφές: ο λαγοκέφαλος χρειάζεται προσοχή, όχι πανικό. Με σωστή ενημέρωση, αναγνώριση του είδους και αποφυγή κατανάλωσης, ο κίνδυνος για τους πολίτες παραμένει περιορισμένος.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
Banner
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en