ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ποτάμια» οι δρόμοι στις Κυκλάδες

Καταστροφές στο οδικό δίκτυο, πλημμυρισμένα σπίτια και προβλήματα σε λιμάνια και υποδομές προκάλεσε η χθεσινή κακοκαιρία σε πολλές περιοχές της χώρας.
Ισχυρά καιρικά φαινόμενα έπληξαν τη Δευτέρα τις Κυκλάδες, με την Πάρο να βρίσκεται στο επίκεντρο της κακοκαιρίας. Η Νάουσα μετατράπηκε σε «ποτάμι», με χείμαρρους να παρασύρουν αυτοκίνητα, φερτά υλικά και πέτρες, φτάνοντας μέχρι το λιμανάκι.
Aνέφερε o δήμαρχος Πάρου, Κωνσταντίνος Μπιζάς,
«Παρότι σημειώθηκαν εγκλωβισμοί, κανείς δεν κινδύνευσε. Οι πιο σοβαρές καταστάσεις καταγράφηκαν στους κεντρικούς δρόμους Παροικιάς–Νάουσας και Παροικιάς–Λευκών, όπου φερτά υλικά παρέσυραν οχήματα.»
Η Πυροσβεστική δέχτηκε 160 κλήσεις σε Πάρο και Μύκονο για αντλήσεις υδάτων, απομάκρυνση αντικειμένων και παροχή βοήθειας. Παράλληλα, έσπασε κεντρικός αγωγός ύδρευσης, αφήνοντας χωρίς νερό την Παροικιά, τη Νάουσα και άλλες περιοχές του νησιού.
Χαλάζι και στην Σύρο – Προβλήματα και σε Χίο και Εύβοια
Στη Σύρο, λίγο μετά τις 13:30 και ενώ είχε προηγηθεί προειδοποιητικό μήνυμα από το 112, ξέσπασε έντονη βροχόπτωση και χαλαζόπτωση, που ευτυχώς διήρκεσαν λίγα λεπτά. Κάποιοι δρόμοι πλημμύρισαν, αλλά τα προβλήματα αποκαταστάθηκαν άμεσα.
Στη Χίο, το πλοίο «Νήσος Ρόδος» αντιμετώπισε προβλήματα κατά την πρόσδεση λόγω των ανέμων: έσπασαν δύο κάβοι και μία μπίντα, με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή απομάκρυνσής του από το λιμάνι.
Στην Εύβοια, χωριά όπως η Φαράκλα, το Μετόχι, η Ζωοδόχος Πηγή και το Σπαθάρι έμειναν χωρίς ρεύμα λόγω ζημιάς στο δίκτυο στην περιοχή της Στροφυλιάς.
Κλειστά σχολεία και αναστολή τοπικών συγκοινωνιών
Για λόγους ασφαλείας και ελέγχου του οδικού δικτύου, αποφασίστηκε η προληπτική αναστολή λειτουργίας των σχολείων σε Πάρο, Μύκονο, Σύμη, Κω και Ρόδο. Παράλληλα, αναστέλλονται προσωρινά οι τοπικές συγκοινωνίες (ΚΤΕΛ).
Μήνυμα του 112 στάλθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα και σε Χίο, Σάμο και Ικαρία, καλώντας τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις λόγω των επικείμενων έντονων φαινομένων.
ΚΑΒΑΛΑ
Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας | Επιτυχής Άσκηση Επιχειρησιακής Ετοιμότητας και Εκκένωσης

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας η προγραμματισμένη Άσκηση Επιχειρησιακής Ετοιμότητας και Μερικής Εκκένωσης, με τη συμμετοχή του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και τη συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του ΕΚΑΒ.
Η άσκηση προέβλεπε σεισμική δόνηση μεγάλης έντασης, με ταυτόχρονη εκδήλωση πυρκαγιάς σε συγκεκριμένο θάλαμο του νοσοκομείου. Στο πλαίσιο του σεναρίου, ενεργοποιήθηκαν τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, περιλαμβάνοντας:
-
Εκκένωση τμημάτων του νοσοκομείου
-
Άμεση διακομιδή ασθενών με τη συνδρομή του ΕΚΑΒ
-
Πυρόσβεση με τη συμμετοχή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καβάλας
-
Οριοθέτηση ζωνών κινδύνου και διαχείριση συγγενών & επισκεπτών
Στόχοι και Αποτελέσματα
Η άσκηση είχε σκοπό να ελέγξει:
-
Την επιχειρησιακή ετοιμότητα των εμπλεκόμενων υπηρεσιών
-
Την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών εκκένωσης
-
Την ψυχραιμία και το συντονισμό του προσωπικού
-
Την λειτουργία των συστημάτων συναγερμού και επικοινωνίας
Η διοίκηση του νοσοκομείου εξέφρασε την ικανοποίησή της για τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας και συνεργασίας που επιδείχθηκε. Όπως τονίστηκε, «η άσκηση αποτελεί πολύτιμο εργαλείο αξιολόγησης και βελτίωσης της αντίδρασης σε πραγματικές συνθήκες κρίσης».
Ο Διοικητής του Νοσοκομείου δήλωσε:
«Η ασφάλεια των ασθενών και του προσωπικού μας αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα. Μέσα από τέτοιες ασκήσεις χτίζουμε την ανθεκτικότητα των δομών μας και καλλιεργούμε πνεύμα ετοιμότητας σε όλα τα επίπεδα».
Αντίστοιχα, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας επισήμαναν τη σημασία της διακλαδικής συνεργασίας σε κρίσιμες καταστάσεις και επαίνεσαν το νοσοκομείο για την άρτια προετοιμασία.
ΚΑΒΑΛΑ
Καβάλα: Το 20ό Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Υπέρτασης – Επιστημονική Γνώση για Όλους

Η Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης διοργανώνει το 20ό Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Υπέρτασης, που θα φιλοξενηθεί στην Καβάλα από τις 2 έως τις 4 Μαΐου 2025, στο πλαίσιο των καθιερωμένων Ημερών Υπέρτασης.
Το επιστημονικό πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα πλούσιο και περιλαμβάνει στρογγυλές τράπεζες, διαλέξεις και ανοιχτές συζητήσεις με το κοινό, εστιάζοντας στη διάγνωση, την αντιμετώπιση και τις σύγχρονες εξελίξεις στον τομέα της υπέρτασης και των σχετικών νοσημάτων.
Σημαντική είναι και η συμμετοχή του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καβάλας, ο οποίος θα συμβάλει σε εκδήλωση για την ενημέρωση του κοινού με θέμα: «Η υπέρταση στον γενικό πληθυσμό», την Παρασκευή 2 Μαΐου και ώρα 19:00.
Επιστημονικό Πρόγραμμα
Παρασκευή 2 Μαΐου
-
Θεματικές για την αρτηριακή και ανθεκτική υπέρταση
-
Ανάλυση σύγχρονων μεθόδων μέτρησης και αντιμετώπισης
-
Ανοιχτή συζήτηση με το κοινό και χαιρετισμοί επισήμων
Σάββατο 3 Μαΐου
-
Ειδικά θέματα υπέρτασης σε παιδιά, ηλικιωμένους και εγκύους
-
Συσχέτιση υπέρτασης με νεφρική νόσο και μεταβολικό σύνδρομο
-
Δορυφορικές διαλέξεις και επιστημονικά πάνελ με κορυφαίους ομιλητές
Κυριακή 4 Μαΐου
-
Θεματικές γύρω από τη δευτεροπαθή υπέρταση και τις ψυχιατρικές διαστάσεις της
-
Συμπεράσματα και λήξη εργασιών με ολοκληρωμένες παρουσιάσεις
Το σεμινάριο αποτελεί σταθερό θεσμό στην ιατρική κοινότητα και έχει στόχο όχι μόνο την επιμόρφωση επαγγελματιών υγείας, αλλά και την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από τη σιωπηλή αλλά επικίνδυνη αυτή πάθηση.
ΚΑΒΑΛΑ
Χρυσούπολη: Εκδήλωση για την Παιδική Κακοποίηση – «Η Σιωπή Δεν Είναι Λύση»

Μια σημαντική και ευαισθητοποιημένη εκδήλωση με θέμα την προστασία των ανηλίκων και την παιδική κακοποίηση πραγματοποιήθηκε στη Χρυσούπολη, υπό τον τίτλο «Η σιωπή δεν είναι λύση». Η εκδήλωση έλαβε χώρα υπό την αιγίδα του Δήμου Νέστου και με τη συμμετοχή εξειδικευμένων επαγγελματιών από τον χώρο της ψυχικής υγείας, της παιδαγωγικής και της ασφάλειας.
Εισηγήσεις από ειδικούς
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν σημαντικές εισηγήσεις όπως:
-
«Ο ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας στην προστασία των ανηλίκων», από τον Κουφίδα Αθανάσιο, Διοικητή του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Καβάλας και Υποψήφιο Διδάκτορα Νομικής Σχολής ΔΠΘ.
-
«Η εκπαίδευση ως τείχος προστασίας στην παραβατικότητα», με εισηγητή τον Τσινάκο Αύγουστο, Καθηγητή και Διευθυντή του Εργαστηρίου ΑΕΤΜΑ του Τμήματος Πληροφορικής του ΔΠΘ.
-
«Πρόληψη της βίας: Προγράμματα και πρακτικές», από την Τσελεπή Χρύσα, Κοινωνιολόγο και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Καβάλας.
-
«Από το τραύμα στην ανάρρωση: Θεραπευτική παρέμβαση για ανήλικους θύματα κακοποίησης», από την Αγγελίδου Ασημίνα, Παιδοψυχολόγο, Ψυχολόγο Υγείας και Ψυχοθεραπεύτρια.
Οργάνωση – Συμμετοχή
Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Δραμπάλα Κόνη, Διευθύντρια Δημοτικού Σχολείου Αγιάσματος – Πηγών, ενώ η είσοδος ήταν ελεύθερη για το κοινό. Η δράση αγκαλιάστηκε από την τοπική κοινωνία, φέρνοντας στο προσκήνιο ζητήματα που πολλές φορές αποσιωπούνται, και επιδιώκοντας να αναδείξει πως η ενημέρωση και η εκπαίδευση είναι βασικά εργαλεία προστασίας των παιδιών.