Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πόσο αυξάνονται οι μισθοί σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα το 2024

Με ρυθμούς τουλάχιστον 2,3% φέτος και γύρω στο 3% το 2024, θα «τρέξει» η οικονομία, σύμφωνα με τις παραδοχές του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς

Τι σημαίνει, όμως, αυτό πρακτικά για τους εργαζόμενους;

Με απλά λόγια, όσο μεγαλύτερη είναι η «πίτα» του ΑΕΠ και όσο φροντίζουμε έτσι ώστε τα έσοδα να ξεπερνούν τα έξοδα, αφού βέβαια έχουμε υπολογίσει και τις πληρωμές για τους τόκους του χρέους μας, τόσο μεγαλύτερα είναι τα περιθώρια για αυξήσεις στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.

Η κατάθεση του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού για το 2024 και η υποβολή του στις Βρυξέλλες, όπως προβλέπει η διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για όλες τις χώρες, μοιάζει με ένα ακόμα βήμα προς την κανονικότητα. Κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα (τουλάχιστον 0,7% φέτος και 2,1% το 2024) ή τη δραστική μείωση του Χρέους (πάνω από 20 μονάδες σε τρία χρόνια) ή τη σταθερή αποκλιμάκωση της ανεργίας (κάτω από 11%), αλλά με τη δυνατότητα των κρατικών ταμείων να ενισχύουν σε μόνιμη βάση το εισόδημα των εργαζομένων στο Δημόσιο και την περαιτέρω βελτίωση των προοπτικών μικρών- μεγάλων επιχειρήσεων έτσι ώστε να προχωρούν σε ανάλογες μισθολογικές αυξήσεις στους εργαζόμενους τους.

Δημόσιο

Για τους περίπου 660.000 υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου το 2024 είναι μια χρονιά ορόσημο, καθώς για πρώτη φορά μετά το μακρινό 2009, ξαναγράφεται στους λογαριασμούς του ΓΛΚ ο όρος «εισοδηματική πολιτική», δηλαδή προβλέπονται μισθολογικές αυξήσεις. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται απλώς για αυξήσεις στα εισαγωγικά κλιμάκια, που συμπαρασύρουν όλη την πυραμίδα, αλλά για αναδιάρθρωση του Ενιαίου Μισθολογίου, με την πρόβλεψη ειδικών επιδομάτων σε συνάρτηση με επιδόσεις και θέσεις ευθύνης.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αρμόδιων υπηρεσιών, με τις αυξήσεις που θα εφαρμοστούν από 1/1/2024 προκύπτει μεσοσταθμική αύξηση 6,5% στα μισθολόγια των δημοσίων υπαλλήλων ή αλλιώς, το μέσο ετήσιο όφελος για τον κάθε δημόσιο υπάλληλο ανέρχεται σε επιπλέον 1.292 ευρώ μικτά ή 800 ευρώ καθαρά.

1) Καθολική αύξηση 70 ευρώ. Αυξάνεται κατά 70 ευρώ μικτά ο βασικός μισθός όλων των δημοσίων υπαλλήλων. Αφορά τόσο στους υπαλλήλους που εντάσσονται στο Ενιαίο μισθολόγιο (463.000) όσο και σε εκείνους που εντάσσονται στα ειδικά μισθολόγια (200.000). Το επιπλέον δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 557,5 εκατ. ευρώ κατ’ έτος. Η οριζόντια αυτή αύξηση ευνοεί τους χαμηλόμισθούς, καθώς δίδεται όχι σε ποσοστιαία, αλλά σε σταθερή βάση.

2) Αύξηση οικογενειακής παροχής. Την οικογενειακή παροχή λαμβάνει το 50,3% των δημοσίων υπαλλήλων (334.000) και σήμερα κυμαίνεται σε 50 ευρώ για υπάλληλο με ένα τέκνο, 70 ευρώ για δύο τέκνα, 120 ευρώ για τρία τέκνα, 170 ευρώ για τέσσερα τέκνα και συν 70 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο (μικτά). Από 1/1/2024 τα ποσά αυξάνονται σε 70 ευρώ για ένα τέκνο, 120 ευρώ για δυο τέκνα, 170 ευρώ για τρία τέκνα, 220 ευρώ για τέσσερα τέκνα και συν 70 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο. Συνεπώς ένας δημόσιος υπάλληλος με ένα τέκνο θα λάβει επιπλέον αύξηση 20 ευρώ και με δύο και άνω παιδιά επιπλέον 50 ευρώ κ.ο.κ. Το επιπλέον δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 155 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

3) Αύξηση κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης. Το επίδομα θέσης ευθύνης το λαμβάνουν περίπου 65.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Αφορά τμηματάρχες, υποδιευθυντές, διευθυντές, γενικούς διευθυντές, ενώ αντιστοίχως αφορά και στα επιδόματα θέσεως ευθύνης των ενστόλων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, των ιατρών του ΕΣΥ, των ερευνητών, των προϊσταμένων εκπαίδευσης κ.λπ.. Έτσι, ένας τμηματάρχης θα λάβει επιπλέον 87 ευρώ, ένας υποδιευθυντής 105 ευρώ, ένας διευθυντής 135 ευρώ και ένας γενικός διευθυντής 300 ευρώ περισσότερα τον μήνα. Το επιπλέον δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 51,6 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

4) Αύξηση κατά 15 ευρώ του επιδόματος ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που είναι έγγαμοι ή έχουν παιδιά. Πρόκειται για ειδικό επίδομα που το λαμβάνουν 112.000 δικαιούχοι. Το εν λόγω επίδομα αναπροσαρμόζεται από 55 ευρώ σε 70 ευρώ για τους έγγαμους χωρίς τέκνα και από 115 ευρώ σε 130 ευρώ για τους έγγαμους με τέκνα. Το επιπλέον δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 20,2 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

5) Αύξηση κατά 30% του επιδόματος παραμεθορίου. Το επίδομα παραμεθορίου αυξάνεται από 100 στα 130 ευρώ και αφορά 21.200 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Το επιπλέον δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 7,7 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

6) Επιπλέον αύξηση μισθών των μελών ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό) και θέσπιση ειδικού επιδόματος βιβλιοθήκης, με συνολική μεσοσταθμική αύξηση αμοιβών κατά 10%. Συγκεκριμένα, αναπροσαρμόζεται, αναδρομικά από 07/10/2022, το μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ (12.500 δικαιούχοι) σε συμμόρφωση με τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ. Η αύξηση αυτή είναι επιπλέον της αύξησης των 70 ευρώ και της οικογενειακής παροχής που θα λάβουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι και αναλύθηκε παραπάνω. Το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 49,8 εκατ. ευρώ για την περίοδο από 07/10/2022 έως 31/12/2023 και σε επιπλέον 40,5 εκατ. ευρώ κατ’ έτος από 1/1/2024 και μετά.

Για παράδειγμα, Δημόσιος Υπάλληλος με 2 παιδιά θα δει αύξηση 70 περίπου ευρώ τον μήνα στον μισθό του και επιπλέον 50 ευρώ αύξηση της οικογενειακής παροχής για τα δυο παιδιά. Συνολικό ετήσιο όφελος: 1.440 ευρώ. Αν ο υπάλληλος αυτός κατέχει και την θέση τμηματάρχη τότε θα έχει επιπλέον όφελος της τάξεως των 87 ευρώ τον μήνα λόγω της αύξησης κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης. Επομένως το συνολικό ετήσιο όφελος κυμαίνεται στα 2.484 ευρώ μικτά ή 1.540 ευρώ καθαρά. Στο συνολικό όφελος θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα αποφέρει επιπλέον όφελος 220 ευρώ τον χρόνο.

Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος των παρεμβάσεων που αφορούν τόσο το Ενιαίο όσο και τα Ειδικά Μισθολόγια ανέρχεται σε 857,5 εκατ. ευρώ μικτά ή 530 εκατ. ευρώ καθαρά, (μετά από κρατήσεις και φόρο εισοδήματος) κατ’ έτος από το 2024 και εφεξής. Επιπλέον υπάρχει επιπρόσθετο κόστος 49,8 εκατ. ευρώ για το 2023 που αφορά την αναδρομική αναπροσαρμογή μισθολογίου των μελών ΔΕΠ.

Ιδιωτικός τομέας

Το 2024 είναι χρονιά ορόσημο και για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, καθώς ξαναπιάνουν τουλάχιστον δύο χρόνια νωρίτερα, το νήμα που είχε «κοπεί» το Φεβρουάριο του 2012, όταν και «πάγωσαν» οι τριετίες, δηλαδή η προσαύξηση μισθού λόγω προϋπηρεσίας.

Η σημαντική αποκλιμάκωση της ανεργίας επί της ουσίας επέτρεψε στην κυβέρνηση να «ξεπαγώσει» τις τριετίες πριν οι δείκτες της ΕΛΣΤΑΤ «γράψουν» κάτω από 10% σε ετήσια βάση. Αν όλα πάνε καλά, αυτό θα έχει συμβεί πριν ωριμάσουν οι πρώτες τριετίες των νέων εργαζομένων, δηλαδή το 2027, οπότε θα δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται κατά 10%.

Η ενεργοποίηση των τριετιών δεν αφορά μόνο στους νέους εργαζόμενους. Καλύπτει περίπου 600.000 εργαζομένους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και άλλους 300.000 με συλλογικές συμβάσεις, οι οποίοι «φρέναραν» μισθολογικά, αλλά από τη νέα χρονιά θα συνεχίσουν από εκεί που είχαν σταματήσει. Έτσι, εργαζόμενοι που μπορεί το Φεβρουάριο του 2012 να είχαν ένα εξάμηνο για να καλύψουν την πρώτη τριετία τους, θα τη συμπληρώσουν στο πρώτο εξάμηνο του 2024 και θα έχουν αύξηση 10% στις αποδοχές τους.

iefimerida.gr

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Generation Rent

Η κατακόρυφη άνοδος των τιμών στα ακίνητα τείνει να δημιουργήσει μία νέα γενιά, την επονομαζόμενη Generation Rent (γενιά ενοικιαστών), μία τάση που διαφαίνεται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Στη χώρα μας, μάλιστα, αυτή η τάση αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα, δεδομένου ότι η ιδιοκατοίκηση ήταν βαθιά ριζωμένη στο DNA των Ελλήνων, κάτι που με την πάροδο των χρόνων γίνεται όλο και πιο δύσκολο.

Στην Ελλάδα το ποσοστό ιδιοκατοίκησης μειώθηκε κατά 2,6% την περίοδο 2019-2022, αριθμός που αντιστοιχεί σε περίπου 102.695 κατοικίες.

Η αύξηση των βασικών μισθών και των τιμών των ακινήτων αποκαλύπτει τη στροφή προς την ενοικίαση, καθώς είναι πλέον δύσκολο για τους πολίτες να ανταποκριθούν στις αυξημένες τιμές. Σύμφωνα με την Eurostat, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των μισθών από το 2013 έως το 2023 ήταν μόλις +2%, ενώ οι τιμές των διαμερισμάτων στις περιοχές παρακολούθησης της GEOAXIS αυξήθηκαν κατά 49% την ίδια περίοδο.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία της GEOAXIS, παρατηρείται σημαντική άνοδος στις τιμές πώλησης των διαμερισμάτων. Το 2024 οι τιμές για τα νεόδμητα ακίνητα έχουν αυξηθεί κατά 8,51% σε σύγκριση με πέρσι και κατά 24,70% σε σχέση με δύο χρόνια πριν.

Η αύξηση των τιμών αφορά και τα παλαιότερα διαμερίσματα, με άνοδο 7,81% σε σύγκριση με το περασμένο έτος και 22,68% σε σχέση με δύο χρόνια πριν. Σε βάθος δεκαετίας, η μέση αύξηση στις τιμές όλων των τύπων διαμερισμάτων πλησιάζει το 80%, με την αγορά να κινείται προς τον διπλασιασμό των τιμών.

Η πανδημία COVID-19 εισήγαγε την τάση της τηλεργασίας, η οποία ενδέχεται να έχει μόνιμες επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων. Αν και είναι νωρίς για τελικές προβλέψεις, οι μελέτες δείχνουν ότι το υβριδικό μοντέλο εργασίας, με τηλεργασία για 1-2 ημέρες την εβδομάδα, αναμένεται να επικρατήσει. Αυτό δημιουργεί την ανάγκη για μεγαλύτερα διαμερίσματα που προσφέρουν χώρο για εργασία από το σπίτι, μειώνοντας παράλληλα την ανάγκη να βρίσκονται κοντά στο γραφείο.

Η ενσωμάτωση κριτηρίων ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Εταιρική Διακυβέρνηση), τα πρωτόκολλα υγειονομικής ασφάλειας, οι νέες τεχνολογίες και η ανάγκη για ευέλικτους χώρους αυξάνουν το κόστος κατασκευής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την άνοδο των τιμών πώλησης, καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη την απόκτηση ακινήτου για τις νεότερες γενιές.

Η GEOAXIS καταγράφει ετήσια άνοδο της τάξεως του 8,51% για τα νεόδμητα διαμερίσματα και 7,81% για τα παλαιότερα. Η άνοδος αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μείωση της προσφοράς, λόγω τουριστικής ζήτησης και Airbnb, γεγονός που έχει αυξήσει τις τιμές των πιο σύγχρονων και ακριβών ακινήτων.

Οι περιοχές με τις υψηλότερες τιμές στα νεόδμητα αλλά και στα παλαιότερα διαμερίσματα

Νεόδμητα διαμερίσματα (έως 5 ετών): Στα νεόδμητα διαμερίσματα, ο Χολαργός κατέχει την υψηλότερη τιμή (4.267 ευρώ/τ.μ.), με την αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος να φτάνει το 5,41%.

Σημαντικές αυξήσεις σημειώθηκαν και στις περιοχές του Παλαιού Φαλήρου (9,26%), στο Μαρούσι (8,96%), στους Αμπελόκηπους (10,20%) και στο Περιστέρι (8,70%). Οι Αμπελόκηποι κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση, ενώ ο Χολαργός τη μικρότερη.

Παλαιότερα διαμερίσματα (35+ ετών): Όσον αφορά τα παλαιότερα διαμερίσματα, ο Χολαργός επίσης καταγράφει τις υψηλότερες τιμές (2.432 ευρώ/τ.μ.), με ετήσια αύξηση 8,81%. Σημαντικές αυξήσεις παρατηρήθηκαν επίσης στο Μαρούσι και στο Παλαιό Φάληρο (8,11%), ενώ η μικρότερη άνοδος σημειώθηκε στο Περιστέρι (6,79%).

Η μετατροπή των διαμερισμάτων σε χώρους εργασίας αναμένεται να φέρει μεγάλες αλλαγές στον σχεδιασμό και τις ανακαινίσεις ακινήτων, με τα υλικά και τους κοινόχρηστους χώρους να παίζουν σημαντικό ρόλο. Παρά τις χαμηλές αποδόσεις, η αυξημένη ζήτηση και η περιορισμένη προσφορά καθιστούν τα διαμερίσματα ελκυστικά για επενδυτές και εταιρείες ΑΕΕΑΠ.

Πρόβλεψη για τους επόμενους 12 μήνες

Η Ελλάδα συνεχίζει να προσελκύει ξένα κεφάλαια λόγω της ασφάλειας που προσφέρει η χώρα και του προγράμματος Golden Visa, ενώ το εγχώριο real estate παραμένει σχετικά φθηνό σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η ζήτηση από εγχώριους επενδυτές παραμένει σταθερή, παρά τα υψηλά επιτόκια.

Η ανάκαμψη των τιμών στα βόρεια προάστια θεωρείται βέβαιη, αν και ενδέχεται να καθυστερήσει για μερικά εξάμηνα. Ωστόσο, η αγορά δεν παρουσιάζει σημάδια φούσκας, καθώς η προσφορά παραμένει περιορισμένη σε σχέση με τη ζήτηση.

 

www.newsbeast.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Τέλος επιτηδεύματος: Τι σημαίνει η κατάργησή του

Tην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για χιλιάδες φορολογούμενους πουεργάζονται ως μισθωτοί αλλά αμείβονται με μπλοκάκι, προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, σε συζήτηση για το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2025 χθες στη Βουλή.

Την ίδια στιγμή, επιβάλλονται φόροι και ασφαλιστικές εισφορές στα ποσά από φιλοδωρήματα που υπερβαίνουν το 30% του ονομαστικού μισθού, καθώς αποτελούν πρόσθετο εισόδημα για τους εργαζόμενους στον χώρο της εστίασης.

Πιο συγκεκριμένα, οι νέες ρυθμίσεις που θα ενσωματωθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπουν:

  • Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για 25.000 μισθωτούς με «μπλοκάκι» με αποτέλεσμα το εκκαθαριστικό της Εφορίας να καθίσταται ελαφρύτερο κατά 400-500 ευρώ από το 2025, καθώς το μέτρο θα ισχύσει από τα φετινά εισοδήματα. Συγκεκριμένοι υπόχρεοι δεν είχαν εξαιρεθεί αρχικά από το μνημονιακό χαράτσι, όπως οι υπόλοιποι ελεύθεροι επαγγελματίες, με αποτέλεσμα να σημειωθούν αντιδράσεις για τη συνέχιση της επιβάρυνσης.
  • Τη θέσπιση ειδικού αφορολόγητου στα φιλοδωρήματα που δεν υπερβαίνουν το 30% του ονομαστικού μισθού εξετάζει η κυβέρνηση, πράγμα που σημαίνει ότι ποσά πάνω από αυτό το όριο θα φορολογούνται ως επιπλέον μισθός και θα υπόκεινται σε ασφαλιστικές κρατήσεις.

Το μέτρο θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2025 και με στόχο να πέσουν οι τόνοι μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου.

Ποιοι κερδίζουν από την κατάργηση στο τέλος επιτηδεύματος

Όπως ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης «σε αυτή την κατάργηση θα συμπεριληφθούν και οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια οι οποίοι μέχρι σήμερα πλήρωναν τέλος επιτηδεύματος».

Αυτό σημαίνει ότι τα νοικοκυριά (φυσικά πρόσωπα) «ό,τι πλήρωσαν, πλήρωσαν» για Τέλος Επιτηδεύματος όλα αυτά τα χρόνια και δεν θα τους επιβληθεί ποτέ ξανά. Το 2024 ήταν η τελευταία χρονιά που είδαν στο εκκαθαριστικό της εφορίας την σχετική χρέωση, διότι αφορούσε στα περσινά εισοδήματα (χρήση του 2023). Αντιθέτως δεν θα υπάρξει ξανά το 2025, για τους μήνες που είχαν ενεργό ΑΦΜ κατά το 2024.

Η εξαγγελία Χατζηδάκη, ωφελεί ιδιαίτερα τους περίπου 25.000 «μπλοκάκηδες» (φυσικά πρόσωπα) με 1 έως 3 εργοδότες, οι οποίοι φορολογούνται μεν σαν μισθωτοί και δικαιούνται έκπτωση φόρου (έμμεσο αφορολόγητο 8.636 ευρώ για τους άγαμους), αλλά δεν έχουν δικαίωμα να εκπίπτουν δαπάνες (έξοδα) για να μειώσουν το φορολογητέο εισόδημα ή να εμφανίζουν ζημιές, όπως οι πραγματικοί επαγγελματίες.

Πρακτικά, μέχρι να καταργηθεί πλήρως για όλους, το τέλος επιτηδεύματος θα ισχύει πλέον μόνον:

  • για τα νομικά πρόσωπα (εταιρίες) με ορίζοντα κατάργησης ως το 2027 πιθανότατα.
  • για φυσικά πρόσωπα (αμιγώς επαγγελματίες και όχι μισθωτοί με μπλοκάκι) οι οποίοι υπόκεινται στην τεκμαρτή φορολόγηση, αλλά ζητούν να εξαιρεθούν και να φορολογηθούν με βάση τα πραγματικά έσοδα και έξοδα (κέρδη) που εμφανίζουν ότι είχαν λογιστικά, εφόσον αυτά επιβεβαιωθούν κατόπιν ειδικού φορολογικού ελέγχου τον οποίο θα προκαλέσουν οι ίδιοι στην επιχείρησή τους -ουσιαστικά απειροελάχιστους δηλαδή.

newsbomb.gr

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκινά σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης

Σήμερα, Τρίτη 15/10 ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με την τιμή εκκίνησης να βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2022 σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της αγοράς.

Ειδικότερα, η μέση τιμή στην Αττική αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,15-1,17 ευρώ το λίτρο με κλιμάκωση προς τα πάνω στην περιφέρεια και τα νησιά λόγω μεταφορικών.

Πέρυσι -όπως επισημαίνουν τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης– ο πανελλαδικός μέσος όρος της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στην έναρξη της περιόδου ήταν 1,425 ευρώ το λίτρο (στην Αττική 1,4 ευρώ) και το 2022 διαμορφώθηκε αντίστοιχα πανελλαδικά στο 1,409 ευρώ και στην Αττική στο 1,379 ευρώ.

Πηγές της αγοράς ανέφεραν ότι τα στοιχεία των καταναλώσεων τον Απρίλιο, στη λήξη της περιόδου θέρμανσης, δείχνουν ότι η πλειονότητα των καταναλωτών δεν έχει αποθηκεύσει πετρέλαιο για τον επόμενο χειμώνα. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι παρά το γεγονός πως ο καιρός ακόμα δεν επιβάλλει την αγορά πετρελαίου, όσοι εκτιμούν ότι υπάρχει κίνδυνος ανόδου των διεθνών τιμών θα σπεύσουν για παραγγελίες.

Τι ισχύει για το επίδομα θέρμανσης

Φέτος, το επίδομα θέρμανσης για τους δικαιούχους που διαμένουν σε περιοχές με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες αναμένεται να φτάσει έως και τα 1.000 ευρώ, εφόσον παραμείνουν σταθερά τα τρέχοντα δεδομένα. Οι δικαιούχοι θα μπορούν να λάβουν ποσά που κυμαίνονται από 100 έως 800 ευρώ, ανάλογα με την κατανάλωση και τα εισοδηματικά κριτήρια.

Ποια είναι τα εισοδηματικά κριτήρια

Για τη χορήγηση του επιδόματος, οι υποψήφιοι δικαιούχοι θα πρέπει να πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

  • Ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ για άγαμους.
  • Ετήσιο εισόδημα έως 24.000 ευρώ για έγγαμους.
  • Για τις οικογένειες με παιδιά, το ανώτατο όριο εισοδήματος αυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Επιπλέον, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει:

  • 200.000 ευρώ για άγαμους.
  • 300.000 ευρώ για έγγαμους και μονογονεϊκές οικογένειες.

Σημειώνεται ότι το επίδομα καταβάλλεται μέσω αίτησης στην ψηφιακή πλατφόρμα «myΘέρμανση» της ΑΑΔΕ.

www.newsbeast.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
letters AG as logo
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en