Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα επιβάλλεται ενδιάμεσος φόρος σε εποχικές επιχειρήσεις | Ποιους αφορά

Μπλόκο στη δράση επιχειρήσεων που λειτουργούν ως «φωτοβολίδες» στην αγορά επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τον νέο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών.

Με τις νέες διατάξεις η εφορία θα έχει τη δυνατότητα να προσδιορίζει και να επιβάλλει ενδιάμεσο φόρο σε επιχειρήσεις κυρίως σε εποχικές που ανοίγουν και λειτουργούν για μικρό χρονικό διάστημα και στη συνέχεια εξαφανίζονται δίχως να πληρώνουν ούτε ένα ευρώ στην εφορία. Ο φόρος θα επιβάλλεται και θα κοινοποιείται στην επιχείρηση πριν αυτή προλάβει να βάλει λουκέτο.

Με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου ξεκαθαρίζει το τοπίο με τους φορολογικούς ελέγχους με την καθιέρωση διάφανων κανόνων και διαδικασιών, προκειμένου να μπει τέλος στις προστριβές και τις δικαστικές διαμάχες μεταξύ των φορολογούμενων και της εφορίας.

Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν:Ενδιάμεσος φόρος. Θεσπίζεται η δυνατότητα του ενδιάμεσου προσδιορισμού φόρου, στις περιπτώσεις που συντρέχει συνδυασμός κριτηρίων από τα οποία προκύπτει άμεσος και επικείμενος κίνδυνος φοροδιαφυγής (π.χ. εποχικές νεοσυσταθείσες επιχειρήσεις, ή όταν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις ότι ο φορολογούμενος σκοπεύει να εγκαταλείψει τη χώρα). Σήμερα, υπάρχει σε ισχύ σχετική διάταξη για προληπτικό προσδιορισμό του φόρου, η οποία όμως πρακτικά δεν εφαρμόζεται, καθώς αφορά μόνο περιπτώσεις όπου υπάρχει ένδειξη φυγής από τη χώρα. Τώρα πλέον, η διάταξη γίνεται πιο συγκεκριμένη και αποτελεσματική ως προς την εφαρμογή της. Η δυνατότητα του ενδιάμεσου προσδιορισμού φόρου κρίθηκε απαραίτητη, καθώς παρατηρείται συχνά το φαινόμενο εποχικές νεοσυσταθείσες επιχειρήσεις να λειτουργούν για λίγο χρονικό διάστημα και να κλείνουν από τη μια μέρα στην άλλη χωρίς να αποδίδουν ούτε ένα ευρώ φόρο.

Παραγραφή. Η κοινοποίηση της πράξης προσδιορισμού φόρου πρέπει να γίνει μέσα στην πενταετία που προβλέπεται για την παραγραφή. Μέχρι τώρα αρκούσε μέσα στην πενταετία να έχει γίνει μόνο η έκδοση της πράξης, ενώ στο εξής θα πρέπει να έχει γίνει και η κοινοποίησή της στον φορολογούμενο.

Χρονοδιάγραμμα φορολογικών ελέγχων. Η διάρκεια του φορολογικού ελέγχου ορίζεται σε 1 έτος και δύναται να παραταθεί άπαξ κατά 6 μήνες. Προϋπόθεση χορήγησης της παράτασης είναι η έναρξη της ελεγκτικής διαδικασίας εντός της αρχικής διάρκειας του φορολογικού ελέγχου. Περαιτέρω παράταση μέχρι 6 ακόμη μήνες είναι δυνατή σε εξαιρετικές περιπτώσεις που αιτιολογούνται ειδικώς. Η διάρκεια του ελέγχου δεν αναστέλλει ούτε επιμηκύνει τον χρόνο παραγραφής. Ως έναρξη της ελεγκτικής διαδικασίας για την εφαρμογή του παρόντος θεωρείται η κοινοποίηση της εντολής ελέγχου ή η έναρξη των ελεγκτικών επαληθεύσεων. Σήμερα δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη μέγιστη διάρκεια του ελέγχου, η οποία προσδιορίζεται από τους υπαλλήλους που τον διενεργούν.

Είδος ελέγχου. Αποσαφηνίζονται οι έννοιες του μερικού, πλήρους, επιτόπιου ή απομακρυσμένου ελέγχου. Μερικός είναι ο έλεγχος που διενεργείται για συγκεκριμένα ζητήματα μιας φορολογίας ή ενός φορολογικού αντικειμένου, τέλους ή εισφοράς, για μια ή περισσότερες φορολογικές περιόδους ή ένα ή περισσότερα φορολογικά έτη. Πλήρης είναι ο έλεγχος που διενεργείται επί συνόλου των σχετικών συναλλαγών για μία ή περισσότερες φορολογίες ή ένα ή περισσότερα φορολογικά αντικείμενα, τέλη ή εισφορές, για ένα ή περισσότερα φορολογικά έτη ή διαχειριστικές περιόδους ή φορολογικές υποθέσεις. Ο μερικός και ο πλήρης έλεγχος είναι οριστικοί. Δεν επιτρέπεται η έκδοση νέας εντολής μερικού ελέγχου για τον ίδιο φορολογούμενο που να καλύπτει χρονικό διάστημα και είδος ελέγχου που έχει ήδη αποτελέσει αντικείμενο μερικού ή πλήρους ελέγχου στο παρελθόν, εκτός αν προκύψουν νέα στοιχεία που δεν μπορούσαν να είναι γνωστά στη Φορολογική Διοίκηση κατά τον χρόνο του προγενέστερου ελέγχου. Νέα στοιχεία δεν αποτελούν ιδίως οι κάθε είδους φορολογικές δηλώσεις του φορολογούμενου, στοιχεία για το υπόλοιπο ή τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών του φορολογούμενου στην ημεδαπή, τα λογιστικά αρχεία (βιβλία και στοιχεία) του φορολογούμενου. Ο φορολογικός έλεγχος διενεργείται στην εγκατάσταση του φορολογουμένου (επιτόπιος έλεγχος) ή σε άλλον τόπο, όπου προσκομίζονται τα στοιχεία από τον φορολογούμενο (απομακρυσμένος έλεγχος).

Παραγραφή. Η κοινοποίηση της πράξης προσδιορισμού φόρου πρέπει να γίνει μέσα στην πενταετία που προβλέπεται για την παραγραφή. Μέχρι τώρα αρκούσε μέσα στην πενταετία να έχει γίνει μόνο η έκδοση της πράξης, ενώ στο εξής θα πρέπει να έχει γίνει και η κοινοποίησή της στον φορολογούμενο.

Κατάργηση προσκόμισης βιβλίων. Οι φορολογούμενοι που τηρούν βιβλία με βάση το απλογραφικό λογιστικό σύστημα (κυρίως επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις) απαλλάσσονται από την υποχρέωση να προσκομίζουν τα λογιστικά τους αρχεία στη φορολογική διοίκηση, εφόσον όλα τα σχετικά στοιχεία (έσοδα – έξοδα) διαβιβάζονται στην πλατφόρμα myDATA. Σήμερα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 2.500 ευρώ για τη μη προσκόμιση των βιβλίων.

Πηγή: newsbeast.gr

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Χωρίς φόρο ή με επιστροφή φόρου 8 στα 10 εκκαθαριστικά

Μηδενικός φόρος ή επιστροφή φόρου δείχνει μέχρι στιγμής ο λογαριασμός των φορολογικών δηλώσεων που έχουν λάβει  8 στους 10 φορολογούμενους οι οποίοι έσπευσαν μέσα στην πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ να υποβάλουν τη δήλωσή τους.  Οι δυο στους δέκα πήραν την κρυάδα με το εκκαθαριστικό καθώς καλούνται να πληρώσουν φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2023. Ο φόρος εξοφλείται είτε εφάπαξ με έκπτωση 3% έως τις 31 Ιουλίου 2024 ή σε 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση έως το τέλος Ιουλίου.

Η ακτινογραφία των πρώτων 52.061 εκκαθαριστικών των φορολογικών δηλώσεων δείχνει τα εξής:

1.           Για το 52,4% των φορολογικών δηλώσεων το εκκαθαριστικό σημείωμα είναι  μηδενικό.  Δηλαδή οι φορολογούμενοι ούτε πληρώνουν φόρο, ούτε δικαιούνται επιστροφή φόρου.

2.           Για το  25,41% ή 13.228 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι πιστωτικό με τους φορολογούμενους να δικαιούνται επιστροφή φόρου εισοδήματος συνολικού ύψους 5,033 εκατ. ευρώ ή 380,5 ευρώ κατά μέσον όρο. 

Επιστροφή φόρου

Την επιστροφή φόρου που δικαιούνται  αναμένεται να λάβουν άμεσα μόνο όσοι δεν έχουν άλλες φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, θα αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση ενώ επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που έχουν φορολογικές οφειλές θα συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από 12/5/2024. Φέτος πριν την υποβολή της φορολογικής δήλωσης καθίσταται υποχρεωτική η καταχώριση IBAN στην ψηφιακή πύλη myAADE για όλους τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας που δεν έχουν δηλώσει IBAN καθώς χωρίς τη δήλωση ΙΒΑΝ δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν επιστροφές φόρου. Μάλιστα μέσω της νέας εφαρμογής της ΑΑΔΕ «myAADEapp» οι φορολογούμενοι μπορούν να βλέπουν στην οθόνη του κινητού τους τις επιστροφές φόρου που δικαιούνται και να δηλώνουν ή να αλλάζουν το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού τους.

3.           Για 11.521 φορολογικές δηλώσεις ή το 22,13% των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί  τα εκκαθαριστικά είναι χρεωστικά με το ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 9,512 εκατ. ευρώ εκατ. ευρώ και κατά μέσο όρο σε 825,64 ευρώ. Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος με τους ακόλουθους τρόπους:

–              Εφάπαξ με έκπτωση 3% έως 31 Ιουλίου 2024.

–              Σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως 31 Ιουλίου 2024 και την τελευταία έως 28 Φεβρουαρίου 2025.

–              Σε έως 24 μηνιαίες έντοκες δόσεις με την πάγια ρύθμιση.

–              Σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

«Μπλόκο» στην υποβολή χιλιάδων φορολογικών δηλώσεων

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ωστόσο χιλιάδες είναι οι μισθωτοί, συνταξιούχοι και άλλοι φορολογούμενοι, για τους οποίους οι δηλώσεις είναι προσυμπληρωμένες από την ΑΑΔΕ που προέβη ακόμα και στην προεκκαθάρισή τους και δεν μπορούν να   προβούν στην οριστική υποβολή τους.

Πρόκειται για έγγαμους φορολογούμενους, κυρίως μισθωτούς και συνταξιούχους χωρίς εισοδήματα από άλλες πηγές, εκτός τόκων καταθέσεων ή έγγαμους φορολογούμενους με πενιχρά εισοδήματα από μισθωτή απασχόληση, όπου τουλάχιστον ο ένας εκ των δύο συζύγων δικαιούται επιστροφής φόρου.

Για τις συγκεκριμένες ομάδες φορολογουμένων το υπουργείο Οικονομικών και η διοίκηση της ΑΑΔΕ είχαν ανακοινώσει ότι θα μπορούσαν να υποβάλουν τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις με ένα κλικ ή και να μην τις υποβάλουν καν, αλλά να περιμένουν την υποβολή τους από την ίδια την ΑΑΔΕ στις 2 Ιουλίου.

Γιατί «μπλοκάρεται» η εκκαθάριση

Έτσι, οι φορολογούμενοι αυτοί δεν είχαν το άγχος της προθεσμίας της υποβολής, καθώς τους έλυνε τα χέρια η ΑΑΔΕ, ωστόσο, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο η ηλεκτρονική υποβολή των εν λόγω δηλώσεων είναι αδύνατη και έτσι ούτε η τυχόν άμεση είσπραξη επιστροφής φόρου ή πίστωση επιστροφής σε εκκρεμείς οφειλές μπορεί να γίνει, ακόμα κι αν τη δικαιούται ο άλλος σύζυγος.

Ο λόγος, σύμφωνα με την εφημερίδα είναι ότι τουλάχιστον ένας εκ των δύο συζύγων δεν έχει δηλώσει στην ΑΑΔΕ το IBAN του τραπεζικού του λογαριασμού, έτσι το σύστημα TAXISnet αρνείται να προχωρήσει στην εκκαθάριση και αποστέλλει αυτόματο μήνυμα, με το οποίο ενημερώνει:

«Δεν έχετε δηλώσει αριθμό IBAN ή αυτός που έχετε δηλώσει δεν είναι έγκυρος συντακτικά. Βάσει της δήλωσής σας προσδιορίζεται πιστωτικό υπόλοιπο και υποχρεούστε να γνωστοποιήσετε τον αριθμό IBAN τραπεζικού λογαριασμού σας στη φορολογική».

Το ξαφνικό πρόβλημα εμφανίστηκε μετά την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ να υποχρεώσουν όλους ανεξαιρέτως τους 9 εκατ. φορολογούμενους που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος να έχουν τραπεζικό λογαριασμό στο όνομά τους και να υπάρχει ο αριθμός IBAN δηλωμένος στο TAXISnet.

Με αυτόν τον τρόπο όμως ακυρώνεται η αυτόματη υποβολή των δηλώσεων για χιλιάδες έγγαμους φορολογούμενους, αφού παρόλο που είναι έτοιμες, το ίδιο το σύστημα τις μπλοκάρει και δεν εκκαθαρίζονται.

Εξαίρεση για τους υπερήλικες

Την ίδια ώρα, το υπουργείο προκειμένου να γλιτώσει κι άλλον «πονοκέφαλο» φέρεται να προχωρά σε εξαίρεση των υπερήλικων συζύγων άνω των 69 ετών – δηλαδή όσες είναι 70 ετών και άνω – από την εν λόγω υποχρέωση δήλωσης IBAN, προκειμένου να ξεμπλοκαριστεί μεγάλος αριθμός δηλώσεων, με την ανακοίνωση να είναι θέμα ημερών ή ακόμα και ωρών.

Οι υπόλοιποι φορολογούμενοι, όμως ηλικίας κάτω των 70 ετών που δεν έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς ή έχουν αλλά δεν είναι δηλωμένοι στην ΑΑΔΕ θα πρέπει οι μεν πρώτοι να πάνε στις τράπεζες και να ανοίξουν λογαριασμούς με πλήθος δικαιολογητικών και την κατάθεση τουλάχιστον 30 ευρώ για να ενεργοποιηθεί ο λογαριασμός, είτε να προχωρήσουν στη δήλωση των ΙΒΑΝ των υπαρχόντων λογαριασμών τους.

Αυστηροί έλεγχοι για φοροδιαφυγή

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων παράλληλα και φέτος κηρύσσει ηλεκτρονικό «πόλεμο» κατά της φοροδιαφυγής και εντείνει τους ψηφιακούς ελέγχους σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους και φορείς της αγοράς, με στόχο τη μείωση του φορολογικού κενού στο εισόδημα και τον ΦΠΑ.

Το… κυνήγι της φοροδιαφυγής έχει εντατικοποιηθεί και θα εντατικοποιηθεί κι άλλο για την επίτευξη του στόχου είσπραξης περίπου 65 δισ. ευρώ. Εξάλλου γιαυτό προχωρά και η δημιουργία νέου Κέντρου Ειδικών Δυνάμεων φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων και ερευνών.

Το οικονομικό επιτελείο θέλει οι «Ειδικές Δυνάμεις» να λειτουργήσουν στα πρότυπα του ΣΔΟΕ, ελέγχοντας τις «βαριές» υποθέσεις, ενώ η στελέχωσή του θα γίνει από τις ΥΕΔΔΕ και τις Υπηρεσίες Τελωνειακών Ελέγχων που συγχωνεύονται και μεταφέρονται σε νέο κτίριο.

Όλα αυτά, στο πλαίσιο του νέου Επιχειρησιακού Σχεδίου της ΑΑΔΕ για το 2024, μέσω του οποίου προαναγγέλλει την εντατικοποίηση των ελέγχων αλλά και την ευρεία χρήση όλων των σύγχρονων εργαλείων και ψηφιακών μέσων.

Συγκεκριμένα, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει:

  • την ίδρυση κέντρου ειδικών δυνάμεων φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων και ερευνών, που θα λειτουργεί ως κεντρικός κόμβος συντονισμού, ενισχύοντας τη συνεργασία και την αποτελεσματικότητα μεταξύ των εξειδικευμένων ελεγκτικών δυνάμεων, επεμβαίνοντας στοχευμένα σε πραγματικό χρόνο στο πεδίο,
  • τη δημιουργία μονάδας μαζικών ψηφιακών διασταυρώσεων που θα διαθέτει καινοτόμα εργαλεία όπως ανάλυση μεγάλων δεδομένων, συγκριτική αξιολόγηση, διαδικτυακές έρευνες και έλεγχοι ψηφιακών συστημάτων τιμολόγησης.

 

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Ανοδική η πορεία της καταναλωτικής κίνησης στα καταστήματα της Δράμας την περίοδο του Πασχα

Απο της αρχές της μεγάλης εβδομάδας, ξεκίνησε η ανοδική πορεία της καταναώτικής κίνησης αλλα και του αγοραστικού ενδιαφέροντος στα εμπορικά καταστήματα της Δράμας, με τους καταναλωτές να κάνουν αγορές και δώρα για την περιόδο του Πάσχα. Συμφωνα με επαγγελαμτίες ωστόσο, η κίνηση κατα την διάρκεια της Μ.Εβδομάδας να είναι καλή, όμως όχι όπως τις άλλες χρονίες όπου, οι καταναλωτές δεν είχαν να έρθουν αντιμέτωποι με τις ανατιμήσεις.

Την ίδια ώρα την Μ.Τρίτη 30 Απρίου τέλειωσε και η προθεσμία της διασύνδεσης, των POS με τις ταμειακές μηχανές, με τον πονοκέφαλο ωστόσο απο την πλευρά των επαγγεματιών να συνεχίζεται.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en