Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς η εφορία «έφαγε» το 3% στις συντάξεις και fake 3 ετίες των εργαζομένων

Από την αύξηση του 3% στις συντάξεις, την οποία πήραν μόνο όσοι ελάμβαναν αποδοχές έως 700 ευρώ και δεν είχαν «προσωπική διαφορά», στις 3ετίες των εν ενεργεία, τις οποίες δεν θα χαρεί κανείς από τις αρχές του έτους.

Πρόκειται για το επικοινωνιακό θαύμα της κυβέρνησης που διαρκεί όμως… τρεις ημέρες. Μετά έρχεται η διάψευση καθώς πρόκειται για φτηνή προπαγάνδα που προσπαθεί να εμφανίσει μια περίοδο αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής (για τη δημιουργία πλεονασμάτων από τις αποδοχές των πιο φτωχών λαϊκών στρωμάτων και τους έμμεσους φόρους (ΦΠΑ) στην κατανάλωση), σαν περίοδο παροχών και ευημερίας.

Η αύξηση του 3% στις συντάξεις χάθηκε στις συμπληγάδες της εφορίας, της Εισφοράς Αλληλεγγύης, της «προσωπικής διαφοράς».

Τώρα, έρχεται η διάψευση και για τις ωριμάνσεις επί των μισθών του ιδιωτικού τομέα.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι από 1/1/2024 θα αρχίσει και πάλι να αθροίζεται χρόνος για την δημιουργία των 3ετιών, του μοναδικού τρόπου που έχει ο εργαζόμενος που αμείβεται με τον βασικό μισθό να βελτιώσει-εξελίξει την οικονομική του θέση. Ωριμάνσεις που είχαν «παγώσει» εδώ και δώδεκα χρόνια (Φεβρουάριος 2012).

Όμως πλέον δεν υπολογίζεται ο διαρρεύσας-ενδιάμεσος χρόνος εργασίας (2012-2023) και οι 3ετίες θα αρχίσουν να οικοδομούνται από την αρχή του χρόνου.

Έτσι, ένας νέος που προσελήφθη πριν από δέκα ή δώδεκα χρόνια (π.χ. Ιανουάριος του 2014) δεν πρόκειται να λάβει καμία προσαύξηση μέχρι το 2027. Δηλαδή κατά το χρόνο που θα συμπληρώσει την πρώτη 3ετία, αρχής γενομένης (μετρώντας δηλαδή) από το νέο χρόνο.

Οι μόνοι που θα λάβουν αύξηση 10% φέτος (πρώτη 3ετία) είναι όσοι προσελήφθησαν το 2010 και εν τω μεταξύ δεν είχαν κανένα κενό στην εργασία τους μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012. Επίσης, όσοι εισήλθαν στην αγορά εργασίας το 2007 (10% λόγω δεύτερης 3ετίας), καθώς επίσης και όσοι προσελήφθησαν το 2004 και, παράλληλα, δεν είχαν κανένα κενό την περίοδο 2004-2012 (συν 10% λόγω τρίτης 3ετίας).

Πάντα υπό την προϋπόθεση ότι δεν καλύπτονται από κάποια κλαδική σύμβαση η οποία προβλέπει μεγαλύτερο μισθό.

Άρα, το νέο χρόνο θα λάβουν αύξηση 10% όσοι είχαν χρόνο ασφάλισης πριν τις αρχές του 2010, έστω και εάν μετά το 2012 σταμάτησαν να εργάζονται, όπως συν 10% θα πάρουν και όσοι είχαν προσληφθεί το 2006 και είχαν το 2012 υπόλοιπο δύο ετών για τη δεύτερη 3ετία ή έπιασαν δουλειά το 2003 και δεν πρόλαβαν να συμπληρώσουν 9 χρόνια (τρεις 3ετίες) το 2012.

Δηλαδή, κάποιος που εργάστηκε από το 2010 μέχρι το 2012 φέτος θα λάβει αύξηση 10%. Αλλά όποιος εργάζεται συνεχώς από το 2011 μέχρι σήμερα, για 13 συναπτά έτη, δεν θα λάβει!

Παράδειγμα

Για παράδειγμα, το επίδομα ωρίμανσης 10% το προσεχή Φεβρουάριο θα λάβουν αυστηρά μόνο όσοι προσελήφθησαν το πρώτο δίμηνο του 2009 και μέχρι τούδε λαμβάνουν «ξερό» μισθό 780 ευρώ μεικτά.

Πρόσθετα προβλέπεται ότι τυχόν αμοιβές πέραν του βασικού μισθού (κλαδική σύμβαση, επιχειρηματική συνήθεια κ.α.), θα αναστέλλουν τις 3ετίες…

Ουσιαστικά δηλαδή οι ωριμάνσεις αφορούν όσους λαμβάνουν 780 ευρώ μεικτά το μήνα. Σε περίπτωση που ένας μισθωτός έχει ονομαστικό μισθό 858 ευρώ (συν 10% του βασικού-κατωτέρου μισθού), δεν θα λάβουν μια 3ετία (+10%). Εκτός και εάν καλύπτονται από κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και προβλέπονται διαφορετικοί όροι, όπως υψηλότερος μισθός για συγκεκραμένες ειδικότητες ή προσαύξηση με βάση τις 5ετίες, οπότε ο μισθωτός θα ακολουθεί τις προβλέψεις της ΣΣΕ και δεν τον αφορούν οι 3ετίες στο βασικό μισθό.

 

Click to comment

Απάντηση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Κυνήγι αγριόχοιρων στην Π.Ε. Καβάλας από το Δασαρχείο

Ενημερώνουμε τους κατοίκους της Καβάλας ότι το Δασαρχείο έχει οργανώσει ομάδες για το κυνήγι αγριόχοιρων και αδέσποτων χοίρων.

Οι ομάδες αυτές θα δραστηριοποιούνται σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές κάθε Τετάρτη και Σάββατο από τις 29 Μαΐου έως τις 29 Ιουνίου 2024, εκτός από τα καταφύγια άγριας ζωής και τις προστατευόμενες περιοχές. Προσέχετε ιδιαίτερα όταν βρίσκεστε στην ύπαιθρο.

 

 

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 6,6 δις ευρώ οι επιστροφές φόρων το 2024

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία έχουν υποβληθεί 688.185 φορολογικές δηλώσεις, εκ των οποίων το 22,02% έχουν πιστωτικό εκκαθαριστικό δηλαδή 151.538.

Με ταχύτατους ρυθμούς, αλλά ταυτόχρονα μέσα από την πραγματοποίηση εξονυχιστικών ελέγχων από τους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς, πραγματοποιούνται από εφέτος οι επιστροφές φόρου μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων καθώς επίσης και οι επιστροφές ΦΠΑ. Το σύστημα είναι ιδιαίτερα απλουστευμένο και δεν απαιτεί σημαντικό χρόνο, ενώ οι πιστώσεις που γίνονται μέσω της ΤτΕ έχουν ιδιαίτερα μεγάλη συχνότητα, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Οι πρώτες πληρωμές των πιστωτικών σημειωμάτων, έχουν γίνει στις 28 Απριλίου, ενώ οι τελευταίες στις 18 Μαΐου, με την πιο πρόσφατη ενημέρωση να έχει ημερομηνία 19 Μαΐου.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία έχουν υποβληθεί 688.185 φορολογικές δηλώσεις, εκ των οποίων το 22,02% έχουν πιστωτικό εκκαθαριστικό δηλαδή 151.538. Από αυτές 94.209 φορολογούμενοι έχουν λάβει ήδη πίσω χρήματα – άμεση επιστροφή – ποσοστό που αντιστοιχεί στο 67,33%, από εκείνες που έχουν μπει στην τελική ευθεία και αυτό διότι ένας αριθμός αν και έχει εκκαθαριστεί, δεν έχει προχωρήσει είτε ο συμψηφισμός οφειλών, είτε η άμεση επιστροφή.

Το μέσο ποσό αυτών που έχουν λάβει πίσω χρήματα είναι 215 ευρώ, ενώ εκείνων που έχουν στα χέρια τους πιστωτικό εκκαθαριστικό είναι 321 ευρώ.

Τα εκκαθαριστικά για τα οποία έχει προχωρήσει ο κεντρικός συμψηφισμός ανέρχονται σε 32.654 δηλώσεις. Αθροιστικά για εκείνες που έχει πραγματοποιηθεί, είτε ο κεντρικός συμψηφισμός είτε η άμεση επιστροφή, ανέρχεται σε 126.901.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα βήματα που ακολουθεί η ΑΑΔΕ κατά την επιστροφή φόρων είναι, μεταξύ άλλων, τα εξής:

• πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου ή μερών συμφώνου συμβίωσης δεν συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου και στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά.

• η επιστροφή του φόρου των συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης που προκύπτει από την κοινή τους δήλωση καταχωρίζεται στα βιβλία επιστρεπτέων ποσών της ΔΟΥ του υπόχρεου, ακόμη και στις περιπτώσεις που οι σύζυγοι έχουν διαφορετική ΔΟΥ λόγω του ότι ένας εκ των δύο (ή και οι δύο) ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα ή λόγω διαφορετικής φορολογικής κατοικίας.

• πριν από την επιστροφή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων στους δικαιούχους διεξάγονται διασταυρώσεις από το Taxisnet, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι δικαιούχοι της επιστροφής είναι φορολογικά ενήμεροι, δηλαδή εάν έχουν οφειλές προς το Δημόσιο, αλλά και προς τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Παράλληλα οι φορολογούμενοι, που δεν έχουν υποπέσει σε σοβαρές φορολογικές παραβάσεις στο παρελθόν και παράλληλα, δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές εισπράττουν κατά προτεραιότητα τις επιστροφές ΦΠΑ.

Το σύστημα επιστροφής φόρων έχει επιταχυνθεί γίνεται μέσα από ένα ολοκληρωμένο και αυτοματοποιημένο σύστημα, με χρήση διαδικασίας ανάλυσης κινδύνου για τις αιτήσεις επιστροφής και περιορίζοντας την ανθρώπινη παρέμβαση.

Ειδικότερα, για φέτος, οι επιστροφές φόρων θα ανέλθουν σε 6,59 δισ. ευρώ, ενώ οι παρεμβάσεις που σχεδιάζει η ΑΑΔΕ προβλέπουν τα ακόλουθα:

• Τη διεκπεραίωση των αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ εντός 90 ημερών σε ποσοστό τουλάχιστον 95%.

• Την αξιολόγηση αιτημάτων επιστροφών ΦΠΑ αυτοματοποιημένα σε περιοδική βάση.

• Την αξιοποίηση «Χρυσής Λίστας» δικαιούχων για την επίσπευση επιστροφής πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ.

• Τη σταδιακή, ανά έτος, μείωση του χρόνου διεκπεραίωσης των αιτημάτων επιστροφών ΦΠΑ.

• Την άμεση επιστροφή φόρων σε ποσοστό άνω του 95% για όλες τις φορολογίες.

• Τη διενέργεια τουλάχιστον 4.000 ελέγχων στις επιστροφές φόρων.

Παράλληλα έχει δημιουργηθεί μία «λευκή λίστα» στην οποία περιλαμβάνονται επιχειρήσεις οι οποίες:

• Έχουν ελεγχθεί για τουλάχιστον τρεις φορολογικές περιόδους και τα ποσά ΦΠΑ που τους επιστράφηκαν τελικά δεν είχαν απόκλιση μεγαλύτερη από 5% σε σχέση με τα ποσά που αιτούνταν

• Δεν έχουν υποπέσει σε φορολογικές ή τελωνειακές παραβάσεις

• Δεν έχουν χαρακτηριστεί ύποπτες για συμμετοχή σε απάτη ενδοκοινοτικών συναλλαγών μετά την εφαρμογή κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου.

Όσοι περνούν τις πύλες της λευκής λίστας θα μπορούν να προσδοκούν άμεση πίστωση των επιστροφών ΦΠΑ στον τραπεζικό τους λογαριασμό αμέσως μετά την ηλεκτρονική υποβολή του αιτήματος.

Η αυτοματοποιημένη διαδικασία ακολουθείται για την πλειονότητα των αιτήσεων επιστροφής χρημάτων και συγκεκριμένα για το 97% των αιτημάτων επιστροφής φόρων.

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη ημερίδα εξωστρέφειας στην Καβάλα

Ημερίδα εξωστρέφειας, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το πρψί του Σαββάτου25 Μαϊου στην πόλη της Καβάλας, όπου παρόντες ήταν αρκετοί επιχειρημαατίες και επαγγελματίες της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, φορείς της Περιφέρειας αλλα και του Δήμου Καβάλας αλλά και ο Υφυπουργός εξωτερικών κ. Κώστας Φραγκογιάννης.

Οι παρόντες είχαν την ευκααίρια να ακούσουν απο επίσημα προσκεκλημένους ανάλυσεις που αφορούν την την ανάπτυξη της επιχερηματικότητας.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
text about elections
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en