Quantcast
Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία: Αιματηρή επίθεση με μαχαίρι σε ορφανοτροφείο – Νεκρή 16χρονη και 9 τραυματίες

Ο δράστης φέρεται να είναι ένας τρόφιμος που επιτέθηκε στη δάσκάλα και σε άλλους με μαχαίρι

Ένας άνδρας οπλισμένος με μαχαίρι εισέβαλε σε οφανοτροφείο στην Πολωνία, σκοτώνοντας μία 16χρονη και τραυματίζοντας άλλους 9 ανρθώπους.

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία της πόλης Λοτζ στο κεντρικό τμήμα της χώρας, ο δράστης συνελήφθη με τις αρχές να διεξάγουν έρευνα για τα αίτια της επίθεσής του.

«Δυστυχώς ως αποτέλεσμα του περιστατικού αυτού μια 16χρονη πέθανε επιτόπου στο ορφανοτροφείο και πέντε άνθρωποι εισήχθησαν στο νοσοκομείο», δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση η εκπρόσωπος της αστυνομίας Ανέτα Σομπιέραζ.

Τέσσερις από τους τραυματίες έλαβαν τις πρώτες βοήθειες επιτόπου, κατέληξε η εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Sun o δράστης φέρεται να είναι ένας τρόφιμος που επιτέθηκε στη δάσκάλα και σε άλλους τρόφιμους με μαχαίρι.

Το περιστατικό συνέβη αργά το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με αξιωματικούς της Κρατικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που έφτασαν στο σημείο μαζί με αστυνομικούς και γιατρούς. Συνολικά 13 άτομα βρίσκονταν στον χώρο την ώρα της επίθεσης με τα δέκα από αυτά να πέφτουν θύματα της δολοφονικής επίθεσης με μαχαίρι.

 

Πηγή: newsbomb.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΣΜΟΣ

Σομαλία: 70 νεκροί τζιχαντιστές – Επιθέσεις του Ισλαμικού κράτους σε στρατιωτικές βάσεις

Το Ισλαμικό Κράτος εξαπέλυσε την περασμένη νύχτα επίθεση σε στρατιωτικές βάσεις της Πολιτείας Πούντλαντ, στη βορειοανατολική Σομαλία, με παγιδευμένα μηχανάκια και αυτοκίνητα, όμως οι κυβερνητικές δυνάμεις απέκρουσαν τους επιτιθέμενους και από τα αεροπορικά πλήγματα σκοτώθηκαν 70 από αυτούς, σύμφωνα με μια στρατιωτική πηγή.

Οι αρχές της Πούντλαντ ανακοίνωσαν τον Δεκέμβριο ότι ξεκίνησαν ευρείες επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και μιας αντίπαλης ισλαμιστικής οργάνωσης, των Αλ Σεμπάμπ, που συνδέονται με την Αλ Κάιντα. Οι τοπικές αρχές λένε ότι έχουν σκοτώσει δεκάδες ξένους μαχητές, κατέλαβαν πολλές βάσεις του ΙΚ και ανάγκασαν έναν υψηλόβαθμο διοικητή των τζιχαντιστών να παραδοθεί.

«Οι αντιτρομοκρατικές δυνάμεις της Πούντλαντ είχαν την πληροφορία και έτσι απέκρουσαν και σκότωσαν τους βομβιστές αυτοκτονίας. Κάποιοι ήταν πεζοί, άλλοι οδηγούσαν μηχανάκια και αυτοκίνητα», είπε ο Μοχάμαντ Φαντίγκο, ο εκπρόσωπος του στρατού, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες χώρες του Κόλπου εκπαιδεύουν τις ένοπλες δυνάμεις της Σομαλίας τα τελευταία χρόνια. «Με τη βοήθεια των αεροπορικών πληγμάτων από τα ΗΑΕ, νικήσαμε το πεζικό του ΙΚ. Σκοτώσαμε περίπου 70 μαχητές», πρόσθεσε ο Φαντίγκο.

Ο εκπρόσωπος παραδέχτηκε ότι και οι δυνάμεις της Πούντλαντ είχαν απώλειες κατά τη διάρκεια της νυχτερινής επίθεσης, αλλά απέφυγε να ανακοινώσει κάποιον αριθμό.

Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Σομαλίας μετέδωσε εξάλλου ότι οι δυνάμεις ασφαλείας απέκρουσαν επιθέσεις στις βάσεις του στρατού στο Χαγκάαρο και το Τόγκο-Τζεσέλ, στα όρη Καλ Μισκάαντ της Πούντλαντ.

 

Το παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στη Σομαλία αριθμεί 700-1.500 μαχητές και έχει ενδυναμωθεί τα τελευταία χρόνια, χάρη στην άφιξη ξένων μαχητών αλλά και την αύξηση των εσόδων του. Παραμένει ωστόσο μια μικρή οργάνωση, σε σύγκριση με τους Αλ Σεμπάμπ, που ελέγχουν μεγάλες εκτάσεις στη νότια και κεντρική Σομαλία.

 

Πηγή:newsbomb.gr

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Νέος γίγαντας στην αυτοκινητοβιομηχανία

Η κινεζική κυβέρνηση βρίσκεται στη διαδικασία διαμόρφωσης μιας από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες στον κόσμο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης, οι δύο κρατικές εταιρείες Changan και Dongfeng βρίσκονται στα πρόθυρα συγχώνευσης. Και οι δύο έγραψαν σε ανακοινώσεις στο χρηματιστήριο την Κυριακή ότι υπάρχουν σχέδια αναδιάρθρωσης με άλλους ομίλους της κεντρικής κυβέρνησης, αλλά δεν κατονόμασαν την άλλη εταιρεία. Η τιμή της μετοχής της Dongfeng στο Χονγκ Κονγκ αυξήθηκε περισσότερο από το ένα τέταρτο, ενώ οι μετοχές της Changan κέρδισαν σχεδόν πέντε τοις εκατό στη Shenzhen.

Οι δύο εταιρείες είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστες εκτός Κίνας, αλλά συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων αυτοκινητοβιομηχανιών στη Λαϊκή Δημοκρατία. Σύμφωνα με τα δικά της στοιχεία, η Dongfeng πούλησε λίγο κάτω από 2,5 εκατομμύρια αυτοκίνητα πέρυσι, ενώ η Changan πούλησε λίγο κάτω από 2,7 εκατομμύρια. Ωστόσο, οι κοινοπραξίες με ξένους κατασκευαστές αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό ποσοστό αυτών των πωλήσεων. Η Dongfeng συνεργάζεται με τη Nissan, τη Honda και την Peugeot-Citroën, ενώ η Changan με τη Ford και τη Mazda.

Μαζί, οι εταιρείες θα αντιπροσωπεύουν σχεδόν 5,2 εκατομμύρια οχήματα, καθιστώντας τις τη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στην Κίνα, μπροστά από την κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων BYD.

Στην παγκόσμια κατάταξη, η εταιρεία, η οποία θα υπάγεται απευθείας στην κεντρική κυβέρνηση στο Πεκίνο, θα βρίσκεται στην έκτη θέση ακριβώς πίσω από τον ευρωπαϊκό όμιλο Stellantis, λίγο πριν από τη Ford.

Οι δύο εταιρείες πάσχουν από το γεγονός ότι, όπως και πολλές δυτικές αυτοκινητοβιομηχανίες με τις οποίες έχουν κοινοπραξίες, δεν είδαν να έρχεται ο γρήγορος θρίαμβος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Πέρυσι, ο Zhang Yuzhou, επικεφαλής της Επιτροπής Εποπτείας και Διαχείρισης Κρατικών Περιουσιακών Στοιχείων, η οποία είναι υπεύθυνη για τις Dongfeng και Changan, επέκρινε δημοσίως το γεγονός αυτό. Ο Zhang προειδοποίησε ότι οι κρατικές εταιρείες δεν αναπτύσσουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αρκετά γρήγορα και ανακοίνωσε μια αναθεώρηση.

Σε αντίθεση με τους περισσότερους άλλους κρατικούς κατασκευαστές αυτοκινήτων στη Λαϊκή Δημοκρατία, η Dongfeng και η Changan αναφέρονται απευθείας στην επιτροπή του Zhang, η οποία είναι υπεύθυνη για τις μεγάλες κρατικές εταιρείες. Αυτό θα μπορούσε να «αναγκάσει την ενοποίηση των εταιρειών», δήλωσε ο σύμβουλος αυτοκινήτων της Σαγκάης και πρώην διευθυντής της Chrysler Bill Russo.

Πολλές άλλες μεγάλες πόλεις όπως η Σαγκάη, το Πεκίνο και η Γκουανγκζού έχουν τις δικές τους αυτοκινητοβιομηχανίες. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Russo, η κεντρική κυβέρνηση δεν μπορεί να ασκήσει άμεση επιρροή σε αυτές. Η αναδιάρθρωση, εάν υλοποιηθεί, θα είναι ένα «μεγάλο βήμα» προς την κατεύθυνση της ενοποίησης και πολύ σημαντικό για την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία, έγραψε η επενδυτική τράπεζα Morgan Stanle

Πηγή:newsbomb.gr

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Θέλουμε μία AI της εμπιστοσύνης που δημιουργεί ενότητα στην διεθνή κοινότητα, λέει ο Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επέμεινε στην «ανάγκη ύπαρξης κανόνων» και «ενός πλαισίου εμπιστοσύνης» που θα συνοδεύουν την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, σε αντίθεση με την κυβέρνηση Τραμπ που προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να υπάρχει ρυθμιστικό πλαίσιο.

«Εχουμε ανάγκη αυτών των κανόνων για να προχωρήσει η AI» και «ανάγκη να συνεχίσουμε να προωθούμε μία διεθνή διακυβέρνηση της AI», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν κλείνοντας τις εργασίες της συνόδου κορυφής για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο Παρίσι.

«Αυτή είναι που θα μας επιτρέψει να εδραιώσουμε την εμπιστοσύνη για την Τεχνητή Νοημοσύνη την στιγμή της επιτάχυνσης και της καινοτομίας και αυτό θα μας επιτρέψει να θέσουμε κανόνες διότι έχουμε ανάγκη τους κανόνες αυτούς ώστε να προχωρήσει η Τεχνητή Νοημοσύνη», είπε.

«Στο βάθος έχουμε πίστη στην καινοτομία, την επιτάχυνση, την επένδυση, αλλά θέλουμε επίσης μία AI της εμπιστοσύνης, μία AI που δημιουργεί ενότητα στην διεθνή κοινότητα», επέμεινε ο Εμανουέλ Μακρόν μιλώντας για ένα «πλαίσιο εμπιστοσύνης» που θα εγγυηθεί «τον σεβασμό στην ιδιωτική ζωή», «δημιουργικότητα», κυρίως πνευματικά δικαιώματα, και «θα αποτρέψει την χρησιμοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης για τον έλεγχο της μάζας».

«Αν διαρρήξουμε αυτήν την εμπιστοσύνη, η Τεχνητή Νοημοσύνη θα διαιρέσει τον κόσμο», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Προηγουμένως, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς είχε προειδοποιήσει από το βήμα της συνόδου κορυφής για την Τεχνητή Νοημοσύνη ότι η «υπερβολική ρυθμιστική πλαισίωση» της Τεχνητής Νοημοσύνης «μπορεί να σκοτώσει μία βιομηχανία που βρίσκεται σε ταχεία άνθηση».

Ο Βανς προειδοποίησε ηγέτες χωρών και επικεφαλής εταιρειών υψηλής τεχνολογίας ότι η κυβέρνηση Τραμπ «θα διασφαλίσει ότι τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης που αναπτύσσονται στην Αμερική θα είναι απαλλαγμένα από ιδεολογικές προκαταλήψεις» και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν θα περιορίσουν ποτέ το δικαίωμα ελευθερίας του λόγου για τους πολίτες μας».

«Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ενθαρρύνουμε αναπτυξιακές πολιτικές στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης», είπε και πρόσθεσε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ηγέτης στην AI και η κυβέρνησή μας εννοεί να παραμείνουν».

«Τώρα, αυτήν την στιγμή, αντιμετωπίζουμε την εκπληκτική προοπτική μίας νέας βιομηχανικής επανάστασης, αντίστοιχης με την επανάσταση της εφεύρεσης της ατμομηχανής», δήλωσε ο Βανς. Αλλά ποτέ δεν θα πραγματοποιηθεί… αν η υπερβολική ρύθμιση αποθαρρύνει τους καινοτόμους να αναλάβουν τα αναγκαία ρίσκα για να προωθήσουν την μπάλα προς το τέρμα».

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος προειδοποίησε τις χώρες για συμπράξεις με «αυταρχικά καθεστώτα», οι οποίες «ποτέ δεν είναι επωφελείς μακροπρόθεσμα», αναφερόμενος στις «βαριά επιδοτούμενες» εξαγωγές της τεχνολογίας 5G από την Κίνα.

«Η σύμπραξη μαζί τους είναι σαν να αλυσοδένεις την χώρα σου με έναν αυταρχικό αφέντη που επιδιώκει να διεισδύσει, να εγκατασταθεί και να αρπάξει τις πληροφοριακές υποδομές σου», προειδοποίησε ο Τζέι Ντι Βανς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν συγκαταλέγονται στις 61 χώρες που υπέγραψαν το κοινό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής στο Παρίσι «για μία Τεχνητή Νοημοσύνη ανοικτή, συμπεριληπτική και ηθική».

Οι υπογράφουσες χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία, η Κίνα και η Ινδία πήραν θέση υπέρ ενός ενισχυμένου συντονισμού στην διακυβέρνηση της Τεχνητής Νοημοσύνης που απαιτεί «παγκόσμιο διάλογο» και απηύθυναν έκκληση για την αποφυγή «της συγκέντρωσης της αγοράς» ώστε η τεχνολογία αυτή να είναι περισσότερο προσβάσιμη.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en