Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι και πώς θα κερδίσουν μείωση 10% στον ΕΝΦΙΑ

Οι φορολογούμενοι που έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες τους ή θα τις ασφαλίσουν μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου από πυρκαγιά, σεισμό και πλημμύρες θα δουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ του 2024 να “ξεφουσκώνει” έως και 10%.

Σύμφωνα με τη νέα διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το οποίο θα βρίσκεται μέχρι και αύριο σε δημόσια διαβούλευση και αμέσως μετά θα πάρει το δρόμο προς τη Βουλή:

  • Για τα έτη 2024 και επόμενα, ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται κατά 10% για κατοικίες φυσικών προσώπων που ασφαλίζονται σε ασφαλιστική επιχείρηση εγγεγραμμένη στο Μητρώο Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, για σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρα και στοιχεία της φύσης, εφόσον η ασφάλιση καλύπτει το 100% της αξίας του ακινήτου.
  • Ως αξία του ακινήτου, λαμβάνεται η αξία του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου.

  • Προϋπόθεση για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ  είναι η ασφάλιση να αφορά το προηγούμενο έτος με διάρκεια τουλάχιστον 3 μηνών.

  • Αν η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη του 1 έτους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρμόζεται αναλογικά.

Η μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ αφορά περίπου 1 εκατ. κατοικίες οι οποίες είναι ασφαλισμένες από φυσικές καταστροφές, αριθμός ο οποίος εκτιμάται ότι θα αυξηθεί με την εφαρμογή του νέου μέτρου.

Τα “μυστικά”

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  1. Η μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ αφορά μόνο το ασφαλισμένο κτίσμα και όχι το σύνολο της ακίνητης περιουσίας.
  • Η έκπτωση πιάνει τόσο τον κύριο όσο και το “συμπληρωματικό” φόρο που επιβάλλεται στην περίπτωση που η αντικειμενική αξία ενός ακινήτου υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ και προσαυξάνεται με συγκεκριμένους συντελεστές.

  • 3.  Η ασφάλιση θα πρέπει να καλύπτει το 100% της αξίας της κατοικίας. Θα λαμβάνονται υπόψη δηλαδή οι φορολογήσιμες επιφάνειες της κατοικίας όπως προσδιορίζονται στο περιουσιολόγιο και στο έντυπο Ε9. Θα χρησιμοποιηθεί δηλαδή ο Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) που θα πρέπει να εναρμονιστεί και με την δήλωση του Ε9 εάν έχουν γίνει μεταβολές.

    1. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ για κατοικίες φυσικών προσώπων που ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες είναι αναλογική.  Δηλαδή η έκπτωση εφαρμόζεται ανάλογα με το χρόνο ασφάλισης με ελάχιστο χρονικό διάστημα τους 3 μήνες το χρόνο.  Αυτό σημαίνει ότι για ασφάλιση για 12 μήνες ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται 10%, για 9 μήνες εφαρμόζεται έκπτωση 7,5%, για έξι μήνες η έκπτωση περιορίζεται στο 5% και για τρεις μήνες στο 2,5%. Δεν ισχύει μείωση στον ΕΝΦΙΑ για κατοικίες που ασφαλίζονται για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών το χρόνο.

    Παράδειγμα

    Εφόσον κάποιος έχει για παράδειγμα τρεις κατοικίες για τις οποίες πληρώνει ΕΝΦΙΑ, για το πρώτο ακίνητο 300 ευρώ, το δεύτερο ακίνητο 250 ευρώ και το τρίτο ακίνητο 150 ευρώ θα έχει έκπτωση 70 ευρώ στον ΕΝΦΙΑ εφόσον ασφαλίσει και τα τρία ακίνητα για ένα χρόνο. Εφόσον ασφαλίσει μόνο το πρώτο (ΕΝΦΙΑ 300 ευρώ) η έκπτωση θα είναι της τάξης των 30 ευρώ.

    Ασφάλιστρο

    Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης της κατοικίας αναμένεται να καθοριστεί και ελάχιστο ύψος ασφάλιστρου ανάλογα με την αντικειμενική αξία του ακινήτου ώστε να αποφευχθούν περιπτώσεις ακριβών κατοικιών οι οποίες θα ασφαλίζονται για “ψίχουλα” προκειμένου να “κουρευτούν” τα μεγάλα ποσά ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν οι ιδιοκτήτες τους.

    https://youtu.be/lhssmTgR-rM

    Click to comment

    Απάντηση

    ΑΓΡΟΤΙΚΑ

    Τις πληγές τους μετρούν οι αγρότες σε Παγγαίο και Νέστο | Ανυπολόγιστες καταστροφές σε καλλιέργειες

    Τις πληγές τους μετρούν και οι αγρότες στο Οφρυνιο Καβάλας μετά τη θεομηνία που έπληξε για σχεδόν μία ώρα την περιοχή προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές σε καλλιέργειες βερίκοκου.

    Όπως λένε αγρότες που καλλιεργούν βερίκοκα «το 95% περίπου της παραγωγής έχει καταστραφεί, έπεσε στο έδαφος και πλέον δεν μπορεί ούτε να πωληθεί ούτε να δοθεί για κομπόστα ή για χυμό».

    Μεγάλες είναι οι ζημιές που έχουν υποστεί και όσοι καλλιεργούν ελιές και σιτηρά, ενώ, περιμένουν το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, που θα πάει να εκτιμήσει την κατάσταση και να αρχίσει η διαδικασία απόδοσης των αποζημιώσεων καθώς όπως λένε τα έξοδα τρέχουν και η χρονιά πλέον είναι χαμένη γι’ αυτούς τους ανθρώπους.

    Ολική ζημιά σε ακτινίδια

    Σε απόγνωση είναι οι καλλιεργητές ακτινιδίων στο Νέστο. Οι ισχυροί άνεμοι, τη Μεγάλη Παρασκευή, βρήκαν τα φυτά πάνω στην ανθοφορία, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος της παραγωγής. Η ζημιά στα ακτινίδια αγγίζει το 80% και θα φανεί περισσότερο τις επόμενες ημέρες.

    Continue Reading

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ | Οι πληρωμές που θα γίνουν έως τις 10 Μαΐου

    Πληρωμές κατά την περίοδο 8 έως 10 Μαΐου, ύψους 62.244.037 ευρώ θα γίνουν σε 60.583 δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του  e- ΕΦΚΑ  και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

    Ειδικότερα:

    1. Από τον e-ΕΦΚΑ από τις 8 έως 10 Μαΐου θα καταβληθούν 20.800.000 ευρώ σε 830 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

    • Στις 9 Μαΐου θα καταβληθούν για Επιδόματα Μητρότητας, Κυοφορίας, Ασθενείας, Ατυχήματος, Έξοδα Κηδείας 13.744.037 ευρώ σε 30.693 δικαιούχους.

    2. Από τη ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

    • 12 εκατ. ευρώ σε 20.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.

    • 10 εκατ. ευρώ σε 8.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.

    • 5 εκατ. ευρώ σε 60 δικαιούχους του προγράμματος «Σπίτι μου».

    • 700.000 ευρώ σε 1000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

    Continue Reading

    ΑΓΡΟΤΙΚΑ

    Αυγενάκης | Απλοποιείται η διαδικασία καταβολής «πρόσθετων τελών» στους γεωτεχνικούς

    «Την απλοποίηση της διαδικασίας καταβολής των «πρόσθετων τελών» προς τους γεωτεχνικούς, ώστε να αποφευχθούν τυχόν καθυστερήσεις προωθεί το ΥΠΑΑΤ, το οποίο αναμένει τις προτάσεις των Γενικών Διευθύνσεων Κτηνιατρικής και Τροφίμων».

    Αυτό επισημαίνει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε Ερώτηση του βουλευτή Ξάνθης της Νέας Αριστεράς, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν.

    «Περαιτέρω», σημειώνει ο κ. ΥπΑΑΤ,«από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) του υπουργείου έχουν μεταφερθεί όλα τα αναλογούντα ποσά στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτωνπου αφορούν στο έτος 2022 (ποσού 250.000€) και, μέχρι τέλους Ιουνίου 2024, θα έχουν μεταφερθεί και τα ποσά που αφορούν στα «πρόσθετα τέλη» έτους 2023, εφόσον έχει παραληφθεί από τη ΓΔΟΥ το σύνολο των αιτημάτων των Περιφερειακών Ενοτήτων.

    Για τον κίνδυνο να χαθούν τα δεδουλευμένα των Γεωτεχνικών, όπως αυτά που αφορούν στην Π.Ε. Άρτας», προσθέτει, «προωθήθηκε σχετική ρύθμιση, η οποία επιλύει το πρόβλημα της παραγραφής και αναμένεται η καταβολή τους».

    Όσον αφορά τη στελέχωση του ΥΠΑΑΤκαι ειδικότερα στον κλάδο ΠΕ Γεωτεχνικών, στον οποίο, σύμφωνα με το π.δ. 85/2022 (Α΄232), περιλαμβάνονται οι ειδικότητες ΠΕ Γεωπόνων, ΠΕ Γεωλόγων, ΠΕ Δασολόγων, ΠΕ Ιχθυολόγων και ΠΕ Κτηνιάτρων, έχει ως εξής:

    ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΛΥΜΜΕΝΕΣ ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΕΣ ΚΕΝΕΣ
    ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ 1007 804 197 6
    ΠΡΟΣΩΠΟΠΑΓΕΙΣ 14 14 0 0
    ΣΥΝΟΛΟ 1021 818 197 6

    Επισημαίνεται ότι οι θέσεις που έχουν δεσμευτεί αφορούν στον 1ο κύκλο Κινητικότητας του 2024, καθώς και στον Προγραμματισμό Προσλήψεων για τα έτη 2020-2024.

    Τέλος, σχετικά με την απεργία των Γεωτεχνικών ο κ. Αυγενάκης αναφέρει ότι,  αφενός η προσφυγή στη Δικαιοσύνη κρίθηκε αναγκαία με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και αφετέρου, με την υπ’ αριθ. 361/2024 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, κηρύχθηκε  παράνομη και καταχρηστική.

    Continue Reading
    Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

    Κατοικία

    a house with a green roof and road signs left and right
    blue circle with steel construction
    arrows as a circle symbol of recycling
    paint cans
    letters AG as logo
    gear and tool as logo pavlidis
    timetable

    newsletter



    Καιρος

    Πρωτοσέλιδα

    Χρήσιμα

    Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

    Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

    espa logo

    espa_logo_en