Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πνευμονία: Ανησυχία για αύξηση κρουσμάτων από μυκόπλασμα μετά τις γιορτές – Τι λένε οι ειδικοί

Ένα γνωστό παθογόνο, το μυκόπλασμα της πνευμονίας (Mycoplasma pneumoniae), μονοπωλεί την τρέχουσα επιδημιολογική περίοδο, καθώς διανύουμε τον τρίτο χειμώνα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας κορωνοϊού. Η θορυβώδης εμφάνισή του στην Κίνα, όπου έχει προκαλέσει ξέσπασμα με χιλιάδες μικρούς ασθενείς αλλά και νοσηλευόμενους λόγω βαριάς πνευμονίας, ανασύρει δυσάρεστες αναμνήσεις σχετικά με τη διαχείριση της λοίμωξης covid από την ασιατική χώρα το αντίστοιχο διάστημα το 2019.

– Tι γνωρίζουμε για το μυκόπλασμα;

Το μυκόπλασμα της πνευμονίας (Mycoplasma pneumoniae) είναι βακτήριο και αποτελεί μια από τις κοινές αιτίες λοίμωξης του αναπνευστικού, που έχει έξαρση κυρίως το φθινόπωρο και την άνοιξη. Προκαλεί επίσης και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως βρογχίτιδες και βρογχοπνευμονίες. Σε σύγκριση με άλλα παθογόνα, το μυκόπλασμα είναι άτυπο από πολλές απόψεις: είναι ένας από τους μικρότερους αυτοαναπαραγόμενους οργανισμούς, έχει μειωμένο και εξαιρετικά σταθερό γονιδίωμα, στερείται κυτταρικού τοιχώματος, αναπτύσσεται αργά και απαιτεί στενή επαφή για μετάδοση. Για τους παιδιάτρους είναι ένα γνώριμο βακτήριο, που συνδέεται με βάση όπως το γνωρίζαμε μέχρι τώρα με τις πιο ήπιες μορφές πνευμονίας, σε σχέση για παράδειγμα, με εκείνες που προκαλεί ο πνευμονιόκοκκος. Πλήττει κυρίως παιδιά, μεταξύ 3-10 ετών, και εφήβους.

– Είναι διαφορετικά τα συμπτώματα αυτής της πνευμονίας;

Έχει τα συνήθη συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού, δηλαδή πυρετό, αλλά όχι υψηλό, βήχα, που μπορεί να είναι επίμονος και να έχει διάρκεια, ενδεχομένως κοιλιακό άλγος και εξανθήματα στο δέρμα, καταβολή και αδυναμία. Να ξεκαθαρίσω ότι αυτά βλέπαμε μέχρι πρότινος. Δεν συνδέεται όμως με πλευριτική συλλογή υγρού όπως οι άλλες πνευμονίες. Έχει ήπια συμπτώματα, γι αυτό άλλωστε και την έχουν ονομάσει περιπατητική πνευμονία. Επίσης, άλλο χαρακτηριστικό της είναι ότι δεν έχει οξεία συμπτώματα, δεν εξελίσσεται ραγδαία όπως άλλες νόσοι, ώστε να απαιτείται αμέσως η επίσκεψη στον γιατρό. Χρειάζονται περίπου 10 ημέρες για την αποδρομή των συμπτωμάτων.

– Υπάρχει τεστ για τη διάγνωσή του;

Όχι, δεν είναι διαθέσιμο τεστ ταχείας ανίχνευσης, όπως αυτά που γνωρίζουμε πλέον για τον κορωνοϊό ή για την εποχική γρίπη ή για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV). H ανίχνευσή του πρέπει να γίνει με ειδική μοριακή εξέταση (PCR). Επίσης, αντισώματα του μυκοπλάσματος ανιχνεύονται στο αίμα, αλλά μετά την 7η με 10 ημέρα από την έναρξη της νόσου. Βεβαίως, ο γιατρός έχει στη διάθεσή του, εκτός από την κλινική εξέταση και την ακτινογραφία για να ελέγξει τυχόν συλλογή πλευριτικού υγρού στον ασθενή, μια κατάσταση που δεν είναι συχνή.

– Ποια είναι η θεραπεία;

Καθώς πρόκειται για βακτηριακή πνευμονία, η βασική θεραπεία είναι τα αντιβιοτικά. Γνωρίζαμε τα τελευταία χρόνια, καθώς έχουν γίνει μελέτες και δημοσιεύσεις σχετικά, ότι το συγκεκριμένο βακτήριο παρουσιάζει ανθεκτικότητα σε συγκεκριμένες χώρες και σε συγκεκριμένα αντιβιοτικά. Ειδικότερα, και με βάση μελέτες από το 2019 στην Κίνα και την Άπω Ανατολή, καταγράφεται ανθεκτικότητα του μυκοπλάσματος σε αυτές τις χώρες στις μακρολίδες, σε μία κατηγορία αντιβιοτικών που περιλαμβάνει την ερυθρομυκίνη, την αζιθρομυκίνη, την κλαριθρομυκίνη και την ροξιθρομυκίνη. Το πρόβλημα είναι ότι πρόκειται για την πρώτη γραμμής αντιβίωση σε αυτά τα περιστατικά. Αυτό ίσως να εξηγεί και την πιο βαριά εικόνα στα περιστατικά πνευμονίας στην Κίνα. Βεβαίως στην Ευρώπη δεν φαίνεται να καταγράφεται κάτι ανάλογο προς το παρόν. Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, όμως, υπάρχουν και άλλα αντιβιοτικά, όπως είναι οι κινολόνες και οι τετρακυκλίνες, στις οποίες το μυκόπλασμα είναι ευάλωτο.

– Πότε χρειάζεται νοσηλεία;

Ο γιατρός αξιολογεί το κάθε περιστατικό και γνωρίζει τι πρέπει να παρακολουθεί και να περιμένει καθώς και πότε θα κάνει την επανεκτίμηση, περίπου μία εβδομάδα μετά την πρώτη κλινική εξέταση. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, όπως συμβαίνει και με άλλες λοιμώξεις, ο γιατρός θα υποδείξει στον γονέα να επικοινωνήσει αμέσως μαζί του μόλις σημειωθεί οποιαδήποτε επιδείνωση στα συμπτώματα ή όταν αυτά επιμένουν. Κάποια, λίγα, παιδιά πιθανόν να εκδηλώσουν πιο βαριά συμπτώματα, και να εμφανίσουν για παράδειγμα, αναπνευστική δυσχέρεια, οπότε θα χρειαστούν νοσηλεία. Ακόμη πιο σπάνιες είναι επιπλοκές όπως εκδηλώσεις από το δέρμα και τις αρθρώσεις, η αιμόλυση, η μηνιγγίτιδα, η μηνιγγεγκεφαλίτιδα.

– Γιατί δεν έχουμε εικόνα για την πνευμονία από μυκόπλασμα στη χώρα μας, όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες;

Πράγματι, την περασμένη εβδομάδα άρχισαν να δημοσιοποιούνται αναφορές με εκατοντάδες περιστατικά της πνευμονίας από μυκόπλασμα σε παιδιά τους τελευταίους μήνες. Ενδεικτικά, αναφέρθηκαν από Δανία (436), Σουηδία (145), Ουαλία (49), Σλοβενία (41), στο Βέλγιο (136), Φινλανδία (129). Σίγουρα θα έχουμε και στην Ελλάδα περιστατικά, κάθε χρόνο έχουμε. Αυτό που γίνεται ακόμη, αλλά είναι πολύ πιθανό να ζητηθεί, είναι η επιτήρηση. Να ζητήσει δηλαδή ο ΕΟΔΥ να ελέγχονται περιστατικά πνευμονίας που νοσηλεύονται και να καταγράφονται.

Σε ό,τι αφορά την εμφάνιση της συγκεκριμένης πνευμονίας στη χώρα μας, λοιπόν, είναι αναμενόμενη και ίσως υπάρχουν ήδη περιστατικά. Αν είναι ήπια, όπως ήταν και τα προηγούμενα χρόνια, πριν από την πανδημία, δεν θα υπάρχει αποτύπωμα.

– Τι θα καθορίσει την έκβαση;

Καταρχάς, ας κρατήσουμε ότι πρόκειται για μία πνευμονία που την γνωρίζουμε. Το γεγονός ότι κάθε 3 με 4 χρόνια η πνευμονία από μυκόπλασμα εμφανίζεται με δυναμική, όπως υπενθύμισε και το ECDC, θα επηρεάσει και την Ελλάδα. Άρα είναι πολύ πιθανό να έχουμε αυξημένη επίπτωση. Το ότι μπαίνουμε σε μία περίοδο με χαμηλότερες θερμοκρασίες, με κινητικότητα λόγω εορτών, με ταξίδια και συγχρωτισμό, και με το γνωστό αν και μειωμένο εφέτος, ανοσιακό κενό στον παιδικό πληθυσμό, έρχεται να ενισχύσει το ενδεχόμενο να καταγραφούν κρούσματα της πνευμονίας από μυκόπλασμα στη χώρα μας. Πάντως, μέχρι στιγμής και με βάση όσα καταγράφηκαν στην Ευρώπη, φαίνεται και αυτό το βακτήριο να συμπεριφέρεται όπως οι αδενοϊοί πρόπερσι και ο στρεπτόκοκκος πέρυσι. Δηλαδή είναι το ίδιο, όχι παραλλαγές και νέο στέλεχος, αλλά εκφράζεται με μια διαφορετική, πιο ακραία συμπεριφορά. Γι’ αυτό είδαμε να εκδηλώνονται σοβαρές οξείες ηπατίτιδες ή διεισδυτική νόσος iGAS από στρεπτόκοκκο – που είχε θανάτους και στην Ελλάδα. Μένει να δούμε αν το μυκόπλασμα της πνευμονίας προκαλέσει πνευμονίες που οδηγούν τους μικρούς ασθενείς σε ΜΕΘ. Τότε θα διαπιστώσουμε αν πρόκειται για νέο μυκόπλασμα ή για την ακραία, διεισδυτική έκφραση της συμπεριφοράς του γνωστού βακτηρίου.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Νέο απατηλό ηλεκτρονικό μήνυμα-δήθεν επιστολή του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας

Για νέο ψευδεπίγραφο – απατηλό ηλεκτρονικό μήνυμα που διακινείται ως δήθεν επιστολή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Δημήτριου Μάλλιου ενημερώνει η ΕΛΑΣ εφιστώντας την προσοχή των πολιτών.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, συνεχίζονται οι προσπάθειες των επιτήδειων να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες με νέο διακινούμενο ψευδεπίγραφο – απατηλό μήνυμα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι δράστες χρησιμοποιούν τα στοιχεία του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Δημήτριου Μάλλιου, ενώ στην προσπάθειά τους να προσδώσουν «αληθοφάνεια» στη σχετική επιστολή χρησιμοποιούν το λογότυπο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πιο αναλυτικά, οι δράστες προσποιούμενοι τις αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές, διακινούν επιστολή μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και προσπαθούν να εξαπατήσουν συμπολίτες μας – χρήστες του διαδικτύου, με το πρόσχημα ότι ο αποδέκτης τους εμπλέκεται σε υπόθεση πορνογραφίας και άλλων αδικημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώνεται ότι το συγκεκριμένο μήνυμα είναι καταφανώς ψευδεπίγραφο και απατηλό και αποστέλλεται από δράστες που επιχειρούν προφανώς να εξαπατήσουν – παραπλανήσουν τους πολίτες και ακολούθως να αποκομίσουν παράνομο οικονομικό όφελος.

Παρακαλούνται οι πολίτες να μην ανταποκρίνονται και να διαγράφουν το συγκεκριμένο μήνυμα καθώς και «να μην ανοίγουν» τα συνημμένα αρχεία για αποφυγή προσβολής από κακόβουλο λογισμικό.

Υπενθυμίζεται ότι, περισσότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.astynomia.gr), στην ενότητα «Οδηγός του πολίτη/Χρήσιμες συμβουλές», ενώ επιπλέον πληροφορίες και συμβουλές για περιστατικά ηλεκτρονικών απατών υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος www.cyberalert.gr.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Δήλωση Περιφερειάρχη σχετικά με δημοσκόπηση του aftodioikisi.gr

Σχετικά με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε και δημοσιεύτηκε στο site  aftodioikisi.gr, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, έκανε την εξής δήλωση:

«Ο εξευτελισμός της επιστήμης της Στατιστικής στο έλεος του κιτρινισμού

Αισθάνομαι βαθύτατα απογοητευμένος από την διαπίστωση ότι ένας ηλεκτρονικός ιστότοπος όπως το aftodioikisi.gr φλερτάρει έντονα με τον λεγόμενο κιτρινισμό, δημοσιεύοντας μία «δημοσκόπηση» με μοναδικό γνώμονα την προσβολή της Διοίκησής μας και όχι την ενημέρωση του κοινού.

Αντίθετα, στην περίπτωση της έρευνας του aftodioikisi.gr ακόμη και ένα απαίδευτο μάτι μπορεί πανεύκολα να διαπιστώσει ότι οι ερωτήσεις είναι ελάχιστες, γενικόλογες και διαρθρωμένες με τρόπο ώστε να εξάγεται αρνητικό αποτέλεσμα.

Ομοίως και η «ανάλυσή» τους γίνεται με τρόπο απαράδεκτο, αφού λαμβάνονται υπόψη απαντήσεις οι οποίες δεν έχουν καν σχέση με το ουσιαστικό αντικείμενο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ως φορέα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Για παράδειγμα, στην ερώτηση «ποιο είναι το βασικό πρόβλημα στην περιοχή σας;» οι ερωτώμενοι απαντούν σε ποσοστό 20% «το κυκλοφοριακό και οι θέσεις στάθμευσης» και σε ποσοστό 20% «τα σκουπίδια και η καθαριότητα». Ούτε η διαχείριση των απορριμμάτων, ούτε το κυκλοφοριακό ζήτημα των πόλεων εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας και αυτό όφειλαν να το γνωρίζουν οι επίδοξοι αναλυτές της καταχρηστικά αποκαλούμενης «έρευνας», πριν συμπεριλάβουν τα ευρήματα στα συμπεράσματά τους.

Χρησιμοποίησα αυτό το παράδειγμα για να καταδείξω το πνεύμα της έρευνας, η οποία, επαναλαμβάνω, διακατέχεται από απόλυτη προχειρότητα και αυτός είναι ο επιεικέστερος χαρακτηρισμός που μπορώ να σκεφτώ.

Ειλικρινά με λυπεί και με θλίβει αυτή η διολίσθηση που παρατηρώ και παρακαλώ τους αναγνώστες του aftofdioikisi.gr να κρίνουν και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Σε ό,τι αφορά τα μέλη της Διοίκησής και εμένα προσωπικά, δηλώνω για ακόμη μία φορά ότι δεν φοβόμαστε την κριτική, αλλά αντίθετα την επιζητούμε, υπό την προϋπόθεση όμως ότι συνοδεύεται από στοιχειοθετημένη επιχειρηματολογία που να εξυπηρετεί έναν παραγωγικό διάλογο. Στο προκείμενο, αυτό που βλέπουμε είναι μία άκρατη λασπολογία «ντυμένη» πρόχειρα με το σχήμα μιας «έρευνας» η οποία προσβάλει το αναγνωστικό κοινό, αλλά και την ίδια την επιστήμη της Στατιστικής»

Continue Reading

ΕΒΡΟΣ

Σουφλί | Σε καταστολή ο 56χρονος Συνοριοφύλακας που τον πυροβόλησαν απ’ την τουρκική πλευρά

Σε καταστολή στην Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου νοσηλεύεται ο 56χρονος Συνοριοφύλακας, που χθες στις 18.20′ το απόγευμα δέχθηκε σφαίρα στην κοιλιά από πυροβολισμούς οι οποίοι προήλθαν απ’ την τουρκική πλευρά.

Ο έμπειρος αστυνομικός που κατάγεται από το Σουφλί και υπηρετεί στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης της πόλης, υποβλήθηκε επί δυο ώρες σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της σφαίρας, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες έπληξε το λεπτό έντερο και τον σπλήνα. Απέφυγε τον κίνδυνο σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά χθες βράδυ και οι γιατροί θα επιχειρήσουν σήμερα να τον “ξυπνήσουν” προκειμένου να δουν πως εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του.

Στο Νοσοκομείο βρέθηκαν η σύζυγος του (είναι παντρεμένος με δυο γιους, ο ένας μάλιστα είναι αστυνομικός στην Αθήνα), θεωρείται και είναι από τους πιο έμπειρους Συνοριοφύλακες  και σίγουρα στάθηκε τυχερός γιατί η σφαίρα εκτιμάται ότι εξοστρακίστηκε και δεν είχε τόσο μεγάλη δύναμη όταν τον βρήκε κάτω από τον αφαλό στην κοιλιακή χώρα. Το Evros-news.gr χθες βράδυ ήταν το μοναδικό ΜΜΕ που βρέθηκε εκεί και σας ενημέρωσε για την κατάσταση της υγείας του αστυνομικού.,

evros-news.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en