Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πληθωρισμός τροφίμων: Οδηγός επιβίωσης στις αγορές

Οι μεγάλοι κερδισμένοι και οι επενδυτικές ευκαιρίες

Οι μετοχές του γεωργικού κλάδου ξεπερνούν τις αντίστοιχες παγκόσμιες μετοχές αυτό το τρίμηνο καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο αυξανόμενος προστατευτισμός ανεβάζουν τις τιμές των τροφίμων. Και σύμφωνα με κάποιους επενδυτές η έκθεση στον κλάδο αποτελεί ένα καλό αντιστάθμισμα για τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg, ο δείκτης που παρακολουθεί τις συνολικές αποδόσεις από επιλεγμένους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων έχει ξεπεράσει τον ευρύτερο παγκόσμιο δείκτη MCSI κατά περίπου τρεις ποσοστιαίες μονάδες από τις αρχές Ιουλίου Ο κλάδος ξεπέρασε τις επιδόσεις του, καθώς ο δείκτης τιμών των βασικών προϊόντων διατροφής σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 16 μηνών τον περασμένο μήνα.

Ενδείκνυται κάποια έκθεση σε μετοχές τροφίμων, παρόμοια με αυτή που δίνεται συνήθως στον τομέα του πετρελαίου, ως μορφή ασφάλισης, υπογράμμισε στο Bloomberg, ο Marc Elliott, ειδικός επενδύσεων μετάβασης στην ενέργεια στην Union Bancaire Privee στη Γενεύη. «Η επένδυση σε γεωργικούς τίτλους είναι ίσως ένας καλός τρόπος αντιστάθμισης έναντι της κλιματικής αλλαγής και ορισμένων γεωπολιτικών κινδύνων».

Νέοι και παλιοί κίνδυνοι

Μεταξύ των παραγόντων που οδηγούν ψηλότερα τις τιμές των τροφίμων ήταν οι έντονες βροχοπτώσεις στην Ευρώπη και την Κίνα, ο ασυνήθιστα ξηρός καιρός στην Ταϊλάνδη, η απόφαση της Ρωσίας να καταργήσει τη συμφωνία σιτηρών με την Ουκρανία και η κίνηση της Ινδίας να απαγορεύσει ορισμένες εξαγωγές ρυζιού.

Και υπάρχουν πολλοί επιπλέον λόγοι για να πιστεύουμε ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν. Σύμφωνα με την Έκθεση Παγκόσμιων Κινδύνων 2023 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ,  η κρίση του εφοδιασμού τροφίμων είναι μία από τις τέσσερις κορυφαίες απειλές που αντιμετωπίζει ο κόσμος φέτος.

«Με τις καιρικές συνθήκες να γίνονται πιο ασταθείς, η άποψή μας είναι ότι οι τιμές των τροφίμων θα συνεχίσουν να αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι τις προηγούμενες δεκαετίες», δήλωσε ο Peter Garnry, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών στη Saxo Bank AS στην Κοπεγχάγη. Οι προοπτικές παραμένουν θετικές για τον κλάδο και ακόμη και οι εξαγορές θα επιταχυνθούν, είπε.

Μηχανήματα, Λιπάσματα

Μεταξύ αυτών που θα ωφεληθούν από τον πληθωρισμό των τροφίμων θα είναι εταιρείες που παράγουν δραστηριοποιούνται στον γεωργικό κλάδο και διαθέτουν προϊόντα όπως εξοπλισμό και λιπάσματα, σύμφωνα με τους διαχειριστές επενδύσεων Lombard Odier.

Ο αγρότης έχει κερδίσει από τον ήπιο πληθωρισμό των εμπορευμάτων και είναι πρόθυμος να αναβαθμίσει τον εξοπλισμό του, υπογράμμισε ο Conor Walsh, διαχειριστής κεφαλαίων για νέα συστήματα τροφίμων στο Lombard Odier στο Λονδίνο. «Εταιρείες όπως η Deere & Co., η AGCO Corp. και η CNH Industrial έχουν όλες τοποθετηθεί καλά σε αυτό το περιβάλλον».

Οι μακροπρόθεσμες τάσεις λειτουργούν επίσης υπέρ του κλάδου, πρόσθεσε.

«Με τον παγκόσμιο πληθυσμό να φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια έως το 2050, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να ανταποκριθούμε σε αυτήν την αυξημένη ζήτηση με βιώσιμο τρόπο. Οι αγορές μετοχών αρχίζουν να βλέπουν πρώιμα σημάδια ανάπτυξης σε τομείς που έχουν σχεδιαστεί για να παράγουν τρόφιμα πιο αποτελεσματικά και βιώσιμα».

Παραγωγοί Τροφίμων

Από την πλευρά της η BNP Paribas Asset Management λέει ότι ευνοεί τις μετοχές που σχετίζονται με την παραγωγή και την εμπορία τροφίμων, καθώς μέχρι στιγμής έχουν κάνει καλή δουλειά μετακυλίοντας τον πληθωρισμό στους πελάτες τους.

Συγκεκριμένα, οι παραγωγοί στην Ασία «θα πρέπει να επωφεληθούν από τις υψηλότερες τιμές των πρώτων υλών», δήλωσε ο Minyue Liu, ειδικός επενδύσεων για μετοχές της Ασίας και της Μεγάλης Κίνας στην BNP Paribas Asset στο Χονγκ Κονγκ.

Ταυτόχρονα -πρόσθεσε- οι επενδυτές θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι οι κυβερνήσεις μπορεί να παρέμβουν για να ελέγξουν τις τιμές, ενώ ο πληθωρισμός των τροφίμων μπορεί να περιορίσει την αύξηση του όγκου και τις εξαγωγές.

Η Ινδία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο, απαγόρευσε την εξαγωγή πολλών ποικιλιών ρυζιού τον Ιούλιο για να προστατεύσει τις εγχώριες προμήθειες. Αυτό ώθησε τις τιμές του εμπορεύματος εκτός της χώρας και πυροδότησε παγκόσμιες εντάσεις στις αγορές τροφίμων. Οι έμποροι ανησυχούν ότι η ζάχαρη θα είναι η επόμενη που θα αντιμετωπίσει περιορισμούς στις εξαγωγές.

Ορισμένες από τις μετοχές εμπορίας τροφίμων που μπορεί να επωφεληθούν από τις υψηλότερες τιμές περιλαμβάνουν την GrainCorp Ltd. της Αυστραλίας, την Wilmar International Ltd. που είναι εισηγμένη στη Σιγκαπούρη, την Ινδική Shree Renuka Sugars Ltd. και την παραγωγό ρυζιού KRBL Ltd.

Σούπερ μάρκετ

Όπως γράφει το Boomberg, άλλες εταιρείες που πρόκειται να επωφεληθούν από τον πληθωρισμό των τροφίμων μπορεί να είναι τα σούπερ μάρκετ και οι εκπτωτικοί λιανοπωλητές, σύμφωνα με την Janus Henderson Investors.

«Η πτώση στην κατανάλωση είναι ένα στοιχείο, καθώς οι καταναλωτές προσπαθούν να ανταπεξέλθουν με έναν περιορισμένο προϋπολογισμό», σχολίασε ο Stephen Payne, διαχειριστής κεφαλαίων στο Λονδίνο. Και επεσήμανε ότι τα σούπερ μάρκετ, οι κατασκευαστές ιδιωτικών ετικετών και οι έμποροι λιανικής πώλησης με έκπτωση «έχουν υψηλότερα περιθώρια κέρδους στις πωλήσεις ιδιόκτητης ετικέτας από τις πωλήσεις επώνυμων προϊόντων».

Αλυσίδες εκπτωτικών καταστημάτων όπως η τουρκική BIM Birlesik Magazalar AS, η ρωσική Magnit PJSC και η πορτογαλική Jeronimo Martins SGPS SA έχουν κερδίσει περισσότερο από 15% φέτος και κατατάσσονται μεταξύ των καλύτερων επιδόσεων σε έναν δείκτη λιανοπωλητών τροφίμων που καταρτίστηκε από το Bloomberg Intelligence.

in.gr

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποια καταστήματα είναι κλειστά τη Δευτέρα και την Τρίτη του Πάσχα – Ποια λειτουργούν

Ανοιχτά είναι σήμερα Δευτέρα του Πάσχα τα βενζινάδικα, οι φούρνοι, τα ζαχαροπλαστεία και τα μίνι μάρκετ.

Τη Δευτέρα και την Τρίτη (λόγω μεταφοράς του εορτασμού της Πρωτομαγιάς) τα καταστήματα εμπορικά καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ θα είναι κλειστά.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δίκη για το Μάτι: Με τον νέο Ποινικό Κώδικα θα μπορούσε να είναι και οι 6 στη φυλακή

Είδαν τους δικούς τους ανθρώπους να σβήνουν στις φλόγες. Θρήνησαν και θρηνούν παιδιά, γονείς, συντρόφους και φίλους. Οσοι κατάφεραν να επιζήσουν σώθηκαν σαν από θαύμα, μένοντας για ώρες αβοήθητοι σε στεριά και θάλασσα. Με πληγές που ποτέ δεν θα κλείσουν, οι συγγενείς των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι αλλά και οι επιζήσαντες της ανείπωτης καταστροφής «πορεύονταν» έξι χρόνια τώρα με την προσδοκία της απονομής Δικαιοσύνης. Μια προσδοκία που, όμως γι’ αυτούς, δεν εκπληρώθηκε.

Τη Μεγάλη Δευτέρα, το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων, έπειτα από αποδεικτική διαδικασία 1,5 έτους, ανακοίνωσε ποινές-χάδι για μόλις έξι από τους συνολικά 21 κατηγορούμενους της υπόθεσης. Ποινές που ο καθένας από τους έξι καταδικασθέντες μπορεί μάλιστα να εξαγοράσει, αρκεί να καταβάλει ποσό 38.000 ευρώ -περίπου 365 ευρώ για κάθε ανθρωποκτονία εξ αμελείας για την οποία κρίθηκε ένοχος- και μάλιστα σε δόσεις!

Πώς στάθμισε η «ζυγαριά» της Δικαιοσύνης τις ποινικές ευθύνες όσων κάθισαν στο εδώλιο κατηγορούμενοι για τη μεγάλη καταστροφή στο Μάτι; Είχαν τη δυνατότητα οι δικαστές να επιβάλουν αυστηρότερες ποινές; Θα μπορούσε η απόφαση του δικαστηρίου να ήταν άλλη αν οι κατηγορούμενοι δικάζονταν με τις νέες ποινικές διατάξεις που ισχύουν από την 1η Μαΐου; Αντιστοιχεί η ετυμηγορία του πρωτόδικου δικαστηρίου με το μέγεθος της εθνικής καταστροφής που έλαβε χώρα στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018 και στοίχισε τη ζωή σε 104 συνανθρώπους μας; «Οχι», είναι η απάντηση που ακούγεται από τα χείλη όλων, ειδικών και μη. Ομως ποιος ευθύνεται γι’ αυτό;

mati_in__1_
Διάχυτη η απογοήτευση μεταξύ των συγγενών στο άκουσμα της ετυμηγορίας του δικαστηρίου για την τραγωδία στο Μάτι που κόστισε τη ζωή σε 104 ανθρώπους

Η ετυμηγορία

Το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας, ο πόνος και η οργή των συγγενών των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς ξεχείλισε μέσα στη δικαστική αίθουσα, όταν άκουσαν την πρόεδρο του δικαστηρίου να κηρύσσει αθώους 15 κατηγορούμενους και να επιβάλλει στους υπόλοιπους έξι από αυτούς εξαγοράσιμες ποινές φυλάκισης από πέντε έως τρία έτη, κρίνοντάς τους κατά περίπτωση ενόχους για ανθρωποκτονίες κατά συρροή από αμέλεια και σωματικές βλάβες κατά συρροή.

Συγκεκριμένα, σε πενταετή φυλάκιση εξαγοράσιμη καταδικάστηκαν πέντε τότε υψηλόβαθμα στελέχη του κρατικού μηχανισμού και συγκεκριμένα οι Σωτήρης Τερζούδης, αρχηγός Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Ματθαιόπουλος, υπαρχηγός Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, Ιωάννης Φωστιέρης, διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, διοικητής της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών και Χαράλαμπος Χιώνης, διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής. Ποινή φυλάκισης μόλις τριών ετών, επίσης εξαγοράσιμη, επιβλήθηκε στον Κων. Αγγελόπουλο, τον άνθρωπο που προκάλεσε την πυρκαγιά καίγοντας ξερά κλαδιά στην αυλή του σπιτιού του, στο Νταού Πεντέλης. Επιπλέον, το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου στους τέσσερις από τους έξι καταδικασθέντες και συγκεκριμένα στους Σωτήρη Τερζούδη, Ιωάννη Φωστιέρη, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και Χαράλαμπο Χιώνη.

Αντίθετα, για το δικαστήριο δεν προέκυψε καμία ποινική ευθύνη για στελέχη της Περιφέρειας Αττικής, παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Πολιτικής Προστασίας και της Αστυνομίας. Ετσι, αθώοι ομόφωνα κρίθηκαν ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛ.ΑΣ. Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης, όπως επίσης ομόφωνα αθωώθηκαν και τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης. Ακόμη, αθώοι κρίθηκαν, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση, οι Βάιος Θανασιάς, τότε αντιδήμαρχος Δήμου Μαραθώνα, Ευάγγελος Μπουρνούς, τότε δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου και Αντώνης Παλπατζής, τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου. Και οι αθωώσεις αυτές είναι ακόμη «αγκάθι» για τους συγγενείς των θυμάτων και τους επιζήσαντες, που αναρωτιούνται γιατί δεν αποδόθηκαν καν ποινικές ευθύνες σε εκπροσώπους για παράδειγμα του Λιμενικού Σώματος, το οποίο την ημέρα της τραγωδίας ήταν απόν, αφού όσοι κατέφυγαν στη θάλασσα για να γλιτώσουν από τις φλόγες, σώθηκαν από ιδιωτικά σκάφη και ψαράδες.

mati_in__2_
Οσοι κατάφεραν να επιζήσουν από τον πύρινο εφιάλτη στο Μάτι σώθηκαν σαν από θαύμα, μένοντας για ώρες αβοήθητοι σε στεριά και θάλασσα

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μονή της Χώρας: Ποιο είναι το μνημείο με τα πανέμορφα ψηφιδωτά που κάνει από σήμερα τζαμί ο Ερντογάν

Η Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη η οποία από σήμερα με απόφαση Ερντογάν μετατρέπεται σε τζαμί, είναι το σημαντικότερο μνημείο της εποχής των Παλαιολόγων και λόγω του μοναδικού του εικονογραφικού προγράμματος ένα από τα σπουδαιότερα καλλιτεχνικά δημιουργήματα της βυζαντινής τέχνης.

Το καθολικό της Μονής της Χώρας χτίστηκε μεταξύ 1077 και 1081 από τη Μαρία Δούκαινα, την πεθερά του αυτοκράτορα Αλέξιου Α’ Κομνηνού, πάνω σε παλαιότερο κτίσμα.

Το 1120 επισκευάστηκε ριζικά από τον γιο του Αλέξιου, τον σεβαστοκράτορα Ισαάκιο Κομνηνό. Πολύ αργότερα, μεταξύ 1316 και 1321, ο Θεόδωρος Μετοχίτης, Λογοθέτης του Γενικού επί Ανδρόνικου Β’ Παλαιολόγου και λόγιος με σημαντικό συγγραφικό έργο, ανακαινίζει το κτήριο, προσθέτει τον εξωνάρθηκα και το νότιο παρεκκλήσι και τα διακοσμεί με μωσαϊκά και τοιχογραφίες.

Το νότιο παρεκκλήσι προσαρτήθηκε και διακοσμήθηκε στα 1315-20 με δαπάνη του Μετοχίτη, με σκοπό να συμπεριλάβει τον τάφο του κτήτορα.

moni-konstantinoupoli-es-_14_
moni-konstantinoupoli-es-_13_
moni-konstantinoupoli-es-_12_

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en