ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Πλημμύρισε με 10.000 αγρότες το κέντρο της Αθήνας | Στο Σύνταγμα διανυκτέρευσαν πάνω από 160 τρακτέρ

Περίπου 160 είναι τα τρακτέρ τα οποία διανυκτέρευσαν στην πλατεία Συντάγματος το βράδυ της Τρίτης (20/2) μετά τη μεγάλη κινητοποίηση των αγροτών που ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 21:30.
Οι αγρότες έφτασαν στην Αθήνα με κάθε μέσο, ακόμα και με πλοία από την Κρήτη, αλλά και όσοι δεν ήρθαν στην πρωτεύουσα συμπαραστάθηκαν στον αγώνα των συναδέλφων τους με άλλους τρόπους.
Οι Αθηναίοι τούς υποδέχτηκαν με επευφημίες, χειροκροτήματα και χαμόγελα στο κέντρο της πρωτεύουσας και πολλοί έσπευσαν να σταθούν στο πλευρό τους.
Στη μεγάλη κινητοποίηση που γέμισε με τρακτέρ την πλατεία Συντάγματος έδωσαν το παρών σωματεία, εργαζόμενοι και φοιτητές.
Γύρω στις 11:00 ξεκινά η μεγάλη αποχώρηση
Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, που ξεκίνησαν σταδιακά από τις 12 το μεσημέρι της Τρίτης, συνεχίζονται μέχρι και σήμερα το πρωί, καθώς στις 11:00 είναι προγραμματισμένη η αποχώρηση των τρακτέρ.
Οι αγρότες πρόκειται σήμερα και αύριο να προχωρήσουν σε γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα, ώστε να αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους. Όπως ανέφερε χθες ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της συντονιστικής επιτροπής των μπλόκων, στην ΕΡΤ προσανατολίζονται είτε σε αποκλεισμό δρόμων, είτε θα προχωρήσουν σε άλλες μορφές κινητοποίησης.
Στην Αθήνα υπολογίζεται ότι κατέφτασε τριψήφιος αριθμός τρακτέρ, καθώς και χιλιάδες αγρότες που έφτασαν στην Αθήνα με λεωφορεία, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πάνω από 10.000 ανθρώπους.
Μάλιστα, όπως μετέδωσε το πρωί της Τετάρτης (21/2) η εκπομπή του Mega Κοινωνία Ώρα MEGA με την Ανθή Βούλγαρη και τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο, υπήρξε άψογη συνεργασία με την αστυνομία τόσο για την άφιξη των αγροτών στο κέντρο της Αθήνας όσο και για την παραμονή τους.
Ακόμα και αυτή την ώρα που παραμένουν οι αγρότες στην Αθήνα, κάθονται στα τρακτέρ τους και στα γεωργικά μηχανήματα και πολλοί από αυτούς πέρασαν τη νύχτα μέσα σε αυτά.
Πώς θα φύγουν οι αγρότες – Διευκρινίσεις από την ΕΛ.ΑΣ. – Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί
«Ύστερα από συνεννόηση με τους εκπροσώπους των αγροτών, γύρω στις 10:00 – 11:00 αναμένεται να ξεκινήσει η αποχώρησή του σταδιακά. Θα ακολουθήσουν την ίδια διαδρομή, Πανεπιστημίου, Ομόνοια, Λεωφόρος Αθηνών. Λεωφόρος Κηφισού ώστε να επιστρέψουν στις περιοχές τους. Φυσικά, θα συνοδεύονται από περιπολικά της αστυνομίας», σημείωσε η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου μιλώντας στο Mega και την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» το πρωί της Τετάρτης (21/2).
Όσο για σήμερα, Τετάρτη, σύμφωνα με την κα Δημογλίδου ήδη από τις πρωινές ώρες είναι κλειστή η Λεωφόρος Αμαλίας και η Όθωνος, καθώς στο σημείο έχουν σταθμεύσει περί τα 140 τρακτέρ, ενώ στη συνέχεια θα ανακοινωθούν νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
Δείτε φωτογραφίες του Newsbeast.gr από τη μεγάλη συγκέντρωση των αγροτών στο κέντρο της Αθήνας
Πηγή: Newsbeast.gr
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Καβάλα – Θάσος: Ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για ζημιές σε αμύγδαλα και φασόλια από 5 Μαΐου

Ενημέρωση στους αγρότες από τον βουλευτή Γιάννη Πασχαλίδη – Αποζημιώσεις για τις απώλειες παραγωγής λόγω καιρικών φαινομένων
Ο βουλευτής Π.Ε. Καβάλας και Θάσου, Γιάννης Πασχαλίδης, ενημέρωσε επίσημα τους αγρότες της περιοχής ότι ξεκινά η προθεσμία υποβολής δηλώσεων για ζημιές στην παραγωγή αμυγδάλων και φασολιών, οι οποίες επηρεάστηκαν από έντονα καιρικά φαινόμενα τα προηγούμενα έτη.
Ζημιές στα αμύγδαλα λόγω χαλαζόπτωσης
Συγκεκριμένα, η απώλεια παραγωγής στα αμύγδαλα αποδίδεται στη σοβαρή καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου εξαιτίας των σφοδρών χαλαζοπτώσεων του 2022.
Απώλειες στα φασόλια λόγω καύσωνα
Όσον αφορά τα φασόλια Νέστου, οι απώλειες εντοπίζονται στο έτος 2024, και σχετίζονται με τις υψηλές θερμοκρασίες, που επηρέασαν δραματικά την απόδοση της καλλιέργειας.
Πότε ξεκινά η διαδικασία
Η περίοδος υποβολής δηλώσεων για την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών ορίζεται να ξεκινήσει την 5η Μαΐου 2025.
Δήλωση του Γιάννη Πασχαλίδη
«Είμαι ικανοποιημένος με την εξέλιξη των διαδικασιών και αισιόδοξος ότι οι πληγέντες παραγωγοί θα αποζημιωθούν άμεσα», δήλωσε ο βουλευτής.
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Ευλογιά Αιγοπροβάτων | Παράταση των μέτρων μέχρι 6 Ιουνίου για την ΑΜ-Θ

Η ευλογιά των προβάτων εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τους κτηνοτρόφους του Νομού Καβάλας, παρόλο που το τελευταίο κρούσμα στην περιοχή μας καταγράφηκε στα τέλη Φεβρουαρίου.
Τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα επρόκειτο να λήξουν στις 29 Απριλίου. Ωστόσο, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης —που για πολλούς θεωρείται άδικη και παράλογη— παρατάθηκαν σε ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έως τις 6 Ιουνίου.
Η αιτία είναι τα πρόσφατα κρούσματα που εμφανίστηκαν σε δύο νομούς της Θράκης.
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Δυναμική κινητοποίηση αγροτών Νέστου για την άρδευση: Ζητούν άμεσα λύσεις για την έλλειψη νερού

Τη Μεγάλη Δευτέρα, 14 Απριλίου 2025, έξω από το Δημαρχείο Νέστου, αγρότες της περιοχής πραγματοποίησαν δυναμική κινητοποίηση, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία τους για την έλλειψη νερού που απειλεί άμεσα τις καλλιέργειες τους.
Η διαμαρτυρία οργανώθηκε από τους ΤΟΕΒ Χρυσούπολης, Χρυσοχωρίου και Θαλασσιάς – Κρεμαστής, σε συνεργασία με τον Αγροτικό Σύλλογο Νέστου, ως αντίδραση στην πρόσφατη ανακοίνωση της Διεύθυνσης Υδάτων, σύμφωνα με την οποία για την αρδευτική περίοδο του 2025 θα διατεθούν μόλις 35 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού από το Φράγμα του Θησαυρού — ποσότητα που θεωρείται ανεπαρκής, καθώς πρέπει να καλύψει τις ανάγκες τριών ολόκληρων ΤΟΕΒ.
Οι αγρότες ζητούν την άμεση διάθεση 120 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού, τονίζοντας πως το Φράγμα του Θησαυρού διαθέτει αποθέματα ύψους 350 εκατ. κυβικών αυτή τη στιγμή. Πέρυσι, διατέθηκαν 74 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, ενώ φέτος η προβλεπόμενη ποσότητα είναι λιγότερη από το μισό.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου, κ. Σάββας Αργυράκης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο πως η κινητοποίηση ήταν από τις μαζικότερες των τελευταίων ετών – ακόμη μεγαλύτερη και από εκείνη του 2016 – με τους παραγωγούς να ζητούν απλώς το αυτονόητο: νερό για τις καλλιέργειές τους.
«Το Φράγμα του Θησαυρού δεν κατασκευάστηκε μόνο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Υπάρχουν και άλλες κρίσιμες χρήσεις, όπως η άρδευση. Έχουν γίνει σοβαρές επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα και τα προϊόντα μας εξάγονται παγκοσμίως. Δεν είναι δυνατόν να τίθεται σε κίνδυνο η επιβίωση της αγροτικής παραγωγής», υπογράμμισε.
Οι αγρότες προειδοποιούν ότι αν δεν υπάρξει ανταπόκριση στα αιτήματά τους, θα προχωρήσουν σε κλιμακούμενες ενέργειες, με πρώτη τη συμβολική κατάληψη της Γέφυρας των Τοξοτών τις επόμενες ημέρες.
agrotypos.gr