Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ποιοι πιέζουν για πρόωρες εκλογές τον Μάιο

image_print

Κλίμα πρόωρων εκλογών την Άνοιξη διαμορφώνουν οι εκτιμήσεις των οίκων αξιολόγησης και σε αυτό φαίνεται να συμφωνούν πλέον και οι Βρυξέλλες και οι βασικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος που ζούμε και που παραδοσιακά στην Ελλάδα, συνδέεται με παροχολογία και χαλάρωση, ή ακόμα και πάγωμα των μεταρρυθμίσεων, δημιουργεί ανησυχία στην Κομισιόν και δυσφορία σε Παρίσι και Βερολίνο. Γι αυτό και οι Ευρωπαίοι εταίροι «ψηφίζουν» τώρα πρόωρες εκλογές. Και το μήνυμα έχει φθάσει και στην Αθήνα.

Τα τελευταία σημάδια άλλωστε δεν αφήνουν αμφιβολίες για την πρόθεση της κυβέρνησης να επιχειρήσει να αναστρέψει τις δυσμενείς δημοσκοπήσεις με ένα μπαράζ μέτρων, ασχέτως των αντοχών της οικονομίας. Το τελευταία παράδειγμα ήταν το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που προβλέπει περισσότερες προσλήψεις, κατ’ εξαίρεση της αναστολής που ισχύει από το 2010 κατά την προεκλογική περίοδο. Αλλά και αύξηση κατά 400 άτομα (σε 1.333 από 933), όσων προσλαμβάνονται με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου ή σύμβαση έργου. Ενώ θα ακολουθήσουν οι προσλήψεις που έχει υποσχεθεί η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, οι προσλήψεις που έχει υποσχεθεί ο Κώστας Γαβρόγλου και πάει λέγοντας…

Οι δανειστές φοβούνται εκτροχιασμό

Εχει προηγηθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού που προκάλεσε μεγάλη ενόχληση στην Κομισιόν και το ΔΝΤ, αφού το υπερβολικό όπως το χαρακτηρίζουν ύψος της αύξησης, καθώς και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, θα δημιουργήσουν παρενέργειες στην αγορά εργασίας και αύξηση τελικά της ανεργίας. Η κατηγορία που απευθύνουν οι εταίροι στην κυβέρνηση είναι ότι νομοθέτησε μια επιβεβλημένη κατά τα λοιπά διόρθωση του κατώτατου μισθού, με πολιτικά και μόνο κριτήρια, αδιαφορώντας για την παραγωγικότητα.

Δεν είναι όμως μόνο τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση που έχουν προκαλέσει την δυσφορία των δανειστών και την επιφυλακτικότητα αγορών και επενδυτών. Και που διαμορφώνουν κλίμα υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Είναι και το πάγωμα των μεταρρυθμίσεων και τα μέτρα που ΔΕΝ παίρνει η κυβέρνηση. Οπως για παράδειγμα το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις δικαστικές αποφάσεις και τα αναδρομικά των συνταξιούχων, που μπορούν να τινάξουν στον αέρα τα δημόσια οικονομικά, αν δεν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση. Αλλά και η υπόθεση του νέου νόμου Κατσέλη. Η κυβέρνηση στην μεν υπόθεση των αναδρομικών, αφήνει την «καυτή πατάτα» στην επόμενη κυβέρνηση, στον δε νόμο Κατσέλη προτίμησε την αναβολή της είσπραξης της δόσης του 1 δισ. από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων των κεντρικών Τραπεζών, από το να συμφωνήσει και να περάσει ρυθμίσεις που θα την εξέθεταν πολιτικά. Και μπορεί τα χρήματα να μην είναι απαραίτητα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, μπορεί το θέμα να λυθεί σε επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, αλλά το μήνυμα σίγουρα δεν ήταν το καλύτερο για τις αγορές.

Το κλίμα που διαμορφώνουν όμως οι κινήσεις της κυβέρνησης δεν δημιουργεί πλέον πανικό. Αντίθετα αυξάνει την πίεση στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. Και πιθανώς αυτό σηματοδοτούσε και η σκληρή στάση των δανειστών στην υπόθεση της δόσης του 1 δισ. Τα δώρα πλέον στον Αλέξη Τσίπρα παίρνουν τέλος, αφού όλοι βλέπουν ότι επίκειται πολιτική αλλαγή.

Βελτίωση του κλίματος λόγω πολιτικής αλλαγής

Και η επικείμενη πολιτική αλλαγή διαμορφώνει ένα νέο κλίμα αισιοδοξίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Το κλίμα που επικρατεί στις αγορές το αποκάλυψε ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν και σήμερα μη εκτελεστικός διευθυντής διεθνών δραστηριοτήτων της Goldman Sachs, Μανουέλ Μπαρόζο. Επισημαίνοντας ότι ο επενδυτές σήμερα δείχνουν πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην προοπτική της χώρας, γιατί «περιμένουν μια πιθανή νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές».

Το ίδιο είπε χθες στις ΗΠΑ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Κάθε φορά που στο παρελθόν υπήρχε συζήτηση για εκλογές, οι αγορές αντιδρούσαν φοβικά γιατί πίστευαν ότι οι εκλογές θα είναι συνταγή για πολιτική αστάθεια. Αυτή, όμως, τη φορά συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Νομίζω ότι οι άνθρωποι πραγματικά προσβλέπουν στις εκλογές και νομίζω ότι η πιθανή μας νίκη αντανακλάται στον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν οι αγορές».

Η εικόνα που έχει σχηματιστεί στα δημοσιογραφικά γραφεία είναι ότι ο πρωθυπουργός περιμένει το νέο κύμα δημοσκοπήσεων για να αποφασίσει την ημερομηνία των εκλογών. Οι πληροφορίες θέλουν τις συνδρομητικές δημοσκοπήσεις, στοιχεία των οποίων έχουν ήδη κυκλοφορήσει και δει το φως της δημοσιότητας, να δείχνουν μια ακόμα πιο μεγάλη διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η προσφυγή στις κάλπες μπορεί να επισπευστεί. Και θα έχει και τις ευλογίες των δανειστών.

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

4ος ο Δήμος Παγγαίου στην εμπιστοσύνη των πολιτών σε πανελλαδική έρευνα

image_print

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης πανελλαδικής δημοσκόπησης του aftodioikisi.gr, που διεξήχθη από 1 έως 20 Ιουνίου 2026 σε δείγμα 20.385 ατόμων, που βασίστηκε  σε Διαδικτυακή έρευνα προσωπικών ερωτηματολογίων σε ψηφοφόρους στις 13 Περιφέρειες της χώρας από τον Διαδικτυακό τόπο https://www.aftodioikisi.gr.•

Συγκεντρώθηκαν συνολικά 20.385 ερωτηματολόγια μέσω των social media και του διαδικτυακού τόπου.

Τα συλλεχθέντα στοιχεία είναι σταθμισμένα βάσει Περιφέρειας κατοικίας, φύλου, ηλικίας, επιπέδου εκπαίδευσης (σύμφωνα με την απογραφή 2021 της ΕΛΣΤΑΤ) και Κόμμα που ψήφισαν το 2023. Η παρουσίαση περιλαμβάνει τους δήμους με επαρκές δείγμα για την ανάλυση.

Στην πρώτη θέση του σχετικού δείκτη αξιολόγησης των δημάρχων βρίσκεται ο δήμαρχος Περιστερίου Α. Παχατουρίδης με 51,3%.

Στη δεύτερη θέση ανεβαίνει ο δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρ. Κωνσταντέλλος με 50%,

ο δήμαρχος  τού δήμου Αλίμου Α. Κονδύλης βρίσκεται στην τρίτη θέση, έχοντας, 41,4%.

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης με 40,6%, στην πέμπτη θέση ο δήμαρχος Καλλιθέας  Κ. Ασκούνης με 37,8, στην έκτη ο δήμαρχος Αθηναίων Χ. Δούκας με  37,8 %, ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν οι:

-Δήμαρχος Σπάρτης, Μ. Βακαλόπουλος στην 7η θέση, 35,3%

-Ηρακλείου, Α. Καλοκαιρινός, με άνοδο μιας θέσης 8η 35,1 %

-Γλυφάδας, Γ. Παπανικολάου, στην 9η θέση με, επίσης, 35,1%,

-Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Χρ. Βρεττάκος, στην 10η με 34,2%.

Η εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόσωπο του Δημάρχου Παγγαίου με  βάση τις αρχές, τις αξίες και τις  συμπεριφορές που τον χαρακτηρίζουν , συνεχίζεται να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα  καθώς η βελτίωση της καθημερινότητάς , η ανάπτυξη, η ευημερία και η κοινωνική αλληλεγγύη, η εντιμότητα, το σχέδιο, η δύναμη προοπτικής, αξιολογούνται θετικά από τους δημότες , ενώ στην αποτίμηση του δημοτικού έργου δημιουργεί μία καλή βάση δεδομένων για το έργο που επιτελείται και θα συνεχίσει να επιτελείται με ακόμα μεγαλύτερη ένταση.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μητσοτάκης: Έρχεται περαιτέρω πτώση στη βενζίνη – Έλεγχοι για τις τιμές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο μιλά για τιμές καυσίμων και ακρίβεια
image_print

Περαιτέρω πτώση στις τιμές της βενζίνης

Στο κόστος ζωής και στις τιμές των καυσίμων αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αναμένεται περαιτέρω πτώση στην τιμή της βενζίνης στην αντλία, καθώς οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει μετά την αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Έλεγχοι στην αγορά καυσίμων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι οι εποπτικοί μηχανισμοί του κράτους θα παρακολουθούν την αγορά, ώστε οι μειώσεις στις τιμές του αργού πετρελαίου να περάσουν και στις τιμές της βενζίνης και του diesel.

Όπως ανέφερε, η πορεία των καυσίμων πρέπει να ακολουθεί τις διεθνείς τιμές, λαμβάνοντας υπόψη τη μικρή χρονική καθυστέρηση που υπάρχει μέχρι να φανεί η μείωση στην αντλία.

Πάγωμα τιμών για δύο μήνες

Ο πρωθυπουργός έκανε επίσης λόγο για συναντίληψη μεταξύ κυβέρνησης και αγοράς, με στόχο να παραμείνουν σταθερές οι τιμές το επόμενο δίμηνο.

Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μειώσεων από τον Σεπτέμβριο, υπογραμμίζοντας ότι η Πολιτεία θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα είναι έτοιμη να παρέμβει όπου χρειαστεί.

Η ακρίβεια στο επίκεντρο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η ακρίβεια παραμένει βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Όπως είπε, πρόκειται για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο η Ελλάδα έχει υποχρέωση να υψώνει ρεαλιστικά αναχώματα για την προστασία των νοικοκυριών.

Αναφορά στο κυβερνητικό έργο

Κατά την εισήγησή του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον εξάμηνο απολογισμό του κυβερνητικού έργου, επισημαίνοντας μέτρα όπως η αύξηση του βασικού μισθού, η ενίσχυση των 150 ευρώ για κάθε παιδί, το βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους και η επιστροφή ενοικίου που αναμένεται τον Νοέμβριο.

Παράλληλα, έθεσε ως προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα την ολοκλήρωση σημαντικών έργων υποδομής, την πρόοδο στο Κτηματολόγιο, την ψηφιακή δικογραφία και την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κασσελάκης: «Πάνω από το πτώμα μου συνεργασία με Τσίπρα»

Στέφανος Κασσελάκης σε τηλεοπτική συνέντευξη για τις πολιτικές εξελίξεις και τον Αλέξη Τσίπρα
image_print

Κατηγορηματικό «όχι» σε συνεργασία με τον Τσίπρα

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο πολιτικής συνεργασίας με τον Αλέξη Τσίπρα έστειλε ο Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο πρόεδρος των «Δημοκρατών» τόνισε ότι το κόμμα του θα κατέβει αυτόνομα στις εκλογές, υπογραμμίζοντας ότι δεν δημιουργήθηκε για να υπηρετήσει προσωπικές στρατηγικές ή πολιτικές καρέκλες.

«Πάνω από το πτώμα μου»

Ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίστηκε ιδιαίτερα αιχμηρός απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο συνεννόησης ή συνεργασίας.

«Πάνω από το πτώμα μου και αυτό το εννοώ», δήλωσε χαρακτηριστικά, απαντώντας στο ενδεχόμενο συμπόρευσης με τον Αλέξη Τσίπρα.

Κριτική για όσα έζησε στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρόεδρος των «Δημοκρατών» αναφέρθηκε και στην προσωπική του εμπειρία από τον ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας αιχμές για αντιδημοκρατικές πρακτικές και έλλειψη σεβασμού στην ψήφο των πολιτών.

Όπως υποστήριξε, η προηγούμενη πολιτική του διαδρομή τον οδήγησε στο συμπέρασμα ότι απαιτείται μια νέα πολιτική πρόταση, με διαφορετική νοοτροπία και πρόσωπα.

«Οι Δημοκράτες θα πάνε αυτόνομα»

Ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκαθάρισε ότι οι «Δημοκράτες» θα ακολουθήσουν αυτόνομη πορεία στις επόμενες εκλογές.

Παράλληλα, άσκησε κριτική στους επαγγελματίες πολιτικούς, τονίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται μια νέα γενιά ανθρώπων που έχουν εργαστεί, θέλουν να προσφέρουν και μπορούν να συμβάλουν στην έξοδο από το σημερινό πολιτικό τέλμα.

Αιχμές για τους πρώην συνεργάτες

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν και για πρόσωπα με τα οποία συνεργάστηκε στο παρελθόν, λέγοντας ότι η στάση απέναντι σε συνεργάτες δείχνει συνολικό τρόπο πολιτικής λειτουργίας.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η πολιτική σκηνή χρειάζεται ανανέωση και απεμπλοκή από πρακτικές που, όπως είπε, έχουν κουράσει τους πολίτες.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
Banner
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en