Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πετρέλαιο: Σε υψηλά 6μήνου οι τιμές του Brent – Εκτιμήσεις για εκτίναξη τιμών στα καύσιμα

Η σημαντική άνοδος των τιμών του πετρελαίου Brent φέρνει αύξηση στις τιμές των καυσίμων στα πρατήρια

Πάσχα με αμόλυβδη βενζίνη στα 2 ευρώ το λίτρο αναμένεται ότι θα κάνουμε φέτος αν κρίνει κανείς από τις ανοδικές τάσεις του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές και την υπέρβαση της τιμής των 91 δολαρίων το βαρέλι στο Brent που μόλις επιτεύχθηκε. Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι των νησιών και όσοι τα επιλέξουν για τη μίνι απόδραση του Πάσχα, θα συναντήσουν τιμές έως και 2,4 ευρώ το λίτρο στη βενζίνη.

Με βάση τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης η τιμή της βενζίνης βρίσκεται πάνω από τα 2 ευρώ, σε οκτώ περιοχές και συγκεκριμένα σε: Κυκλάδες, Ευρυτανία, Λέσβο, Λευκάδα, Ρέθυμνο, Φωκίδα, Κεφαλλονιά, Δωδεκάνησα.

Πανελλαδικά η μέση τιμή της βενζίνης διαμορφώνεται στα 1,948 ευρώ το λίτρο, αυξημένη κατά 4,8 λεπτά από τις αρχές Μαρτίου. Αντίθετα σε χαμηλότερα επίπεδα κατά 2 λεπτά, για το ίδιο διάστημα διαμορφώνεται η τιμή για το diesel κίνησης στα 1,708 ευρώ, έναντι 1,728 ευρώ. Μικρή υποχώρηση, που ουσιαστικά όμως έχει πολύ μικρή ζήτηση λόγω των καιρικών συνθηκών και για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Στην Αττική η τιμή της βενζίνης είναι στα 1,918 ευρώ το λίτρο, από 1,869 ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου, ενώ μειωμένο είναι το diesel κίνησης στο 1,674 ευρώ από 1,691 ευρώ.

Η αναταραχή στη Μ. Ανατολή σε συνδυασμό με τις καλύτερες του αναμενομένου επιδόσεις της παγκόσμιας οικονομίας, κάτι που μεταφράζεται ως αύξηση των προσδοκιών για την ζήτηση πετρελαίου έχουν εκτοξεύσει τις τιμές στα υψηλά 6μηνου.

Άνοδος 20% από την αρχή του χρόνου

Η τιμή του Brent καταγράφει από την αρχή του χρόνου άνοδο περίπου 20%, ενώ είναι στα υψηλά 6μήνου. Τελευταία φορά που το Brent ήταν πάνω από αυτό το επίπεδο, ήταν λίγο μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Διεθνείς αναλυτές αναφέρουν ότι σύντομα μπορεί να δούμε την διεθνή τιμή του πετρελαίου, ακόμη και στα 95 δολάρια το βαρέλι.

Ρευστό το διεθνές κλίμα

Στην παρούσα χρονική στιγμή το διεθνές περιβάλλον είναι ιδιαίτερα ρευστό. Στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής η κατάσταση τείνει να μεταβληθεί εκ νέου σε έκρυθμη, μετά την ισραηλινή επίθεση στο συγκρότημα της πρεσβείας του Ιράν στη Συρία.

Έκρυθμη είναι και η κατάσταση στην Ουκρανία με τα νέα από τα μέτωπα να αναφέρουν παγίωση των θέσεων του Ρωσικού στρατού στα ανατολικά εδάφη της χώρας.

Στο μεταξύ οι αναλυτές από την Bank of America αναμένουν για εφέτος, μια μέση τιμή του Brent στα 86 δολάρια το βαρέλι, ιδιαίτερα λόγω των κινδύνων στη Μέση Ανατολή και των βελτιωμένων οικονομικών προοπτικών. Εκτιμούν μάλιστα ότι οι τιμές του πετρελαίου πιθανότατα να φτάσουν περίπου στα 95 δολάρια το καλοκαίρι.

«Κλειδί» στην υπόθεση μπορεί να είναι η στάση που θα κρατήσει ο ΟΠΕΚ+ και τι θα πράξει το επόμενο διάστημα αναφορικά με την παραγωγή.

Όπως είναι γνωστό στις αρχές Μαρτίου, οκτώ χώρες του καρτέλ πετρελαίου συμφώνησαν να παρατείνουν τις μονομερείς περικοπές παραγωγής τους μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου.

Εάν αυτές οι περικοπές επεκταθούν εκ νέου μέχρι το τέλος του έτους, θα υπάρξει κίνδυνος μικρής έλλειψης στην προσφορά. Κάτι που θεωρεί πιθανό και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

 

ΠΗΓΗ | newsbomb.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

UBS: Μόνο στην Ελλάδα μειώθηκε ο πλούτος την τελευταία 15ετία

Ελλάδα ήταν η μόνη από τις 56 χώρες, τις οποίες παρακολουθεί η UBS, στην οποία μειώθηκε ο πλούτος των πολιτών της μειώθηκε την περίοδο 2008-2023, τόσο όσον αφορά το μέσο όσο και το διάμεσο ποσό.

Σύμφωνα με τo Global Report Wealth 2024 της UBS, ο μέσος πλούτος μειώθηκε 11% και ο διάμεσος 31% στην τελευταία 15ετία. Η πολύ μεγαλύτερη μείωση του διάμεσου πλούτου δείχνει ότι πέραν της μείωσης του πλούτου αυξήθηκε και η ανισότητα στην κατανομή του, με αυτόν να συγκεντρώνεται περισσότερο στα υψηλότερα κλιμάκια.

Στην Ιταλία και την Ισπανία σημειώθηκε αύξηση του μέσου πλούτου στην τελευταία 15ετία, αλλά αυτή συγκαλύπτει τη μεγάλη μείωση στον διάμεσο πλούτο.

Αντίθετα, στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, ο μέσος και ο διάμεσος πλούτος αυξήθηκαν περίπου με το ίδιο ποσοστό στο παραπάνω διάστημα, υποδηλώνοντας μικρή μόνο μεταβολή στην κατανομή του μεταξύ του πληθυσμού.

Αμετάβλητος το 2023

Ο μέσος πλούτος των Ελλήνων έμεινε αμετάβλητος το 2023 σε σχέση με το 2022, ενώ σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση στην Τουρκία, όπου εκτινάχθηκε 157%, πολύ περισσότερο από ότι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στην τρίτη θέση όσον αφορά την αύξηση του πλούτου το 2023 ήταν η Ρωσία, γεγονός που επίσης δείχνει ότι οι κυρώσεις της Δύσης δεν είχαν τον αντίκτυπο που αναμενόταν.

UBS, μεταβολή πλούτου 2022-2023

Ο αριθμός των εκατομμυριούχων

Όσον αφορά τον αριθμό των εκατομμυριούχων, στην Ελλάδα ανέρχονταν πέρυσι σε 80.655 και η UBS εκτιμά ότι ο αριθμός τους θα μειωθεί ελαφρά το 2028 σε 80. 295. Αντίθετα, ο αριθμός των Τούρκων εκατομμυριούχων αναμένεται να αυξηθεί κατά 43% και να φθάσει τους 87.077.

Τον μεγαλύτερο αριθμό εκατομμυριούχων είχαν οι ΗΠΑ, σχεδόν 22 εκατομμύρια (αντιστοιχούν στο 38% του παγκόσμιου αριθμού), και ακολουθούσαν η Κίνα και η Βρετανία.

UBS, αριθμός εκατομμυριούχων

Τον υψηλότερο μέσο πλούτο είχαν οι Ελβετοί, ενώ ακολουθούσαν οι πολίτες του Λουξεμβούργου, του Χονγκ Κονγκ και των ΗΠΑ.

UBS, πλούτος

imerisia.gr

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

H Energean Χορηγός στο 67ο Φεστιβάλ Φιλίππων στην Καβάλα

Για μία ακόμη χρονιά η Energean βρίσκεται στο πλευρό του Φεστιβάλ Φιλίππων στο νομό Καβάλας, έχοντας αναλάβει Χορηγός της 67ης διοργάνωσης που διεξάγεται από τις 7 Ιουλίου ως τις 7 Σεπτεμβρίου με επίκεντρο το Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων.

Το 67ο Φεστιβάλ Φιλίππων, που συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Καβάλας και το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καβάλας, είναι φέτος αφιερωμένο στον αείμνηστο Βασίλη Βασιλικό και έχει ως τίτλο «Συνάντηση με τον ήλιο» από την ομώνυμη ποιητική συλλογή του πολυβραβευμένου συγγραφέα, ο οποίος γεννήθηκε στην Καβάλα το 1933 και έφυγε πέρσι από κοντά μας. 

Η Δρ. Κατερίνα Σάρδη, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Country Manager της Energean στην Ελλάδα, δήλωσε σχετικά:

«Το Φεστιβάλ Φιλίππων αποτελεί το δεύτερο παλαιότερο φεστιβάλ αρχαίου δράματος και αττικής κωμωδίας, έπειτα από το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, και είναι πραγματικά μεγάλη τιμή και χαρά να συμβάλλουμε και φέτος στην πραγματοποίησή του. Η εμπειρία μας από τις προηγούμενες διοργανώσεις καθώς και το πρόγραμμα του 67ου Φεστιβάλ Φιλίππων μάς πείθουν απόλυτα ότι και φέτος οι θεατές και οι συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων και αρκετοί εργαζόμενοί μας στον Πρίνο, θα παρακολουθήσουν παραστάσεις και δρώμενα υψηλότατου επιπέδου. 

Επίσης, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το ότι το Φεστιβάλ Φιλίππων και φέτος μεριμνά για την κατάρτιση των νέων ηθοποιών, πραγματοποιώντας το 8ο Εργαστήρι Αρχαίου Δράματος με εισηγητές καταξιωμένους σκηνοθέτες. Με επίκεντρο το Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων αλλά και τοποθεσίες στην πόλη, το 67ο Φεστιβάλ Φιλίππων είναι βέβαιο ότι και φέτος θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις στην χώρα μας, αναδεικνύοντας και ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το πολιτιστικό αλλά και το τουριστικό προφίλ της Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής».

Η πρωτοβουλία της Energean να αναλάβει Χορηγός του 67ου Φεστιβάλ Φιλίππων είναι ενταγμένη στην γενικότερη πολιτική Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρείας που έχει ως επίκεντρο τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και, ειδικότερα, τον Στόχο αρ.11 για Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες και τον Στόχο αρ. 17 για τη Συνεργασία για την Επίτευξη των Στόχων. 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μέχρι τη Δευτέρα οι αιτήσεις για τον νέο κύκλο κατάρτισης σε πράσινες δεξιότητες

Για 50.000 ανέργους με εκπαιδευτικό επίδομα έως 400 ευρώ  

Μέχρι τη Δευτέρα 8 Ιουλίου θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής οι άνεργοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο νέο πρόγραμμα απόκτησης και αναβάθμισης πράσινων δεξιοτήτων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Το πρόγραμμα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης για συνολικά 50.000 ανέργους υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Next Generation EU κι έχει ως στόχο τη διασύνδεση της κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των ανέργων για την ταχύτερη εργασιακή επανένταξή τους, στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης της οικονομίας.

Ο κάθε καταρτιζόμενος θα παρακολουθήσει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης, συνολικής διάρκειας 80 ωρών. Μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης, οι ωφελούμενοι θα συμμετάσχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων από ανεξάρτητους φορείς και όσοι επιτύχουν θα λάβουν το σύνολο του εκπαιδευτικού επιδόματος που ανέρχεται σε έως 400 ευρώ (5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης).

Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής θα ενταχθούν στο Μητρώο Ωφελουμένων και θα μπορούν να επιλέξουν το πρόγραμμα κατάρτισης που επιθυμούν να παρακολουθήσουν από τη λίστα των προσφερόμενων προγραμμάτων.

ΠΗΓΗ: Χρόνος

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en