Το Μουσικό Σχολείο Καβάλας είχε την τιμή να φιλοξενήσει, από τις 5 έως τις 12 Οκτωβρίου 2024, το πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο “smArt – a joint venture of ART and AI”. Στο πλαίσιο αυτού του πρωτοποριακού προγράμματος, 17 μαθητές και 6 συνοδοί καθηγητές από τρία ευρωπαϊκά σχολεία, το Karlsgymnasium München της Γερμανίας, το Fenelon Lycee Clermont-Ferrand της Γαλλίας και το Agrupamento de Escolas de Valonco Porto της Πορτογαλίας, βρέθηκαν στην Καβάλα για να εξερευνήσουν τη διασύνδεση της τέχνης με την τεχνολογία.
Οι μαθητές και οι καθηγητές που συμμετείχαν, φιλοξενήθηκαν από οικογένειες μαθητών του Μουσικού Σχολείου Καβάλας, γεγονός που ενίσχυσε την πολιτιστική ανταλλαγή και έθεσε τις βάσεις για ισχυρούς δεσμούς φιλίας. Μέσα από αυτή την εμπειρία, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις πολιτιστικές παραδόσεις της Ελλάδας, δημιουργώντας γέφυρες αλληλοκατανόησης μεταξύ διαφορετικών λαών.
Το πρόγραμμα επικεντρώθηκε σε βασικούς τομείς όπως οι τέχνες, η πληροφορική και οι ξένες γλώσσες, δίνοντας στους μαθητές την ευκαιρία να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους τόσο στη γλώσσα όσο και στην τεχνολογία. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) στον καλλιτεχνικό τομέα. Μέσα από παρουσιάσεις και εργαστήρια, οι μαθητές έμαθαν πώς μπορούν να αξιοποιήσουν την AI για δημιουργικούς σκοπούς, ενώ παράλληλα ανέπτυξαν κριτική και δημιουργική σκέψη.
Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν δύο σημαντικές διαλέξεις. Η πρώτη με θέμα “Εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης και Τέχνη”, από την κ. Γεωργία Μανέτα, Καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας και Πρέσβειρα του eTwinning, προσέφερε μια εις βάθος ανάλυση για τη συμβολή της AI στη σύγχρονη τέχνη. Η δεύτερη διάλεξη με τίτλο “Δημιουργικότητα με Τεχνητή Νοημοσύνη” από τον Δρ. Γεώργιο Παλαιγεωργίου, Καθηγητή Πληροφορικής, αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποίους η AI μπορεί να ενισχύσει τη δημιουργική διαδικασία, πάντα με γνώμονα την υπεύθυνη χρήση της τεχνολογίας.
Πέρα από τις ακαδημαϊκές δραστηριότητες, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ποικίλα καλλιτεχνικά δρώμενα, όπως συναυλίες από τα μουσικά σύνολα του σχολείου και παραδοσιακούς χορούς. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε ημερήσια εκδρομή στη Θάσο, προσφέροντας στους επισκέπτες μια γεύση από την φυσική ομορφιά και τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής.
Το πρόγραμμα “smArt – a joint venture of ART and AI” άφησε μια πολύτιμη παρακαταθήκη στους συμμετέχοντες, όχι μόνο από άποψη γνώσεων, αλλά και εμπειριών που θα τους συντροφεύουν για μια ζωή. Η αλληλεπίδραση μεταξύ τεχνολογίας και τέχνης, σε συνδυασμό με τη διαπολιτισμική συνεργασία, ανέδειξε τις δυνατότητες της AI ως εργαλείο δημιουργικότητας και καινοτομίας, πάντα με προσοχή στη σωστή και υπεύθυνη χρήση της.
Μου αρέσει αυτό:
Like Φόρτωση...