Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάροχοι ρεύματος: Νέα έρευνα μέχρι και τον Ιούνιο του 2023 για τα υπερέσοδα

Με εντολή ΥΠΕΝ, η ΡΑΕ ζητά στοιχεία από τις εταιρείες έως και τον Ιούνιο του 2023

Στο «κάδρο» ξαναβάζει το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης τη φορολόγηση τυχόν υπερεσόδων που έχουν αποκομίσει οι προμηθευτές ρεύματος από τον Αύγουστο του 2022, οπότε είχε ξεκινήσει η εφαρμογή των έκτακτων μέτρων στην ενεργειακή αγορά με την ανακοίνωση κάθε 20 του μηνός των χρεώσεων της κιλοβατώρας (ονομαστική χρέωση) που θα ισχύει τον επόμενο μήνα.

Νέα έρευνα

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ζήτησε από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) να συγκεντρώσει τυχόν συγκυριακά υπερβάλλοντα έσοδα που αποκόμισαν οι προμηθευτές για την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2023 έως και τον Ιούνιο του 2023, διευρύνοντας το πεντάμηνο που είχε οριστεί δηλαδή Αυγούστου – Δεκεμβρίου 2022.

Ωστόσο, εάν τελικά το διάστημα φορολόγησης διευρυνθεί θα πρέπει να προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή και σχετική ρύθμιση, όπως είχε συμβεί όταν επιμηκύνθηκε το αρχικό τρίμηνο Αυγούστου –Οκτωβρίου 2022 στο πεντάμηνο Αυγούστου – Δεκεμβρίου 2022.

Όπως αναφέρουν στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» πηγές της αγοράς, οι εταιρείες προμήθειας ρεύματος έχουν λάβει ήδη την ειδοποίηση της ΡΑΑΕΥ και θα πρέπει έως τα τέλη Αυγούστου να έχουν αποστείλει όλα τα δεδομένα που τους έχει ζητήσει ο Ρυθμιστής της ενεργειακής αγοράς. Είναι αξιοσημείωτο ότι, ακόμη εκκρεμεί η υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), η έκδοση της οποίας είναι απαραίτητη προκειμένου να προχωρήσει η ΡΑΑΕΥ στους υπολογισμούς των υπερεσόδων για κάθε πάροχο.

Η υπουργική απόφαση

Το σχέδιο της ΚΥΑ ήταν έτοιμο πολύ πριν τις διπλές εκλογές, αλλά τελικά δεν υπεγράφη από τους τότε συναρμόδιους υπουργούς Ενέργειας και Οικονομικών. Για τον καθορισμό του «εύλογου περιθωρίου δραστηριότητας» _ δηλαδή της παραμέτρου που περιλαμβάνεται στη μεθοδολογία υπολογισμού και στην οποία ενσωματώνονται τα λειτουργικά κόστη, οι επισφάλειες λόγω ληξιπρόθεσμων λογαριασμών και το εύλογο περιθώριο κέρδους των εταιρειών _ το ΥΠΕΝ είχε ζητήσει τη γνωμοδότηση της ΡΑΑΕΥ η οποία είχε προτείνει να προσδιοριστεί στα 25 ευρώ/MWh (μεγαβατώρα).

Για κάθε προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας ξεχωριστά, θα υπολογίζεται ανά μήνα η διαφορά ανάμεσα στην ονομαστική χρέωση του ρεύματος στους καταναλωτές και στο μέσο κόστος εξασφάλισης ηλεκτρικής ενέργειας από τη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Από το αποτέλεσμα θα αφαιρείται το εύλογο περιθώριο δραστηριότητας και συνυπολογίζοντας την ηλεκτρική ενέργεια που προμήθευσε στους πελάτες του ο κάθε πάροχος θα διαφαίνονται τυχόν αυξημένα έσοδα. Πιθανές ζημίες που θα έχει ένας προμηθευτής θα αφαιρούνται από τα υπερέσοδα που είχε κάποιον άλλον μήνα.

Το τελευταίο πεντάμηνο του 2022

Από τα ποσά που θα προκύπτουν οι εταιρείες θα πρέπει να καταβάλουν άμεσα το 60% και το υπόλοιπο 40% αφού ολοκληρωθεί η ισχύς του έκτακτου μηχανισμού λειτουργίας της λιανικής αγοράς ρεύματος (για την ώρα ισχύει έως τα τέλη του έτους).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, για το σύνολο των προμηθευτών η έκτακτη εισφορά για το τελευταίο 5μηνο του 2022 υπολογίζεται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα θα συγκεντρώνονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ώστε να αξιοποιηθούν σε επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: «Ακούμε την εντολή των πολιτών και προχωράμε πιο γρήγορα και πιο τολμηρά»

 «Η αξιοποίηση του “Φίλιππος Β’” έμπρακτο αποτύπωμα του οράματός μας για την Ελλάδα της προόδου και της ευημερίας»

Την περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου του λιμένα «Φίλιππος Β΄» στην Καβάλα, μέσω της εισόδου ιδιωτών επενδυτών σε αυτό, καθώς και το πολλαπλό κέρδος του ελληνικού δημοσίου και της χώρας από τη συγκεκριμένη εξέλιξη, υπογράμμισε ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σχετικά με την κύρωση της σύμβασης υποπαραχώρησης του λιμένα.

«Είναι ένα έμπρακτο αποτύπωμα του οράματός μας για την Ελλάδα της προόδου και της ευημερίας. Την Ελλάδα που έκανε σημαντικά βήματα προς τα εμπρός την προηγούμενη πενταετία και προχωρά πλέον με ακόμα πιο γοργούς ρυθμούς, με στόχο την επίτευξη της πραγματικής σύγκλισης με την Ευρώπη», τόνισε. Πολλοί, ανέφερε ο κ. Λαζαρίδης, «θεωρούν ότι ο Λιμένας της Καβάλας θα μπορούσε να λειτουργήσει ως κομμάτι του νοητού άξονα, ως μια “Εγνατία των λιμανιών”. Ένας νοητός άξονας, ο οποίος θα περιλαμβάνει και τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Θεσσαλονίκης και της Ηγουμενίτσας, ενώνοντας Ανατολή και Δύση, στην καρδιά της Βαλκανικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Και βεβαίως αποτελεί ένα μόνο μέρος του ολοκληρωμένου σχεδιασμού της Κυβέρνησης για την αναπτυξιακή διάσταση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, όπως την έχει ανακοινώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης».

Ο κ. Λαζαρίδης σημείωσε ότι «η χώρα έχει μπει σε έναν δρόμο δυναμικής ανάπτυξης με προοπτική. Για να συμβεί αυτό, άρχισε να αποδίδει η μεταρρυθμιστική πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από το 2019. Και με το ίδιο πάθος, την ίδια διάθεση και αποτελεσματικότητα θα συνεχίσουμε. Αυτή άλλωστε είναι η εντολή που λάβαμε από τους πολίτες στις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Οφείλουμε να πάμε πιο γρήγορα και πιο τολμηρά, πετυχαίνοντας την πραγματική σύγκλιση με τις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες».

Ως αρωγό σε αυτήν την προσπάθεια χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, «το πρόσθετο χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο αυτή η Κυβέρνηση κατάφερε και εξασφάλισε, ύστερα από μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση τον Ιούλιο του 2020. Τα οφέλη του τα καρπώνονται ήδη όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες και συντελούν στην αποτροπή σημαντικών περιφερειακών αποκλίσεων σε
σχέση με την ανάπτυξη».

Παραπέμποντας δε σε σχετική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, ο κ. Λαζαρίδης εξέφρασε τη διαπίστωση ότι «η Ελλάδα του 2024 είναι πολύ καλύτερη από εκείνη του 2019. Έτσι και η Ελλάδα του 2027 θα είναι πολύ καλύτερη από τη σημερινή. Το θέλουμε, το μπορούμε και θα το καταφέρουμε, σε μια χώρα που μεταμορφώνετα  προς το καλύτερο, οι θυσίες των πολιτών αποδίδουν και η βούληση ταυτόχρονα με
το σχέδιο και την ικανότητα της σημερινής Κυβέρνησης έχουν ήδη συγκεκριμένα αποτελέσματα. Είναι δέσμευσή μας να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των πολιτών και θα το κάνουμε. Πρόκειται για το μεγάλο μας στοίχημα κατά τη δεύτερη κυβερνητική μας θητεία, οι πολίτες μας εμπιστεύονται και μας διαμηνύουν να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά».

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μάκης ΠΗ διοίκηση του Δήμου Καβάλας βάζει αυξήσεις 50% στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΚ!

Η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ προχωρά σε νέα οριζόντια αύξηση 50% στην πάγια χρέωση στα τιμολόγια του νερού, που φτάνει από τα 4 ευρώ στα 6 ευρώ τον μήνα για κάθε νοικοκυριό αδιακρίτως και άσχετα με την κατανάλωση που κάνει!

Δηλαδή το κάθε νοικοκυριό θα πληρώνει: 12 μήνες * 6 ευρώ = 72 ευρώ τον χρόνο!

Και συνολικά για τα 45.000 υδρόμετρα της ΔΕΥΑΚ, όλοι οι δημότες θα επιβαρυνθούν επιπλέον με 1.080.000 ευρώ τον χρόνο!

Θα φτάσουμε δηλαδή να πληρώνουμε 3.240.000 ευρώ “χαράτσι” στη ΔΕΥΑΚ όλοι οι δημότες κάθε χρόνο, και κυρίως οι δημότες με χαμηλή κατανάλωση!

Αυτές είναι οι συνέπειες της κακοδιαχείρισης, της κατασπατάλησης χρημάτων, των ανεξέλεγκτων αναθέσεων δεκάδων χιλιάδων ευρώ!

Δήμαρχος Καβάλας και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ δημιούργησαν χρέος στη ΔΕΗ 4.000.000 ευρώ!

Δήμαρχος Καβάλας και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ αδιαφόρησαν για τις ζημίες που συσσωρεύονταν κάθε χρόνο στα οικονομικά της επιχείρησης και έχουν φτάσει τα 32.500.000 ευρώ!

Με τον Θόδωρο Μουριάδη Δήμαρχο και τον Απόστολο Χρόνη Πρόεδρο στη ΔΕΥΑΚ, η δημοτική επιχείρηση εμφανίζει μόνο ζημίες!

Οι ζημίες μόνο για το 2022 έφτασαν κοντά στις 900.000 ευρώ!

Η Διοίκηση του Δήμου έλεγε προεκλογικά ότι δε θα μετακυλήσει στους δημότες το κόστος των επιλογών της…

Τώρα που πέρασαν οι δημοτικές εκλογές όμως, Δήμαρχος και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ έδειξαν το πραγματικό τους “πρόσωπο”…

Continue Reading

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Ερυθρός Σταυρός Αλεξανδρούπολης: Δράση με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός συμπληρώνει 147 έτη συνεχούς πορείας και προσφοράς προς την Ελληνική κοινωνία, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι είναι στενά συνυφασμένος με την ιστορία του Έθνους μας.

Στο πλαίσιο αυτό το Περιφερειακό Τμήμα του Ε. Ε.Σ. Αλεξανδρούπολης θα διοργανώσει, στις 14 Ιουνίου 2024 και ώρα 8.00 μ.μ στην παραλιακή οδό, έμπροσθεν του Νομαρχείου Αλεξανδρούπολης Διαδραστικές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σε θέματα που αφορούν –ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΣ ΚΟΛΥΜΠΙ- ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ διανέμοντας παράλληλα έντυπο ενημερωτικό υλικό.

Μικροί και μεγάλοί επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν στην πυραμίδα υγιεινής διατροφής, στην ατομική υγιεινή καθώς αποτελούν οδηγίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην υγεία. Υπεύθυνες δράσης οι Νοσηλεύτριες- Εκπαιδεύτριες του τμήματος πλαισιωμένες από τους Εθελοντές του Τομέα Υγείας.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en