Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάροχοι ρεύματος: Νέα έρευνα μέχρι και τον Ιούνιο του 2023 για τα υπερέσοδα

Με εντολή ΥΠΕΝ, η ΡΑΕ ζητά στοιχεία από τις εταιρείες έως και τον Ιούνιο του 2023

Στο «κάδρο» ξαναβάζει το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης τη φορολόγηση τυχόν υπερεσόδων που έχουν αποκομίσει οι προμηθευτές ρεύματος από τον Αύγουστο του 2022, οπότε είχε ξεκινήσει η εφαρμογή των έκτακτων μέτρων στην ενεργειακή αγορά με την ανακοίνωση κάθε 20 του μηνός των χρεώσεων της κιλοβατώρας (ονομαστική χρέωση) που θα ισχύει τον επόμενο μήνα.

Νέα έρευνα

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ζήτησε από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) να συγκεντρώσει τυχόν συγκυριακά υπερβάλλοντα έσοδα που αποκόμισαν οι προμηθευτές για την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2023 έως και τον Ιούνιο του 2023, διευρύνοντας το πεντάμηνο που είχε οριστεί δηλαδή Αυγούστου – Δεκεμβρίου 2022.

Ωστόσο, εάν τελικά το διάστημα φορολόγησης διευρυνθεί θα πρέπει να προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή και σχετική ρύθμιση, όπως είχε συμβεί όταν επιμηκύνθηκε το αρχικό τρίμηνο Αυγούστου –Οκτωβρίου 2022 στο πεντάμηνο Αυγούστου – Δεκεμβρίου 2022.

Όπως αναφέρουν στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» πηγές της αγοράς, οι εταιρείες προμήθειας ρεύματος έχουν λάβει ήδη την ειδοποίηση της ΡΑΑΕΥ και θα πρέπει έως τα τέλη Αυγούστου να έχουν αποστείλει όλα τα δεδομένα που τους έχει ζητήσει ο Ρυθμιστής της ενεργειακής αγοράς. Είναι αξιοσημείωτο ότι, ακόμη εκκρεμεί η υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), η έκδοση της οποίας είναι απαραίτητη προκειμένου να προχωρήσει η ΡΑΑΕΥ στους υπολογισμούς των υπερεσόδων για κάθε πάροχο.

Η υπουργική απόφαση

Το σχέδιο της ΚΥΑ ήταν έτοιμο πολύ πριν τις διπλές εκλογές, αλλά τελικά δεν υπεγράφη από τους τότε συναρμόδιους υπουργούς Ενέργειας και Οικονομικών. Για τον καθορισμό του «εύλογου περιθωρίου δραστηριότητας» _ δηλαδή της παραμέτρου που περιλαμβάνεται στη μεθοδολογία υπολογισμού και στην οποία ενσωματώνονται τα λειτουργικά κόστη, οι επισφάλειες λόγω ληξιπρόθεσμων λογαριασμών και το εύλογο περιθώριο κέρδους των εταιρειών _ το ΥΠΕΝ είχε ζητήσει τη γνωμοδότηση της ΡΑΑΕΥ η οποία είχε προτείνει να προσδιοριστεί στα 25 ευρώ/MWh (μεγαβατώρα).

Για κάθε προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας ξεχωριστά, θα υπολογίζεται ανά μήνα η διαφορά ανάμεσα στην ονομαστική χρέωση του ρεύματος στους καταναλωτές και στο μέσο κόστος εξασφάλισης ηλεκτρικής ενέργειας από τη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Από το αποτέλεσμα θα αφαιρείται το εύλογο περιθώριο δραστηριότητας και συνυπολογίζοντας την ηλεκτρική ενέργεια που προμήθευσε στους πελάτες του ο κάθε πάροχος θα διαφαίνονται τυχόν αυξημένα έσοδα. Πιθανές ζημίες που θα έχει ένας προμηθευτής θα αφαιρούνται από τα υπερέσοδα που είχε κάποιον άλλον μήνα.

Το τελευταίο πεντάμηνο του 2022

Από τα ποσά που θα προκύπτουν οι εταιρείες θα πρέπει να καταβάλουν άμεσα το 60% και το υπόλοιπο 40% αφού ολοκληρωθεί η ισχύς του έκτακτου μηχανισμού λειτουργίας της λιανικής αγοράς ρεύματος (για την ώρα ισχύει έως τα τέλη του έτους).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, για το σύνολο των προμηθευτών η έκτακτη εισφορά για το τελευταίο 5μηνο του 2022 υπολογίζεται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα θα συγκεντρώνονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ώστε να αξιοποιηθούν σε επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Κομοτηνή Δυνατά”: Τραγική η κατάσταση με τα αδέσποτα ζώα στο Δήμο Κομοτηνής

Η διαχείριση  των αδέσποτων είναι  ένα από τα σοβαρότερα  ζητήματα της τοπικής κοινωνίας, καίριο θέμα της  καθημερινότητας  και  πλέον πεδίο έκφρασης ακραίων αντιδράσεων καθώς  η  Δημοτική Αρχή Γκαράνη απέτυχε πλήρως στην επίλυση του ζητήματος, και είναι η αποκλειστικά αρμόδια και υπεύθυνη για αυτό

Η αντιμετώπιση και διαχείριση του προβλήματος δεν επαφίεται σε καλές προθέσεις ή σε μονοδιάστατες Τραγική η κατάσταση με τα αδέσποτα ζώα στο Δήμο Κομοτηνής

Εδώ και τέσσερα χρόνια ο κ. Γκαράνης δείχνει να μην αντιλαμβάνεται την ευθύνη του για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα αδέσποτα στο Δήμο μας.

δράσεις. Απαιτεί πολιτική βούληση, στρατηγική, συνοχή και σύνθεση, ορατό και ρεαλιστικό στόχο από όλους, όσους θέλουν και μπορούν να υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Επιπλέον η συνεχόμενη αύξηση του πληθυσμού των ζώων έχει δημιουργήσει προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών αλλά κυρίως των ίδιων των ζώων.

Αντί να φροντίσουν να βελτιώσουν και να αυξήσουν τις δομές φιλοξενίας και να εντατικοποιήσουν τα προγράμματα υιοθεσίας, αντί να ξεκινήσουν εντατικούς ελέγχους για στειρώσεις και ηλεκτρονικές σημάνσεις, όπως υπόσχονταν στην αρχή της θητείας τους, ο κ. Γκαράνης και οι συνεργάτες του αδιαφόρησαν πλήρως και εμφανώς άφησαν ζώα και ανθρώπους στην τύχη τους. Και μαζί και την κατάσταση στην πόλη και τα χωριά.

Ταυτόχρονα παρακολουθούμε τον δήμαρχο να επαίρεται για τα ποσά που δαπανώνται στον Δήμο Κομοτηνής για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων – που αγγίζουν το μισό εκατομμύριο ευρώ το χρόνο! – ενώ η κατάσταση χειροτερεύει καθημερινά.

Την ίδια στιγμή καταγγέλλει του γειτονικούς δήμους για το χάλι που επικρατεί μέσα στην πόλη μας, ενώ δεν έχει πάρει καμία πρωτοβουλία για κοινές δράσεις και συνεργασίες, ούτε καν για να θέσει το πρόβλημα επί τάπητος. Και παρά τις προσπάθειες των υπευθύνων του κυνοκομείου, το πρόβλημα διογκώνεται λόγω της αναποτελεσματικότητας του Δημάρχου.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πόσο πάνω έχει ακόμα το πετρέλαιο; Εκτιμήσεις που τρομάζουν

Τι αναφέρουν οι προβλέψεις για τις τιμές του πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους.

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο ενός έτους κατά τις πρώτες ώρες συναλλαγών στην Ασία, αφού τα αποθέματα αργού σε βασικό αποθηκευτικό κόμβο έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιούλιο.
Τα αποθέματα αργού στο Cushing της Οκλαχόμα μειώθηκαν στα 22 εκατομμύρια βαρέλια την τέταρτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA). Πρόκειται για πτώση 943.000 βαρελιών σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού West Texas Intermediate άγγιξαν τα 95,03 δολάρια το βαρέλι κατά τις ώρες συναλλαγών στην Ασία, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2022. Τελευταία διαπραγματεύονταν στα 94,61 δολάρια το βαρέλι. Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς Brent σημείωσε άνοδο 1,05% στα 97,56 δολάρια το βαρέλι.

«Η σημερινή δράση των τιμών φαίνεται να βασίζεται στο Cushing, καθώς φτάνει σε χαμηλό 22 εκατομμύρια βαρέλια, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2022», δήλωσε στο CNBC ο Bart Melek, διευθύνων σύμβουλος της TD Securities.

Εάν τα αποθέματα συνεχίσουν να πέφτουν κάτω από αυτά τα επίπεδα, θα είναι «σκληρό» να βγαίνει αργό στην αγορά, δήλωσε η Melek στο «Street Signs Asia» του CNBC.

Προβλέπει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν σε «υψηλά επίπεδα» για το υπόλοιπο του έτους και δεν αποκλείεται να συνεχιστεί το ράλι αν το παγκόσμιο καρτέλ πετρελαίου OPEC+ διατηρήσει περιορισμένες τις προμήθειες.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελαιόλαδο από… χρυσάφι – Εκτιμήσεις για 10.000€ ανά τόνο

Σε τιμή-ρεκόρ φέτος το ελαιόλαδο. Πώς θα κινηθεί η παραγωγή.

Οι φόβοι ότι η Ισπανία μπορεί να ξεμείνει από ελαιόλαδο πριν ξεκινήσει η επόμενη συγκομιδή τον Οκτώβριο έχουν ωθήσει τις τιμές σε επίπεδα ρεκόρ.

Η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου από την Ανδαλουσία αυξήθηκε κατά 120% από 3,83 €/κιλό σε 8,50 €/κιλό. Η Ισπανία, ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας ελαιολάδου στον κόσμο, παρήγαγε μόλις το ήμισυ της κανονικής της ποσότητας λαδιού κατά την τελευταία συγκομιδή, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου.

Πολλοί παίκτες στην αγορά «αρχίζουν να ανησυχούν ότι η Ισπανία θα ξεμείνει από προσφορά πριν από τη νέα συγκομιδή», έχει δηλώσει ο αναλυτής τιμών της Mintec, Kyle Holland.

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι και σε άλλες προμηθεύτριες χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πορτογαλία η παραγωγή θα είναι πολύ μικρότερες, γεγονός που θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στην αγορά ελαιολάδου.

Το ελαιόλαδο βρίσκεται υπό πίεση εδώ και μήνες, με τους παραγωγούς να προειδοποιούν για ελλείψεις από τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.

Μάλιστα κάποιοι αναλυτές εκτιμούν πως δεν θα είναι έκπληξη αν μέσα στο επόμενο δίμηνο, η τιμή στο ελαιόλαδο «σπάσει» το φράγμα των 10.000 ευρώ ανά τόνο.

Σημειώνεται ότι οι παγκόσμιες τιμές του ελαιολάδου ξεπέρασαν τα 8.900 δολάρια/τόνο αυτόν τον μήνα, λόγω της ξηρασίας σε μεγάλο μέρος της Μεσογείου και της μείωσης στην παραγωγή. Η μέση τιμή τον Αύγουστο ήταν 130% υψηλότερη από ό,τι πέρυσι, με τις τιμές να ξεπερνούν γρήγορα το προηγούμενο ρεκόρ των 6.242 δολαρίων/τόνο που σημειώθηκε το 1996 χωρίς να φαίνεται πως οι τιμές μπορεί να μειωθούν.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: