Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Παπαθανάσης: Έτοιμη η Ελλάδα να υποβάλει το 4ο αίτημα εκταμίευσης πόρων τον Απρίλιο και το 5ο το φθινόπωρο

Από τον Ιούλιο 2021 και την έναρξη του ελληνικού Σχεδίου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη δικαιούχος πόρων ως προς το ΑΕΠ (35,95 δισ. ευρώ ή άνω του 17% του ΑΕΠ), ενώ η συνολική κοινοτική υποστήριξη ανέρχεται σε 32% του ΑΕΠ. Όταν, ο μέσος όρος σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι 4,1% του ΑΕΠ.

Αυτό ανέφερε η επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ελλάδα Νιόβη Ρίνγκου, προλογίζοντας το συνέδριο του ΙΟΒΕ για την εφαρμογή του Σχεδίου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης για την Ελλάδα. Ανέφερε παράλληλα, ότι η χώρα είναι μεταξύ των πρωτοπόρων ως προς την υλοποίηση, ότι έως σήμερα έχουν δοθεί περίπου 15 δισ. ευρώ και πως αποτελεί ένα από τα έξι κράτη- μέλη με τρεις εκταμιεύσεις πόρων. Και τόνισε ότι σημασία είναι να συνεχίσει να εφαρμόζεται το πλάνο όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Στο πάνελ συζήτησης που ακολούθησε, με συντονιστή εκ μέρους του ΙΟΒΕ τον καθηγητή Νίκο Βέττα, ο υπουργός Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος ανέφερε ότι το Σχέδιο πατά στην εμπειρία από την κρίση χρέους και αποτελεί τη σημαντικότερη αξιοποίηση κοινοτικών πόρων για τη σύγκλιση. Σύμφωνα με τον ίδιο, η λογική του ξεφεύγει από την απορρόφηση πόρων και μεταφέρεται στο να προσδίδει μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία.

Όπως είπε ο κ. Σκέρτσος, εάν δεν υπήρχε το Ταμείο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ευρώπη θα ήταν σε ύφεση και όχι σε στασιμότητα και η Ελλάδα δεν θα είχε επιτύχει αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης. Καθώς μάλιστα όλοι κινούνται σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων. Το Ταμείο πρόσθεσε, με το φτηνό ρευστό χρήμα μπορεί να υποστηρίξει την ανάπτυξη.

Ειδικά για την Ελλάδα και ως προς το σκέλος των μεταρρυθμίσεων, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι έως το τέλος του προγράμματος (τον Αύγουστο 2026) η Ελλάδα έχει 139 μεταρρυθμιστικά ορόσημα και ήδη έχει ολοκληρώσει τα 52. Λέγοντας ότι «η Ελλάδα αλλάζει μέρα με τη μέρα».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ανέφερε ότι η χώρα είναι έτοιμη να υποβάλει το 4ο αίτημα εκταμίευσης πόρων έως το τέλος του Απριλίου και το 5ο αίτημα προς το τέλος του Σεπτεμβρίου ή στις αρχές του Οκτωβρίου. Επισημαίνοντας ότι στην αναμενόμενη ανάπτυξη της χώρας άνω του 60% οφείλεται στο Ταμείο.

Ο αναπληρωτής υπουργός χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το δανειακό σκέλος, καθώς, όπως είπε, με τα ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια καλύπτει σημαντικό μέρος του επενδυτικού κενού της χώρας. Λέγοντας, παράλληλα, ότι είναι άνω των 11 δισ. ευρώ σε συμβάσεις και από αυτά 4,7 δισ. ευρώ στο δανειακό σκέλος. Και κατέληξε, επισημαίνοντας ότι απαιτείται επιτάχυνση, φέροντας ως παράδειγμα τις καθυστερήσεις στην απόδοση της δικαιοσύνης και το μεταρρυθμιστικό έργο στη δημόσια διοίκηση.

πηγή: newsbeast.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Συναντήση του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας με τους αρμόδιους φορείς για το πολυδύναμο ιατρείο Οφρυνίου

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος, πραγματοποίησε συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς τη Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024. Το κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η βελτίωση της υγειονομικής κάλυψης στην ευρύτερη περιοχή της παραλίας του Οφρυνίου και η αντιμετώπιση των υφιστάμενων προβλημάτων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, εξετάστηκαν διάφορα θέματα για την επαρκή στελέχωση του περιφερειακού ιατρείου, αλλά και η ανάγκη για αυξημένη κάλυψη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ώστε να διασφαλιστεί η άμεση διακομιδή ασθενών στο νοσοκομείο της Καβάλας.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Συνάντηση συνεργασίας Μουριάδη – Ιωσηφίδη στο Δημαρχείο Καβάλας

Συνάντηση συνεργασίας, η οποία διήρκεσε περίπου μία ώρα, είχε το πρωί της Δευτέρας 22 Ιουλίου 2024 ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, με τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης ΑΜΘ, Αλέξανδρο Ιωσηφίδη, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε ιδιαίτερη μνεία στις δυνατότητες κοινής δράσης, με απώτερο στόχο την ανάπτυξη της περιοχής μας.

Συγκεκριμένα, παρουσία του Διευθυντή Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Ψηφιακών Υπηρεσιών, Μπάμπη Παπαδόπουλου, εξετάστηκε το ενδεχόμενο ανάληψης συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για την αύξηση της τουριστικής κίνησης στην πόλη και τη δημοτική ενότητα Φιλίππων, την αξιοποίηση των καπναποθηκών και την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού στο Δήμο Καβάλας. Το πλαίσιο συνεργασίας των δύο φορέων, κατόπιν σχετικής συνεννόησης, θα καθοριστεί το προσεχές χρονικό διάστημα.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Κύπρος: 50 Χρόνια μετά την Εισβολή του Αττίλα

Στις 20 Ιουλίου 1974, η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο, παραβιάζοντας όλους τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Η παράνομη τουρκική εισβολή έγινε σε δύο φάσεις. Κατά τη δεύτερη φάση, η Τουρκία πήρε την πόλη της Αμμοχώστου, υπό τον έλεγχό της και έκτοτε κατέχει παράνομα πάνω από το 36% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ως αποτέλεσμα της τουρκικής στρατιωτικής εισβολής και κατοχής, 162.000 Ελληνοκύπριοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και έγιναν πρόσφυγες στη χώρα τους. Μέχρι σήμερα οι δυνάμεις κατοχής εμποδίζουν την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια και τις περιουσίες τους.

Από ανθρωπιστικής πλευράς, η πιο τραγική συνέπεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974 είναι οι αγνοούμενοι. Κατά τη διάρκεια και μετά την τουρκική εισβολή, χιλιάδες Ελληνοκύπριοι συνελήφθησαν και κρατήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Κύπρο από Τούρκους στρατιώτες και παραστρατιωτικούς που λειτουργούσαν υπό τον τουρκικό στρατό. Επίσης, περισσότεροι από 2.000 αιχμάλωτοι πολέμου είχαν μεταφερθεί παράνομα και κρατήθηκαν σε φυλακές στην Τουρκία. Κάποια εξ αυτών αγνοούνται ακόμη και σήμερα. Εκατοντάδες άλλοι Ελληνοκύπριοι, τόσο στρατιώτες όσο και πολίτες (συμπεριλαμβανομένων ηλικιωμένων, γυναικών και παιδιών) έχουν εξαφανιστεί στις Τουρκοκρατούμενες περιοχές και η τύχη τους είναι ακόμη άγνωστη.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν τεκμηριωμένες μαρτυρίες ότι οι αγνοούμενοι εθεάθησαν για τελευταία φορά ζωντανοί στα χέρια του τουρκικού στρατού ή παραστρατιωτικών ομάδων, που ενεργούσαν υπό την καθοδήγηση και την ευθύνη των τουρκικών δυνάμεων κατοχής.

newsbomb.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en