ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Παπαστεργίου | “Με τις νέες τεχνολογίες θα μειωθεί η γραφειοκρατία στην δικαιοσύνη”

Ως ο πιο κρίσιμος παράγοντας για να προχωρήσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός στη δικαιοσύνη αναδείχθηκε ο ρόλος των ανθρώπων που απαρτίζουν τον κλάδο (δικαστές, δικηγόροι και δικαστικοί υπάλληλοι), κατά την εσπερίδα με τίτλο «Δικαιοσύνη και Ψηφιακός Μετασχηματισμός – Πού βρίσκεται η Ελλάδα;» που διοργάνωσε το ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα & την Ευρώπη με την υποστήριξη του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Στην Εκδήλωση συμμετείχαν 300 άτομα ενώ παρακολούθησαν πάνω από 1000 άτομα Διαδικτυακά!

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης αναφέρθηκε στην ψηφιακή μετάβαση της Δικαιοσύνης επισημαίνοντας την ανάγκη προσαρμογής Δικαστών και Δικαστηρίων στα νέα σύγχρονα τεχνολογικά δεδομένα μέσα από τα εμβληματικά έργα του ΟΣΔΔΥ-ΠΠ και ΟΣΔΔΥ-ΔΔ. Παράλληλα, τόνισε ότι σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσαρμογή παίζει ο ανθρώπινος παράγοντας όλων των συντελεστών της Δικαιοσύνης. Υπουργείο, Δικαστές, Δικηγόροι, Δικαστικοί Υπάλληλοι, πρέπει να συντονίσουν τις ενέργειες τους, ώστε οι τεχνολογικές δυνατότητες, που προκύπτουν μέσα και από την οικονομική βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης να προωθηθούν και να εξελιχθούν με ταχύτερους ρυθμούς. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Φλωρίδης «ο φόβος του άγνωστου» και «η αδράνεια του δεν γίνεται» είναι αυτό που κυρίως καθυστερεί την ψηφιακή μετάβαση, που γιγαντώνει και μεγεθύνει τα προβλήματα, και γι’ αυτό πρέπει συστηματικά να αντιμετωπιστεί κυρίως με την αυτοκριτική και λιγότερο με την κριτική μετάθεσης των προβλημάτων. Στη συνέχεια μιλώντας για τη σχεδιαζόμενη μεγάλη μεταρρύθμιση του νέου Δικαστικού Χάρτη της χώρας με επίκεντρο την ενοποίηση των Δικαστών του πρώτου βαθμού – Ειρηνοδικών και Πρωτοδικών – τόνισε τον εξίσου σημαντικό ρόλο σ’ αυτή της ψηφιακής μετάβασης. Ο κ. Φλωρίδης έκλεισε την παρέμβαση του τονίζοντας τον μονόδρομο των μεταρρυθμίσεων στο χώρο της Δικαιοσύνης λέγοντας χαρακτηριστική τη φράση «είναι ανάγκη να τις κάνουμε και θα τις κάνουμε».

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, τόνισε τη σημασία της ψηφιοποίησης του τομέα της Δικαιοσύνης, προκειμένου να βελτιωθεί η ταχύτητα της απονομής της, γεγονός που συμβάλλει καθοριστικά στην εύρυθμη λειτουργία του κράτους, στην ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης των πολιτών και στην αναπτυξιακή δυναμική της χώρας ευρύτερα. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι είναι πολύ σημαντικό το momentum γι’ αυτή τη μεταρρύθμιση, καθώς υπάρχουν τόσο πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όσο και η τεχνογνωσία. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις νέες δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει η αξιοποίηση εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης, ειδικά ως προς την επιτάχυνση των διαδικασιών, την ψηφιοποίηση των αρχείων της δικαιοσύνης, αλλά και την αξιοποίηση του τεράστιου όγκου των δεδομένων στον τομέα αυτό.

Η Άννα Διαμαντοπούλου, αναφέρθηκε στους τέσσερις άξονες της Μεταρρύθμισης στον χώρο της Δικαιοσύνης δηλαδή τον θεσμικό, τον τεχνολογικό – ΤΝ, την ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού και τις υποδομές.

Η Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ, σημείωσε ότι, ακόμα και εκεί που υπάρχει νομοθεσία για την εισαγωγή ψηφιακών αλλαγών αυτή δεν εφαρμόζεται και αυτό είναι εις βάρος του πολίτη, της οικονομίας και της χώρας.. Εκτίμησε πολύ μεγάλη την πρόκληση για τα δύο υπουργεία και πρότεινε την δημιουργία και λειτουργία ενός παρατηρητηρίου, (όπως είχε κάνει στο παρελθόν το ΔΙΚΤΥΟ) για την παρακολούθηση της εφαρμογής και των νέων ψηφιακών εργαλείων στον χώρο της δικαιοσύνης.

Τοποθέτηση έκανε μάλιστα ο ίδιος ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου για το θέμα αυτό στην εκπομπή ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ με τον Γιάννη Χατζηεμμανουήλ :

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version