Connect with us

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜ-Θ

Πάνω από 7 τόνοι ακατάλληλα όστρακα στην ΑΜ-Θ | Τι πρέπει να προσέξετε ενόψει Πάσχα

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ, έχοντας υπόψη την αυξημένη ζήτηση οστρακοειδών που καταναλώνονται την περίοδο της Σαρακοστής, και τις κατασχέσεις οστρακοειδών που έλαβαν χώρα τον Μάρτιο και Απρίλιο 2019  ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό για τα παρακάτω:

Το Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης εντόπισε και κατάσχεσε τα παρακάτω παράνομα φορτία οστρακοειδών:

  • Την Κυριακή 17-03-2019, φορτίο αχιβάδων (Ruditapes decussatus),  προέλευσης Τουρκίας, συνολικής ποσότητας1.253 kg.
  • Την Τρίτη  19-03-2019, φορτίο αχιβάδων (Ruditapes decussatus),  προέλευσης Τουρκίας, συνολικής ποσότητας2.239 kg.
  • Την Τετάρτη 27-03-2019, δύο φορτία αχιβάδων (Ruditapes decussatus),  προέλευσης Τουρκίας, συνολικής ποσότητας1.617 kg.
  • Την Κυριακή 07-04-2019, φορτίο παράνομης διακίνησης Αχιβάδων (Ruditapes decussatus), προέλευσης Τουρκίας, συνολικής ποσότητας2.339 kg.

Όλες οι παραπάνω ποσότητες οστράκων χαρακτηρίστηκαν άμεσα ως ακατάλληλες για ανθρώπινη κατανάλωση από Τμήμα Κτηνιατρικής της Π.Ε. Έβρου, καθώς τα όστρακα είχαν  υπολειπόμενο μέγεθος και μεταφέρονταν με ακατάλληλα οχήματα, χωρίς να διατηρείται η ψυκτική αλυσίδα και χωρίς να τηρούνται οι κατάλληλες συνθήκες υγιεινής.

  • Επίσης, την Τετάρτη 27-03-2019, τις πρώτες πρωινές ώρες, στο Συνοριακό Σταθμό Νυμφαίας εντοπίστηκαν σε φορτηγό ψυγείο 380 kgτελίνες (Donaxtrunculus). Έπειτα από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της ΠΑΜΘ και του Τμήματος Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ροδόπης, διαπιστώθηκε ότι τα όστρακα δεν είχαν την κατάλληλη επισήμανση και επιστράφηκαν στην εγκατάσταση προέλευσης, στη Βουλγαρία.

Συνολικά, οι Λιμενικές αρχές σε συνεργασία με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της  Περιφέρειας, κατάσχεσαν τις τελευταίες τριάντα μέρες, 7.828 kg οστράκων, τα οποία προορίζονταν να διοχετευτούν στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή αγορά.

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αν. Μακ. & Θράκης, οφείλει να ενημερώσει το καταναλωτικό κοινό ότι τα όστρακα είναι ιδιαίτερα ευπαθή ως προς συντήρηση τους και επικίνδυνα όταν δεν προέρχονται από επιτρεπόμενες ζώνες αλιείας ή καλλιέργειας. Για να είναι τα όστρακα ασφαλή για ανθρώπινη κατανάλωση, πρέπει να ισχύουν τα παρακάτω κριτήρια καταλληλότητας:

Α. Εφόσον πωλούνται με κέλυφος πρέπει να είναι ζωντανά. Το κέλυφος τους πρέπει να είναι κλειστό και να ανοίγει δύσκολα, ενώ το υγρό που περιέχει να είναι άοσμο και διαυγές. Η σάρκα του οστράκου πρέπει να αντιδρά σε κάθε εξωτερικό ερέθισμα. Τα νεκρά όστρακα έχουν κέλυφος ανοιχτό που δεν αντιδρά στην πίεση, ενώ έχουν οσμή δυσάρεστη. Συντηρούνται σε ψύξη ή τοποθετούνται πάνω σε πάγο. Τα όστρακα είναι συσκευασμένα μέσα σε δίχτυ, εσωτερικά του οποίου υπάρχει  αδιάβροχη καρτέλα επισήμανσης όπου αναγράφονται η περιοχή αλίευσης ή καλλιέργειας, η ημερομηνία συλλογής τους και οι κωδικοί ΚΑ όταν προέρχονται από κέντρο.

Β. Τα μύδια που πωλούνται χωρίς κέλυφος συσκευάζονται σε πλαστικό σακουλάκι που περιέχει ποσότητα νερού. Συντηρούνται σε ψύξη ή τοποθετούνται πάνω σε πάγο. Στην συσκευασία επάνω πρέπει να είναι ευανάγνωστος ο κωδικός της εγκατάστασης αποκελύφωσης, η διατηρησιμότητα (πέντε περίπου ημέρες από την αποκελύφωση), καθώς και η προέλευσή τους.

Γ. Για τα κατεψυγμένα όστρακα με ή χωρίς κέλυφος, η συσκευασία επισημαίνεται με τον κωδικό της εγκατάστασης κατάψυξης ή και αποκελύφωσης, κατά περίπτωση.

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ, καλεί τους υπευθύνους των επιχειρήσεων να τηρούν την κείμενη νομοθεσία, όσον αφορά την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων. Επίσης, συστήνει σε όλους τους καταναλωτές να προμηθεύονται όστρακα που προέρχονται από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις (ωοειδής σήμανση), με τις απαραίτητες ενδείξεις (προέλευση, χρόνος αλίευσης – παρασκευής κ.λπ.). Οι καταναλωτές σε περίπτωση που διαπιστώσουν οποιαδήποτε παρατυπία μπορούν να απευθύνονται στις αρμόδιες αρχές.

e-evros

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενισχύονται οικονομικά 665 μικροί καλλιεργητές στην Περιφέρεια ΑΜΘ

Δημοσιεύτηκε

στις

Αυξάνονται κατά 3,1 εκατομμύρια ευρώ οι πιστώσεις για τους μικρούς καλλιεργητές της ΠΑΜΘ.  Μετά από αίτημα του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη, το Υπουργείο αύξησε τις πιστώσεις για την στήριξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην Περιφέρεια ΑΜΘ κατά 3,1 εκατομμύριαευρώ.

 

 

Στο πλαίσιο σχετικής πρόσκλησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, το Υπουργείο είχε αρχικά εγκρίνει για την Περιφέρεια ΑΜΘ πίστωση 6,2 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο το ποσό αυτό δεν αρκούσε για να καλύψει το σύνολο των αιτήσεων που υποβλήθηκαν από τους ενδιαφερόμενους αγρότες της Περιφέρειας.

Αναγνωρίζοντας τον κεντρικό ρόλο του πρωτογενούς τομέα στην οικονομία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και με δεδομένη την ανάγκη στήριξης της μικρής αγροτικής παραγωγής στην περιοχή, ο κ. Μέτιος ζήτησε με επιστολή του προς τον κ. Βορίδη την αύξηση της πίστωσης για την Περιφέρεια ΑΜΘ, αίτημα που έγινε δεκτό.

Με τον τρόπο αυτό 665 μικροί καλλιεργητές με χαμηλά εισοδήματα σε ολόκληρη την Περιφέρεια ΑΜΘ θα ενισχυθούν οικονομικά προκειμένου να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα και να παραμείνουν στον τόπο τους.

dramini

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΔΟΞΑΤΟ

ΤΑΡ | Δώρισε οχήματα για τα δασαρχεία στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ.

Δημοσιεύτηκε

στις

Δέκα τετρακίνητα οχήματα, συνολικής αξίας 255.900 ευρώ, που αποτελούν δωρεά της εταιρείας του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP AG) έχει στη διάθεσή της για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών δασικών υπηρεσιών της αρμοδιότητάς της, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης (ΑΔΜΘ).

Η τελετή παράδοσης – παραλαβής των δέκα οχημάτων πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΑΔΜΘ, η TAP AG που αναπτύσσει το έργο του Διαδρατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου, εφαρμόζει στις περιοχές από τις οποίες διέρχεται στην Ελλάδα ένα ευρύ πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Οι δράσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος κοινωνικών και περιβαλλοντικών επενδύσεων στοχεύουν -μεταξύ άλλων- στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στις τοπικές κοινωνίες.

Αξιοποιώντας αυτό το πρόγραμμα, η ΑΔΜΘ επικοινώνησε στην TAP την ανάγκη της για δέκα τετρακίνητα οχήματα για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών των δασικών υπηρεσιών, αίτημα που έγινε δεκτό από την TAP η οποία και προχώρησε στη δωρεά.

Τα δωρηθέντα οχήματα προορίζονται για τα δασαρχεία Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου, Δράμας, Καβάλας, Σερρών, Θεσσαλονίκης, Βέροιας, Έδεσσας, τη Διεύθυνση Δασών Ροδόπης και τη Διεύθυνση Αναδασώσεων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

e-evros

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συμμετοχή της Π.-Α.Μ.Θ. στην Διεθνή Τουριστική Έκθεση στο Παρίσι

Δημοσιεύτηκε

στις

Συμμετοχή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης στην Διεθνή Τουριστική Έκθεση IFTM-TOP RESA 2019 στο Παρίσι, 1-4/10/2019.

Το Επιμελητήριο Καβάλας, μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, Enterprise Europe Network, σας ενημερώνει ότι η  Περιφέρεια ΑΜΘ, στο πλαίσιο της προβολής και ενδυνάμωσης του τουριστικού αλλά και του παραγωγικού δυναμικού της, θα συμμετέχει στην Διεθνή Τουριστική Έκθεση IFTM-TOP RESA 2019 στο Παρίσι της Γαλλίας από 1-4/10/2019 σε συνεργασία με τον ΕΟΤ.

Σε περίπτωση που επιθυμείτε να αποστείλετε υλικό τουριστικής προβολής για την παραπάνω έκθεση θα πρέπει να παραδοθεί το αργότερο έως το μεσημέρι της Τρίτης 10 Σεπτεμβρίου 2019. Το υλικό να είναι κατά προτίμηση ηλεκτρονικής προβολής σε DVD ή κάρτα αποθήκευσης και λίγα έντυπα διότι η συμμετοχή μας θα είναι μέσα στο περίπτερο του ΕΟΤ και δεν υπάρχει μεγάλος χώρος αποθήκευσης. 

Το υλικό πρέπει να παραδοθεί στο Επιμελητήριο Καβάλας, Ομονοίας 50, δεύτερος όροφος.

Το έντυπο υλικό θα πρέπει να είναι συσκευασμένο και να αναγράφεται εμφανώς ο αποστολέας, καθώς και η έκθεση προορισμού. 

 

                               

 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΑΒΑΛΑ

Η Ομοσπονδία Γονέων Μαθητών Περιφέρειας Α.Μ.Θ. για την κεραίας κινητής τηλεφωνίας στην οδό Αιμιλιανού

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Ομοσπονδία Γονέων Μαθητών Περιφέρειας Α.Μ.Θ. δηλώνει απερίφραστα την κάθετη αντίθεσή της στην εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας επί της οδού Αιμιλιανού 14 στην πόλη της Καβάλας και σε απόσταση μόλις 40 μέτρων από το 25ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας, στο οποίο συστεγάζεται και το 12ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας, 55 μέτρων από το 25ο Νηπιαγωγείο, 190 μέτρων από το 13ο Δημοτικό Σχολείο/Νηπιαγωγείο και 220 μέτρων από το 3ο Γυμνάσιο. Συμπαρίσταται και στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της τον δίκαιο αγώνα των θιγόμενων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων αυτών και της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Καβάλας. 

Ως θεσμικός φορέας, διαμαρτύρεται έντονα προς τις συναρμόδιες Υπηρεσίες που υπογράφουν τις εγκρίσεις της άδειας και της εγκατάστασης της κεραίας και τις καλεί άμεσα να επανεξετάσουν το θέμα τόσο με τα νέα δεδομένα του σήματος διακοπής εργασιών, όσο και συνολικά με γνώμονα τη διαφύλαξη της υγείας των παιδιών, όπως έχουν ευθύνη. Επίσης ζητά από το Δήμο Καβάλας να συμμετέχει ενεργά στον αγώνα αποτροπής της εγκατάστασης των συλλόγων και της τοπικής κοινωνίας, τόσο με νομικά μέσα, όσο και με πολιτική πίεση που δικαιούται και μπορεί να ασκήσει και να μην περιοριστεί στα ευχολόγια.

Τέλος, απαιτεί από την κεντρική εξουσία να τροποποιήσει το πλαίσιο χορήγησης των συγκεκριμένων αδειών, απαγορεύοντας καθολικά την εγκατάστασή τους σε απόσταση ακτίνας 300 μέτρων από σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδικές χαρές κλπ και γενικότερα να ορίσει αυστηρότατες προϋποθέσεις τοποθέτησής τους στις γειτονίες μας.

   ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΓΟΝΕΩΝ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

   Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                             Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΒΛΙΣΙΔΟΥ ΕΥΔΟΚΙΑ                                  ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΛΧΑΖΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

TAP

teliko filiagkos-plio
HOLIDAY-Car-Rental-banner
professional camera ad
post_head_image
300x250_ANOIKSI

300x250_ANOIKSI

karta 1
geotech_banner
old_town_inn
ergasia_syn
epikairotita

Social

Facebook
INSTAGRAM
Twitter
YOUTUBEΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ