Connect with us

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜ-Θ

Πάνω από 7 τόνοι ακατάλληλα όστρακα στην ΑΜ-Θ | Τι πρέπει να προσέξετε ενόψει Πάσχα

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ, έχοντας υπόψη την αυξημένη ζήτηση οστρακοειδών που καταναλώνονται την περίοδο της Σαρακοστής, και τις κατασχέσεις οστρακοειδών που έλαβαν χώρα τον Μάρτιο και Απρίλιο 2019  ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό για τα παρακάτω:

Το Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης εντόπισε και κατάσχεσε τα παρακάτω παράνομα φορτία οστρακοειδών:

 • Την Κυριακή 17-03-2019, φορτίο αχιβάδων (Ruditapes decussatus),  προέλευσης Τουρκίας, συνολικής ποσότητας1.253 kg.
 • Την Τρίτη  19-03-2019, φορτίο αχιβάδων (Ruditapes decussatus),  προέλευσης Τουρκίας, συνολικής ποσότητας2.239 kg.
 • Την Τετάρτη 27-03-2019, δύο φορτία αχιβάδων (Ruditapes decussatus),  προέλευσης Τουρκίας, συνολικής ποσότητας1.617 kg.
 • Την Κυριακή 07-04-2019, φορτίο παράνομης διακίνησης Αχιβάδων (Ruditapes decussatus), προέλευσης Τουρκίας, συνολικής ποσότητας2.339 kg.

Όλες οι παραπάνω ποσότητες οστράκων χαρακτηρίστηκαν άμεσα ως ακατάλληλες για ανθρώπινη κατανάλωση από Τμήμα Κτηνιατρικής της Π.Ε. Έβρου, καθώς τα όστρακα είχαν  υπολειπόμενο μέγεθος και μεταφέρονταν με ακατάλληλα οχήματα, χωρίς να διατηρείται η ψυκτική αλυσίδα και χωρίς να τηρούνται οι κατάλληλες συνθήκες υγιεινής.

 • Επίσης, την Τετάρτη 27-03-2019, τις πρώτες πρωινές ώρες, στο Συνοριακό Σταθμό Νυμφαίας εντοπίστηκαν σε φορτηγό ψυγείο 380 kgτελίνες (Donaxtrunculus). Έπειτα από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της ΠΑΜΘ και του Τμήματος Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ροδόπης, διαπιστώθηκε ότι τα όστρακα δεν είχαν την κατάλληλη επισήμανση και επιστράφηκαν στην εγκατάσταση προέλευσης, στη Βουλγαρία.

Συνολικά, οι Λιμενικές αρχές σε συνεργασία με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της  Περιφέρειας, κατάσχεσαν τις τελευταίες τριάντα μέρες, 7.828 kg οστράκων, τα οποία προορίζονταν να διοχετευτούν στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή αγορά.

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αν. Μακ. & Θράκης, οφείλει να ενημερώσει το καταναλωτικό κοινό ότι τα όστρακα είναι ιδιαίτερα ευπαθή ως προς συντήρηση τους και επικίνδυνα όταν δεν προέρχονται από επιτρεπόμενες ζώνες αλιείας ή καλλιέργειας. Για να είναι τα όστρακα ασφαλή για ανθρώπινη κατανάλωση, πρέπει να ισχύουν τα παρακάτω κριτήρια καταλληλότητας:

Α. Εφόσον πωλούνται με κέλυφος πρέπει να είναι ζωντανά. Το κέλυφος τους πρέπει να είναι κλειστό και να ανοίγει δύσκολα, ενώ το υγρό που περιέχει να είναι άοσμο και διαυγές. Η σάρκα του οστράκου πρέπει να αντιδρά σε κάθε εξωτερικό ερέθισμα. Τα νεκρά όστρακα έχουν κέλυφος ανοιχτό που δεν αντιδρά στην πίεση, ενώ έχουν οσμή δυσάρεστη. Συντηρούνται σε ψύξη ή τοποθετούνται πάνω σε πάγο. Τα όστρακα είναι συσκευασμένα μέσα σε δίχτυ, εσωτερικά του οποίου υπάρχει  αδιάβροχη καρτέλα επισήμανσης όπου αναγράφονται η περιοχή αλίευσης ή καλλιέργειας, η ημερομηνία συλλογής τους και οι κωδικοί ΚΑ όταν προέρχονται από κέντρο.

Β. Τα μύδια που πωλούνται χωρίς κέλυφος συσκευάζονται σε πλαστικό σακουλάκι που περιέχει ποσότητα νερού. Συντηρούνται σε ψύξη ή τοποθετούνται πάνω σε πάγο. Στην συσκευασία επάνω πρέπει να είναι ευανάγνωστος ο κωδικός της εγκατάστασης αποκελύφωσης, η διατηρησιμότητα (πέντε περίπου ημέρες από την αποκελύφωση), καθώς και η προέλευσή τους.

Γ. Για τα κατεψυγμένα όστρακα με ή χωρίς κέλυφος, η συσκευασία επισημαίνεται με τον κωδικό της εγκατάστασης κατάψυξης ή και αποκελύφωσης, κατά περίπτωση.

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ, καλεί τους υπευθύνους των επιχειρήσεων να τηρούν την κείμενη νομοθεσία, όσον αφορά την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων. Επίσης, συστήνει σε όλους τους καταναλωτές να προμηθεύονται όστρακα που προέρχονται από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις (ωοειδής σήμανση), με τις απαραίτητες ενδείξεις (προέλευση, χρόνος αλίευσης – παρασκευής κ.λπ.). Οι καταναλωτές σε περίπτωση που διαπιστώσουν οποιαδήποτε παρατυπία μπορούν να απευθύνονται στις αρμόδιες αρχές.

e-evros

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜ-Θ

Θ. Καράογλου | Ακλόνητοι οι ισχυροί δεσμοί που ενώνουν Ελλάδα και Κύπρο

Δημοσιεύτηκε

στις

Τις στενές σχέσεις συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου επαναβεβαίωσαν σήμερα το πρωί ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για τα θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου και ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη κ. Σπύρος Μιλτιάδης, στο πλαίσιο εθιμοτυπικής επίσκεψης του δεύτερου στο Διοικητήριο. 

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και οι προοπτικές συνεργασίας σε μια σειρά σημαντικών τομέων όπως ο τουρισμός, το εμπόριο και η παιδεία.

Ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη εξέφρασε την “ακλόνητη”, όπως είπε, πεποίθησή του ότι ο κ. Καράογλου θα ασκήσει με υψηλό αίσθημα ευθύνης τα καθήκοντά του. Από τη δική του πλευρά ο Υφυπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στους ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν Ελλάδα και Κύπρο, όπως επίσης στη σύμπνοια, τη συμπόρευση και τη συλλογικότητα που διακρίνει Ελλαδίτες και Κύπριους. “Η συνεργασία μας ήταν πάντα αποτελεσματική. Συνεχίζουμε στο ίδιο πλαίσιο με ακόμα μεγαλύτερη θέρμη, διατηρώντας ακλόνητη την κοινή μας στάση απέναντι στις προκλήσεις της εποχής” πρόσθεσε ο κ. Καράογλου. 

 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περιφέρεια Α.Μ.Θ. | Οδηγίες προστασίας από τα καιρικά φαινόμενα

Δημοσιεύτηκε

στις

Οδηγίες της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ΑΜΘ για την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα ενόψει νέας επιδείνωσης του καιρού

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ για τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 13/07/2019 έως και το απόγευμα της Κυριακής14/07/2019, ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από πρόσκαιρα ενισχυμένους ανέμους και πιθανόν χαλαζοπτώσεις, θα εκδηλωθούν στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, το βόρειο Αιγαίο και πιθανόν τη δυτική Στερεά. 

Επισημαίνεται ότι πολύ μεγάλα ύψη βροχής αναμένονται από σήμερα τη νύχτα στο νομό Θεσσαλονίκης, τον Θερμαϊκό και τη Χαλκιδική και από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής στις Σποράδες, τα νότια τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης καθώς και τα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Τα φαινόμενα από το μεσημέρι της Κυριακής και από τα βορειοδυτικά βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

H Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ΑΜΘ συνιστά στους πολίτες:

 • να μεταβάλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε αυτές να μην συμπέσουν με την αιχμή των καιρικών φαινομένων και να αποφύγουν τις μη επείγουσες μετακινήσεις
 • να ασφαλίσουν αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς
 • να στερεώσουν τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχουν αναρτήσει
 • να ασφαλίσουν τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιών ή των χώρων εργασίας τους
 • να αποφύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές
 • να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια)
 • να ενημερώνονται τακτικά για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου
 • να μην αγνοούν τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τα δελτία καιρού της Ε.Μ.Υ. και τις υποδείξεις των τοπικών Αρχών, όπως η Τροχαία, το Λιμενικό, η Πυροσβεστική κλπ.

Γενικές οδηγίες για έντονα καιρικά φαινόμενα είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στον σύνδεσμο: https://bit.ly/2HQAEP2

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θ. Καράογλου | Συλλογικό στοίχημα η ΑΖΚ που πρέπει να κερδηθεί

Δημοσιεύτηκε

στις

Η στρατηγική ανάπτυξης που πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας να λειτουργήσει ως πρότυπο ομογενοποιημένο οικοσύστημα καινοτόμου επιχειρηματικότητας για το σύνολο της χώρας, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης εργασίας που είχε σήμερα το πρωί ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για τα θέματα της Μακεδονίας και της Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, με τον Πρόεδρο της Α.Ζ.Κ. κ. Κυριάκο Λουφάκη.

Ο κ. Καράογλου εστίασε στην ανάγκη ενίσχυσης της εξωστρέφειας της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία νέων σταθερών θέσεων εργασίας και την καθιέρωση της Θεσσαλονίκης ως ενός φιλικού προορισμού για την καινοτομία. Από την πλευρά του ο κ. Λουφάκης ενημέρωσε τον Υφυπουργό Εσωτερικών για τις δράσεις και τα επόμενα βήματα που έχει σχεδιάσει η διοίκηση της ΑΖΚ.

Μετά το τέλος της συνάντησης εργασίας ο κ. Καράογλου επισήμανε πως “η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας είναι ένα συλλογικό στοίχημα το οποίο πρέπει να κερδηθεί, διότι δεν αφορά μόνο τη Βόρεια Ελλάδα αλλά το σύνολο της χώρας. Η άμεση προσέλκυση ξένων και εγχώριων επενδύσεων που θα βασίζονται στη γνώση και τις τεχνολογίες αιχμής μπορούν να δώσουν νέο προσανατολισμό στην εθνική μας οικονομία. Σε αυτήν την προσπάθεια η Μακεδονία και η Θράκη μπορούν και πρέπει να είναι πρωταγωνίστριες”. 

 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜ-Θ

Ενέργειες της Περιφέρειας ΑΜΘ για τις περιοχές που επλήγησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Δημοσιεύτηκε

στις

Αυτοψία σε περιοχές της Ροδόπης που επλήγησαν από τη σφοδρή βροχόπτωση, τη χαλαζόπτωση και τους θυελλώδεις ανέμους που σημειώθηκαν την περασμένη Τετάρτη 10 Ιουλίου πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ. Νίκο Τσαλικίδη, τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη κ. Μουλταζά Ταρκάν Μουλταζά, τους περιφερειακούς συμβούλους Ροδόπης κ. Αχμέτ Ιμπράμ και κ. Μουσταφά Κατραντζή και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας.

Στη συνέχεια ο κ. Μέτιος συγκάλεσε σύσκεψη στο γραφείο του με τη συμμετοχή και του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Δημήτρη Πέτροβιτς και του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη κ. Κώστα Βενετίδη, Δημάρχων, Αντιδημάρχων και υπηρεσιακών στελεχών των Δήμων Αλεξανδρούπολης, Μαρωνείας – Σαπών και Ιάσμου.

Στη σύσκεψη, και λαμβάνοντας υπόψη και τα αιτήματα των Δήμων Κομοτηνής και Μύκης, αποφασίσθηκαν οι εξής ενέργειες:

 1. Να αιτηθεί ο κ. Περιφερειάρχης την κήρυξη περιοχών των Δήμων Ιάσμου, Μαρωνείας – Σαπών και Μύκης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.
 2. Να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία οριοθέτησης των περιοχών που επλήγησαν στους Δήμους Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής, Μαρωνείας – Σαπών και Ιάσμου μετά και από αιτήματα των Δημάρχων. Για αυτόν τον λόγο, μετά από επικοινωνία του κ. Μέτιου με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, κλιμάκιο του Υπουργείου θα προβεί σε επιτόπου οριοθέτηση των περιοχών τις αμέσως επόμενες μέρες.
 3. Η ενεργοποίηση την ερχόμενη Δευτέρα των αρμόδιων επιτροπών της Περιφέρειας και των Δήμων και η άμεση έναρξη της καταγραφής των ζημιών σε σπίτια και επιχειρήσεις.
 4. Σε ό,τι αφορά την έγκαιρη καταγραφή των ζημιών που υπέστη ο αγροτικός κόσμος, η Περιφέρεια ΑΜΘ θα διαθέσει όλους τους γεωτεχνικούς της υπαλλήλους προκειμένου ο ΕΛΓΑ να ξεκινήσει άμεσα τις εκτιμήσεις ζημιών. Ήδη έχουν εντοπιστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας οι περιοχές που υπέστησαν ζημίες της τάξης του 100% και τα στοιχεία αυτά θα διατεθούν στον ΕΛΓΑ. 

Παράλληλα, ο κ. Περιφερειάρχης θα αιτηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τον άμεσο προσδιορισμό της περιοχής των ζημιών και την κατάθεση στους πληγέντες της μεγαλύτερης δυνατής προκαταβολής της αποζημίωσης.

 

 

 

 

 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ
teliko filiagkos-plio
HOLIDAY-Car-Rental-banner
aigaion
Island-thassos-banner
professional camera ad
filippidis marmara banner
post_head_image
300x250_ANOIKSI

300x250_ANOIKSI

karta 1
geotech_banner
old_town_inn
ergasia_syn
epikairotita

Social

Facebook
INSTAGRAM
Twitter
YOUTUBEΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ