Connect with us

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜ-Θ

Πάνω από 7 τόνοι ακατάλληλα όστρακα στην ΑΜ-Θ | Τι πρέπει να προσέξετε ενόψει Πάσχα

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ, έχοντας υπόψη την αυξημένη ζήτηση οστρακοειδών που καταναλώνονται την περίοδο της Σαρακοστής, και τις κατασχέσεις οστρακοειδών που έλαβαν χώρα τον Μάρτιο και Απρίλιο 2019  ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό για τα παρακάτω:

Το Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης εντόπισε και κατάσχεσε τα παρακάτω παράνομα φορτία οστρακοειδών:

  • Την Κυριακή 17-03-2019, φορτίο αχιβάδων (Ruditapes decussatus),  προέλευσης Τουρκίας, συνολικής ποσότητας1.253 kg.
  • Την Τρίτη  19-03-2019, φορτίο αχιβάδων (Ruditapes decussatus),  προέλευσης Τουρκίας, συνολικής ποσότητας2.239 kg.
  • Την Τετάρτη 27-03-2019, δύο φορτία αχιβάδων (Ruditapes decussatus),  προέλευσης Τουρκίας, συνολικής ποσότητας1.617 kg.
  • Την Κυριακή 07-04-2019, φορτίο παράνομης διακίνησης Αχιβάδων (Ruditapes decussatus), προέλευσης Τουρκίας, συνολικής ποσότητας2.339 kg.

Όλες οι παραπάνω ποσότητες οστράκων χαρακτηρίστηκαν άμεσα ως ακατάλληλες για ανθρώπινη κατανάλωση από Τμήμα Κτηνιατρικής της Π.Ε. Έβρου, καθώς τα όστρακα είχαν  υπολειπόμενο μέγεθος και μεταφέρονταν με ακατάλληλα οχήματα, χωρίς να διατηρείται η ψυκτική αλυσίδα και χωρίς να τηρούνται οι κατάλληλες συνθήκες υγιεινής.

  • Επίσης, την Τετάρτη 27-03-2019, τις πρώτες πρωινές ώρες, στο Συνοριακό Σταθμό Νυμφαίας εντοπίστηκαν σε φορτηγό ψυγείο 380 kgτελίνες (Donaxtrunculus). Έπειτα από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της ΠΑΜΘ και του Τμήματος Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ροδόπης, διαπιστώθηκε ότι τα όστρακα δεν είχαν την κατάλληλη επισήμανση και επιστράφηκαν στην εγκατάσταση προέλευσης, στη Βουλγαρία.

Συνολικά, οι Λιμενικές αρχές σε συνεργασία με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της  Περιφέρειας, κατάσχεσαν τις τελευταίες τριάντα μέρες, 7.828 kg οστράκων, τα οποία προορίζονταν να διοχετευτούν στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή αγορά.

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αν. Μακ. & Θράκης, οφείλει να ενημερώσει το καταναλωτικό κοινό ότι τα όστρακα είναι ιδιαίτερα ευπαθή ως προς συντήρηση τους και επικίνδυνα όταν δεν προέρχονται από επιτρεπόμενες ζώνες αλιείας ή καλλιέργειας. Για να είναι τα όστρακα ασφαλή για ανθρώπινη κατανάλωση, πρέπει να ισχύουν τα παρακάτω κριτήρια καταλληλότητας:

Α. Εφόσον πωλούνται με κέλυφος πρέπει να είναι ζωντανά. Το κέλυφος τους πρέπει να είναι κλειστό και να ανοίγει δύσκολα, ενώ το υγρό που περιέχει να είναι άοσμο και διαυγές. Η σάρκα του οστράκου πρέπει να αντιδρά σε κάθε εξωτερικό ερέθισμα. Τα νεκρά όστρακα έχουν κέλυφος ανοιχτό που δεν αντιδρά στην πίεση, ενώ έχουν οσμή δυσάρεστη. Συντηρούνται σε ψύξη ή τοποθετούνται πάνω σε πάγο. Τα όστρακα είναι συσκευασμένα μέσα σε δίχτυ, εσωτερικά του οποίου υπάρχει  αδιάβροχη καρτέλα επισήμανσης όπου αναγράφονται η περιοχή αλίευσης ή καλλιέργειας, η ημερομηνία συλλογής τους και οι κωδικοί ΚΑ όταν προέρχονται από κέντρο.

Β. Τα μύδια που πωλούνται χωρίς κέλυφος συσκευάζονται σε πλαστικό σακουλάκι που περιέχει ποσότητα νερού. Συντηρούνται σε ψύξη ή τοποθετούνται πάνω σε πάγο. Στην συσκευασία επάνω πρέπει να είναι ευανάγνωστος ο κωδικός της εγκατάστασης αποκελύφωσης, η διατηρησιμότητα (πέντε περίπου ημέρες από την αποκελύφωση), καθώς και η προέλευσή τους.

Γ. Για τα κατεψυγμένα όστρακα με ή χωρίς κέλυφος, η συσκευασία επισημαίνεται με τον κωδικό της εγκατάστασης κατάψυξης ή και αποκελύφωσης, κατά περίπτωση.

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ, καλεί τους υπευθύνους των επιχειρήσεων να τηρούν την κείμενη νομοθεσία, όσον αφορά την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων. Επίσης, συστήνει σε όλους τους καταναλωτές να προμηθεύονται όστρακα που προέρχονται από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις (ωοειδής σήμανση), με τις απαραίτητες ενδείξεις (προέλευση, χρόνος αλίευσης – παρασκευής κ.λπ.). Οι καταναλωτές σε περίπτωση που διαπιστώσουν οποιαδήποτε παρατυπία μπορούν να απευθύνονται στις αρμόδιες αρχές.

e-evros

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πολιτιστικούς συλλόγους και συνεταιρισμούς στηρίζει το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης

Δημοσιεύτηκε

στις

Στην Ροδόπη περιόδευσε χθες Τετάρτη 15 Μαΐου η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Ελευθερία Χατζηγεωργίου, που ανέλαβε καθήκοντα μετά την Κατερίνα Νοτοπούλου. Κατά σειρά ανέπτυξε τις εξής επαφές: Στο 1ο Γυμνάσιο Κομοτηνής έπειτα από πρόσκληση του σχολείου προς την υφυπουργό. Στο Φανάρι Ροδόπης. Συνάντηση με τουριστικούς παράγοντες της περιοχής. Συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο Ανατόλια. Σύσκεψη με πολιτιστικούς φορείς και παρουσίαση του προγράμματος «Δημιουργώ», που βρίσκεται σε εξέλιξη.

“Ικανοποιώντας αίτημα των μαθητών του 1ου Γυμνασίου επισκέπτομαι το σχολείο, για να συζητήσουμε για θέματα Δημοκρατίας και αρμοδιοτήτων του υπουργείου – το σχολείο μάς μαθαίνει και το ότι οι άνθρωποι είναι πολίτες, άρα πρέπει να ξέρουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους”, δήλωσε στον “Χ” στο πλαίσιο της επίσκεψής της, προσθέτοντας: “Από την στιγμή που ανέλαβα περιοδεύω σε όλη την επικράτεια του υπουργείου, συνομιλώ με φορείς και πολίτες, ακούω με τα προβλήματα και προσπαθούμε από κοινού να βρούμε λύσεις”.

Στο πλαίσιο της παρουσίας της επισκέφτηκε τους οικισμούς Αλάν Κογιού και Ηφαίστου τις βραδινές ώρες. Γι’ αυτές τις επισκέψεις θα υπάρξει ενημέρωση στην αυριανή έκδοση του “Χ”.

Δύο προγράμματα του Υφυπουργείου

Η υφυπουργός γνωστοποίησε δύο προγράμματα του υφυπουργείου: Το πρώτο βρίσκεται σε εξέλιξη και ονομάζεται “Δημιουργώ”. Αφορά σε δράσεις πολιτιστικών συλλόγων Μακεδονίας και Θράκης που θα τρέξουν το καλοκαίρι. Το δεύτερο θα παρουσιαστεί την Παρασκευή στην Θεσσαλονίκη και ονομάζεται “Παράγω”. Πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα που αφορά αγροτικούς συνεταιρισμούς και κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις κι έχει ως στόχο την προώθηση της τοπικής παραγωγής και των τοπικών προϊόντων.

Σημαντική η παρουσία Ελ. Λαφτσή στο Φανάρι

Στο Φανάρι προσκάλεσε την υφυπουργό η υποψήφια δήμαρχος Κομοτηνής Ελένη Λαφτσή. Στη συζήτηση που έγινε με φορείς και κατοίκους της περιοχής, είχε την ευκαιρία η υφυπουργός να ακούσει για τις μεγάλες και αναξιοποίητες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης που έχει η περιοχή, όπως η αξιοποίηση των παραλιών Φαναρίου-Αρωγής, με την επιτάχυνση των εργασιών ανάπλασης της παραλίας Φαναρίου από μέρους της ΕΤΑΔ και η διεκδίκηση παραχώρησης της παραλίας Αρωγής – Μέσης στο Δήμο Κομοτηνής. Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του λιμανιού του Φαναρίου ώστε να γίνει πόλος προσέλευσης σκαφών κρουαζιέρας και αναψυχής, με ταυτόχρονη μείωση των τελών ελλιμενισμού.

Άξιο αναφοράς είναι πως τέθηκε από τους παρευρισκόμενους το θέμα της αξιοποίησης του κτιρίου του Ναυτικού Ομίλου Φαναρίου, αίτημα το οποίο βρίσκει σύμφωνη και την ΠΟΛΗ-Τική Ανατροπή.  Σύμφωνα με την παράταξη έντονη ήταν η δυσφορία των κατοίκων για την εγκατάλειψη του οικισμού σε θέματα που αφορούν την καθαριότητα, τον ελλιπή φωτισμό, τον καθαρισμό των χόρτων, ακόμη και κατά τους θερινούς μήνες, ζητήματα που υποβαθμίζουν την εικόνα της περιοχής, που αποτελεί τον πιο αξιόλογο προορισμό του Δήμου Κομοτηνής και ευρύτερα της περιοχής. Η κα Λαφτσή ευχαρίστησε την υφυπουργό για την ετοιμότητα της κυβέρνησης να ξεμπλοκάρει ένα έργο πνοής για την περιοχή, όπως ο βιολογικός καθαρισμός Φαναρίου, που για πολλά χρόνια καρκινοβατούσε και που ήταν διαχρονικά στα σχέδια και στους στόχους διαδοχικών δημοτικών αρχών.

Τι συζητήθηκε με τους ξενοδόχους

Σημαντικό σημείο αποτέλεσε και η συνάντηση με τους εκπροσώπους των ξενοδόχων και των τουριστικών πρακτόρων. Τέθηκαν στο τραπέζι, πέραν των γενικότερων, σημαντικά ζητήματα, όπως η ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και των ιστορικών μνημείων και η διευκόλυνση της πρόσβασης των επισκεπτών σε αυτά, η δημιουργία χώρων στάθμευσης πλησίον αυτών, η προβολή και ανάδειξη συνολικά της πολυπολιτισμικής περιοχής ώστε να είναι ελκυστικός πόλος για τους απαιτητικούς επισκέπτες, μέσω των εκθέσεων, αλλά και ειδικής διαδικτυακής πλατφόρμας του Δήμου. Αυτή η πλατφόρμα, σύμφωνα με την ΠΟΛΗ-Τική Ανατροπή Δήμου Κομοτηνής είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί, ώστε να γίνονται γνωστά στους τουρίστες.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Η ΕΛ.ΑΣ. εστιάζει σε Έβρο και Ανατολική Μακεδονία για το μεταναστευτικό

Δημοσιεύτηκε

στις

Η ΕΛ.ΑΣ. εστιάζει στον Έβρο και την Ανατολική Μακεδονία για το μεταναστευτικό και γι’ αυτό ετοιμάζονται αλλαγές στην  διοικητική και επιχειρησιακή δομή από το Αρχηγείο. Όλα αυτά συζητήθηκαν σε σύσκεψη στην Κομοτηνή της Υπουργού κ. Γεροβασίλη και του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. με τα Σωματεία Συνοριακών και την ΠΟΣΥΦΥ.

Όπως αναφέρουν τα σωματεία Συνοριακών Φρουρών για τις συσκέψεις αυτές:

“Πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή, συνάντηση των Ενώσεων μας παρουσία και του Πρόεδρου Χαρέλα Παναγιώτη  και Γ.Γραμματέα  Τοτονίδη Ιωάννη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων με την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κα Όλγα Γεροβασίλη   και την Φυσική Ηγεσία του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, Αρχηγό κ. Αριστείδη Ανδρικόπουλο, Επιθεωρητή Βορείου Ελλάδος κ. Ανδρέα Αποστολόπουλο και Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων κα. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη.

evros-news

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜ-Θ

Και ο Ηλίας Ιωαννάκης με Κώστα Κατσιμίγα

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κώστας Κατσιμίγας, ανακοίνωσε τέσσερα νέα πρόσωπα στον συνδυασμό Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία.

Πρόκειται συγκεκριμένα για τους παρακάτω υποψήφιους Περιφερειακούς Συμβούλους: Κωσταντινιά Δομούζη από τη Δράμα, Χρήστο Μπέλλα από τον Έβρο, Ελένη Σακαλή από την Καβάλα και τον Ηλία Ιωαννάκη από τη Ροδόπη – δρ. καθηγητή Μουσικής, διευθυντή του Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου Κομοτηνής, και πρώην δημάρχου Μαρωνείας-Σαπών.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αυλαία για τη φετινή ΑΚΑΔΗΜΙΑ | Δομή δια Βίου Μάθησης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ

Δημοσιεύτηκε

στις

Πραγματοποιήθηκε σε έξι πόλεις της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης η τελετή λήξης των διαλέξεων της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ – Δομής δια Βίου Μάθησης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.

Με την τελετή λήξης στις έξι πόλεις της Περιφέρειας όπου υλοποιείται η δράση (Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Δράμα) ολοκληρώθηκε ο τέταρτος κύκλος διαλέξεων της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ – Δομής Δια Βίου Μάθησης Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. 

Για τέταρτη συνεχή χρονιά οι συμμετέχοντες πολίτες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν διαλέξεις για θέματα Υγείας, Αγωγής των Πολιτών, Αγροτικά, Περιβάλλοντος και Δασολογίας, Φιλολογικά, Οικονομίας, Τεχνολογίας, από καθηγητές των Σχολών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.) και του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Τ.Ε.Ι.-Α.Μ.Θ.) οι οποίοι μοιράστηκαν εθελοντικά εξειδικευμένες γνώσεις, με τρόπο απλό και κατανοητό.

Η πρωτοβουλία, που ξεκίνησε το 2015 στον Έβρο και από το 2016 πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε έξι πόλεις σε όλη την Περιφέρεια έχει στόχο τη Δια Βίου Μάθηση και Εκπαίδευση των πολιτών. Με την στήριξη του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστου Μέτιου, του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου και Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ Δημητρίου Πέτροβιτς, του Πρύτανη του Δ.Π.Θ. Αλέξανδρου Πολυχρονίδη και του Πρύτανη Τ.Ε.Ι. Α.Μ.Θ. Δημήτρη Μπαντέκα, υλοποιήθηκε στην πράξη η διασύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας με την κοινωνία, και θεσμοθετήθηκε πλέον στη συνείδηση των πολιτών και των καθηγητών η ΑΚΑΔΗΜΙΑ – Δομή δια Βίου Μάθησης.
Στα τέσσερα χρόνια υλοποίησης της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ, 1700 πολίτες παρακολούθησαν 400 διαλέξεις 180 καθηγητών σε 9 θεματικές ενότητες σε 6 πόλεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. 

Για την ακαδημαϊκή περίοδο 2018-2019 οι θεματικές ενότητες όπου αναπτύχθηκαν οι διαλέξεις ήταν «Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ», «ΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ», «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ», «ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ», «Η ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ», «ΖΩ – ΕΝΕΡΓΩ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΩ», « Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ», «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ»

Η παρακολούθηση των διαλέξεων είναι ΔΩΡΕΑΝ.

Στην τελετή λήξης συμμετείχαν θεσμικά εκπρόσωποι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. 

Ο κ. Πέτροβιτς κατά τον χαιρετισμό του ευχαρίστησε θερμά τους Καθηγητές και Εισηγητές, για την εθελοντική προσφορά τους, καθώς και τους συνεργάτες του και τα υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, που καθόλη τη διάρκεια υλοποίησης της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ, φρόντιζαν για όλα τα θέματα με επιτυχία. Και συνέχισε «Ως διοίκηση, με τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, κάνουμε πράξη όλα όσα είναι για το καλό του τόπου και των πολιτών της Περιφέρειας μας. Οραματιστήκαμε την ΑΚΑΔΗΜΙΑ, την υλοποιήσαμε, και πλέον μέσα από τις διαλέξεις της κερδίζουμε όλοι σε γνώσεις και γινόμαστε καλύτεροι. Οι συμμετέχοντες πολίτες και καθηγητές συμπλήρωσαν σχετικές φόρμες αξιολόγησης της δράσης. Οι προτάσεις και επισημάνσεις τους θα ληφθούν υπόψη από την Οργανωτική Επιτροπή κατά τον σχεδιασμό της νέας ακαδημαϊκής περιόδου 2018-2019».

Κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης απονεμήθηκαν οι βεβαιώσεις συμμετοχής στους δικαιούχους του προγράμματος.

Alexandroupoli Online 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ
papadopoulos spot
Mouraidhs-Syxronos-Dhmos_banner
o-topos-tis-zois-mas_banner
stefanidoy-υποψήφια
AGANIKOLAS KARTA laos
ΓΚΡΙΤΖΕΛΑΚΗΣ ΚΑΡΤΑ
ypop-gior
GAKHS
dimotikos-symboulos
Talidhs_Akhs_banner
post_head_image
300x250_ANOIKSI

300x250_ANOIKSI

karta 1
geotech_banner
old_town_inn
ergasia_syn
epikairotita

Social

Facebook
INSTAGRAM
Twitter
YOUTUBEΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ

Αρέσει σε %d bloggers: