Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παναθηναϊκός: Δεν υπάρχει γυρισμός για τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς και η επόμενη μέρα

Μετά το οριστικό τέλος του πρωταθλήματος, ας κάνουμε μία ψύχραιμη ανάλυση στο τι έφερε ο Σέρβος κόουτς στο «τριφύλλι»

Η τοξικότητα στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι πιο μεταδοτική και από τον Covid-19 στην έξαρσή του. Μόνο που σε αυτήν την περίπτωση και επιβεβαιωμένα δεν υπάρχει κανένα γιατρικό γι’ αυτήν την αρρώστια που οδηγεί σε ψύχωση για τη νίκη και το πρωτάθλημα.

Παντού στημένοι αγώνες, εκτός αν κερδίζει η δική μας ομάδα εκεί όπου μίλησε η ψυχή του πρωταθλητή, κακές διαιτησίες, εκτός αν πάρει πέναλτι η δική μας ομάδα. Το φετινό πρωτάθλημα πήγε στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η Οpap Arena έβαλε τα καλά της και πανηγύρισε την κατάκτηση.

Ωστόσο αυτό είναι ήδη παρελθόν. Σημασία έχει το παρόν και το μέλλον. Η επόμενη μέρα. Και αυτή είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να μιλήσουμε για τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς και τη σφραγίδα που έχει βάλει στο «τριφύλλι» αλλά και συλλήβδην στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Μαθήματα ηθικής και επαγγελματισμού

Δεν προκάλεσε ποτέ. Ποτέ δε μίλησε για διαιτησία εδώ και δύο χρόνια που επέστρεψε στη χώρα μας και έκατσε στον πάγκο του Παναθηναϊκού. Υπάρχουν στιγμές που το «τριφύλλι» πήρε σφυρίγματα, υπάρχουν στιγμές που οι «πράσινοι» αδικήθηκαν κατάφωρα. Αν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί πρέπει να δούμε όλα τα υπέρ και κατά σφυρίγματα του Παναθηναϊκού την τελευταία διετία που ο Ιβάν βρίσκεται στο τιμόνι.

Είστε σίγουροι για το τι θα δείξει η ζυγαριά; Ίσως η απάντηση να εκπλήξει και τον πιο φανατικό. Ωστόσο ο Σέρβος κόουτς ποτέ δε διαμαρτυρήθηκε. Δεν έκανε την παραμικρή νύξη και δεν άφησε την παραμικρή υπόνοια.

Θεωρεί πως οι διαιτητές είναι μέρος του παιχνιδιού και θα έχουν τις καλές και τις κακές ημέρες τους. Το αν είναι θετικά ή αρνητικά «προκατειλημμένοι» είναι δουλειά της ΕΠΟ, της ΚΕΔ και της διοίκησης. Όχι του προπονητικού σταφ.

Το περιβάλλον του ελληνικού πρωταθλήματος και όσοι είναι μέρος αυτού, έχουν δώσει αρκετές αφορμές ώστε να τα «ακούσουν» από τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Δεν τοποθετήθηκε ποτέ δημοσίως, αν και θα μπορούσε να τους ξεφτιλίσει για τη γραφικότητά τους.

Το αφήνει στην κρίση του κοινού, η οποία δυστυχώς τυφλώνεται από στρατευμένους δημοσιογράφους που τα βλέπουν πρασινοκοκκινοκίτρινα. Δημοσιογράφοι που λειτουργούν ως Juke Box και έχουν ως στόχο να μπουν σε κάποια ΠΑΕ. Και γιατί να ασχοληθεί μαζί τους, στην τελική; Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και στο τέλος της ιστορίας όλοι παίρνουν αυτό που αξίζουν.

Ο Ιβάν και η επόμενη μέρα

Τον υποτίμησαν, τον χλεύασαν, τον ειρωνεύτηκαν, τον χτυπάνε στην πιο στενάχωρη στιγμή. Η ανθρώπινη τοποθέτησή του μετά τον αγώνα με τον Ολυμπιακό και την υγεία των ποδοσφαιριστών του, ήταν βούτυρο στο ψωμί του κάθε τυφλωμένου από το πάθος και την αρρώστια οπαδού. Η ηθική δεν είναι κούρσα πρωταθλήματος. Δεν την κερδίζεις, δε τη διεκδικείς, δε τη χάνεις. Απλώς την καλλιεργείς.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι ο καθρέφτης του Παναθηναϊκού. Ο άνθρωπος που κούμπωσε με το DNA της ομάδας γι’ αυτό ο κόσμος τον αγάπησε από την πρώτη στιγμή. Είναι ο προπονητής που άναψε ξανά τη φλόγα του ονείρου. Ο προπονητής που ό,τι τάζει, το κάνει πράξη. Πριν δύο χρόνια έδωσε την υπόσχεση πως ο Παναθηναϊκός θα γίνει ξανά διεκδικητής του πρωταθλήματος.

Στην πρώτη του χρονιά έθεσε ως στόχο την έξοδο στην Ευρώπη, στη δεύτερη χρονιά τη διεκδίκηση των δύο πρώτων θέσεων και τα έκανε πράξη. 

Η διοίκηση οφείλει να προστατεύσει το ποδοσφαιρικό τμήμα από τους ασπάλακες που σφουγγίζουν τα απόνερα του παρασκηνίου. Να ανεβάσει το μπάτζετ και τα προασπιστεί τα συμφέροντα τα συλλόγου. Τα υπόλοιπα είναι δουλειά του Ιβάν και των συνεργατών του.

Επόμενος στόχος είναι η είσοδος σε ευρωπαϊκούς ομίλους. Το «τριφύλλι» πρέπει να επανέλθει στο ευρωπαϊκό του status, κάτι που λείπει από τους φιλάθλους τους. Αγωνιστικά πρέπει να υπάρξει ποιοτική και ποσοτική ενίσχυση για την επίπονη χρονιά που έρχεται.

Η στεναχωριά για το χαμένο πρωτάθλημα θα υπάρχει για τις επόμενες εβδομάδες, αλλά οι μεγάλες ομάδες έχουν μάθει να τα αφήνουν αυτά στο παρελθόν. Και ο δρόμος που ακολουθεί ο Παναθηναϊκός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν έχει γυρισμό.

newsbomb.gr

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: 33χρονος χάρισε ζωή με τον θάνατό του – Δωρεά οργάνων και ιστών αποφάσισε η οικογένειά του

Δώρα ζωής προσέφερε με τον θάνατό του 33χρονος που νοσηλευόταν στη Β’ Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (Β΄ ΜΕΘ) του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου» και έχασε τη μάχη για τη ζωή.

Οι οικείοι του, στην πιο δύσκολη για αυτούς στιγμή, αποφάσισαν να προσφέρουν δώρα ζωής σε συνανθρώπους μας, όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του Νοσοκομείου.

Η δωρεά οργάνων και ιστών ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Κυριακή του Πάσχα. Το χειρουργείο της δωρεάς πραγματοποιήθηκε από τις χειρουργικές ομάδες της Μονάδας Μεταμόσχευσης του ΓΝΘ «Ιπποκράτειου», της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Καρδιάς του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και της Οφθαλμολογικής Κλινικής του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ.

Τα συλλυπητήριά της αλλά και τις θερμότατες ευχαριστίες για την προσφορά οργάνων και το μεγαλείο ψυχής που επέδειξαν εκφράζει η Διοίκηση του Νοσοκομείου προς τους οικείους του δωρητή. Επιπλέον, η Διοίκηση ευχαριστεί το προσωπικό της Β’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του «Γ. Παπανικολάου» και όλων των άλλων τμημάτων και κλινικών του Νοσοκομείου που συνεργάστηκαν για το σκοπό της δωρεάς.

Συγκεκριμένα, το προσωπικό του Αναισθησιολογικού Τμήματος, των Χειρουργείων, του Ακτινολογικού Εργαστηρίου, του Καρδιολογικού Τμήματος, του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου, του Βιοχημικού Εργαστηρίου, του Αιματολογικού Εργαστηρίου και τη Αιμοδοσίας και του Τμήματος Ανοσολογίας-Ιστοσυμβατότητας. «Χωρίς την καθοριστική συμβολή όλων αυτών των επαγγελματιών υγείας δεν θα ήταν δυνατή η επιτυχής έκβαση της διαδικασίας της δωρεάς», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Η διαδικασία διενεργήθηκε υπό το γενικό συντονισμό του Ελληνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.

Το «Γ. Παπανικολάου» στηρίζει τη Δωρεά Οργάνων μετά το τέλος της ζωής, ως την ύψιστη μορφή εθελοντικής προσφοράς προς τον συνάνθρωπο, πολιτισμού και αλτρουισμού, καταλήγει η ανακοίνωση.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το φόρεμα από άμμο ήταν η πιο τρελή ιδέα που παρουσιάστηκε στο φετινό Met Gala

Η τραγουδίστρια Tyla έκανε το ντεμπούτο της στο Met Gala με την πιο τρελή ιδέα που έχει παρουσιαστεί στη διοργάνωση εδώ και καιρό.

Μία δημιουργία του οίκου Balmain και συγκεκριμένα του καλλιτεχνικού διευθυντή του Olivier Rousteing, το φόρεμα από άμμο που δημιουργήθηκε πάνω στο σώμα της Tyla ήταν εμπνευσμένο από το θέμα του gala«Ο Κήπος του Χρόνου». Ο Rousteing βασίστηκε στην ιδέα του χρόνου που περνάει και της παροδικότητας των πραγμάτων για να επαναπροσδιορίσει τη χρήση των υλικών και να μετατρέψει την άμμο σε κάτι μόνιμο.

Έτσι, δημιούργησε πάνω σε ένα καλούπι τα κομμάτια του φορέματος, τα οποία στη συνέχεια συναρμολογήθηκαν και το τελικό αποτέλεσμα ήταν ένα στράπλες φόρεμα στο χρώμα της άμμου, με την κυριολεκτική έννοια, το οποίο η Tyla συνδύασε με μία τσάντα Balmain σε σχήμα κλεψύδρας.

Για τη δημιουργία του φορέματος χρησιμοποιήθηκαν τρία χρώματα άμμου και μικροκρύσταλλοι χάρη στους οποίους το ρούχο έλαμπε σε κάθε κίνηση της Tyla.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χρόνιος πόνος: Ένας στους οκτώ υποφέρει μετά από επεμβάσεις αισθητικής χειρουργικής – Ποιοι πονούν περισσότερο

Πρόσφατη έρευνα σε ενήλικες Νορβηγούς αποκάλυψε ότι το 10% είχε υποβληθεί σε αισθητική χειρουργική επέμβαση, με το 12,5% εξ αυτών να βιώνει χρόνιο μετεγχειρητικό πόνο. Αυτή η πρωτοποριακή μελέτη, που παρουσιάζεται στο Scandinavian Journal of Pain, είναι η πρώτη που διερευνά τη συχνότητα των αισθητικών επεμβάσεων, αλλά και του μετεγχειρητικού πόνου σε ενήλικες που υποβλήθηκαν σε διάφορες επεμβάσεις αισθητικής χειρουργικής.

Η αισθητική χειρουργική γίνεται όλο και πιο δημοφιλής παγκοσμίως, αλλά ο επιπολασμός των επιπλοκών μετά από αισθητικές επεμβάσεις, όπως ο χρόνιος μετεγχειρητικός πόνος, δεν έχει διερευνηθεί επαρκώς. Η παγκόσμια αύξηση αυτών των επεμβάσεων έχει επιστήσει την προσοχή στις πιθανές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένου του χρόνιου πόνου μετά την επέμβαση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ. Silje Endresen Reme από το Πανεπιστήμιο του Όσλο, διεξήγαγαν μια σύντομη έρευνα σε 1.746 ενήλικες Νορβηγούς, ρωτώντας τους αν είχαν υποβληθεί σε αισθητική χειρουργική επέμβαση, αν είχαν αντιμετωπίσει χρόνιο μετεγχειρητικό πόνο και αν είχαν αναζητήσει θεραπεία για τον πόνο αυτό.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι αισθητικές χειρουργικές επεμβάσεις κερδίζουν έδαφος, με το 10% των συμμετεχόντων να επιβεβαιώνει ότι είχε υποβληθεί σε τέτοιες επεμβάσεις. Από αυτά τα άτομα, το 25% ήταν ηλικίας 18-29 ετών, ενώ το 75% ήταν γυναίκες.

Το ανησυχητικό είναι ότι το 12,5% ανέφερε ότι αντιμετώπιζε χρόνιο μετεγχειρητικό πόνο, δηλαδή επίμονο πόνο, που διαρκεί περισσότερο από 3 μήνες. Οι άνδρες είχαν 5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν χρόνιο πόνο από ό,τι οι γυναίκες. Τα 2/3 των ατόμων που αντιμετώπιζαν πόνο ήταν ηλικίας 18-29 ετών, ενώ οι άλλες ηλικιακές ομάδες ανέφεραν πολύ χαμηλότερα ποσοστά. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι το 75% των ατόμων που υπέφεραν από πόνο ζήτησαν ιατρική βοήθεια, γεγονός που υποδηλώνει τις σοβαρές επιπτώσεις αυτού του προβλήματος.

Συνήθως, οι αισθητικές χειρουργικές επεμβάσεις πραγματοποιούνται σε ιδιωτικές κλινικές. Ωστόσο, οι ασθενείς με μετεγχειρητικό πόνο συχνά απευθύνονται σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας, ενώ είναι πιθανό να μην είναι σε θέση να εργαστούν, αλλά και να υποφέρουν από μειωμένη ποιότητα ζωής.

«Λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη αποδοχή και δημοτικότητα της αισθητικής χειρουργικής, είναι ζωτικής σημασίας για τους ασθενείς να είναι καλά ενημερωμένοι σχετικά με τις πιθανές επιπλοκές», δήλωσε η Sophia Engel, επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης. Και  συμπλήρωσε: «Επιπλέον, οι άνθρωποι θα πρέπει να γνωρίζουν τον αντίκτυπο του χρόνιου πόνου που προκύπτει μετά από αισθητικές επεμβάσεις στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικής πρόνοιας».

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en