Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Παναγιωτόπουλος | Η σχέση Ελλάδος-Τουρκίας περνά από μία φάση αποκλιμάκωσης των εντάσεων

Ακολουθεί η συνέντευξη του πρώην ΥΠΕΘΑ και βουλευτή Καβάλας της Ν.Δ Νίκου Παναγιωτόπουλου στον REAL FM και στον δημοσιογράφο Τέρενς Κουϊκ.

Ερώτηση

Κύριε Υπουργέ καλημέρα από την Αθήνα.

Απάντηση

Καλημέρα σας καλημέρα και στους ακροατές. Πολύ ενδιαφέροντα αυτά που λέγατε για τις ζωοκτονίες. Αν μη τι άλλο σε μένα αυτό λέει ότι για να εξαλείφθει, εν πάση περιπτώσει να μετριαστεί, αυτό το φαινόμενο, δεν αρκεί να αυστηροποιήσουμε την ποινική νομοθεσία με αυστηρότερες ποινές γι’ αυτούς που τελούν τέτοιου είδους εγκλήματα-σωστό είναι αυτό δεν λέω-αλλά οι ρίζες του κακού θα έλεγα ότι είναι περισσότερο κοινωνικοπολιτικές οι κοινωνικο-οικονομικές παρά νομοτεχνικές. Η βία δυστυχώς βρίσκεται σε έξαρση, σε όλα τα επίπεδα. Δυστυχώς την πληρώνουν και ζωάκια.

Ερώτηση

Και κυρίως στους νέους και στους πιτσιρικάδες. Εγω βλεπω παλι ειχαμε περιστατικό με παιδιά δεκατετράχρονα ή δεκαπεντάχρονα να πλακώνονται μεταξύ τους και να βγάζουν και μαχαίρια. Οι άλλοι στα Χανιά που πήραν τότε τα όπλα του πατέρα τους από το σπίτι και πυροβολούσαν τα αυτοκίνητα που περνούσαν έξω από το σχολείο τους…

Απάντηση

Είναι μεγάλο πρόβλημα. Χθες είχα μια αντίστοιχη συζήτηση με κάποιους καθηγητές εδώ στην εκλογική μου περιφέρεια, στην Καβάλα, οι οποίοι μου είπαν με κάποια ανακούφιση ότι στην επαρχία είναι λιγότερο σφοδρό το φαινόμενο. Εδώ ακόμα κρατάει αν θέλετε είτε το σχολείο είτε το οικογενειακό περιβάλλον, η επαφή με τα ζώα κτλ. Είναι όμως ένα μεγάλο πρόβλημα και για μένα πάλι άμα θέλουμε να ζητήσουμε τις λύσεις των προβλημάτων, εγώ τις εντοπίζω στην ανατροφή, στο σπίτι και στην Παιδεία, στα πρώτα της στάδια, όχι βέβαια στο πανεπιστήμιο. Μέχρι τότε το κακό έχει γίνει. Άλλωστε οι δράστες αυτών των εγκλημάτων βίας, αυτών των πράξεων βίας, μάλλον για να είμαι ακριβής, είναι πλέον, και αυτό είναι το ανησυχητικό, πιο νεαροί στην ηλικία.

Ερώτηση

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που μου κάνατε αυτή την εισαγωγή πραγματικά έτσι μου τονώσατε λίγο και το σκοπό της εκπομπής, γιατί αργότερα θα έχω και την Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας «Νέμεσις» για το Περιβάλλον και τα Ζώα, την κα Νατάσσα Μπομπολάκη. Αλλά θα ήθελα τώρα να σας πάω με την ιδιότητά σας και μετά από τη θητεία, την αξιοσημείωτη για μένα, το εννοώ αυτό επί των ημερών σας δεν έγιναν τα Rafale και τα Belharra ή κάνω λάθος;

Απάντηση

Τότε διαπραγματευτήκαμε, τότε υπογράψαμε και άλλα πολλά.

Ερώτηση

Για να μην τα ξεχνάμε, γι’ αυτό.

Απάντηση

Εντάξει, ήταν 4 αξέχαστα χρόνια με διαχείριση σοβαρών κρίσεων. Κρίσεων, που θα έλεγα, χωρίς προηγούμενο τουλάχιστον στο πρόσφατο παρελθόν, την οικοδόμηση πολλών συμμαχιών στο πλαίσιο της αμυντικής διπλωματίας, που είναι πολύ αξιόπιστο είδος διπλωματικής προσέγγισης, και βέβαια το φιλόδοξο πρόγραμμα να ξαναδυναμώσει η Ελλάδα στρατιωτικά, γιατί πολύ απλά είχε μείνει πίσω. Αυτό σημαίνει και να βρούμε τρόπους να συντηρήσουμε, να αναβαθμίσουμε τα υπάρχοντα συστήματα αλλά και να αποκτήσουμε καινούργια. Και δεν τελειώνει βέβαια. Κανείς δεν λέει, και πρώτος εγώ δεν θα έλεγα ότι τα κάναμε όλα. Κάναμε όμως αρκετά. Ιδίως στο αεροπορικό πεδίο νομίζω είναι ορατή η αλλαγή και των συσχετισμών ισχύος στην περιοχή αλλά και του ηθικού στην Πολεμική Αεροπορία, γιατί τα στελέχη θέλουν ένα βλέπουν τον κλάδο τους, το όπλο τους να δυναμώνει. Αυτό έχει αντίκτυπο θετικό και στο ηθικό, και αυτό είναι, θα έλεγα, ανεκτίμητη παράμετρος. Αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται, δεν σταματάει ποτέ. Οι ανάγκες υπάρχουν, οι συνθήκες μεταβάλλονται ασφαλώς. Εγώ συμφωνώ με αυτό που λέει ο εν ενεργεία Υπουργός Άμυνας, ο κ. Δένδιας ότι πρέπει να διδασκόμαστε μαθήματα από το πεδίο, μια που έχουμε δυστυχώς φαινόμενο έξαρσης, συγκρούσεων και είμαι σίγουρος θα πάμε και σε αυτό προσεχώς,  και να προσαρμοζόμαστε, όσον αφορά τη δυνατότητα αντιμετώπισης αυτών, που άλλωστε στο τέλος αυξάνει την αποτρεπτική ισχύ της χώρας. Και αυτό είναι το τελικό ζητούμενο.

Ερώτηση

Δεν κατάλαβα. Μου είπατε ότι βαδίζουμε σε πεδίο συγκρούσεων; Δεν το κατάλαβα.

Απάντηση

Όχι. Βλέπουμε ότι στο ευρύτερο περιβάλλον μας πλέον σοβούν ανοιχτές συγκρούσεις. Δεν λέω για εμάς. Σοβούν ανοιχτές συγκρούσεις στη γειτονιά μας, είτε προς Βορρά, είτε στη Μέση Ανατολή.

Ερώτηση

Ο κ. Παρασκευαϊδης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ βγήκε χθες, σε νοσοκομείο μέσα σε μια εκδήλωση, να πει πάρτε όπλα γιατι θα έρθουν οι Τούρκοι να μας σφάξουν.

Απάντηση

Εντάξει, δεν είναι τώρα αυτό σοβαρή προσέγγιση. Αλίμονο. Δεν χρειάζεται να πάρουν Έλληνες πολίτες όπλα. Οι Έλληνες πολίτες πρέπει μεν να ενισχύουν την ανθεκτικότητά τους στις κρίσεις, αλλά νομίζω ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας, φροντίζουν για την αποτροπή. Και αποτροπή δεν είναι τίποτα άλλο παρά η διαρκής αποθάρρυνση κάθε δυνητικού αντιπάλου να αναλάβει κάποια στρατιωτικού τύπου ενέργεια, διότι εκτιμά ότι το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το όφελος. Αυτό είναι η αποτροπή στην πράξη και για μένα ο καλύτερος τρόπος αποτροπής δεν είναι να κάνεις δηλώσεις βαρύγδουπες, αλλά να κανονίζεις να έρχεται ένα Rafale το μήνα, όπως και έρχεται εδώ και 2 χρόνια. Και καταλαβαίνουν όλοι τι σημαίνει αυτό.

Ερώτηση

Μου ξεφεύγετε όμως γιατί εγώ σας λέω αν ήσασταν εσείς υπουργός τώρα, και ένας βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας έλεγε ότι θα μας σφάξουν οι Τούρκοι στο κρεβάτι την ώρα που κοιμόμαστε, θα σας άρεσε να το ακούσετε;

Απάντηση

Όχι, δεν νομίζω ότι κανένας σε θέση ευθύνης του αρέσει να ακούει μια τέτοια δήλωση άστοχη όπως σας είπα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν κατά καιρούς άστοχες δηλώσεις και για εντυπωσιασμό. Η δουλειά έχει σημασία.

Ερώτηση

Επειδή μπαίνουμε σε ένα κλίμα, παρόλο που επιμένει ο Ερντογάν για τη γαλάζια πατρίδα, εμείς μπαίνουμε σε μια διπλωματία, η οποία φαίνεται ότι στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης δουλεύει, δουλεύει πολύ καλά και η οικονομική διπλωματία. Μην ξεχνάμε ότι κάνει πολύ καλή δουλειά ο Κώστας Φραγκογιάννης, αλλά το ζήτημα είναι πράγματι πρέπει να αισθανόμαστε ως εν δυνάμει κίνδυνο τον Τούρκο, ο οποίος βεβαίως δεν λέει και να άρει και το casus belli;

Απάντηση

Οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία περνάνε μια φάση αποκλιμάκωσης των εντάσεων και αυτό είναι καλό πράγμα. Μόνο ως καλό μπορεί να εκληφθεί. Ως παράθυρο ευκαιρίας το βλέπουμε. Μπορώ να θυμηθώ τι γινότανε από παραβιάσεις και υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών στον εναέριο χώρο μας, υπερπτήσεις πάνω από νησιά, και τι γίνεται σήμερα που έχει εκμηδενιστεί κυριολεκτικά το φαινόμενο. Αυτό είναι ένα καλό σημάδι. Από κει και πέρα όμως είμαι της άποψης του και κεινον ποιείν και τούτο μη αφιέναι. Είναι καλό η αναζήτηση κοινών δρόμων, η προσπάθεια για συνεννόηση από κει και πέρα όμως, δεν θα πρέπει να χαλαρώσει η προσπάθεια για την ενίσχυση της χώρας. Άλλωστε, και απ’ ότι ακούω και από ότι γνωρίζω, ο κ. Ερντογάν δεν ματαίωσε τη ναυπήγηση του ελικοπτεροφόρου ή του άλλου που έχει στα σκαριά, συνεχίζει, έτσι δεν είναι; Δεν ματαίωσε το πρόγραμμα πρόσκτισης ή ναυπήγησης νέων μαχητικών πλοίων, μονάδων  επιφανείας δηλαδή, ώστε να ενισχύσει τη ναυτική παρουσία της Τουρκίας σε μια εποχή που η ναυτική παρουσία αποκτά ιδιαίτερα μεγάλη στρατηγική σημασία στην ευρύτερη περιοχή. Δεν σταμάτησε Τουρκία αυτά τα φιλόδοξα προγράμματα, επειδή είναι σε καλύτερη φάση σχέσεων με την Ελλάδα. Νομίζω ομοίως και εμείς πρέπει να πράξουμε και από κει και πέρα να ζητούμε δρόμους για καλύτερη συνεννόηση.

Ερώτηση

Όμως, κύριε υπουργέ γιατί έχουμε αποδυναμώσει τη δική μας την πολεμική βιομηχανία; Δηλαδή μιλάω για ΠΥΡΚΑΛ, μιλάω για ΕΑΒ, που φτιάχναμε ακόμα και τζιπ.

Απάντηση

Είναι μεγάλη ιστορία που τραβάει πίσω πάρα πολλά χρόνια. Νομίζω ότι η ελληνική αμυντική βιομηχανία έχει αποδυναμωθεί τα τελευταία χρόνια, διότι κυριαρχήθηκε από νοοτροπίες όχι τόσο ΝΑΤΟϊκές. Και το ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή είναι σε μια φάση που ζητά τρόπους να τονωθεί η αμυντική βιομηχανία, η παγκόσμια λόγω της ζήτησης για πυρομαχικά για να υποστηριχθούν σε διαφορά πεδία φιλικές προς το ΝΑΤΟ δυνάμεις. Ας πούμε να ενισχυθούν οι Ουκρανοί, ας πούμε από χώρες μέλη, διευρύνοντας το οπλοστάσιο. Ακόμα και το Ισραήλ αυτή τη στιγμή ενισχύεται με πυρομαχικά για να αντιμετωπίσει αυτά που έχει να αντιμετωπίσει, που δεν έχει να κάνει μόνο με την κατάσταση στην Παλαιστίνη, αλλά με μια ευρύτερη ανάφλεξη στην περιοχή με συμμετοχή συγκεκριμένων δρώντων. Όμως για να επανέλθω, ξέρετε η αμυντική βιομηχανία για να λειτουργήσει πάνω απ όλα πρέπει να είναι ανταγωνιστική και εξωστρεφής, και θα ‘ελεγα και ανταγωνιστικής διεθνώς. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια κυριάρχησε η νοοτροπία ότι έναν πελάτη μόνο πρέπει να έχει αμυντική βιομηχανία και αυτός πρέπει να φροντίζει για όλα. Δηλαδή το κράτος, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Καμία αμυντική βιομηχανία σοβαρή δεν προχώρησε μόνο με ένα πελάτη, το κράτος.Για να γίνει διεθνώς ανταγωνιστική, πρέπει να εκμεταλλευτεί ευκαιρίες. Αυτή τη στιγμή παγκοσμίως υπάρχουν οι ευκαιρίες, με τη ζήτηση διεθνώς. Θυμίζω ότι ένα δύο μήνες πριν τις εκλογές επισκέφθηκε την ΠΥΡΚΑΛ ή τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, όπως λέγονται τώρα, ο Επίτροπος ο αρμόδιος για την Αμυντική Βιομηχανία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κύριος Μπρετόν, και ευθαρσώς τους είπε ότι αν μπορείτε υπάρχει δουλειά για σας, πείτε μου τι χρειάζεται για να κάνετε παραγωγή; Χρειάζεται χρηματοδότηση; Χρειάζεται μηχανολογικό εξοπλισμό; Χρηματοδότηση για μηχανολογικό εξοπλισμό; Κοίταξε, δεν μπόρεσα να το παρακολουθήσω, αλλά αυτό που είπα τότε στους ιθύνοντες είναι ότι πείτε πραγματικά τι χρειάζεται χωρίς, να το πω έτσι,  να παρουσιάζετε ψευδείς καταστάσεις. Ή να αναλαμβάνετε υποχρεώσεις που δεν είστε σε θέση στην πορεία να διεκπεραιώσετε. Διότι εδώ δεν είναι ελληνική πραγματικότητα όπου μπορεί κάποιος, ας πούμε, να λειτουργήσει με επιείκεια απέναντι στις καθυστερήσεις, στην παράδοση πυρομαχικών ας πούμε στη συγκεκριμένη ημερομηνία, βάσει συγκεκριμένης συμφωνίας ή Σύμβασης, επειδή είναι ελληνική βιομηχανία. Εδώ πρέπει να είσαι εντάξει σε όλα, αλλά αυτό θέλει  αλλαγή νοοτροπίας. Ασφαλώς θέλει μια χρηματοδοτική ένεση και θέλει και μια ζήτηση, η οποία αυτή τη στιγμή όμως υπάρχει. Αυτή η Συνθήκη εξυπηρετείται, ικανοποιείται τώρα που μιλάμε. Οι ευκαιρίες δεν κρατούν για πάντα αυτό μόνο έχω να πω.

Ερώτηση

Θα σας κάνω ευθέως το ερώτημα το οποίο το διαβάζω μπροστά μου τώρα από 2 διαφορετικούς ακροατές. Αληθεύει ότι λόγω Ουκρανίας έχουμε στείλει συστήματα οπλικά και έχουν αποδυναμωθεί τα αμυντικά μας συστήματα στα νησιά του Αιγαίου, κυρίως στα ανατολικά;

Απάντηση

Αυτό είναι εξωφρενικό ψέμα.  Δεν αποδυναμώθηκε τίποτα από την αμυντική μας διάταξη στα νησιά πολύ απλά, διότι στην Ουκρανία στείλαμε από τα αποθέματα. Κάποιοι πήγαν και είπαν ότι φύγανε πυροβόλα, έφυγαν συστήματα από τα νησιά κτλ. Δεν ισχύει αυτό στο ελάχιστο. Έχει διαψευστεί άλλωστε τόσο από μένα όσο και από στελέχη στρατιωτικής ηγεσίας, αλλά και από τον εν ενεργεία υπουργό πάρα πολλές φορές. Αν συνέβαινε αυτό, η Τουρκία δεν θα επέμενε ακόμα, και επιμένει από ότι ξέρετε, για αποστρατικοποίηση των νησιών, ως ζητούμενο αν θέλετε ή αίτημα στο διάλογο που γίνεται. Ζήτημα πήγε να δημιουργηθεί με τα περίφημα τεθωρακισμένα Marder που προμηθευτήκαμε από τους Γερμανούς, ανταλλάσσοντας αυτά με 40 τεθωρακισμένα, όχι τανκς, αλλά τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού. Τα παλιά που είχαμε προμηθευτεί από την Σοβιετική Ένωση, τότε δηλαδή την Ανατολική Γερμανία, όταν αυτή διαλύθηκε, σοβιετικής κατασκευής, τα οποία Marder, επειδή ήταν πολύ μεγαλύτερων δυνατοτήτων, δεν πήγαν στα νησιά, αλλά προωθήθηκαν στον Έβρο για να συνδυαστούν, γιατί καλύτερα συνδυάζονται αυτά μετά με τα τανκς τα Leopard που έχουμε. Κάποιοι είπαν τότε ότι δεν φροντίσαμε να ενισχύσουμε τα νησιά. Πρώτον, τα παλιά οχήματα δεν ήταν ο διαφοροποιός παράγων. Ήταν ένα παρωχημένο σύστημα το οποίο θα είχαμε και πρόβλημα να υποστηρίξουμε με ανταλλακτικά. Το καταλαβαίνετε, λόγω του ότι οι Ρώσοι δεν θα ήταν πρόθυμοι να δώσουν σε εμάς, αφού αυτά θα πήγαινα στην Ουκρανία. Δεύτερον, και τα παλιά οχήματα αντικαταστάθηκαν με τεθωρακισμένα οχήματα, αυτά τα αμερικάνικα που προμηθευτήκαμε και ακόμα συνεχίζουμε να προμηθευόμαστε, από τα αμερικανικά περισσεύματα, και δεν υπάρχει κανένα κενό. Ή με τα παλιότερα Μ113 τα οποία προωθήθηκαν από τον Έβρο στα νησιά, και εν πάση περιπτώσει, για να μην λέω πολλές λεπτομέρειες, γιατί δεν είναι και αυτό δόκιμο, δεν υπήρξε το παραμικρό κενό στην αμυντική μας διάταξη. Όσοι δημιουργούν φασαρία για αυτό, το κάνουν χωρίς να ξέρουν τα στοιχεία, ή εν γνώσει των στοιχείων, για να δημιουργήσουν μόνο εντυπώσεις.

Ερώτηση

Αυτά τα οποία γίνονται στην Ερυθρά Θάλασσα, με τους Χούτι θα έχουν τελειωμό ή θα πρέπει, όπως είπε προηγουμένως και ο καθηγητής που δίδασκε για 10-11 χρόνια στη Σχολή Ευελπίδων, ότι αν δεν γίνει το παλαιστινιακό κράτος δεν θα βρούμε την ησυχία μας.

Απάντηση

Κοιτάξτε, η επίλυση του Παλαιστινιακού νομίζω είναι κεντρικό ζήτημα εάν μπορεί κάποια μέρα να υπάρξει αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή. Αυτή τη στιγμή περιοχή βρίσκεται σε ανάφλεξη. Ασφαλώς και αυτό είναι ένα πρόβλημα. Άλλωστε ήταν αναμενόμενη η πολύ σκληρή αντίδραση του Ισραήλ μετά το πλήγμα των τρομοκρατών της Χαμάς. Έχω την αίσθηση ότι ήταν πολύ υπολογισμένο, έτσι ώστε να προκαλέσει αυτή την ασύμμετρα σκληρή αντίδραση του Ισραήλ που μπήκε να ισοπεδώσει τη Λωρίδα της Γάζας μετά από 1200 και πλέον νεκρούς, και περίπου 250 όμηρος από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Σε κάθε περίπτωση όμως εδώ βλέπουμε, και με την εμπλοκή των Χούθι της Υεμένης, να γενικεύεται η κρίση σε όλη την περιοχή. Τις προάλλες είχαμε χτυπήματα από το Ιράν προς το Πακιστάν, είχαμε χτυπήματα, πλήγματα μάλλον στο Ιράκ, στη Συρία, στο Λίβανο με τη Χεζμπολαχ. Σε όλες αυτές τις υποθέσεις εμπλέκονται στελέχη, ή κάποια βοήθεια, ενός συγκεκριμένου διεθνούς δρώντος. Και αυτό είναι το Ιράν. Άρα βλέπουμε ότι ο πόλεμος αυτός, η γενικευμένη αυτή ανάφλεξη έχει και τη συμμετοχή ενός παίκτη διεθνούς της περιοχής, υπολογισμού, ο οποίος αναμειγνύεται σε διάφορα μέτωπα και παρακινεί διάφορους δρώντες, τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο, τη Χαμάς στη Γάζα,  χρηματοδοτήθηκε και εκπαιδεύτηκε από το Ιράν, ώστε να πλήξει με αυτό τον τρόπο που έπληξε το Ισραήλ και να προκαλέσει αυτή την αντίδραση, τους Χούθι τώρα στην Υεμένη κτλ. Αυτή τη στιγμή λοιπόν έχουμε μια γενίκευση της αναταραχής, με συμμετοχή και άλλων παικτών, κάτι για το οποίο το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει. Κοιτάξτε, μας αρέσει, δεν μας αρέσει αυτό που κάνει το Ισραήλ, και καταλαβαίνω τις διαφοροποιήσεις στην ελληνική κοινή γνώμη, πρέπει να καταλάβουμε και μια επιπλέον παράμετρο: το Ισραήλ, για το στρατόπεδο της Δύσης στο οποίο ανήκουμε, πάλι θέλω  να πω μας αρέσει δεν μας αρέσει, εγώ λέω ευτυχώς, είναι ένας πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή και ένας πυλώνας παροχής ασφάλειας στην περιοχή. Αν αυτός ο πυλώνας πέσει, μετά τα πράγματα δυσκολέψουν και για εμάς. Αυτό για να γνωρίζουμε ή να καταστρώσουμε την στρατηγική μας. Θυμίζω ότι με το Ισραήλ είχαμε έρθει πολύ κοντά τα τελευταία χρόνια, ουκ ολίγες φορές έχω επισκεφθεί τη χώρα, με 3 Υπουργούς Εθνικής Άμυνας έχω συνομιλήσει και έχουμε διαπραγματευτεί εκεί πέρα και για την στρατηγική μας ενίσχυση,  ομοίως τώρα και ο υπουργός, ο κ. Δένδιας, και ως υπουργός Εξωτερικών το έκανε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός… Έχουμε κτίσει μια στρατηγική συμμαχία η οποία νομίζω ως αποτέλεσμα έχει και την ενδυνάμωση της χώρας, διότι το Ισραήλ έχει πρόσβαση σε υψηλών τεχνολογιών συστήματα τα οποία πλέον μπορούμε και εμείς να διαπραγματευτούμε και να αποκτήσουμε. Και έγινε αυτό σε δύο τρεις περιπτώσεις. Σε κάθε περίπτωση όμως, επειδή αναφέρεστε στην ευρύτερη γεωπολιτική κατάσταση ασφαλώς και υπάρχει μεγάλη ανησυχία. Οι ανησυχίες αυτές διατυπώθηκαν και πρόσφατα στο Φόρουμ του Νταβός, τα ακούσαμε και από το στόμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και πρέπει από κει και πέρα να δούμε και πώς μπορούμε να επηρεάσουμε τις εξελίξεις στο βαθμό που αυτό μας επιτρέπεται έτσι ώστε το Παλαιστινιακό να οδηγηθεί σε μια επιτέλους επίλυση και αυτό δεν μπορεί να γίνει αν δεν δεχθεί κάποια ισραηλινή κυβέρνηση κάποιο συμβιβασμό για τη δημιουργία κάποιου παλαιστινιακού κράτους, με προδιαγραφές βέβαια ειρηνικής συμβίωσης και όχι οδηγούμενο από δρώντες που θέλουν να πλήξουν το Ισραήλ στη λογική ότι αυτό το κράτος πρέπει να πάψει να υπάρχει, στη λογική δηλαδή των περισσότερων εχθρών του στην περιοχή, και από κει και πέρα να δούμε και την τους ευρύτερους συσχετισμούς, διότι στην περιοχή αυτή λειτουργούν ή επηρεάζουν και άλλοι μεγάλοι διεθνείς παίκτες. Υπάρχει η παρουσία των Κινέζων, υπάρχει η υποβόσκουσα σύγκρουση εσωτερική στο Ισλάμ μεταξύ σιιτών Ιράν και Σουνιτών, οι σουνιτικές χώρες με πρώτη την ηγέτιδα Σαουδική Αραβία, υπάρχουν οι τρίτες χώρες που του Κόλπου, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που έχουν φτάσει σε κάποιου είδους συμφωνία με το Ισραήλ, για ειρηνική συμβίωση και οι Σαουδάραβες, και όλο αυτό το πλάνο τινάχτηκε στον αέρα από την επέμβαση μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς, όπου από πίσω από ότι αποδεικνύεται είναι το Ιράν και ανατρέχουμε πάλι στην εσωτερική σύγκρουση μέσα στο Ισλάμ. Είναι μια πολύ περίπλοκη, είμαι σίγουρος το καταλαβαίνουν και οι ακροατές από την ανάλυση που κάνω, κατάσταση αυτή τη στιγμή, η οποία όμως κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Ασφαλώς και την οικονομία. Έχει κόστος όλο αυτό. Όταν ας πούμε ένας θαλάσσιος διάδρομος είναι πλέον επικίνδυνος για την εμπορική ναυσιπλοΐα, τότε πολύ απλά οι τιμές ανεβαίνουν, γιατί το κόστος αυξάνεται, αφού οι δρόμοι αλλάζουν, πάνε γύρω γύρω από την Αφρική τώρα, και δεν «κόβουν δρόμο», να το πω έτσι λαϊκά από την Ερυθρά Θάλασσα και τον Περσικό Κόλπο τα αγαθά προς μεταφορά, αυτό είναι προς όφελος των εφοπλιστών, αλλά εις βάρος αυτών που καταναλώνουν τα προϊόντα των οποίων το κόστος μεταφοράς αυξάνεται.

Ερώτηση

Δεν έχω λόγια, ειλικρινά ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ που κάναμε την συζήτηση αυτή. Πιστεύω ότι ήταν χρήσιμη. Κυρίως κρατώ σαν γεγονός αυτό το οποίο μου είπατε για τα νησιά μας. Πολύ σημαντική η παρέμβασή σας. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κύριε υπουργέ, γιατί την κουβέντα…

Απάντηση

Να σας πω κάτι; Ποια κυβέρνηση θα φρόντιζε, δυνάμει κάποιας συμφωνίας, να αποδυναμώσει την αμυντική της διάταξη; Σίγουρα νομίζω ότι, και το λέω αυτό με το χέρι στην καρδιά, καμία δεν θα λειτουργούσε για να αποδυναμώσει τη χώρα. Ε, σίγουρα δεν θα λειτουργούσαμε εμείς, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποδυναμώσει τη χώρα μετά από την προσπάθεια αυτή που γίνεται παράλληλα, η χώρα να δυναμώσει στρατιωτικά. Αυτό είναι αυταπόδεικτο και από κει και πέρα, επιτρέψτε μου να το κλείσω, η Ελλάδα σε αυτό το επικίνδυνο πλέον και δυνητικά ανασφαλές, και όχι ασφαλές, ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον, πρέπει να συνεχίσει την προσπάθειά της να έρχεται πιο κοντά με τους συμμάχους της, να κτίζει πιο γερά τις συμμαχίες της, και στη βάση, όπως είπα, των αμυντικής φύσεως συμμαχιών, και από κει και πέρα να μην ξεχνά να συνεχίζει την προσπάθεια να δυναμώνει στρατιωτικά. Έχει κόστος, ασφαλώς, οι προτεραιότητες αλλάζουν, αλλά πάντα η προσπάθεια αυτή πρέπει να είναι διαρκής και να αποφέρει αποτελέσματα ορατά σε όλους. Στο τέλος της ημέρας το βασικό είναι η αποτροπή, αλλά και το διεθνές γεωπολιτικό αποτύπωμα της χώρας, να μας ακούνε και να μας μετράνε. Αυτό το κερδίσαμε νομίζω στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά η προσπάθεια, όπως σας είπα, είναι διαρκής.

Ερώτηση

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε υπουργέ, σας εύχομαι καλημέρα από την Αθήνα.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Σέρρες | Αναβιώνουν το Πάσχα οι «αβγομαχίες» στην Καστανούσα Σιντικής

Ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στα βάθη του Πόντου αναβιώνει κάθε 2η μέρα του Πάσχα στην Καστανούσσα της Σιντικής Σερρών.

Πρόκειται για τις διαδομένες «αβγομαχίες» που έφεραν μαζί τους οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες του Πόντου, όταν εγκαταστάθηκαν στους νότιους πρόποδες του όρους Μπέλλες, στο σημερινό χωριό Καστανούσσα, που μέχρι το 1926 ονομαζόταν Πάλμες.

«Ο σύλλογος το ανέλαβε και το ανέδειξε, όχι μόνο στην περιοχή αλλά ευρύτερα στην Κεντρική Μακεδονία», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καστανούσσας, Λευτέρης Παπαδόπουλος. Όπως εξηγεί, οι συμμετέχοντες έρχονται από Δράμα μέχρι και Φλώρινα, ενώ πέρυσι ήρθε και ένας Έλληνας που διαμένει μόνιμα στην Ελβετία. «Ήρθε μόνο για το έθιμο, διαγωνίστηκε και έφυγε. Τον περιμένουμε και φέτος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, ο κάθε διαγωνιζόμενος φέρνει μαζί του 30 λευκά βρασμένα αβγά. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, στον προαύλιο χώρο του δημοτικού σχολείου στήνονται δύο μεγάλες εξέδρες, όπου θα καθίσουν οι αβγομάχοι. Ο αγώνας ξεκινά και τυχερός θα είναι αυτός που θα καταφέρει να σπάσει όλα τα αυγά, μέχρι τελικής πτώσεως, όπου θα επικρατήσει μόνο ένα γερό αβγό.

«Τα αβγά πρέπει να είναι άβαφα προκειμένου να ελεγχθούν ότι είναι αποκλειστικά και μόνο αβγά κότας και κανενός άλλου πτηνού», επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος, συμπληρώνοντας πως η προετοιμασία των αβγομάχων διαρκεί αρκετό καιρό. «Κάποιος καλείται να διαλέξει ακόμη και από 2.000 χιλιάδες αβγά, μόνο τα 50, για να έρθει εδώ τελικά με τα 30», θα επισημάνει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καστανούσσας.

Όσο για τα μυστικά των γερών αβγών, όπως λέει, «κανείς δεν τα αποκαλύπτει, ενώ πολλοί το έχουν προάγει σε επιστήμη, καθώς δίνουν ακόμη και συγκεκριμένη τροφή στις κότες τους προκειμένου να κάνουν γερά αβγά».

Ο διαγωνισμός της αβγομαχίας χωρίζεται σε δύο τμήματα, ένα σε αυτό που συμμετέχουν τα παιδιά και διαγωνίζονται με 15 αβγά και ένα σε αυτό που συμμετέχουν οι ενήλικες και διαγωνίζονται με 30 αβγά. Οι όροι είναι κοινοί για όλους. Μικρούς και μεγάλους. Άνδρες και γυναίκες.

Όπως ορίζει η διαδικασία, ένας ένας αβγομάχος σηκώνεται και τσουγκρίζει με τη σειρά τα αβγά των υπολοίπων αβγομάχων, παίρνοντας το αβγό το ένα μετά το άλλο. Τα αβγά είναι όλα αριθμημένα. Όταν τελειώσει η σειρά του, επιστρέφει στη θέση του και σηκώνεται ο επόμενος. Σε περίπτωση που σπάσουν όλα τα αβγά ενός αβγομάχου, τότε αυτός αποχωρεί.
Ο νικητής της «αβγομαχίας» δεν θα μείνει φυσικά μόνο στα εύσημα, αλλά θα βραβευτεί και με πλούσια δώρα. Φέτος ο πρώτος νικητής θα πάρει μία τηλεόραση, ο δεύτερος θα πάρει ένα χορτοκοπτικό μηχάνημα και ο τρίτος θα λάβει ένα ηλεκτρικό δράπανο.

Οι «αβγομαχίες» πλαισιώνονται πάντα με παραδοσιακό γλέντι και εδέσματα πατροπαράδοτων ποντιακών εδεσμάτων.

Νικητές και ηττημένοι, αλλά και όσοι παραβρεθούν για το έθιμο στην Καστανούσα θα πάρουν όλοι την ευλογία, καθώς όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, «το έθιμο συμβολίζει τη νίκη του καλού έναντι του κακού, αλλά και την Ανάσταση του Κυρίου».

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΒΡΟΣ

Έβρος | Παράνομοι μετανάστες βρήκαν καταφύγιο στην εκκλησία του Διλόφου

Στην εκκλησία στο χωριό Δίλοφο Τριγώνου στον Έβρο βρήκαν καταφύγιο την Μεγάλη Παρασκευή 15 παράνομοι μετανάστες. 

Συγκεκριμένα την ώρα της ακολουθίας τού Επιταφίου στον οικισμό του Διλόφου περίπου 15 παράνομοι μετανάστες βρέθηκαν έξω απο την εκκλησία  της Αγίας Τριάδας προκειμένου να προφυλαχθούν από την έντονη καταιγίδα που είχε ξεσπάσει.

Οι παράνομοι μετανάστες οι οποίοι μόλις είχαν περάσει από την Τουρκία στην Ελλάδα βρήκαν καταφύγιο στην εκκλησία για λίγη ώρα. Αν και συνηθισμενοι οι κάτοικοι του Διλόφου ολα αυτα τα χρόνια ανησύχησαν μόλις τους αντιλήφθηκαν και ειδοποίησαν την Αστυνομία όπου ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία.

e-evros.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης στις Σέρρες στις 8 Μαΐου

Τις Σέρρες θα επισκεφτεί ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση με θέμα «Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, η σύγχρονη αγροτική διπλωματία και οι προκλήσεις στον αγροτικό τομέα».

Την εκδήλωση διοργανώνουν ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Ν.Δ. και βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών Αθανάσιος Μαλλιαράς, ο Πρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου Διαμαντής Διαμαντόπουλος και η Πρόεδρος του Πανσερραϊκού Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ελπίδα Σιδηροπούλου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Μαΐου στις 10.30, στην αίθουσα «Γ. Χρηστίδης» του Επιμελητηρίου Σερρών.

infonews24.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en