Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παναγία των Παρισίων | Οι έρευνες για τα αίτια της φωτιάς και τα σενάρια συνωμοσίας

Δημοσιεύτηκε

στις

Η φωτιά στην Παναγία των Παρισίων έχει πλέον σβήσει και η επόμενη ημέρα επικεντρώνεται αφενός στην διερεύνηση των αιτίων της μεγάλης καταστροφής αφετέρου στην προσπάθεια ανοικοδόμησης του ναού – συμβόλου του Παρισιού.

Ο εισαγγελέας της γαλλικής πρωτεύουσας Ρεμί Χέιτζ έχει δηλώσει πως η πυρκαγιά είναι πιθανό να οφείλεται σε ατύχημα καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι προκλήθηκε σκόπιμα.

«Προσανατολιζόμαστε προς το σενάριο του ατυχήματος» είπε στους δημοσιογράφους ο Χέιτζ και πρόσθεσε ότι 50 άνθρωποι απασχολούνται στη μακρά και πολύπλοκη έρευνα για τα αίτια της χθεσινής πυρκαγιάς.

Στον καθεδρικό γίνονταν το τελευταίο διάστημα εργασίες και ίσως κάπου εκεί -αφού οι αρχές αποκλείουν τον εμπρησμό- να βρίσκεται η απάντηση στην αιτία που προκάλεσε την καταστροφή.

Η καταστροφική φωτιά, που προκάλεσε παγκόσμιο σοκ και θλίψη, λόγω της εμβέλειας και του συμβολισμού του μνημείου, είχε ξεσπάσει το απόγευμα της Δευτέρας και έκαιγε επί 8,5 ώρες. Τέθηκε υπό έλεγχο νωρίς το πρωί της Τρίτης κι έσβησε λίγο αργότερα, έχοντας προκαλέσει ανυπολόγιστη ζημιά. Συγκλονιστική είναι η στιγμή που το περίφημο «βέλος» της οροφής του ναού κατέρρευσε φλεγόμενο.

«Το θέμα για τους πυροσβέστες του Παρισιού ήταν μέχρι το πρωί της Τρίτης να διαφυλάξουν τα δύο κωδωνοστάσια, το Βόρειο και το Νότιο, για να εξασφαλίσουν ότι οι πύργοι δεν θα πληγούν. Και αυτό συνέβη» εξήγησε ο Γκαμπριέλ Πλις, εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Παρισιού, εκφράζοντας επίσης τη χαρά του για τη διάσωση «των δύο κωδωνοστασίων, των δύο πύργων και έργων».

Η πυροσβεστική υπηρεσία του Παρισιού έδωσε στη δημοσιότητα ένα συγκλονιστικό βίντεο, στο οποίο έχει καταγραφεί όλη η καταστροφή στη Παναγία των Παρισίων μέσα σε 1 λεπτό και 37 δευτερόλεπτα.

Το μήνυμα Μακρόν για την ανοικοδόμηση και οι δωρεές

Χρονικό ορίζοντα πενταετίας έδωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα για την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων.  «Θα ανοικοδομήσουμε την Παναγία των Παρισίων ακόμα πιο όμορφα και θέλω να έχει ολοκληρωθεί σε πέντε χρόνια, μπορούμε να το κάνουμε» είπε. «Είναι στο χέρι μας να μετατρέψουμε αυτήν την καταστροφή σε ευκαιρία να έρθουμε κοντά, έχοντας συλλογιστεί βαθιά για το πώς είμαστε και πώς πρέπει να είμαστε και να γίνουμε καλύτεροι απ’ όσο είμαστε. Είναι στο χέρι μας να βρούμε την κλωστή που θα ενώσει το εθνικό μας σχέδιο» πρόσθεσε.

Ωστόσο ο χρόνος και το κόστος της αποκατάστασης του εμβληματικού ναού αποτελούν πρόκληση και αναπάντητα ερωτήματα για τους Γάλλους.

Το κόστος θα εξαρτηθεί από το αν θα χρησιμοποιηθούν παραδοσιακές τεχνικές ή νέες τεχνολογίες, όμως οι ειδικοί εκτιμούν ότι σε κάθε περίπτωση θα ανέλθει σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Οι δωρεές πιθανότατα θα καλύψουν το ποσό.

Μέσω του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος Fondation Patrimoine, του Ιδρύματος Πολιτιστικής Κληρονομίας της Γαλλίας, ξεκίνησε έρανος που ήδη έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Για να αντιμετωπιστεί η ζήτηση τέθηκε σε λειτουργία η ιστοσελίδα rebatirnotredamedeparis.fr υπό την εποπτεία του Κέντρου Εθνικών Μνημείων.

Ήδη από χθες πλήθος προσώπων και εταιρειών ανακοίνωσαν πως θα συνδράμουν την προσπάθεια. Από την Apple μέχρι την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και από χιλιάδες ανώνυμους πολίτες μέχρι πάμπλουτες οικογένειες και ομίλους, οι δωρεές για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων είχαν χθες ξεπεράσει τα 750 εκατομμύρια ευρώ, σε μια πρωτοφανή ένδειξη αλληλεγγύης.

Πολλές εύπορες οικογένειες της Γαλλίας έβγαλαν τα καρνέ των επιταγών ήδη από τα ξημερώματα της Τρίτης: η οικογένεια Πινό, ιδιοκτήτρια του ομίλου Kering, υποσχέθηκε 100 εκατομμύρια ευρώ. Λίγες ώρες αργότερα ακολούθησε το παράδειγμά της η οικογένεια Αρνό, του ομίλου LVMH, που ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει 200 εκατομμύρια. Άλλα τόσα δίνει και η οικογένεια Μπετανκούρ-Μεγέρ, οι κληρονόμοι του κολοσσού L’Oreal.

Ο επιχειρηματίας Μαρκ Λαντρέ ντε Λασαριέρ της Fimalac θα συμμετάσχει στην προσπάθεια για την αποκατάσταση του βέλους του ναού με το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ, όσα και η οικογένεια Μπουίγκ, του ομώνυμου ομίλου τηλεπικοινωνιών. Τα διπλάσια, δηλαδή 20 εκατομμύρια, προσφέρει η οικογένεια Ντεκό, μέσω της JCDecaux Holding.

Μεταξύ των δωρητών είναι πολλές ενώσεις, ιδρύματα και εταιρείες – και όχι μόνο από τη Γαλλία. Ο πετρελαϊκός όμιλος Total ανακοίνωσε ότι θα δώσει 100 εκατομμύρια ευρώ, η τράπεζα Credit Agricole, μέσω του ιδρύματός της, άλλα 5 εκατομμύρια, ενώ 10 εκατομμύρια δίνει η Societe Generale. Και το συνολικό ποσό αναμένεται ότι θα αυξηθεί κι άλλο, μετά την έκκληση που απηύθυνε στα μέλη της η γαλλική ομοσπονδία εργοδοτών. Έτσι, ο όμιλος λιανικού εμπορίου Casino (καταστήματα Franprix και Monoprix) θα στηρίξει επίσης ενώ ο όμιλος τηλεπικοινωνιών Cap Gemini χορήγησε 1 εκατομμύριο.

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό είπε ότι η πόλη θα συμβάλει στην προσπάθεια με το ποσό των 50 εκατομμυρίων και σκοπεύει εντός των επόμενων εβδομάδων, να οργανώσει μια διεθνή διάσκεψη δωρητών. Η περιφέρεια του Ιλ ντε Φρανς θα αποδεσμεύσει άλλα 10 εκατομμύρια για να βοηθήσει την αρχιεπισκοπή να ξεκινήσει τις πρώτες εργασίες αποκατάστασης.

Ακολούθησαν πολλές κοινότητες, περιφέρειες και συλλογικότητες απ’ όλη τη Γαλλία (Ρεν, Νάντη, Μπορντό, Τουλούζη…) που προσέφεραν μικρότερα ποσά, από 1,5 μέχρι 2 εκατομμύρια.

Η αλληλεγγύη έχει ήδη ξεπεράσει τα γαλλικά σύνορα: η εταιρεία Apple δεσμεύτηκε να βοηθήσει στην αποκατάσταση αυτού του «συμβόλου ελπίδας», όπως χαρακτήρισε τον ναό ο Τιμ Κουκ, μέσω του Twitter. Η Βραζιλιάνα δισεκατομμυριούχος Λιλί Σαφρά έκανε μια «σημαντική δωρεά», αλλά δεν αποκάλυψε το ακριβές ποσό. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός Χένρι Κράβις, ο συνιδρυτής του επενδυτικού ταμείου KKR, σκοπεύει να δώσει 10 εκατομμύρια δολάρια.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, τοποθετήθηκε μια κάλπη στην είσοδο, όχι για τις ψήφους αυτή τη φορά αλλά για τις δωρεές των ευρωβουλευτών.

Ο βασιλιάς του Κρενζαμπό, της πρωτεύουσας του βασιλείου του Σανουί, στο νοτιοανατολικό άκρο της Ακτής Ελεφαντοστού, στη δυτική Αφρική, θα κάνει μια δωρεά για την ανοικοδόμηση του Καθεδρικού Ναού της Παναγίας των Παρισίων, όπου το 1687 βαπτίστηκε ο Λουδοβίκος Ανιαμπά, ένας πρίγκιπας του βασιλείου.

Ο χρόνος που θα χρειαστεί για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων δεν έχει ξεκαθαρίσει. Διατυπώνονται εκτιμήσεις για «το ελάχιστο δέκα με είκοσι χρόνια», ξεκινώντας από την εκτίμηση των ζημιών μέχρι την πρόσκληση για υποβολή προσφορών. Για τις προκαταρκτικές εργασίες, όπως το καθάρισμα και το στέγνωμα του κτιρίου θα χρειαστεί επίσης χρόνος. Οι ειδικοί σημειώνουν πάντως ότι αφού ολοκληρωθούν όλα αυτά, οι εταιρείες που έχουν την κατάλληλη τεχνογνωσία μπορούν να προχωρήσουν στην αποκατάσταση σχετικά γρήγορα.

Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Ζακ Λανγκ ωστόσο δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το έργο θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε μια τριετία και να μην τραβήξει για 15-20 χρόνια.

Όσον αφορά την καταβολή αποζημιώσεων και τη μελλοντική ασφάλιση του ναού, η συζήτηση αναμένεται μακρά. Ποιος ευθυνόταν και για ποιο πράγμα ακριβώς; Στα ερωτήματα αυτά προστίθεται και η δυσκολία να καθοριστεί το αίτιο της πυρκαγιάς.

Όσο για το πότε θα ξανανοίξει η Παναγία των Παρισίων για τους επισκέπτες, το εσωτερικό του καθεδρικού ενδεχομένως θα ανοίξει σχετικά γρήγορα. Θα πρέπει ωστόσο αρχικά να γίνει έλεγχος στις αψίδες για να πιστοποιηθεί η σταθερότητά τους. Αυτό ακριβώς εύχονται οι αρχές, το υπουργείο Πολιτισμού και η επισκοπή, να λειτουργήσει ξανά η εκκλησία για τους πιστούς και τους τουρίστες, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Θησαυροί που σώθηκαν, θησαυροί που χάθηκαν

Οι εικόνες της φλεγόμενης Παναγίας των Παρισίων ειδικά με την κατάρρευση του βέλους παρέπεμπαν σε ολική καταστροφή. Ωστόσο στον πληγωμένο από τη φωτιά ναό οι αρχές γνωρίζουν ήδη κάποιους από τους θησαυρούς που χάθηκαν αλλά και τα μοναδικά έργα τέχνης που σώθηκαν από τις φλόγες.

Εκτός από τις ζημιές που έγιναν στον σκελετό του κτιρίου, εν αναμονή και της ολοκλήρωσης του ελέγχου στο εσωτερικό του, το βέλος του καθεδρικού, ύψους 93 μέτρων, που είχε προστεθεί από τον αρχιτέκτονα Εζέν Βιολέ-Λε-Ντίκ το 1859-60, κατέρρευσε τη Δευτέρα, λίγα λεπτά πριν τις 21.00. Στην κορυφή του βέλους, ο χάλκινος κόκκορας έλιωσε από τη φωτιά: στο εσωτερικό του φυλάσσονταν, σύμφωνα με την Εκκλησία, λείψανα της Αγίας Γενεβιέβης και του Αγίου Διονυσίου, καθώς και ένα τμήμα από το Ακάνθινο Στεφάνι του Χριστού, τα οποία προστάτευαν τους Παριζιάνους.

Σημαντικές ζημιές έχει υποστεί ο θόλος, μέρος του οποίου κατέρρευσε, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας Γκαμπριέλ Πλις. Όμως ο υπουργός Πολιτισμού Φρανκ Ριστέρ εκτιμά ότι ο θόλος «θα αντέξει».

Το πελώριο εκκλησιαστικό όργανο του 15ου αιώνα με τις πέντε σειρές πλήκτρων και τους 8.000 σωλήνες σώθηκε, αν και καλύφθηκε από σοβάδες, σκόνη και νερό. Το μικρό εκκλησιαστικό όργανο, που βρισκόταν ακριβώς κάτω από το βέλος, υπέστη σοβαρές ζημιές από τη φωτιά, σύμφωνα με έναν από τους τρεις οργανίστες του καθεδρικού, τον Φιλίπ Λεφέβρ, ο οποίος εργάζεται εδώ και 35 χρόνια στη Νοτρ Νταμ.

Τα δύο κωδωνοστάσια, που φιλοξενούν τις τέσσερις καμπάνες του καθεδρικού σώθηκαν. Ενδεχόμενη κατάρρευσή τους θα σήμαινε ανεπανόρθωτη καταστροφή για το κτίριο, αφού θα σωριάζονταν πάνω του δεκάδες τόνοι μπρούντζου – η μεγαλύτερη από τις καμπάνες ζυγίζει 13 τόνους.

Σώθηκε επίσης ένα από τα σημαντικότερα λείψανα του χριστιανισμού, το Ακάνθινο Στεφάνι του Χριστού, διαμέτρου 21 εκατοστών. Μαζί με αυτό, γλίτωσαν από τις φλόγες ένα κομματάκι Τίμιου Ξύλου και ένα καρφί από τον σταυρό.

Σώθηκαν και όλα τα έργα τέχνης, μοναδικοί θησαυροί του καθεδρικού, όπως η Επίσκεψη, ο μπαρόκ πίνακας του Ζαν Ζουβενέ (1716). Η μνημειώδης Πιετά του γλύπτη Νικολά Κουστού, πίσω από την Αγία Τράπεζα, με την Παρθένο να κρατά στην αγκαλία της το σώμα του Ιησού μετά την Αποκαθήλωση, βγήκε ανέπαφη. Το έργο φιλοτεχνήθηκε μεταξύ 1712-1728, κατά παραγγελία του Λουβοδίκου ΙΔ΄, κατόπιν επιθυμίας του πατέρα του.

Τα δεκαέξι αγάλματα των Αποστόλων και των Ευαγγελιστών, που κοσμούσαν τη στέγη, είχαν μόλις σταλεί στο Περιγκέ προκειμένου να συντηρηθούν. Τα αγάλματα είχαν τοποθετηθεί εκεί την περίοδο που κατασκευαζόταν το βέλος από τον Βιολέ-λε-Ντικ.

Οι τρεις ρόδακες, τα βιτρό που κατασκευάστηκαν τον 13ο αιώνα, γλίτωσαν παρά τις αρχικές φήμες που τα ήθελαν να έχουν διαλυθεί. Οι ρόδακες της βόρειας και της νότιας πλευρές, οι δύο μεγαλύτεροι, έχουν διάμετρο 13 μέτρα.

 

Θεωρίες συνωμοσίας

Λιγότερο από δύο 24ωρα μετά το ξέσπασμα της καταστροφικής φωτιάς στην Παναγία των Παρισίων, οι θεωρίες για τα άιτιά της και οι ποικίλες ερμηνείες δεν έχουν σταματήσει να πολλαπλασιάζονται.

Αν και η έρευνα μόλις ξεκίνησε και αναμένεται ότι θα είναι μακρά, οι πρώτες ενδείξεις οδηγούν τις γαλλικές αρχές στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για ατύχημα.

Πολλοί Γάλλοι ωστόσο, κάποιοι ειρωνικά, άλλοι καχύποπτα, διαπίστωσαν ότι η πυρκαγιά ανάγκασε τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να αναβάλει το πολυαναμενόμενο διάγγελμά του για τα «κίτρινα γιλέκα», εν μέσω κοινωνικής κρίσης. Κάποιες ομάδες «κίτρινων γιλέκων» αποφάσισαν να περιορίσουν προσωρινά τις αναρτήσεις τους στο Facebook, ώστε να μην συνεχιστούν αυτού του είδους οι φήμες, που εξαπλώνονται συνεχώς.

Ένας συνεργάτης του Time Magazine, από την άλλη, έγραψε στο Twitter ότι ένας «φίλος Ιησουίτης» του ανέφερε ότι υπάλληλοι του καθεδρικού έκαναν λόγο για εγκληματική ενέργεια, για εμπρησμό του ναού. Στη συνέχεια όμως διέγραψε την ανάρτηση αυτήν.

Στο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι Fox News, ένας δημοσιογράφος διέκοψε στον αέρα έναν αιρετό από το Νειγί (δυτικό Παρίσι) ο οποίος άρχισε να μιλάει για επίθεση στη Γαλλία. Είχε αρχίσει να λέει ότι «οι πολιτικώς ορθοί θα σας κάνουν να πιστέψετε ότι ήταν ατύχημα» όταν ο δημοσιογράφος Σέπαρντ Σμιθ τον έκοψε απότομα: «Δεν θα αρχίσουμε να εικάζουμε εδώ για τα αίτια, τα οποία δεν γνωρίζουμε. Οι θεωρίες συνωμοσίας δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον και, μάλιστα, είναι αντιπαραγωγικές» τόνισε.

Στις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα, το YouTube έριξε λάδι στη φωτιά των συνωμοσιών, μεταδίδοντας κατά λάθος, κάτω από τις εικόνες του φλεγόμενου ναού, ένα ενημερωτικό κρόουλ που αναφερόταν στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Άλλοι χρήστες του διαδικτύου, υποτιθέμενοι «ειδικοί» στην ανάλυση εικόνων είδαν έναν άνθρωπο ντυμένο με κίτρινο γιλέκο να περπατάει στη φλεγόμενη στέγη του ναού… Δεν ήταν διαδηλωτής, ήταν μόνο ένας… πυροσβέστης. Άλλοι νόμισαν ότι είδαν, στην άλλη άκρη της στέγης, κάποιον να παρατηρεί αποσβολωμένος τις φλόγες: ήταν πράγματι ακίνητος, γιατί δεν ήταν παρά ένα… άγαλμα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Κάποιοι συνέδεσαν την πυρκαγιά στον γοτθικό ναό με τα βίαια επεισόδια εναντίον χριστιανών, θυμίζοντας τον εμπρησμό που προκάλεσε ζημιές στην είσοδο της παρισινής εκκλησίας του Αγίου Σουλπικίου, στα μέσα Μαρτίου αλλά και τη βεβήλωση άλλων γαλλικών εκκλησιών, στις αρχές Φεβρουαρίου.

Πολιτικο-θρησκευτικές ερμηνείες και μάλιστα πολύ συγκεκριμένες, παρουσίασαν κάποιες σερβικές ταμπλόιντ: η καταστροφή δεν ήταν παρά μια «θεϊκή παρέμβαση» επειδή στον περίβολο του ναού είχε υψωθεί η σημαία του Κοσόβου, κατά τη διάρκεια μιας τελετής το 2018. Τα άρθρα αυτά αποσύρθηκαν πολύ γρήγορα.

Στο διαδίκτυο, κάποιοι χρήστες θεώρησαν ότι ήταν η φωτιά ήταν η «εκδίκηση» κάποιων για ένα χιουμοριστικό τουίτ που ανήρτησε ένας νεαρός Γάλλος, (με το χαρακτηριστικό όνομα… Ουγκό) με αφορμή μια φωτογραφία της Μέκκας. Ορισμένοι μουσουλμάνοι θεώρησαν την ανάρτηση προσβλητική και ο Ουγκό έχει δεχτεί σωρεία απειλών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το newsbeast επιλέγει

 

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο «αέρα» το θέμα προπονητή στην Εθνική

Δημοσιεύτηκε

στις

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΟ συνεδρίασε υπό τον Βαγγέλη Γραμμένο, ωστόσο οι συζητήσεις δεν έβγαλαν… συμπέρασμα! Οι συνεργάτες του προέδρου της ομοσπονδίας πιέζουν για απομάκρυνση του Άγγελου Αναστασιάδη και αλλαγή στην τεχνική ηγεσία, ωστόσο προς το παρόν δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση.

Την επόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΠΟ, στην οποία είναι πλέον στραμμένα όλα τα βλέμματα.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

”Εμφύλιος” στην Εθνική

Δημοσιεύτηκε

στις

«Δεν μπορούν τα παλληκάρια ή τελικά δεν μπορεί το ίδιο το παλληκάρι;». Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα που πλανάται πάνω από τα αποδυτήρια της Εθνικής από το βράδυ του Σαββάτου. Όποια και να είναι η απάντηση, η συνεργασία του Άγγελου Αναστασιάδη με τους Έλληνες διεθνείς φαίνεται να έχει φτάσει σε τέλμα και το χάσμα ανάμεσα στα δύο… στρατόπεδα μετά και τις τελευταίες δηλώσεις φαντάζει αγεφύρωτο.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, ο οποίος είναι γνωστός για τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, «έχασε» τα αποδυτήρια του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος και ήρθε σε κόντρα με τη «σημαία» της ομάδας, τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο.

«Αν θέλουμε ο κόσμος να γυρίσει στο γήπεδο, θα πρέπει να υπάρχουν εξελίξεις. Δεν είναι εικόνα αυτή που έχουμε. Αν ο Παπασταθόπουλος είναι το πρόβλημα, ας μείνει εκτός Εθνικής» δήλωσε στην κάμερα ο Σωκράτης, ο οποίος μάλιστα μαζί με τον Κώστα Μανωλά μίλησε στον πρόεδρο της ΕΠΟ, Βαγγέλη Γραμμένο, επισημαίνοντας ότι προτίθενται να σταματήσουν να αγωνίζονται με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, εάν δεν υπάρξουν άμεσες εξελίξεις και δεν αλλάξει η κατάσταση.

Οι επιλογές του Αναστασιάδη στις κλήσεις, ο καταρτισμός της ενδεκάδας τόσο στο ματς με την Ιταλία όσο και στο παιχνίδι με την Αρμενία, ακόμα και οι αλλαγές του ομοσπονδιακού δεν βοήθησαν τις προσπάθειες των παικτών στο γήπεδο και έπεισαν και τον τελευταίο διεθνή για τη διαφορά φιλοσοφίας ανάμεσα στο… παλιό ποδόσφαιρο που εκπροσωπεί και με το οποίο καταξιώθηκε ο κόουτς και στη nouvelle vague των Ελλήνων παικτών, που πλέον έχουν πολλές παραστάσεις από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Ο Αναστασιάδης κλήθηκε να αντικαταστήσει τον Μίχαελ Σκίμπε μετά την κακή εικόνα της Εθνικής στο Euro και μονιμοποιήθηκε, ωστόσο δεν κατάφερε να επιβάλει τη φιλοσοφία του και να εμπνεύσει, βάζοντας σε πολλές περιπτώσεις τους παίκτες να αγωνίζονται σε άλλες θέσεις από τις φυσικές τους.

«Εγώ πιστεύω ότι θα πάμε στα τελικά. Το είπα, βλέποντας εμάς και τις άλλες ομάδες. Πιστεύω πως μπορούμε. Εάν ο κύριος Παπασταθόπουλος δεν το πιστεύει, δεν μπορεί να είναι εδώ. Όποιος έχει αυτήν την άποψη δεν μπορεί να είναι εδώ» απάντησε ο Αναστασιάδης στον Παπασταθόπουλο.

Πλέον, η Εθνική είναι καζάνι που βράζει και το τι μέλλει γενέσθαι θα φανεί τις επόμενες ημέρες. Το… τρένο για το Euro 2020 φαίνεται να έχει χαθεί, ενώ τα επόμενα δύο ματς της Ελλάδας είναι τον Σεπτέμβριο.

Ο Βαγγέλης Γραμμένος δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα και δεν έχει πάρει θέση για το θέμα που καίει. Καλείται επί της ουσίας να επιλέξει αν θα στηρίξει τον Άγγελο Αναστασιάδη, που αποτελεί επιλογή του, ή αν θα δικαιώσει τους διεθνείς -με μπροστάρηδες τους Παπασταθόπουλο και Μανωλά-, οι οποίοι βλέπουν πως το τιμόνι είναι εκτός ελέγχου και χρειάζεται να δοθεί στα χέρια ενός τεχνικού ανάλογου βεληνεκούς και κύρους με όσα έχουν πετύχει οι δυο τους σε συλλογικό επίπεδο.

Μάλιστα, δεν είναι μόνο οι σταρ των Άρσεναλ και Ρόμα που κατάλαβαν πως δεν ταιριάζουν τα… χνότα τους με τον Αναστασιάδη, αλλά και πολλοί άλλοι παίκτες της Εθνικής που κάνουν καριέρα στο εξωτερικό, όπως οι Βλαχοδήμος, Σιόβας, Σάμαρης, Ζέκα. Το ίδιο ισχύει και για τους πρωταγωνιστές εντός των τειχών, όπως ο Φορτούνης, ο Κουρμπέλης, ο Μάνταλος, ο Μπακασέτας και ο Πέλκας, οι οποίοι μοιάζουν… σκάλες κάτω σε σχέση με την παρουσία τους με τα χρώματα των συλλόγων.  

«Χρειάζεται προπονητής για να κερδίσουμε την Αρμενία;» θα ρωτήσει κάποιος. Η απάντηση είναι ξεκάθαρη και κύλησε για περισσότερα από ενενήντα λεπτά το βράδυ της Τρίτης στους δέκτες μας.

Η δημόσια συγγνώμη του Βακάλη

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΠΟ Νίκος Βακάλης τοποθετήθηκε δημοσίως για το θέμα του Άγγελου Αναστασιάδη μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook και ίσως η τοποθέτησή του να αποτελέσει και μήνυμα εν όψει της συνέχειας. Ο δεύτερος τη τάξει στην ομοσπονδία ζήτησε συγγνώμη που στήριξε την επιλογή Αναστασιάδη και παραδέχθηκε ότι «δεν μπορεί να έχουν όλοι οι υπόλοιποι άδικο και εγώ όχι»!

Αναλυτικά η ανάρτηση του αναπληρωτή προέδρου της ΕΠΟ, Νίκου Βακάλη:

«Ο εγωισμός είναι ένα κακό χαρακτηριστικό του εαυτού μας και πρέπει να το καταπιέζουμε. Ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με το κοινό καλό, πόσω μάλλον όταν αφορά εθνική ομάδα. Και όταν δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ένας Έλληνας (κυριολεκτικά), που να στηρίζει τη λογική σου, τότε κάτι δεν πάει καλά (δεν ψιχαλίζει) και η αξιοπρέπεια πρέπει να υπερισχύσει του εγωισμού.

»Σε ό,τι με αφορά, ζητώ συγγνώμη για το μερίδιο ευθύνης μου. Πίστευα μέχρι και πριν τα 2 παιχνίδια ότι είναι ο μοναδικός που θα μπορούσε να αναστήσει την ομάδα σ’ αυτήν τη χρονική περίοδο. Αλλά δεν μπορεί να έχουν όλοι οι υπόλοιποι άδικο κι εγώ όχι. Και κρινόμαστε όλοι από το αποτέλεσμα».  

Πριν από το ματς με τους Ιταλούς ο Άγγελος Αναστασιάδης δήλωσε πως θέλει να κάνει την Εθνική να θυμίζει την ομάδα του 2004 που έγραψε το έπος στα γήπεδα της Πορτογαλίας, ωστόσο τέσσερις ημέρες μετά η Ελλάδα θύμισε την εποχή Ρανιέρι που έχανε από κάθε αντίπαλο. Οι μέρες του 2004 ίσως να μην επαναληφθούν ποτέ στο μέλλον, το στοίχημα της Εθνικής όμως είναι να ξυπνήσει και πάλι τους Έλληνες φιλάθλους και να τους φέρει στο γήπεδο για να χειροκροτήσουν τις προσπάθειες των ποδοσφαιριστών της χώρας μας.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Καβάλα ποιά ονόματα κλείδωσαν ποιά παίζουν (video)

Δημοσιεύτηκε

στις

Με λιγότερο από έναν μήνα να μας χωρίζει από τις Εθνικές Εκλογές (μέχρι στιγμής, η πλέον πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής τους είναι η Κυριακή 7 Ιουλίου 2019) οι διεργασίες για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, όπως είναι φυσικό, κορυφώνονται με τη Νέα Δημοκρατία να μην αποτελεί εξαίρεση.

Το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ανακοίνωσε στις αρχές της χρονιάς [διαβάστε σχετικά εδώ] μια σειρά από «καινούρια» πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτιά της ανά την Ελλάδα μαζί με όλους τους εν ενεργεία βουλευτές οι οποίοι θα είναι εκ νέου υποψήφιοι.

Στη λίστα αυτή συμπεριλαμβάνονταν και ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη Μακάριος Λαζαρίδης ο οποίος, μαζί με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, αποτελούν και τις μοναδικές -μέχρι στιγμής, τουλάχιστον- «επίσημες» συμμετοχές στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ για την Εκλογική Περιφέρεια της Καβάλας.

Σίγουρες» θα πρέπει να θεωρούνται και οι δύο γυναικείες συμμετοχές, αυτές της Βάσως Παπουτσή-Μήττα και της Μαρία Χατζηκωνσταντίνου, ενώ σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, «κλειδωμένη» θεωρείται και η υποψηφιότητα του Γιώργου Φιλόσογλου. Άλλωστε, ο Αντιδήμαρχος Καβάλας δεν έθεσε υποψηφιότητα στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, κάτι το οποίο ενισχύει τη βεβαιότητα ότι θα διεκδικήσει μια θέση στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Με τα παραπάνω δεδομένα, «ανοιχτή» στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ Καβάλας παραμένει μόνον μία θέση για έναν άνδρα. Αυτήν τη θέση διεκδικούν με σειρά προτεραιότητας:

  • ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας,
  • ο δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηεμμανουήλ,
  • ο πρώην υπουργός Γιώργος Καλαντζής,
  • ο πρώην Δήμαρχος Φιλίππων Λάζαρος Τσαταλμπασίδης και
  • ο πρώην βουλευτής ΝΔ Γιάννης Πασχαλίδης

Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στην Πειραιώς, υποστηρίζουν πως οι τελικές, επίσημες ανακοινώσεις δεν θα γίνουν άμεσα. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να γίνουν και την τελευταία στιγμή, δηλαδή λίγο πριν «εκπνεύσει» η διορία κατάθεσης των ονομάτων στο Πρωτοδικείο!

Σε κάθε περίπτωση, την τελική απόφαση θα τη λάβει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος, όπως έχει δηλωθεί επανειλημμένα από τη στιγμή που ανέλαβε την προεδρεία του κόμματος, θέλει η σύνθεση των ψηφοδελτίων στις Εθνικές Εκλογές να σηματοδοτήσουν την ανανέωση, τόσο σε επίπεδο προσώπωνόσο και σε επίπεδο ιδεώνθέσεων και προτάσεων.

 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνέδριο εναλλακτικού τουρισμού στην Ξάνθη Γαστρονομικές αναζητήσεις στην βιώσιμη ανάπτυξη (video)

Δημοσιεύτηκε

στις

Στο διεθνές επιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Ξάνθη-Εναλλακτικές Προοπτικές: από τις γαστρονομικές αναζητήσεις στη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη», που διοργανώθηκε από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή στο ξενοδοχείο Elisso της Ξάνθης, παραβρέθηκε και άνοιξε τις εργασίες ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης.

Στον χαιρετισμό του ο Υφυπουργός συνεχάρη τους συντελεστές για τη διοργάνωση και αναφέρθηκε στη σύνδεση της τοπικής παραγωγής και του αγροδιατροφικού τομέα με το τουριστικό branding και τον εναλλακτικό τουρισμό, ως μέρος μιας στρατηγικής βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης. Όπως σημείωσε, βασικός όρος για την επιτυχία ενός τέτοιου παραγωγικού υποδείγματος, είναι η ανάδειξη των τοπικών χαρακτηριστικών και ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων και ένα πλαίσιο οργάνωσης που κατευθύνει την υπεραξία στα εμπλεκόμενα μέρη. ​

Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και η κυβέρνηση έχουν χαράξει για πρώτη φορά μια Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική, έχουν διαθέσει μια σειρά από χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση αυτών των δραστηριοτήτων, και τις έχουν διευκολύνει με θεσμικές και φορολογικές παρεμβάσεις.

Αναλυτικά η ομιλία του Υφυπουργού:

«Ξεκινώντας, δεν έχω παρά να συγχαρώ την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και όσους συνέβαλαν για την πραγματοποίηση της σημερινής εκδήλωσης. 
Ακούγεται πολύ κοινότυπο αλλά πραγματικά πρόκειται για μια εκδήλωση και μια ατζέντα που εντοπίζει ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα για τη βιώσιμη ανάπτυξη, όχι σε θεωρητικά σχήματα –από τα οποία έχουμε χορτάσει- αλλά σε πρακτική και ρεαλιστική βάση.  Από την πλευρά μου δεν θα ήθελα να επαναλάβω πράγματα γνωστά σε όλους αλλά μέσα από την εμπειρία μου στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης  να συνεισφέρω στο διάλογο βάζοντας ερωτήματα και πηγές προβληματισμού. 
Ως Υφυπουργός είμαι υπερήφανος για το έργο μας στο Υπουργείο όσο και για την παρακαταθήκη που θα αφήσουμε. Για πρώτη φορά αυτή η χώρα έχει Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική. Στόχος της Στρατηγικής είναι η μετάβαση σε ένα νέο δίκαιο, βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς αναπτυξιακό υπόδειγμα, με όρους κοινωνικής και περιφερειακής συνοχής. Με στόχο την τόνωση των επενδύσεων, την υποστήριξη της καινοτόμου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, τη δημιουργία νέων και ποιοτικών θέσεων εργασίας, καθώς και την αναβάθμιση του Κράτους Πρόνοιας, που νοείται ως συντελεστής και δείκτης της ανάπτυξης. 
Βασικός μας στόχος στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντα μου ήταν το πως θα δημιουργήσουμε παραγωγικές διεξόδους, πότε θα μιλήσουμε επιτέλους για μια παραγωγική Ελλάδα. Στο υπουργείο μας -βάση μελετών που έγιναν- ως μείζον πρόβλημα οι παραγωγικοί φορείς ανέδειξαν την γραφειοκρατία και το διοικητικό κόστος. Και πάνω σε αυτά δουλέψαμε και κάναμε σημαντικά βήματα, όπως με την ηλεκτρονική ίδρυση επιχείρησης σε λίγα λεπτά. 
Αν κάποιος θέλει να μπει το επιχειρείν θα πρέπει να του εξασφαλίσουμε πρώτον να μην έχει μεγάλο διοικητικό κόστος, να μην έχει εμπόδια στην ίδρυση μιας επιχείρησης, δεύτερον να έχει χαμηλό λειτουργικό κόστος, τρίτον να του παρέχουμε χρηματοδοτικά εργαλεία και μηχανισμούς υποστήριξης.
Ένα άλλο ζήτημα ειναι οι στοχευμένες πολιτικές. Οι οριζόντιες παρεμβάσεις αποδεικνύεται πως δεν επαρκούν πάντα γιατί κάθε κλάδος έχει την ιδιαιτερότητα του. Για παράδειγμα, στο υπουργείο Οικονομίας δεν υπήρχε βιομηχανική πολιτική και μάλιστα σε μια εποχή που αλλάζει και ζούμε την έναρξη της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.
Ένας τέτοιος κλάδος με τις δικές του ιδιαιτερότητες φυσικά είναι ο αγροτικός. Και εδώ σήμερα καλούμαστε να εξειδικεύσουμε ακόμη περισσότερο μιλώντας για την σύνδεση του αγρό-διατροφικού τομέα με την τοπική γαστρονομία και  το τουριστικό branding.
Ένα θέμα πολύ κομβικό και πρέπει να βάλουμε στο τραπέζι τους όρους και τις προϋποθέσεις για να γίνει κάτι τέτοιο. Τι εννοούμε ,λοιπόν, όταν μιλάμε για τη σύνδεση του παραγωγικού μοντέλου με την τουριστική ανάπτυξη;
Για παράδειγμα:  δεν μπορούμε να συζητήσουμε για τοπική γαστρονομία αν οι πρώτες ύλες ενός προϊόντος είναι στη συντριπτική του πλειοψηφία εισαγόμενες, αν δεν υπάρχει επαρκής σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τη μεταποίηση, αν αυτή η διαδικασία δεν είναι οργανωμένη. Δεν θα πρέπει να εγκαταλείψουμε φυσικά, ονομαστά προϊόντα αλλά μάλλον πρέπει να προσπαθήσουμε και να καλύπτουμε, με τις δικές μας δυνάμεις, τη ζήτηση σε πρώτες ύλες. Άρα θεωρούμε ότι η αξιοποίηση της αγροτικής παραγωγής και της κτηνοτροφίας, των παραγωγικών μονάδων και του ανθρώπινου δυναμικού θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στα τοπικά χαρακτηριστικά και στο τουριστικό προϊόν.  
Το ερώτημα είναι αν αυτοί που επενδύουν  σε αυτό τον τομέα, υποστηρίζονται αρκετά:  Είναι γνωστό ότι υπάρχουν μορφές παραγωγής που φθίνουν και απαιτούν οργάνωση από την αρχή σε συνεταιρισμούς με σύγχρονη και όχι παρωχημένη αντίληψη.
Εμείς φροντίσαμε στα πρόσφατα μέτρα που ψηφίστηκαν στη Βουλή (το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε στο Ζάππειο) να εξισωθεί η φορολογία των κερδών από τους συνεταιρισμούς με τα αγροτικά εισοδήματα, μειώνοντας δραστικά τη φορολογία και, ουσιαστικά, διευκολύνοντας αυτή τη μορφή οργάνωσης. Έχουμε διαθέσει μια σειρά από χρηματοδοτικά εργαλεία και έχουμε ενισχύσει το θεσμικό πλαίσιο. Άρα θέλουμε μια σύγχρονη συζήτηση και δεν επιχειρούμε με παρωχημένα μοντέλα και μίζερες επαναλήψεις να οργανώσουμε και να συνδέσουμε την τοπική παραγωγή και ανάπτυξη.
Στο τέλος της ημέρας, η ανάπτυξη για να είναι βιώσιμη, πρέπει να είναι και δίκαιη. Και για να το κάνω πιο σαφές: Εμείς, δείχνουμε την κατεύθυνση για τη μορφή της οργάνωσης που πρέπει να αλλάξει, για να προωθήσουμε μια έξυπνη και ευφυή Γεωργία, που να συνδεθεί με την παραγωγή και να καταλήξει σε τοπικά προϊόντα ποιότητας με ονομασία προέλευσης.  
Την υπεραξία ,όμως, αυτής της σχέσης πρέπει να την καρπώνονται όλοι με βιώσιμο τρόπο, η αλυσίδα αυτή πρέπει να ικανοποιεί δίκαια όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, χωρίς ενδιάμεσους που εκτινάσσουν το κόστος. 
Καλές πρακτικές και παραδείγματα υπάρχουν πολλά σε διάφορους τομείς με πολύπλευρες εφαρμογές. Όπως, λόγου χάρη, το ζαχαροκάλαμο στη περιοχή της Ξάνθης, όπως οι τοπικές ποικιλίες της κάνναβης και η προσπάθεια για κατοχύρωση των ποικιλιών αυτών, τομέας για τον οποίο θα μπορούσαμε να συζητάμε επί ώρες. Όμως αυτό που θέλω να μείνει ως κεντρική ανάγκη είναι ότι πρέπει να δώσουμε βαρύτητα στο συντονισμό, στο πλαίσιο της οργάνωσης σε τομείς και προϊόντα με προοπτική και, τέλος, τη  σύνδεση με την τοπική τουριστική ανάπτυξη. 
 Είναι εμφανής η ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού υποδείγματος κι αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς τις αγορές, ούτε γίνεται με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, αλλά μόνο μέσα από εξειδικευμένες δημόσιες πολιτικές τόνωσης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και διευκόλυνσης του επιχειρηματικού πεδίου. 
Αυτό που εμείς ονομάζουμε βιώσιμη στρατηγική ανάπτυξη το βάζουμε σε διάσταση οικολογική, κοινωνική και οικονομική όπως είπα και στην αρχή. Δεν αρκεί απλά να έχεις μεγέθυνση. Και στο παρελθόν είχαμε. Δεν υπάρχει νόημα να έχεις ανάπτυξη αν οι ανισότητες διευρύνονται. Χρειαζόμαστε μια ανάπτυξη που δεν ανταγωνίζεται μαζικά μοντέλα και δεν αντιγράφει λανθασμένα παραδείγματα αλλά εκμεταλλεύεται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και έχει τοπικό και μοναδικό περιεχόμενο. Είναι μια ανάπτυξη δίκαιη και βιώσιμη.
Φτάνοντας στο τέλος θα ήθελα να επισημάνω κάτι πολύ κρίσιμο. Η αναπτυξιακή τροχιά στην οποία έχει μπει η χώρα πρέπει να διασφαλιστεί και να μείνει σταθερή. Είναι γεγονός πως με τις θυσίες όλων, βγάλαμε την χώρα από τα μνημόνια αλλά το πολύ σημαντικό είναι πώς σήμερα έχουμε -αυτό που ονομάζουμε εμείς οι οικονομολόγοι- μακροοικονομική ασφάλεια. 
Έχουμε πετύχει τους βραχυπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους, έχουμε βγει στις αγορές με χαμηλότοκο δανεισμό, έχουμε εξασφαλίσει ρύθμιση του χρέους, έχουμε στην διάθεση μας το μαξιλάρι ρευστότητας και τώρα μπορούμε να υλοποιήσουμε και μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης για να ανακουφίσουμε όσους έβαλαν πλάτη σε αυτά τα χρόνια της εθνικής περιπέτειας. 
Και το σημαντικό οι φορολογικές ελαφρύνσεις που ξεκίνησαν και θα εφαρμοστούν στην πλατιά κοινωνική και επιχειρηματική μάζα δεν προέρχονται από την ανάπτυξη και το πλεόνασμα και δεν θέτουν σε κίνδυνο την δημοσιονομική και αναπτυξιακή τροχιά της Ελλάδας που με τόσο κόπο πετύχαμε.
Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να σας πω πως είμαι ευτυχής που βρίσκομαι εδώ μαζί σας σήμερα και να ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες».

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ
filippidis marmara banner
nikos keramika banner
post_head_image
300x250_ANOIKSI

300x250_ANOIKSI

karta 1
geotech_banner
old_town_inn
ergasia_syn
epikairotita

Social

Facebook
INSTAGRAM
Twitter
YOUTUBEΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ

Αρέσει σε %d bloggers: