ΕΡΓΑΣΙΑ

Ως ανέργους αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τους μισθωτούς των επιχειρήσεων που αναστέλλουν τη λειτουργία τους

Προσωρινή αναστολή συμβάσεων για 500.000 εργαζόμενους με… ρήτρα διατήρησης της σύμβασης (!)

Ως  «ειδικούς» επιδοματούχους ανέργους κι όχι ως εν ενεργεία μισθωτούς που προσωρινά τελούν σε ειδική άδεια, αντιμετωπίζει, ουσιαστικά η κυβέρνηση τους εργαζόμενους για τους οποίους -όπως αναφέρει σημείωμα του Μαξίμου- «αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους, λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με κρατική εντολή».

Σύμφωνα με το δεύτερο πακέτο μέτρο που ανακοίνωσε σήμερα (Τετάρτη) η διυπουργική επιτροπή, περίπου 500 χιλιάδες εργαζόμενοι θα λάβουν 800 ευρώ για 45 ημέρες (2 μήνες από την έναρξη της κρίσης πανδημίας, άρα 400 ευρώ το μήνα) χωρίς να προβλέπεται κάλυψη του συνολικού μισθολογικού κόστος των επιχειρήσεων για τη διατήρηση των συμβάσεων που, κατά τα λοιπά, συνιστά ρήτρα για τις ρυθμίσεις που εξαγγέλθηκαν.

Τα ανωτέρω στοιχεία, σύμφωνα με την τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, σηματοδοτούν την ανεπάρκεια των μέτρων και  προκαλούν σύγχυση, πολύ περισσότερο που δεν περιλαμβάνουν ούτε την αναδρομική απαγόρευση απολύσεων της τελευταίας εβδομάδας, ούτε τον εκτεταμένο συμψηφισμό με την κανονική άδεια και δεν καλύπτουν κενά που υπάρχουν ως προς τους εποχικούς και τους ωρομίσθιους εργαζόμενους.

«Η εικόνα της αγοράς εργασίας έως σήμερα για το μήνα Μάρτιο είναι απογοητευτική έως τραγική» δήλωσε σήμερα ο Γιάννης Βρούτσης, προλογίζοντας το δεύτερο πακέτο μέτρων. Ωστόσο, ο ίδιος με τη δήλωση του δεν απέκλεισε τις απολύσεις, αν είναι αιτιολογημένες(!) μετριάζοντας, έτσι, την έμφαση που έδωσε η διυπουργική επιτροπή στη ρήτρα διασφάλισης των θέσεων εργασίας.

«Oι επιχειρηματίες δεν πρέπει αναίτια και αδικαιολόγητα να προχωρούν σε απολύσεις και να εκδηλώνουν καταχρηστικές συμπεριφορές. Όλα τα ευνοϊκά μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις συνδέονται άρρηκτα με ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας», δήλωσε ο κ. Βρούτσης στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τους Σταϊκούρα, Πιερακάκη, Γεωργιάδη. Υπενθυμίζεται ότι από τις πρώτες ρυθμίσεις που κατήργησε ο Γ. Βρούτσης, το περασμένο φθινόπωρο, ήταν η ρύθμιση για την αιτιολόγηση της απόλυσης που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Αναλυτικά οι νέες ρυθμίσεις για εργαζόμενους, επιχειρήσεις και αυταπασχολούμενες περιλαμβάνουν τα εξής:

Α. ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

1. Ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις που δεν ανεστάλη η λειτουργία τους ως προϋπόθεση για την αναστολή καταβολής  ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και τη χρήση έκτακτων χρηματοδοτικών εργαλείων στήριξης.

2. Ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζομένου σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, ενώ σε περίπτωση που αυτή λάβει χώρα θα θεωρείται άκυρη.  

3. «Αποζημίωση ειδικού σκοπού» ύψους 800 ευρώ, για διάστημα κάλυψης 45 ημερών, από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου, ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση για όλους τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που ανεστάλη η λειτουργία τους βάσει ΚΑΔ, η οποία θα καταβληθεί το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου.

4. Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των παραπάνω εργαζομένων για όλο το διάστημα αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων, υπολογιζόμενη στον ονομαστικό τους μισθό.  

Β. ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ

1. Παράταση καταβολής τακτικής επιδότησης ανεργίας, καθώς και του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, για δύο ακόμη μήνες, σε όσους ανέργους το σχετικό δικαίωμα λήψης επιδόματος λήγει την 31η Μαρτίου

Γ. ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ

1. Αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων μηνός Φεβρουαρίου για 3 μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.

Δ. ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ – ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ

1. Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου, για τρεις μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις σε μισθωτούς επιχειρήσεων που πλήττονται.

2. Αναστολή καταβολής ρυθμισμένων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία για τρεις μήνες για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται.

Ε. ΜΕΤΡΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΕΥΕΛΙΞΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

1. Πρόβλεψη λειτουργίας επιχειρήσεων με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας με ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας.

2.Θέσπιση μέτρων για την απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών Ιατρού Εργασίας, την άρση των διοικητικών εμποδίων για επιχειρήσεις, υπηρεσίες και ιατρούς, και ιδίως την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και της δημόσιας υγείας.

ΣΤ. ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ e- ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ

1. Την καθιέρωση σημαντικών διευκολύνσεων για όλους τους πολίτες όπως π.χ. την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των πολιτών στον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ, μέσω της επίσπευσης της προγραμματισμένης ψηφιοποίησης βασικών λειτουργιών των δύο οργανισμών.

⇒ Διαβάστε αναλυτικά όλες τις εξαγγελίες ΕΔΩ.

www.efsyn.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version