Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οργιάζει η νοθεία στο ελαιόλαδο | Αναμειγνύουν λάδι με σπορέλαια, χρώμα και ραφινέ και το πουλάνε 8 ευρώ το κιλό

o ΣΕΒΙΤΕΛ αναφέρει πως η ενωσιακή νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να απαγορεύσουν την παραγωγή τέτοιων μειγμάτων στην επικράτειά τους για διακίνηση στην εσωτερική τους αγορά, πράγμα που ισχύει και στην Ελλάδα

“Λαδιές” σε βάρος ανυποψίαστων καταναλωτών βρίσκονται φέτος, λόγω των υψηλών τιμών του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, σε έξαρση στη χώρα μας, με τον ελαιοκομικό τομέα να εισέρχεται σε νέες περιπέτειες από την κυκλοφορία μειγμάτων ελαιολάδου με σπορέλαια, παραγόμενα σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και εισαγόμενα στην Ελλάδα.
Την αποκάλυψη αυτή κάνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ), ενώ ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου Μανόλης Γιαννούλης καλεί μέσω της “Ν.Κ.” τους καταναλωτές να μην κάνουν το λάθος να ψάχνουν από τους παραγωγούς την αγορά χύμα ελαιολάδου σε ντενεκές, γιατί κανείς δεν μπορεί να τους διαβεβαιώσει ως προς το περιεχόμενο!
Συγκεκριμένα, o ΣΕΒΙΤΕΛ αναφέρει πως η ενωσιακή νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να απαγορεύσουν την παραγωγή τέτοιων μειγμάτων στην επικράτειά τους για διακίνηση στην εσωτερική τους αγορά, πράγμα που ισχύει και στην Ελλάδα. Αλλά δεν μπορούν να απαγορεύσουν την εμπορία των μειγμάτων αυτών στην εσωτερική τους αγορά μέσω εισαγωγών από άλλες χώρες.

Κίνδυνοι εξαπάτησης 

«Εύκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί τους κινδύνους εξαπάτησης του καταναλωτή από την κυκλοφορία μειγμάτων στη χώρα μας, είτε με αντικανονικές ονομασίες είτε και με απεικονίσεις ελιάς στις ετικέτες, που παραπέμπουν σε ελαιόλαδα», επισημαίνει ο ΣΕΒΙΤΕΛ.
«Σε μια περίοδο έντονα ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο και με μειωμένη τη διαθεσιμότητα του ελαιολάδου, είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν από τα αρμόδια υπουργεία και τους ελεγκτικούς φορείς προστατευτικές δικλίδες ασφαλείας, πριν προκληθούν σημαντικά προβλήματα στον ελαιοκομικό τομέα, έναν τομέα που αναζητά επί δεκαετίες την προστιθέμενη αξία που του ανήκει στην εγχώρια αλλά και τις διεθνείς αγορές», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒΙΤΕΛ Κωνσταντίνος Κουτσιούμπης.

«Η ντενέκα απαγορεύεται»

Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” χθες, ο πρόεδρος της ΕΔΟΕ Μανόλης Γιαννούλης ήταν ξεκάθαρος: «Έχεις την παγκόσμια πρωτοτυπία ότι πουλάς σε ανώνυμη συσκευασία ένα τρόφιμο. Και ενώ δεν ξέρουμε σε τέτοια έκταση άλλο τρόφιμο να πουλιέται έτσι».
Βέβαια, “παρατράγουδα” με νοθευμένα λάδια έχουν αποκαλυφθεί κατά καιρούς και στο ράφι. Στο ζήτημα αυτό, ο Μανόλης Γιαννούλης τονίζει: «Στο ράφι ξέρουμε ποιος έχει κάνει κάτι τέτοιο και θα υποστεί στις συνέπειες. Όταν παρουσιάζεται κάτι στο ράφι, ξέρουμε ποιον θα κυνηγήσουμε. Για τον ντενεκέ που παίρνεις στο σπίτι σου δεν ξέρεις ποιον κυνηγάς. Να είμαστε ξεκάθαροι. Υπάρχει ένας ολόκληρος μηχανισμός της Πολιτείας, ο οποίος παίρνει δείγμα από το ράφι και, αν παρουσιαστεί πρόβλημα εκεί, θα πληρώσει ο τυποποιητής. Πηγαίνει στο δικαστήριο».
Και συνεχίζει λέγοντας ότι σήμερα διακινούνται ανώνυμα λάδια στη χώρα μας πάνω από 50 με 60 χιλιάδες τόνους.
«Όταν έχουν φτάσει στις λαϊκές κάτι απίθανοι τύποι, που λένε “είμαι παραγωγός και πουλώ λάδι”, μην τρελαθούμε εντελώς»…
Και προσθέτει κατηγορηματικά: «Απαγορεύεται η διάθεση της χύμα και ανώνυμης διαδικασίας. Επιτρέπεται η διάθεση σε συσκευασία μέχρι πέντε λίτρα και ο συσκευαστής θα πρέπει να είναι εγκεκριμένη τυποποιητική μονάδα. Δεν μπορώ εγώ να βάλω σε ένα πεντόκιλο μια ετικέτα με το όνομά μου απέξω και να πω “πουλώ λάδι”».

Όταν στην Ισπανία πέθαναν εκατοντάδες άνθρωποι… 

«Στην Ισπανία μέχρι πριν από 30 χρόνια είχαν το ίδιο σκηνικό με το δικό μας. Και είχαν κι εκεί το χύμα στον ντενεκέ για να έχει ο καλός παραγωγός εισόδημα. Γίνεται λοιπόν μία ιστορία με κάτι νοθευμένα, που είχαν χρωματίσει τα σπορέλαια με τοξικά χρώματα, πέθαναν καμιά 300αριά άνθρωποι. Μείνανε παράλυτοι και κάτι χιλιάδες και από τότε, επί ποινή “θανάτου”, απαγορεύεται η διακίνηση ενός κιλού χύμα λαδιού. Ο παραγωγός πηγαίνει τις ελιές του στο ελαιοτριβείο. Και άμα θέλει να αγοράσει λάδι, πηγαίνει από πίσω και αγοράζει λάδι από το τυποποιητήριο. Δεν υπάρχει “το δικό μου λάδι” και το “δικό σου λάδι”… Εκεί ο παραγωγός πουλάει ελιές στο ελαιοτριβείο. Πώς είναι να πουλάς τα σταφύλια στο οινοποιείο; Το ελαιοτριβείο κάνει την ανάλυση του ελαιοκάρπου, την αγοράζει την ελιά και τελειώσαμε», λέει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος της ΕΔΟΕ Μανόλης Γιαννούλης.

«Εκμεταλλεύονται τη φετινή έλλειψη και τις τιμές»

Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΕΔΟΕ Μανόλης Γιαννούλης, πάντα γίνονταν αυτές οι παρανομίες, αλλά φέτος η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο λόγω των υψηλών τιμών και της ανυπαρξίας της παραγωγής.
«Η παραγωγή του ελαιολάδου φέτος είναι πολύ μειωμένη σε σχέση με πέρυσι. Μιλάμε για μία μείωση άνω του 40%. Καταρχήν, στοιχεία για την παραγωγή στην Ελλάδα δεν έχουμε. Πάντως υπολογίζουμε ότι σε μια πολύ μεγάλη χρονιά, το ρεκόρ μας είναι γύρω στους 400.000 τόνους ελαιόλαδο. Πέρυσι πρέπει να ήμασταν γύρω στις 300.000 με 320.000 τόνους. Φέτος ξεκινήσαμε να κάνουμε προβλέψεις για 180.000 με 200.000 τόνους. Αυτή τη στιγμή, όπως εξελίσσεται η κατάσταση, θα είμαστε κάτω από τους 150.000 τόνους κι εγώ δε θα εκπλαγώ αν δεν ξεπεράσουμε τους 130.000 τόνους».

neakriti.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Τραυματισμός οδηγού δικύκλου στην Ερυθρού Σταυρού στην Καβάλα

Τραυματίστηκε ένας οδηγός δικύκλου μετά από σύγκρουση του δικύκλου με Ι.Χ όχημα στην οδό Ερυθρού Σταυρού στην Καβάλα το μεσημέρι του Σαββάτου.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο ότι ο οδηγός δικύκλου θέλησε να κάνει αναστροφή στο σημείο, ωστόσο το Ι.Χ όχημα ήρθε με ταχύτητα από πίσω με αποτέλεσμα να συμβεί το τροχαίο.

Δείτε φωτογραφίες από το σημείο :

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Μεγάλη επιτυχία για το Food Truck Festival στις Κρηνίδες Καβάλας: Γεύσεις, διασκέδαση και πλήθος κόσμου

H έναρξη του Food Truck Festival στις Κρηνίδες Καβάλας σημείωσε τεράστια επιτυχία, συγκεντρώνοντας πλήθος κόσμου που ήρθε να απολαύσει μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία και ατέλειωτη διασκέδαση.

Από νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής η πλατεία Πελεκανίδη στις Κρηνίδες Καβάλας, γέμισε με ανθρώπους όλων των ηλικιών που ήθελαν να γευτούν τις εκλεκτές λιχουδιές που προσέφεραν τα food trucks.

Η ποικιλία των γεύσεων ήταν εντυπωσιακή, καλύπτοντας όλα τα γούστα και τις προτιμήσεις. Από παραδοσιακές ελληνικές συνταγές και μεσογειακές λιχουδιές, μέχρι εξωτικά πιάτα από την Ασία και την Λατινική Αμερική, το φεστιβάλ κατάφερε να συνδυάσει διαφορετικές κουζίνες και πολιτισμούς, προσφέροντας στους επισκέπτες μια αξέχαστη γαστρονομική περιήγηση.

Η ατμόσφαιρα ήταν ζωντανή και χαρούμενη, με μουσική και διάφορες διασκεδαστικές δραστηριότητες να συμπληρώνουν την εμπειρία.

Οι επισκέπτες δεν έκρυβαν τον ενθουσιασμό τους για την οργάνωση και την ποικιλία των προσφορών. Τα χαμόγελα και τα θετικά σχόλια ήταν παντού, επιβεβαιώνοντας την επιτυχία της διοργάνωσης.

Το Food Truck Festival στις Κρηνίδες Καβάλας απέδειξε ότι μπορεί να γίνει πλέον θεσμός!

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024: Στην Άλγεβρα εξετάζονται σήμερα οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ

Με το μάθημα των Μαθηματικών (Άλγεβρα) συνεχίζονται σήμερα, Σάββατο, οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ.

Πρόκειται για το δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας που δίνουν οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ, καθώς από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Ιουνίου έως και τις 17 Ιουνίου 2024, θα εξετάζονται σε μαθήματα ειδικότητας, με ενδιάμεσο κενό, λόγω των Ευρωεκλογών, μεταξύ 5 και 11 Ιουνίου.

Για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, οι Πανελλαδικές άρχισαν την περασμένη Πέμπτη 31 Μαΐου με την εξέταση στο μάθημα των Νέων Ελληνικών.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
tractor in the background of the text
text about elections
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en