ΚΟΣΜΟΣ
Oreshnik και Geran-2: Φονικές Τεχνολογίες της Ρωσίας και η Ουκρανία ως<<πεδίο δοκίμων>>
Καθώς η Ουκρανία επιδεικνύει στον κόσμο τα συντρίμμια του βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς Oreshnik, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά, ο πρόεδρός της, Βολόντιμιρ Ζελένσκι λέει ότι η χώρα του χρησιμοποιείται ως «πεδίο βολής» για τη δοκιμή νέων όπλων από τη Ρωσία. Δεν είναι μόνο οι πύραυλοι Oreshnik, αλλά και τα σμήνη των drones Geran-2 που εκτοξεύει η Μόσχα, τα οποία δοκιμάζουν επιθέσεις με Τεχνητή Νοημοσύνη και θερμοβαρικές κεφαλές.
Αν και η παγκόσμια προσοχή είναι στραμμένη στην επίθεση στο Ντνίπρο με τους Oreshnik, οι οποίοι μπορούν να φέρουν πυρηνική κεφαλή, αλλά και να χτυπήσουν οπουδήποτε στην Ευρώπη, ο Ζελένσκι τονίζει το αυξημένο επίπεδο των επιθέσεων με περισσότερα από 500 μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Αυτές τις εβδομάδες και μετά τη χρήση από τους Ουκρανούς αμερικανικών και βρετανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, παρατηρείται κλιμάκωση στη χρήση νέων και πιο θανατηφόρων όπλων από τη Ρωσία.
Σύμφωνα με το Κίεβο, η Μόσχα έχει στήσει δύο εργοστάσια στο Ταταρστάν, περίπου 1300 χιλιόμετρα από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, με δυνατότητα παραγωγής εκατοντάδων drones κάθε εβδομάδα. Τα Geran-2 που κατασκευάζουν, είναι ουσιαστικά τα ιρανικής σχεδίασης δελταπτέρυγα Shahed 136 με κεφαλή 50 κιλών, τα οποία μπορεί να μην είναι γρήγορα σε πυραύλους, όμως εκτοξεύονται σε επιθέσεις κορεσμού της ουκρανικής αεράμυνας και μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά με την κεφαλή των 50 κιλών εκρηκτικών που φέρει έκαστο. Μόνο τον Οκτώβριο, η Ρωσία εκτόξευσε 2.023 τέτοια drones στην Ουκρανία.
Η «λεπτομέρεια» είναι ότι η Μόσχα πειραματίζεται επάνω σε τέτοια drones ώστε να τα κάνει ακόμα πιο φονικά. Στη διάρκεια αυτού του μήνα, ο ουκρανικός στρατός δημοσίευσε ένα βίντεο με μια θερμοβαρική κεφαλή, η οποία δημιουργεί ένα σύννεφο φωτιάς θερμοκρασίας περίπου 2.000 βαθμών Κελσίου όταν πυροδοτείται και θεωρείται ιδιαίτερα θανατηφόρα αν εκραγεί μέσα σε κτίρια.
Ουκρανικές στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι η Ρωσία προσπαθεί να εξελίξει σμήνη μη επανδρωμένων αεροσκαφών που χρησιμοποιούν Τεχνητή Νοημοσύνη ώστε τα Shahed να επικοινωνούν μεταξύ τους και να συντονίζουν τις επιθέσεις τους με τέτοιο τρόπο ώστε να εξουδετερώσουν την αεράμυνα. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι αυτή η τεχνολογία.
Επειδή τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed 136 (ή Gerad-2, αν θέλετε) είναι σχετικά φθηνά και κοστίζουν μερικές δεκάδες χιλιάδες δολάρια το καθένα, δεν είναι πρακτικό να χρησιμοποιηθούν πύραυλοι Patriot για την κατάρριψή τους, καθώς κοστίζουν περίπου 4 εκατομμύρια δολάρια ο καθένας. Αντ’ αυτού, οι εξειδικευμένες ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν συχνά πολυβόλα που είναι τοποθετημένα σε φορτηγά για να τα εξουδετερώσουν με πυρά μικρών όπλων.
Οι Ουκρανοί ειδικοί προσπαθούν επίσης να αναπτύξουν φτηνά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πρώτης προβολής (FPV), που κοστίζουν λιγότερο από 1.000 δολάρια, τα οποία είναι ικανά να εξουδετερώσουν τα Shahed, αν και αυτό προς το παρόν φαίνεται δύσκολο.
Στο μεταξύ η Ρωσία, εκτός από τη δοκιμή του υπερηχητικού πυραύλου Oreshnik σε πραγματικές συνθήκες πολέμου για πρώτη φορά, εκτόξευσε περισσότερες από 800 θανατηφόρες αιωρούμενες βόμβες στην Ουκρανία την τελευταία εβδομάδα. Πρόκειται για «παλιομοδίτικες» βόμβες του είδους που έριχναν βομβαρδιστικά κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι οποίες έχουν εξελιχθεί σε καθοδηγούμενες και φέρουν εκρηκτικές ύλες βάρους έως 1.500 κιλών, ούσες ιδιαίτερα καταστροφικές.
Δεν είναι όμως μόνο τα όπλα, αλλά και οι άνθρωποι: Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας έχουν στρατολογήσει εκατοντάδες άνδρες από την Υεμένη για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, τους οποίους έφερε μια σκοτεινή επιχείρηση διακίνησης που αναδεικνύει τους αυξανόμενους δεσμούς μεταξύ της Μόσχας και της ομάδας ανταρτών Χούθι.
Πρόκειται για ελαφρά εξοπλισμένες ομάδες μισθοφόρων οι οποίοι έχουν στρατολογηθεί με τη βία από την Υεμένη στην Ουκρανία οι οποίες δείχνουν πώς η σύγκρουση απορροφά όλο και περισσότερο στρατιώτες από το εξωτερικό, καθώς οι απώλειες αυξάνονται και το Κρεμλίνο προσπαθεί να αποφύγει την πλήρη κινητοποίηση. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται μισθοφόροι από το Νεπάλ και την Ινδία και περίπου 12.000 στρατιώτες του τακτικού στρατού της Βόρειας Κορέας που έφτασαν για να λάβουν μέρος σε μάχες κατά των ουκρανικών δυνάμεων στη ρωσική επαρχία του Κουρσκ.
Ο πόλεμος στην επόμενη φάση
Καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν απευθύνθηκε στον ρωσικό λαό με διάγγελμά του την περασμένη εβδομάδα, όλο και περισσότεροι συμφωνούν μαζί του στο συμπέρασμα ότι αυτός ο πόλεμος -στον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Ουκρανοί και Ρώσοι- λαμβάνει ολοένα και περισσότερο χαρακτηριστικά παγκόσμιας σύρραξης.
Η κλιμάκωση αυτής της εβδομάδας προκάλεσε επίσης αρκετές προειδοποιήσεις από άλλους παγκόσμιους ηγέτες σχετικά με την κατεύθυνση του πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι ο πόλεμος εισέρχεται σε αποφασιστικό στάδιο – με πραγματικό κίνδυνο παγκόσμιας σύγκρουσης. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε εν τω μεταξύ ότι η Δύση θα πρέπει να λάβει τις προειδοποιήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν «τοις μετρητοίς» επειδή η Ρωσία «βασίζει τις πολιτικές της κυρίως στη στρατιωτική ισχύ».
Και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν προειδοποίησε ότι «ποτέ άλλοτε» η απειλή ενός πυρηνικού πολέμου δεν ήταν μεγαλύτερη και κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «επιθετική και εχθρική» πολιτική απέναντι στην Πιονγκγιάνγκ.
Εικάζεται ότι ενόψει της ανάληψης της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Πούτιν επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει γρήγορα τη θέση της Ρωσίας, τοποθετώντας της σε διαπραγματευτική θέση ισχύος ενόψει συνομιλιών -που αναμένει ότι θα υπάρξουν- με τον Αμερικανό πρόεδρο.
Η Ουκρανία φέρεται να χάνει έδαφος στη ρωσική επαρχία του Κουρσκ, με ανώτερο Ουκρανό στρατιωτικό αξιωματούχο να δηλώνει ότι έχει χαθεί πάνω από το 40% των εκτάσεων που έχουν καταληφθεί. Η Ρωσία ανέπτυξε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στο Κουρσκ μετά την αιφνιδιαστική εισβολή των δυνάμεων του Κιέβου, αιφνιδιάζοντας τη Μόσχα δυόμισι χρόνια μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία.
Στο αποκορύφωμα της εισβολής, η Ουκρανία φέρεται να ήλεγχε έως και 1.376 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αν και πηγές του στρατού του Κιέβου λένε ότι αυτό έχει πλέον μειωθεί στα 800 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Ο κορυφαίος σύμβουλος ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε να τερματιστεί η κλιμάκωση τουπολέμου μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, προτρέποντας και τις δύο χώρες να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Πρέπει να δώσουμε ένα υπεύθυνο τέλος. Πρέπει να αποκαταστήσουμε την αποτροπή, να αποκαταστήσουμε την ειρήνη και να προλάβουμε αυτή τη σκάλα κλιμάκωσης, αντί να απαντάμε σε αυτήν», δήλωσε ο Μάικ Γουόλτς, ο εκλεγμένος σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του εκλεγμένου προέδρου. «Ο πρόεδρος Τραμπ ήταν πολύ σαφής σχετικά με την ανάγκη να τερματιστεί αυτή η σύγκρουση», ανέφερε και κατέληξε: «Πρέπει να συζητήσουμε ποιος είναι σε αυτό το τραπέζι, αν είναι μια συμφωνία, μια ανακωχή, πώς να φέρουμε και τις δύο πλευρές στο τραπέζι και μετά ποιο είναι το πλαίσιο μιας συμφωνίας».
protothema.gr
ΚΟΣΜΟΣ
Τσούνης: Ο Μπάιντεν θέλει να επισκεφθεί την Ελλάδα
Οι σχέσεις Αθήνας – Ουάσιγκτον θα συνεχίσουν να ενισχύονται και με τον νέο Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ τονίζει ο Αμερικανός πρέσβης Τζορτζ Τσούνης σε συνέντευξή του στο ERT News, ενώ αποκάλυψε πως ο Προέδρος Μπάιντεν θέλει να επισκεφθεί την Ελλάδα.
«Δεν μπορώ να απαντήσω ως προς τις επιδιώξεις του Προέδρου Τραμπ μα νομίζω πως το παρελθόν είναι αρκετά ακριβής οδηγός», αναφέρει χαρακτηριστικά και τονίζει πως στην πρώτη θητεία του όσον αφορά συγκεκριμένα την Ελλάδα οι σχέσεις «είχαν ισχυροποιηθεί και βαθύνει».
Χαρακτηρίζει «εξαιρετική την επιλογή του Μαρκο Ρούμπιο ως υποψηφίου ΥΠΕΞ διότι κατανοεί πολύ καλά τα της περιοχής, όπως και τη σημασία της διμερούς σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας καθώς και τον ρόλο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ ως σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή».
Ο κ. Τσούνης αναφέρει πως η θητεία του στην Αθήνα «ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου».
«Βλέπω την Ελλάδα να βγαίνει από μια μεγάλη κρίση, όχι μόνο με την οικονομία της σταθεροποιημένη αλλά και μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στην Ευρώπη», σημειώνει ο Αμερικανός πρέσβης και προσθέτει πως αν πρέπει να ξεχωρίσει μία και μοναδική στιγμή της θητείας του, αυτή θα ήταν το άνοιγμα των ναυπηγείων της Ελευσίνας.
«Επενδύσαμε 125 εκατ. δολάρια στο άνοιγμα αυτών των ναυπηγείων. Οι αμερικανικές εταιρείες Onex και Cisco άνοιξαν τα ναυπηγεία της Σύρου και της Ελευσίνας. Υπήρχαν περίπου 200 υπάλληλοι με μερική κυρίως απασχόληση, που συντηρούσαν κάνα δυο πλοία ετησίως. Σήμερα, επισκευάζονται περί τα 200 πλοία ετησίως και έχουμε 1.900 εργαζόμενους, αριθμός ο οποίος θα ανέλθει στα 8.300 άτομα στα επόμενα δύο χρόνια. Αυτό δεν σημαίνει μόνο οικονομική ευημερία, δεν σημαίνει μόνο 2 δισ. δολάρια σε ΑΕΠ για την Ελλάδα, αλλά σημαίνει κυρίως πως οι άνθρωποι θα μπορούν να βγάλουν το ψωμί τους».
«Είδα από πρώτο χέρι τους καρπούς των προσπαθειών της πρεσβείας των ΗΠΑ, και της επένδυσής μας. Η δουλειά που κάναμε είχε απτά οφέλη για την ελληνική οικονομία. Το βασικό όμως ήταν πως στηρίχθηκαν αρκετοί άνθρωποι».
«Ως πρέσβης των ΗΠΑ, καταλαβαίνω τι ρόλο έχω εδώ, να υπερασπίζομαι τις αρχές, τις αξίες και τα συμφέροντα των ΗΠΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Ήμουν πολύ τυχερός διότι θήτευσα εδώ σε μια εποχή που ο αντιαμερικανισμός έχει ατονήσει σε μεγάλο βαθμό και που οι αξίες, οι αρχές και τα συμφέροντα των ΗΠΑ συμβαδίζουν με τις αξίες, τις αρχές και τα συμφέροντα της Ελλάδας».
Σημείωσε, όμως, ότι έχοντας μεγαλώσει μέσα στην ελληνοαμερικανική κοινότητα και όντας πάρα πολύ δραστήριος στα πλαίσια αυτής της κοινότητας και έχοντας περάσει τα καλοκαίρια του στο χωριό, ήξερε τη χώρα, τον ελληνικό λαό και το ελληνικό ήθος.
«Είμαι ο γιος του Δημήτρη και της Ελένης Τσούνη… από τον Πλάτανο της ορεινής Ναυπακτίας. Κι ήταν μεγάλη μου τιμή να υπηρετήσω ως πρέσβης των ΗΠΑ εδώ», τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει:
«Πιστεύω πως θα ήταν υπέροχο αν η παράδοση συνεχιζόταν κι η Ελλάδα γινόταν σαν την Ιρλανδία ή την Ιταλία όπου οι πρέσβεις ως επί το πλείστον προέρχονται από τη Διασπορά. Κάτι τέτοιο αντανακλά τη σταθερότητα της Ελλάδας αλλά και τη δύναμη της σχέσης μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας καθώς και την εγγύτητα των δύο χωρών».
«Έχω γνωρίσει πολλούς από τους πρέσβεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Ως επί το πλείστον ήταν άνθρωποι καριέρας… και γνωρίζω πολλούς πρέσβεις είτε ανθρώπους καριέρας είτε πολιτικά τοποθετημένους οι οποίοι έχουν κάνει καλή δουλειά» προσέθεσε.
«Ανυπομονώ να δω ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης μου, να βοηθήσω στον βαθμό που μπορώ ή που με χρειάζονται. Περιμένω, όμως, ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ, όποιος κι αν είναι, να έρθει σε μία χώρα η οποία κατανοεί πως οι ΗΠΑ θεωρούν την Ελλάδα τον πολυτιμότερο σύμμαχό τους στην περιοχή. Δηλαδή μια παρόμοια κατάσταση με αυτή που παρέλαβα εγώ από τον προκάτοχό μου, τον πρέσβη Πάιατ, που έκανε εξαιρετική δουλειά εδώ κατά την εξαετή θητεία του. Οι δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ είναι ισχυρότεροι από ποτέ», τονίζει.
Σημειώνει πως κατά τη θητεία υπήρξε μεγάλη αύξηση του ποσοστού των Αμερικανών φοιτητών που σπουδάζουν στην Ελλάδα. «Είχαμε τρεις εκδηλώσεις ΦΑΡΟΣ και τη μεγαλύτερη αντιπροσωπεία αμερικανικών πανεπιστημίων που έχουν έρθει στην Ελλάδα στην ιστορία της διεθνούς εκπαίδευσης, ενώ 30 πανεπιστήμια προχώρησαν σε συνεργασίες μέσω κοινών ή διπλών πτυχίων».
Αναφέρει πως οι άμεσες ξένες επενδύσεις είναι σημαντικά υψηλότερες, καθώς εταιρείες όπως οι Amazon Web Services, Microsoft, Google, Μeta, Pfizer, Chubb, προχωρούν σε σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ προσέθεσε πως η συνεργασία σε στρατιωτικό επίπεδο είναι καλύτερη από ποτέ άλλοτε.
«Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν πως η Ελλάδα είναι ουσιώδης συνεργάτης παντού και απαραίτητη στη διασφάλιση της νοτιοανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ. Είμαι λοιπόν ιδιαίτερα περήφανος για τις συνεισφορές σε Πλεονάζον Αμυντικό Υλικό του στρατού των ΗΠΑ στον ελληνικό στρατό και τη συνεχιζόμενη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα αυτό».
Ερωτηθείς για τη σχέση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ανέφερε πως έχει μια στενή προσωπική σχέση, «διότι ο πρωθυπουργός κατανοεί ότι οι σχέσεις που βασίζονται σε αξίες και αρχές είναι και αυτές που αντέχουν».
«Δεν έχω δει ποτέ την κυβέρνηση Μητσοτάκη να δρα συναλλακτικά. Τους έχω δει να δρουν μόνο βάσει αξιών και αρχών. Και αυτό, ξέρετε, αναγνωρίζεται από εμένα και την κυβέρνησή μας».
«Οι δύο χώρες μας κατανοούν πως η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν την υποχρέωση, την ιερή υποχρέωση να διαφυλάσσουν τη δημοκρατία. Είμαι λοιπόν ευγνώμων που η τριετία μου εδώ είχε σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων. Η συνεργασία σε όλα τα ζητήματα υπήρξε τέτοια που βοήθησε και τις δύο χώρες. Πέρα από τις κοινές αξίες έχουμε και κοινά συμφέροντα», συμπληρώνει.
Ενθαρρύνουμε Αθήνα και Άγκυρα να λύσουν τις διαφορές τους διπλωματικά
Αναφερόμενος στις συνομιλίες Ελλάδας και Τουρκίας, τονίζει πως οι δύο χώρες «βρίσκουν κοινό έδαφος».
«Τουρκία και η Ελλάδα ζουν πλάι-πλάι εδώ και χιλιετίες. Θεωρώ επίσης πως καταλαβαίνουν η μία την άλλη καλύτερα από ό,τι εμείς. Προτρέπουμε και τις δύο συμμαχικές μας χώρες να επιλύσουν τις διαφορές τους διπλωματικά και ειρηνικά».
Σημειώνει δε πως δεν κατανοεί «γιατί ενοχλούνται κάποιοι με την απάντησή μου ότι ενθαρρύνουμε και τους δύο συμμάχους μας να επιλύσουν τις διαφορές τους με διπλωματικά και ειρηνικά μέσα. Ποια εναλλακτική υπάρχει; Αυτή είναι η προϋπόθεση κάθε σχέσης. Ο ακρογωνιαίος λίθος της διπλωματίας. Η Άγκυρα και η Αθήνα διαθέτουν εξαιρετικούς διπλωμάτες και τους ενθαρρύνουμε να εργαστούν προς διασφάλιση της ευημερίας, της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή. Αυτό είναι το συμφέρον και των δύο χωρών».
Αναφορικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επισημαίνει πως υπήρξε τεράστια αφύπνιση για την Ευρώπη.
«Πολλές χώρες στην Ευρώπη έχουν εξειδικευμένο στρατό. Η Ελλάδα έχει ολοκληρωμένο στρατό με πλήρεις ικανότητες. Έχουν ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις τους στη Διακήρυξη της Ουαλίας και ξοδεύουν περισσότερο από το 3% του ΑΕΠ τους για τον στρατό», τονίζει.
«Θεωρώ πως χρειάζεται καλύτερος διαμοιρασμός του άχθους μεταξύ και των 32 Συμμαχικών Χωρών του ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ ξοδεύουν 900 δισ. δολάρια ετησίως για τον στρατό τους. Κι έχουμε την προσδοκία, μια πολύ ρεαλιστική προσδοκία, να πράξουν και οι άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ελλάδα, καταβάλλοντας αυτό που τους αναλογεί βάσει των υποχρεώσεών τους στο ΝΑΤΟ».
Η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας και περιβάλλεται από τόξα αστάθειας
«Η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας και περιβάλλεται από τόξα αστάθειας», σημειώνει ο Αμερικανός πρέσβης. «Ως εταίροι της Ελλάδας εδώ, κατανοούμε ότι αντιμετωπίζουν προκλήσεις. Πρέπει να τους βοηθήσουμε με την ακτοφυλακή τους. Περιβάλλονται από καταστάσεις αστάθειας. Πρέπει να διασφαλίσουμε τη διαλειτουργικότητα του ΝΑTO, να είναι ο στρατός της Ελλάδας δυνατός και ικανός».
Σημειώνει πως η κοινή εκπαίδευση, όμως, και οι κοινές ασκήσεις που μοιραζόμαστε είναι πολύ υψηλού επιπέδου και επισημαίνει πως η Ελλάδα εκπροσωπεί τη νοτιοανατολική πτέρυγα του NATO και θα είναι η χώρα που έχει τα F-35 στην περιοχή.
«Είναι ένας έμπιστος εταίρος στην περιοχή. Οι στρατοί μας θα συνεχίσουν να χτίζουν αυτή τη σχέση, γιατί η Αμερική θέλει να είναι η Ελλάδα ισχυρή».
Ακόμη αναφέρει πως η Ελλάδα είναι από τις δέκα κορυφαίες χώρες στον κόσμο στις ανανεώσιμες πηγές και πως «δεν είναι απλώς ικανή να φροντίσει τις ενεργειακές της ανάγκες, αλλά μπορεί να είναι καθαρός εξαγωγέας εφαρμόζοντας ενεργειακή διαφοροποίηση και μετάβαση κι απεξάρτηση από τον άνθρακα».
Τονίζει ότι οι ΗΠΑ θέλουν να συνεχίσουν τη συνεργασία με την Ελλάδα για την αύξηση αποθηκευτικής ικανότητας, τη διασυνδεσιμότητα των νησιών στο ηλεκτρικό δίκτυο, τη στήριξη του Ευρασιατικού διασυνδετήριου Αγωγού και την κατασκευή ενός κάθετου διαδρόμου που θα παρέχει στην Ευρώπη μια εναλλακτική για την Gazprom, κάτι προς όφελος όλων.
«Οι καλύτερες μέρες της Ελλάδας είναι μπροστά μας, το πιστεύω πραγματικά, επειδή όχι μόνο έχει ανακάμψει η οικονομία που αναπτύσσεται διαρκώς, ίσως και με τριπλάσιο ρυθμό από αυτόν της ευρωζώνης», αναφέρει και συμπληρώνει: «Νομίζω ότι έχει αποδεσμευτεί ένα οικοσύστημα επιχειρηματικότητας, που, αν συνεχιστεί, θα παράσχει απτά οφέλη στη δημιουργία μιας σύγχρονης, ζωντανής οικονομίας του 21ου αιώνα».
Τέλος, ερωτηθείς για τη σχέση του με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, σημειώνει: «Δεν ξέρω κανέναν με περισσότερη προσωπική ενσυναίσθηση από τον πρόεδρο Μπάιντεν. Ήταν τιμή μου που με επέλεξε εκείνος για πρέσβη».
«Είναι φίλος εδώ και 20 χρόνια. Είναι ένα άτομο που έφτασα να το εκτιμώ και να το νοιάζομαι. Και θεωρώ ότι υπήρξε εξαιρετικός Πρόεδρος. Τον είδα την περασμένη Παρασκευή σε δείπνο στον Λευκό Οίκο και μετά τη θητεία του ως Πρόεδρος, ανυπομονεί να ταξιδέψει στην Ελλάδα και να περάσει λίγο χρόνο εδώ», καταλήγει.
protothema.gr
ΚΟΣΜΟΣ
“Ανησυχία στην Ουάσινγκτον για ρωσική παρέμβαση στις ρουμανικές εκλογές”
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν ανησυχία για τις προεδρικές εκλογές στη Ρουμανία μετά τον αποχαρακτηρισμό εγγράφων που δείχνουν ότι αυτή η χώρα μέλος του ΝΑΤΟ ήταν στόχος «σφοδρών υβριδικών ρωσικών επιθέσεων» στη διάρκεια μιας περιόδου τριών διαδοχικών ψηφοφοριών.
Ενώ κυμαινόταν προηγουμένως σε μονοψήφια ποσοστά, ο φιλορώσος υπερεθνικιστής Καλίν Γκεοργκέσκου ήρθε πρώτος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 24 Νοεμβρίου, κάτι που προκάλεσε μεγάλη έκπληξη σε μια χώρα που βρίσκεται στο ανατολικό σκέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έγγραφα, που αποχαρακτηρίσθηκαν χθες, Τετάρτη, από το κορυφαίο συμβούλιο ασφαλείας της Ρουμανίας, δείχνουν ότι ο Γκεοργκέσκου προωθείται μαζικά στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης TikTok μέσω συντονισμένων λογαριασμών, αλγορίθμων σύστασης και πληρωμένων καταχωρίσεων.
Το αμερικανικόΣτέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως η Ουάσινγκτον ανησυχεί για την αναφορά του ρουμανικου συμβουλίου ασφαλείας «περί ρωσικής ανάμιξης σε κακόβουλη δραστηριότητα στον κυβερνοχώρο η οποία είναι σχεδιασμένη για να επηρεάσει την ακεραιότητα της ρουμανικής εκλογικής διαδικασίας».
«Η σκληρά κερδισμένη πρόοδος της Ρουμανίας για να ενταχθεί στη διατλαντική κοινότητα δεν μπορεί να αντιστραφεί από ξένους παράγοντες που επιδιώκουν να στρέψουν την εξωτερική πολιτική της Ρουμανίας μακριά από τις δυτικές συμμαχίες της», ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο σε δήλωση που εξέδωσε.
«Οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή θα έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες στην αμερικανική συνεργασία ασφαλείας με τη Ρουμανία, ενώ ενδεχόμενη απόφαση για τον περιορισμό ξένων επενδύσεων θα αποθάρρυνε εταιρείες των ΗΠΑ να συνεχίσουν να επενδύουν στη Ρουμανία».
Ο 62χρονος Γκεοργκέσκου είναι ένα ακροδεξιό αουτσάιντερ που λέει ότι θα βάλει τέλος στη ρουμανική βοήθεια προς την Ουκρανία εναντίον της ρωσικής εισβολής και πως θεωρεί τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν αληθινό ηγέτη και πατριώτη.
Οι Ρουμάνοι θα ψηφίσουν την Κυριακή στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών και ο Γκεοργκέσκου ενδέχεται να κερδίσει την κεντρώα φιλοευρωπαία Έλενα Λασκόνι, σύμφωνα με αναλυτές και διπλωμάτες.
protothema.gr
ΚΟΣΜΟΣ
Συρία: Ο στρατός προσπαθεί να κρατήσει τους αντάρτες έξω από τη Χάμα
Ο συριακός στρατός προβάλλει σήμερα «σφοδρή» αντίσταση απέναντι στους αντάρτες, των οποίων ηγούνται τζιχαντιστές, και προσπαθεί να σταματήσει την προέλασή τους προς τη Χάμα, την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, ανακοίνωσε μη κυβερνητική οργάνωση.
Οι αντάρτες κατάφεραν χθες, Τετάρτη, το βράδυ να περικυκλώσουν σχεδόν τελείως τη Χάμα, ύστερα από την αιφνίδια επίθεση που εξαπέλυσαν από τον βορρά, η οποία τους επέτρεψε να καταλάβουν το μεγαλύτερο μέρος του Χαλεπιού.
«Σφοδρές συγκρούσεις έφεραν αντιμέτωπους στη διάρκεια της νύχτας τους αντάρτες και τις κυβερνητικές δυνάμεις, οι οποίες επικεντρώθηκαν στην περιοχή τηςΤζάμπαλ Ζέιν αλ Αμπιντίν, περίπου 5 χιλιόμετρα βόρεια της Χάμα», σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Οι κυβερνητικές δυνάμεις προβάλλουν σφοδρή αντίσταση και προσπαθούν να σταματήσουν την προέλαση των ανταρτών», δήλωσε στο AFP ο διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης, οΡάμι Αμπντελραχμάν.
Στρατιωτική πηγή, την οποία επικαλέστηκαν τα επίσημα συριακά μέσα ενημέρωσης, δήλωσε χθες το βράδυ ότι «η ρωσική και η συριακή αεροπορία και οι δυνάμεις πυροβολικού (…) προέβησαν σε πλήγματα που επικεντρώνονταν στους (…) τρομοκράτες» στα περίχωρα της Χάμα.
Σε διάστημα μιας εβδομάδας και προς γενική κατάπληξη οι αντάρτες υπό την ηγεσία των εξτρεμιστών ισλαμιστών της Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος του Χαλεπιού, δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, συνεχίζοντας την προέλασή τους προς τη Χάμα.
Αυτή είναι μια στρατηγικής σημασίας πόλη για την ηγεσία του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ καθώς βρίσκεται στην οδική αρτηρία που οδηγεί στην πρωτεύουσα Δαμασκό, η οποία βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα νοτιότερα.
Οι μάχες και οι βομβαρδισμοί έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 704 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων βρίσκονται 110 άμαχοι, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, το οποίο έχει την έδρα του στη Βρετανία, αλλά διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία.
Πρόκειται για τις πρώτες μάχες σε τέτοια κλίμακα που γίνονται από το 2020 στη Συρία, όπου ξέσπασε καταστροφικός πόλεμος το 2011.
protothema.gr