Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ομιλία του Διονύση Κλάδη στο Ποδοχώρι

Φίλες και φίλοι, σφοι και σφισσες,

Η εκδήλωση του Κόμματος κάθε χρόνο τέτοιες μέρες εδώ στο Ποδοχώρι είναι πια θεσμός. Φέτος βέβαια έχουμε και έναν επιπλέον λόγο να γίνει το γλέντι τρικούβερτο για να γιορτάσουμε όλοι μαζί την άνοδο του Κόμματός μας στις βουλευτικές εκλογές τόσο πανελλαδικά όσο και στην Καβάλα και ειδικά στο Ποδοχώρι που με τη συμβολή όλων σας το ΚΚΕ κατέκτησε τη δεύτερη θέση με ποσοστό 20%. Αξίζουν σε όλους σας συγχαρητήρια!

Γνωρίζουμε καλά ότι ο συνολικός συσχετισμός παραμένει εξαιρετικά αρνητικός γιατί τα κόμματα που στηρίζουν το σύστημα είτε φιλελεύθερα είτε σοσιαλδημοκρατικά συνεχίζουν να κυριαρχούν στο πολιτικό σύστημα, συγκεντρώνοντας πολύ υψηλά ποσοστά. Παράλληλα, πολύ αρνητικό στοιχείο αποτελεί η άνοδος και η είσοδος στη Βουλή σκοταδιστικών, εθνικιστικών και ναζιστικών δυνάμεων.

Μέσα όμως σε αυτόν τον αρνητικό συσχετισμό υπάρχει, αυξάνεται αν και ακόμα παραμένει αδύναμο ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής που εκφράζεται κυρίως μόνο με την άνοδο του ΚΚΕ. Και αυτό είναι το ελπιδοφόρο στοιχείο, η λάμψη μέσα στα σκοτάδια και αξίζει να το γιορτάζουμε, αλλά και να βγάζουμε συμπεράσματα που θα μας βοηθήσουν τα στοιχεία που μας οδήγησαν στο θετικό αποτέλεσμα να τα κάνουμε κτήμα μας και να λειτουργούμε με βάση αυτά για να έχουμε και ποσοτικά αλλά κυρίως ποιοτικά αποτελέσματα σε όλους τους στόχους που βάζουμε και σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων μας.

Ποια είναι αυτά τα στοιχεία λοιπόν που πρέπει να διατηρήσουμε ως κόρη οφθαλμού; Κωδικοποιημένα θα μπορούσαμε να πούμε το σύγχρονο, επαναστατικό πρόγραμμα του Κόμματός μας, με γερά επεξεργασμένη επιστημονική στρατηγική με βάση τη θεωρία μας, που παίρνει υπόψη του τη μελετημένη ιστορική πείρα τόσο του Κόμματός μας, όσο και διεθνώς την ιστορική πείρα του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος.

Αυτή την πείρα θετική και αρνητική την κατακτήσαμε με αίμα και θυσίες, δεν μπορεί παραγραφεί από κάθε Μαραντζίδη. Και διδάσκει ότι ποτέ και πουθενά το μικρότερο κακό δεν έμεινε μικρό, πάντα έφερνε το μεγαλύτερο. Ποτέ και πουθενά ο φασισμός δεν πολεμήθηκε από το ίδιο το σύστημα που άλλωστε αποτελεί την μήτρα αυτού του αποκρουστικού φαινομένου.

Για αυτό και σήμερα βλέπουμε ανενόχλητους νεοναζί να περνάνε όλη τη χώρα μέχρι να φτάσουν στη Ν. Φιλαδέλφεια και να σκοτώσουν τον Μιχάλη, όπως έκαναν και πιο πριν με τον Παύλο και τόσους άλλους. Την ίδια ώρα που έστελναν τα ΜΑΤ σε κινητοποίηση προστασίας της λαϊκής στέγης από τα κοράκια των φαντς και των τραπεζών.

Ποτέ και πουθενά δεν άνοιξε ο δρόμος για το σοσιαλισμό με μεταβατικά προγράμματα και κυβερνήσεις στο έδαφος του καπιταλισμού. Η επιμονή μας να ξεκαθαρίσουμε συστηματικά ότι το ΚΚΕ δεν συμμετέχει σε αστικές κυβερνήσεις, σε συνδυασμό με την αποκάλυψη του αντιλαϊκού χαρακτήρα αυτών των κυβερνήσεων και τη στρατηγική σύμπλευση των αστικών κομμάτων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ είχε αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα εξηγήσαμε καλύτερα τη θέση σε ποια εξουσία – διακυβέρνηση θα δώσει το «παρών» το ΚΚΕ. Αλλά και γιατί το ΚΚΕ θα είναι η μόνη μαχητική λαϊκή αντιπολίτευση υπεράσπισης των εργατικών – λαϊκών συμφερόντων σήμερα, έως τη στιγμή που ο ίδιος ο λαός αποφασίσει να βγει στο προσκήνιο και να γίνει ο πραγματικός πρωταγωνιστής των εξελίξεων.

Δράσαμε πρωτοπόρα στο κίνημα, συμβάλλαμε να πραγματοποιηθούν εμβληματικοί αγώνες, όλη η Ελλάδα έμαθε για τον αγώνα στην efood, στην cosco, στη ΛΑΡΚΟ, στους οικοδόμους και στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, στα πετρέλαια και τα λιπάσματα Καβάλας. Με οργάνωση, αγώνα και αλληλεγγύη υπήρξαν καταχτήσεις.

Παράλληλα συμβάλαμε να προχωρά με πιο γοργούς ρυθμούς η συνολική ανασυγκρότηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, να κατοχυρώνεται και να βαθαίνει ο αντικαπιταλιστικός προσανατολισμός του, στο πώς αυτός θα εκφράζεται στις συζητήσεις, στις διαδικασίες του κινήματος, στις διεκδικήσεις, στα συνθήματα. Να δυναμώνουν οι αγώνες στην αγροτιά, στους αυτοαπασχολούμενους, στη νεολαία.

Κόντρα στο εχθρικό καπιταλιστικό κράτος που αφήνει απροστάτευτο το λαό γεννήθηκε με τη δράση του Κόμματος σε συνθήκες πυρκαγιών, πλημμυρών και αλλού το σύνθημα «μόνο ο λαός σώζει το λαό».

Όλα αυτά τα καταφέραμε γιατί έχουμε καλή Οργάνωση, γερά οργανωμένο Κόμμα σε όλη την Ελλάδα, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, δικτυωμένο στις εργατικές – λαϊκές γειτονιές, σε πόλεις και χωριά, σε σημαντικούς κλάδους της οικονομικής ζωής της χώρας, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Δίπλα στο Κόμμα δρα μια επαναστατική Οργάνωση εθελοντών νέων, η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, με ιδιαίτερο κύρος στη φοιτητική, μαθητική και εργαζόμενη νεολαία. Ήταν εκατοντάδες οι δράσεις της Κομματικής οργάνωσης και εδώ στην περιοχή όλο το προηγούμενο διάστημα για όλα τα ζητήματα.

Έχουμε ένα Κόμμα που δουλεύει με βάση αρχές, σε καθημερινή βάση, οικοδομείται παντού, ανανεώνει τις γραμμές του με νέες δυνάμεις, οργανώνει τη συλλογική συζήτηση για όλα τα μεγάλα ζητήματα μέσα στις γραμμές του, αποφασίζει δημοκρατικά και μετά σαν ένας άνθρωπος, σαν μια γροθιά υλοποιεί όσους στόχους και αποφάσεις πάρθηκαν, οργανώνει αντίστοιχη ενημέρωση και δράση στον περίγυρο. Είναι ικανό να διοργανώνει μεγάλες πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, να αναβαθμίζει τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ της ΚΝΕ.

Με βάση όλα τα παραπάνω καταλαβαίνεται πόσο προβληματική και επικίνδυνη είναι μια ανάλυση που λέει ότι το κόμμα μας ανέβηκε μόνο από τις ατάκες του σφ ΓΓ και τα viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το ΚΚΕ δεν υποτιμά την επικοινωνία και τις διάφορες μορφές της και πάντα επεδίωκε και επιδιώκει να γίνεται καλύτερο και να τα προωθεί όλα αυτά αποδοτικότερα. Είναι διαφορετικό όμως αυτό και διαφορετική η σκόπιμη, αποπροσανατολιστική και επιζήμια εξιδανίκευση όλων αυτών, που σε τελευταία ανάλυση έχουν «κοντά ποδάρια» και είναι «πεπερασμένα», έχουν ένα τέλος.

Σφοι και σφισσες, φίλοι και φίλες,

Με τη δυναμική που μας έδωσε το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, με την απαραίτητη μικρή ανάπαυλα που χαιρόμαστε άλλωστε και σήμερα εδώ, να φορτίσουμε τις μπαταρίες μας και να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας και μπροστά στη μάχη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών αλλά και στο κίνημα γιατί τα προβλήματα για το λαό είναι εδώ, μεγαλώνουν από την πολιτική που συνεχίζει να ασκεί η νέα κυβέρνηση της ΝΔ, πολιτική που συναντά τη σύμπλευση στην ουσία των υπόλοιπων κομμάτων.

Μες το καλοκαίρι και αφού συντελέστηκε για ακόμα μια χρονιά το ίδιο έγκλημα από το επιλεκτικά ανίκανο –σε ότι αφορά τις ανάγκες του λαού- καπιταλιστικό κράτος με μισό εκατομμύριο στρέμματα ήδη να έχουν γίνει στάχτη και να μετράμε και ανθρώπινες απώλειες, έρχεται η κυβέρνηση να εξαγγείλει στον τομέα που είναι ικανότατη – δηλαδή την υλοποίηση των επιχειρηματικών συμφερόντων- τη δουλειά μέχρι τα 74 και το 16ωρο. Ταυτόχρονα με την αντιλαϊκή πολιτική πάει χέρι – χέρι και η καταστολή του κινήματος με την εξαγγελία για φυλάκιση των συνδικαλιστών λόγω απεργίας.

Γιατί φωνάζετε λέει ο υπουργός εργασίας, ο γνωστός Άδωνις, οδηγίες της ΕΕ ενσωματώνω που τις ψήφισε και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι υποχρεωτικό, εάν θέλει ο εργαζόμενος! Μάλιστα, για το καλό του εργαζόμενου λοιπόν όλα αυτά. Μα δεν ντρεπόμαστε!

Ποιος αλήθεια θέλει να δουλεύει 16 ώρες τη μέρα; Ποιος  έχει φτάσει τους μισθούς σε τέτοιο επίπεδο και την ακρίβεια σε τέτοια ύψη που να μην φτάνουν για να καλύψει τις οικογενειακές ανάγκες; Αν θέλει το καλό των εργαζομένων γιατί δεν κάνει υποχρεωτικές τις συλλογικές συμβάσεις που προβλέπουν εκτός των άλλων και μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, γιατί δεν επαναφέρει τις τριετίες, γιατί δεν καταργεί το ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και τα καύσιμα; Με ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια λοιπόν. Αν δε σου φτάνουν λέει δε φταίει η κυβέρνηση, δούλεψε παραπάνω. Ταυτόχρονα παραμένει η ανεργία σε υψηλά επίπεδα και δεν επαναφέρει τις τριετίες, που με νόμο τους ορίζουν ότι αν δεν πέσει η ανεργία κάτω από 10% δε θα επανέλθουν.

Και δεν είναι μόνο τα εργασιακά. Η κυβέρνηση έρχεται με φόρα σε όλους τους τομείς. Λείπουν πληρώματα στο ΕΚΑΒ; Δεν κάνει τις απαραίτητες προσλήψεις, βάζει οδηγούς από όπου βρει και θα μισθώνει λέει ιδιωτικά ελικόπτερα. Αυτή την πολιτική όμως την πληρώνει ο λαός με τη ζωή του. Στην περιοχή σας είναι που ο οδηγός ασθενοφόρου που μετακινήθηκε από αλλού, όπως κατάγγειλε πολίτης, δεν ήξερε τους δρόμους, μπήκε σε μονόδρομο, δημιούργησε κυκλοφοριακό κομφούζιο και καθυστέρησε να φτάσει το περιστατικό στο νοσοκομείο. Ευτυχώς η καθυστέρηση δεν ήταν μοιραία. Σε άλλες περιπτώσεις βέβαια δεν υπήρξε η ίδια κατάληξη. Όσον αφορά για τα ιδιωτικά ελικόπτερα να θυμίσουμε ότι ιδιωτικά ελικόπτερα χρησιμοποιούνται και για τις πυρκαγιές, αλλά πέρσι καιγόταν όλο το Παπίκιο Όρος στη Ροδόπη για 21 ημέρες γιατί έτυχε η φωτιά να μπει Οκτώβρη που είχε λήξει η σύμβαση!

Αντίστοιχα για τις ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού που στενάζουν τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και της περιοχής εδώ προσπαθεί να τα καλύψει με μετακινήσεις από το ένα στο άλλο μεγαλώνοντας έτσι τα προβλήματα και αγανακτώντας τους γιατρούς που παραιτούνται σωρηδόν γιατί δεν αντέχουν άλλο.

Και τα παραδείγματα δεν έχουν τέλος. Όμως τους λέμε καθαρά και άλλοι ήρθαν με φόρα και βρήκαν! Καμία κυβέρνηση δεν είναι παντοδύναμη όσο υπάρχει και μεγαλώνει ένα ισχυρό κίνημα, όσο δυναμώνει το ΚΚΕ. Θα τα βρείτε σκούρα, θα φροντίσουμε εμείς για αυτό μαζί με το λαό!

Γιατί και οι ίδιοι ξέρουν ότι μπροστά δεν έχουν τον επίγειο παράδεισο, ίσα – ίσα, έρχεται νέα οικονομική κρίση, ο πόλεμος στην Ουκρανία περνάει σε άλλο επίπεδο πιο επικίνδυνο που μπορεί να κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο, οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά υπό ΝΑΤΟϊκή ομπρέλα τρέχουν.

Όλα αυτά δεν αφήνουν το λαό αδιάφορο ακόμα και αν τους ψήφισε. Εμείς έχουμε χρέος να αποκαλύπτουμε την πολιτική τους, γιατί πάντα θα προσπαθούν να τη φτιασιδώσουν και να δίνουμε το χέρι σε όποιον σηκώνεται, παίρνει κουράγιο από τη δική μας άοκνη προσπάθεια για την ανάπτυξη του κινήματος, για την προβολή της μόνης εναλλακτικής στη βαρβαρότητα του συστήματος που κάθε μέρα αποδεικνύεται και περισσότερο το αποκρουστικό του πρόσωπο, όπως τώρα με την ιστορία εμπορίου βρεφών που αποκαλύφτηκε.

Γιατί ναι φίλες και φίλοι, υπάρχει εναλλακτική και αυτή είναι ο σοσιαλισμός – κομμουνισμός, η κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, όπου σκοπός της παραγωγής θα είναι η κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και όχι τα κέρδη των λίγων.

Ο λαός στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπως και σε ολόκληρη τη χώρα, έχει όλες τις προϋποθέσεις να ζει πολύ καλύτερα από ότι σήμερα γιατί πραγματικά έχει εύφορη γη, φυσική ομορφιά, πόρους και πηγές ενέργειας, έμπειρο επιστημονικό και εργατικό δυναμικό, ό,τι χρειάζεται δηλαδή για να προκόψει.

Υπάρχει όμως ένα εμπόδιο και αυτό δεν είναι άλλο από τις πολιτικές που εφαρμόζονται χρόνια τώρα από όλες διαδοχικά τις κυβερνήσεις, όλες διαχρονικά τις περιφερειακές αρχές που ως στόχο βάζουν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και όχι την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Για αυτό και ενώ δαπανάνε τεράστια ποσά για να στηρίζονται οι ανάγκες των ομίλων, τους πριμοδοτούν με ζεστό χρήμα, από την άλλη είναι εξαιρετικά τσιγκούνηδες στο να προχωρήσουν τα αναγκαία έργα που καλύπτουν τις ανάγκες του λαού. Και στην περιοχή μας έχουμε πολλά παραδείγματα, από αντιπλημμυρικά, έργα οδοποιίας, αντιπυρικά, από έργα σχολικής στέγης, για δομές υγείας και ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Αυτή τη πολιτική υπηρετούν και όλες οι άλλες παρατάξεις στην Περιφέρεια που η σύμπλευσή τους πραγματικά δεν μπορεί να κρυφτεί.

Μαζί ψηφίζουν, με ευκολία μεταπηδά ο ένας περιφερειακός σύμβουλος στην άλλη παράταξη, η κριτική τους στην διοίκηση της περιφέρειας αφορά αντιτιθέμενα επιχειρηματικά συμφέροντα και όχι την ουσία. Την ψήφο στη Λαϊκή Συσπείρωση, το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΚΚΕ, ξέρεις ότι την επόμενη μέρα θα τη βρεις εκεί που την έδωσες, πάντα στο πλευρό του λαού, δεν θα την δώσεις κάπου και θα τη βρεις αλλού μετά από λίγο καιρό όπως συνηθίζεται πια στα άλλα ψηφοδέλτια.

Όλων των άλλων στόχος τους για την περιοχή μας είναι να αποτελεί στρατιωτικό κόμβο, ορμητήριο δηλαδή των ΝΑΤΟϊκών και στόχο των αντιπάλων τους. Να αποτελεί ενεργειακό κόμβο, την ώρα όμως που παραμένουμε από τους πρώτους στην ενεργειακή φτώχεια.

Να αποτελεί διαμετακομιστικό κόμβο, με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα. Να πρωτοστατεί στη λεγόμενη πράσινη μετάβαση, που ο λαός της περιοχής μας ξέρει από πρώτο χέρι πως ούτε πράσινη είναι, ούτε φέρνει φτηνό ρεύμα για το λαό.

Εμείς μιλάμε καθαρά, τον δρόμο αυτής της ανάπτυξης που όλοι οι άλλοι ευαγγελίζονται ο λαός μας τον έχει δει και τον έχει πληρώσει. Έχει με κάθε σενάριο αποτέλεσμα την εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά, μετανάστευση, καταστροφή του περιβάλλοντος, φασισμό.

Δεν υπάρχει ανάπτυξη για όλους ή δίκαιη όπως άλλοι την αποκαλούν στις ίδιες ράγες του εγκλήματος αλλάζοντας μονάχα τον μηχανοδηγό. Πρέπει να ξηλώσουμε τις ράγες, να τις στρέψουμε σε άλλη κατεύθυνση, να κάψουμε τα αντιλαϊκά σενάρια της επόμενης μέρας. Για να κερδίσει ο λαός πρέπει να χάσουν οι τράπεζες, οι εφοπλιστές, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, τα κοράκια των funds και των ΑΠΕ.

Στα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης στην περιφέρεια και του Δήμους βρίσκονται άνθρωποι αγωνιστές, πάντα στην πρώτη γραμμή των αγώνων για καλύτερα μεροκάματα και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς που μετράμε δυστυχώς πολλαπλά εργοδοτικά εγκλήματα στην περιοχή μας, ενάντια στις απολύσεις και τις συνδικαλιστικές διώξεις. Ενάντια στη φοροληστία των λαϊκών νοικοκυριών και των μικρών επαγγελματιών.

Άνθρωποι που αγωνίζονται για την προστασία του περιβάλλοντος, ενάντια στην επέλαση των ΑΠΕ ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές, ενάντια στα σχέδια των χρυσοθήρων.

Άνθρωποι που μπήκαν μπροστά και καθυστέρησαν, αντιπάλεψαν, ανέδειξαν τους κινδύνους, από το πέρασμα της φονικής μηχανής του ΝΑΤΟ από την περιοχή μας, από τη συμμετοχή της χώρας και της περιοχής μας ειδικά, σε έναν άδικο πόλεμο μεταξύ ληστών.

Αγωνιστές που παλεύουν για τα δίκια των αγροτών, για κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα εισόδημα στους αγρότες ώστε να μείνουν στη γη τους και να μην ρημάζουν τα χωριά και η ύπαιθρος, για την μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων ώστε να μπορεί να τα προμηθευτεί και η λαϊκή οικογένεια της πόλης, να έχει πρόσβαση σε ποιοτικά και φτηνά αγαθά. Για άμεσες και στο 100% αποζημιώσεις από τις καταστροφές.

Για να γίνουν τα απαραίτητα έργα ώστε να μην πνιγόμαστε και να μην καιγόμαστε κάθε τόσο, να μην πέφτουν οι γέφυρες η μία μετά την άλλη. Όταν οδηγείς στο επαρχιακό δίκτυο να μην νιώθεις ότι είσαι σε καράβι σε φουρτουνιασμένη θάλασσα.

Για συχνές, φτηνές, ασφαλείς θαλάσσιες μεταφορές προς τα νησιά της περιοχής μας. Για να αξιοποιηθεί το υδάτινο δυναμικό και η γεωθερμία τόσο στην ενέργεια όσο και στην αγροτική παραγωγή προς όφελος των βιοπαλαιστών αγροτών και όχι μόνο των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων όπως γίνεται σήμερα.

Άνθρωποι που δίνουν όλες τους τις δυνάμεις για να βελτιωθεί η κατάσταση στην υγεία και την παιδεία στην περιοχή μας, να στελεχωθούν τα νοσοκομεία, να υπάρχει δωρεάν πρόσβαση στα αναγκαία φάρμακα, να δημιουργηθούν ΚΥ που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες της περιοχής, να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα κενά σε σχολική στέγη, για όλες τις βαθμίδες, η τραγική κατάσταση που επικρατεί σε πολλά σχολικά κτήρια. Στην πρόνοια και τη φροντίδα ώστε να μην βρίσκουν τοίχο τα αιτήματα των ανθρώπων με αναπηρία, των καρκινοπαθών, άλλων συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη.

Για να μην γίνονται ο αθλητισμός και ο πολιτισμός λέξεις άγνωστες στους πολλούς, ή να αναγκάζονται σε υπέρογκα έξοδα οι λαϊκές οικογένειες για να καλυφτούν και αυτές οι βασικές ανάγκες.

Άνθρωποι που αγωνίζονται ώστε τα φυσικά κάλλη της περιοχής μας να είναι προσβάσιμα σε όλους, ο τουρισμός να αφορά και τους κατοίκους της περιοχής να μη γινόμαστε βορά στις ορέξεις των μεγαλοξενοδόχων. Για λαϊκή στέγη φτηνή με πρόσβαση ειδικά στα νέα ζευγάρια που αδυνατούν να καλύψουν τα ενοίκια που έχουν φτάσει στο Θεό.

Άνθρωποι που παλεύουν για να διαμορφωθούν χώροι φιλοξενίας με όλο το απαραίτητο προσωπικό ώστε να στηρίζονται γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποιητικές συμπεριφορές.

Άνθρωποι που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους σε κάθε αδύναμο και κάθε έναν που έχει ανάγκη χωρίς διαχωρισμό ανάλογα με το χρώμα του δέρματος, την θρησκεία, την εθνοτική καταγωγή, τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Άνθρωποι που αναδεικνύουν τις πραγματικές αιτίες του μεταναστευτικού – προσφυγικού, που αντιπαλεύουν τις πολιτικές που τις δημιουργούν, που αγωνίζονται ώστε να μη γίνει η περιοχή μας φυλακή ξεριζωμένων, που διεκδικούν την δημιουργία κέντρων αίτησης ασύλου μέσα στην Τουρκία με ευθύνη της ΕΕ και της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ και την ασφαλή μεταφορά τους στις χώρες που επιθυμούν.

Για να εκλείψουν και οι λόγοι της ανασφάλειας όσων μετακινούνται στην Εγνατία και σε άλλους επικίνδυνους δρόμους της περιοχής μας, για να μην θρηνήσουμε άλλες ανθρώπινες ζωές.

Αντίστοιχα και στους Δήμους δε χρειαζόμαστε δημοτικούς συμβούλους και δημάρχους που λένε για τα παρακρατημένα έσοδα προς τους Δήμους από την κυβέρνηση «περασμένα ξεχασμένα» και φορτώνουν με νέα βάρη το λαό της περιοχής. Φτάνουν στο σημείο αντί να παλεύουν μαζί με το λαό για την κατάργηση του άδικου φόρου του ΕΝΦΙΑ να ζητάνε την παραμονή και την καταβολή του στους Δήμους.

Δε χρειαζόμαστε δημοτικούς συμβούλους και δημάρχους που βάζουν στο ζύγι «κόστους – οφέλους» τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων. Ο εργαζόμενος λαός δεν τους έχει ανάγκη, αντίθετα έχει ανάγκη από εκλεγμένους που αμφισβητούν την καρδιά αυτής της στρατηγικής.

Ο λαός πρέπει να έχει περισσότερους εκλεγμένους με το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης, που στηρίζει το ΚΚΕ, το Κόμμα που δεν υποχωρεί από τη θέση ότι πρέπει να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο, να πληρώνουν υψηλότερα τέλη οι μεγάλες επιχειρήσεις σε κάθε δήμο (π.χ. τράπεζες, μεγάλα ξενοδοχεία, εμπορικοί όμιλοι κ.λπ.), ώστε να μειωθούν όσα πληρώνουν εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι.

Για όλους αυτούς του λόγους αξίζει να ενισχυθούν από το λαό της περιοχής. Να υπάρχει ισχυρή εκπροσώπηση στο Περιφερειακό και τα Δημοτικά Συμβούλια από αγωνιστές περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους που θα διεκδικούν για την περιοχή, θα είναι τα μάτια, τα αυτιά και η φωνή του λαού!

Πάμε λοιπόν δυνατά, σας καλούμε να βοηθήσετε όλοι ώστε να συγκροτηθεί το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Παγγαίου με επικεφαλής τον Μιχάλη Διαμαντόπουλο παρά τα εμπόδια που βάζει ο νέος νόμος για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Καλά να περάσουμε σήμερα, ευχαριστούμε και τους αξιόλογους μουσικούς που θα μας κρατήσουν απόψε συντροφιά. Καλή υγεία, καλή δύναμη σε όλους και όλες.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημοσκόπηση GPO: Άνοδος και ισχυρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί το ισχυρό της προβάδισμα εν όψει ευρωεκλογών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της GPO.

Παραμένει το διψήφιο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, όπως καταγράφεται στη δημοσκόπηση της GPO που δημοσιεύθηκε σήμερα (27/04) στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».

Συγκεκριμένα, στην εκτίμηση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 33,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 16,3%, το ΠΑΣΟΚ στο 13,5% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 8,8%, οι Σπαρτιάτες με 2,4%, η Ελληνική Λύση με 9,1%, η Νίκη με 3,4%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,1%, το ΜέΡΑ25 με 2,1%, η Νέα Αριστερά με 2,7% και οι Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου με 2,2% και η απάντηση «άλλο» με 2,8%

Το προηγούμενο διάστημα, το κυβερνών κόμμα βρέθηκε σε δύσκολη θέση δημοσκοπικά, αλλά και πολιτικά, λόγω του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια και την τεκνοθεσία, αλλά κυρίως εξαιτίας της υπόθεσης του δυστυχήματος των Τεμπών, η δικαστική διερεύνηση της οποίας βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μητσοτάκης στις «Ημέρες Καριέρας» της ΔΥΠΑ: «Η ανεργία μειώνεται και οι μισθοί αυξάνονται»

Η 30ή «Ημέρα Καριέρας» της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης πραγματοποιείται στον Πειραιά, παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο ΠρωθυπουργόςΚυριάκος Μητσοτάκης, παραβρέθηκε το πρωί στην 30ή «Ημέρα Καριέρας» που διοργάνωσε η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης στο λιμάνι του Πειραιά, με επίκεντρο τη «γαλάζια» οικονομία.

Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε από την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής ΑσφάλισηςΔόμνα Μιχαηλίδου, τον Υφυπουργό, Βασίλη Σπανάκη και τον Διοικητή της ΔΥΠΑΣπύρο Πρωτοψάλτη, για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Υπηρεσία στην αγορά εργασίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εκπροσώπους των περισσότερων από 70 επιχειρήσεων που συμμετέχουν στην 30ή «Ημέρα Καριέρας», αναζητώντας προσωπικό για πάνω από 1.000 θέσεις εργασίας στους κλάδους της «γαλάζιας» οικονομίας, καθώς και με ανέργους που αναζητούν εργασία και εργαζόμενους που επιθυμούν να αλλάξουν εργασία, οι οποίοι, μέσω των «Ημερών Καριέρας», μπορούν να έρθουν απευθείας σε επαφή με εργοδότες.

«Αγαπητέ κύριε Διοικητά, θέλω να συγχαρώ στο πρόσωπό σας τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, αλλά και το Υπουργείο Εργασίας, για τις πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες που έχετε αναλάβει στον τομέα των ενεργητικών πολιτικών εργασίας», ανέφερε ο Πρωθυπουργός και τόνισε:

«Οι “Ημέρες Καριέρας” έχουν κατοχυρωθεί πλέον στη συνείδηση των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων ως ένας εξαιρετικά επιτυχημένος θεσμός. Είναι η 30ή αυτή, η οποία μάλιστα είναι αφιερωμένη στη γαλάζια οικονομία.

Όπως είπατε, 70 επιχειρήσεις συμμετέχουν, παραπάνω από 1.000 θέσεις εργασίας προσφέρονται είτε για ανέργους είτε για εργαζόμενους που μπορεί να θέλουν να αλλάξουν απασχόληση, να έρθουν εδώ να συνομιλήσουν απευθείας με τις επιχειρήσεις, προκειμένου να κάνουν την καλύτερη δυνατή επιλογή για το εργασιακό τους μέλλον.

Καθώς η ανεργία στη χώρα μας πλέον μειώνεται και καθώς οι μισθοί αυξάνονται, αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία η ευθυγράμμιση των δυνατοτήτων του εργατικού δυναμικού με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Στον τομέα αυτόν, η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης παίζει έναν καθοριστικό ρόλο, όχι μόνο με δράσεις όπως οι “Ημέρες Καριέρας” αλλά και μέσα από προγράμματα κατάρτισης και επανεκπαίδευσης, μέσα από τις σχολές μαθητείας της ΔΥΠΑ, ώστε να μπορέσουμε να προσφέρουμε, κυρίως στους νέους συμπολίτες μας, περισσότερες ευκαιρίες εργασίας και κυρίως πιο πολλές σταθερές, καλοπληρωμένες δουλειές.

Οπότε, συγχαρητήρια και πάλι για ακόμη μία πολύ όμορφη πρωτοβουλία. Εδώ θα είναι μέχρι το απόγευμα, αν κάποιοι δείτε αυτό το ρεπορτάζ και έχετε ενδιαφέρον να κατέβετε μέχρι τον Πειραιά, πραγματικά δεν θα χάσετε τον χρόνο σας».

Ο Διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, Σπύρος Πρωτοψάλτης, επεσήμανε πως «είναι πολύ μεγάλη τιμή για τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης που ο Πρωθυπουργός ήρθε σήμερα εδώ, στην 30ή “Ημέρα Καριέρας”. Είναι η τρίτη φορά, μάλιστα, που επισκέπτεται “Ημέρα Καριέρας”. Η σημερινή είναι αφιερωμένη στη “γαλάζια” οικονομία.

Εβδομήντα επιχειρήσεις με πάνω από 1.000 θέσεις εργασίας αναζητούν προσωπικό και όποιος θέλει είτε να βρει δουλειά, είτε να αλλάξει δουλειά και να δουλέψει στα επαγγέλματα της θάλασσας, μπορεί να έρθει σήμερα εδώ, να μιλήσει με τις επιχειρήσεις.

Είναι ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία οι “Ημέρες Καριέρας” για τη μείωση της ανεργίας κι ώστε να λύσουμε το πρόβλημα που υπάρχει στην αγορά εργασίας, με τις δυσκολίες σε εύρεση προσωπικού.

Θέλω να ευχαριστήσω για άλλη μία φορά τον Πρωθυπουργό της χώρας για τη στήριξη στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, για τη μεταρρύθμιση που κάνει η ΔΥΠΑ ώστε να γίνει ένας πραγματικός σύμμαχος για τις επιχειρήσεις και για το εργατικό δυναμικό της χώρας. Πρόεδρε, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ».

ΠΗΓΗ | newsbomb.gr

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα φετινά κεράσια ξεπέρασαν στην αγορά και το ελαιόλαδο – Πιο «πικρά» φέτος

Πόσο πωλούνται στην Αθήνα τα πρώιμα κεράσια.

Ξεκίνησαν να ταξιδεύουν στις αγορές τα πρώτα, πρώιμα κεράσια από τη Φθιώτιδα. Οι κερασοπαραγωγοί στα χωριά της Λαμίας δίνουν καθημερινή μάχη έτσι ώστε να μαζέψουν ακόμη και μικρές ποσότητες για να τροφοδοτήσουν τις αγορές καθώς αυτή την περίοδο οι τιμές είναι υψηλές.

«Μέχρι στιγμής έχουν φύγει ελάχιστες ποσότητες. Δεν ξεπερνούν τα 3.000 κιλά. Αναμένεται από Μεάλη Δευτέρα ορισμένοι παραγωγοί να μπουν στα χωράφια τους και οι ποσότητες θα αυξηθούν. Το μεγαλύτερο μέρος των παραγωγών αναμένεται να μπει για συλλογή αμέσως μετά το Πάσχα» υπογραμμίζει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο πρόεδρος τον κερασοπαραγωγών της Φθιώτιδας Ιάσωνας Ιωσήφ. Όπως σημειώνει «αυτή τη στιγμή συλλέγονται πολύ μικρές ποσότητες από τα χωράφια. Οι άνθρωποι γυρίζουν γύρω στις φυτείες για να εντοπίσουν όσα κεράσια έχουν σποραδικά ωριμάσει και στην καλύτερη περίπτωση ο καθένας δεν μαζεύει πάνω από 15 έως 20 κιλά την ημέρα».

Όπως εξηγούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι κερασοπαραγωγοί από το Φραντζή της Λαμίας «αυτή την περίοδο υπάρχουν αυξημένα μεροκάματα καθώς είναι πολύ μικρές οι ποσότητες που συλλέγονται και πάρα πολύ περισσότερες οι ώρες που αφιερώνονται για τη συλλογή τους». Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι ο κάθε εργαζόμενος στις φυτείες θα μπορούσε να μαζέψει ακόμη 70 ή 80 κιλά κεράσια όταν ωριμάσει το μεγαλύτερο μέρος τους. Τώρα, δεν θα ξεπεράσει τα 15 έως 20 κιλά γεγονός το οποίο σημαίνει αυξημένο κόστος. Αυτές τις μέρες διώχνουν κεράσια περίπου από 8-10 ευρώ το κιλό και όπως λένε «δεν είναι ενδεικτική τιμή καθώς αναμένεται να πέσει η τιμή παραγωγού καθώς αυξάνονται οι ποσότητες».

Την ίδια στιγμή στρέφουν τα βλέμματα τους προς τον ουρανό γνωρίζοντας ότι το κεράσι είναι ευαίσθητο προϊόν και οι πιθανές βροχοπτώσεις, την ώρα που θα έχει ωριμάσει το φρούτο, του προκαλούν τεράστιες ζημιές. Ο κίνδυνος να χαθεί μεγάλο μέρος της παραγωγής είναι πάντα ανοιχτό ενδεχόμενο. «Μέχρι τώρα ευτυχώς δεν επηρέασε τον καρπό η βροχή. Ελπίζουμε να μην έχουμε βροχοπτώσεις. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό» υπογραμμίζει ο Γιάννης Ρούλιας κερασοπαραγωγός και ο ίδιος από το Φραντζή της Φθιώτιδας.

Φωτιά όμως είναι οι τιμές τους στα μανάβικα της Αθήνας που έχουν φτάσει ακόμα και 18 ευρώ το κιλό. Αυτές οι τιμές αποτελούν κίνητρο για τους παραγωγούς να είναι μέσα στα χωράφια, από το πρωί μέχρι το βράδυ, προσπαθώντας να συλλέξουν όσο περισσότερα μπορούν από αυτά που έχουν ωριμάσει.

«Δεν μας ενθουσιάζουν οι αρχικές μεγάλες τιμές στις πρώτες μέρες. Ο ποσότητες στην αγορά είναι μηδαμινές» υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Ρούλιας και συνεχίζει λέγοντας πως «η περιοχή μας σε καλές συνθήκες θα διώξει στην αγορά πάνω από 1000 τόνους κεράσια. Αυτές τις μέρες δεν έχουν φύγει στις αγορές πάνω από 2 τόνοι κεράσια». Τόσο ο ίδιος όσοι και άλλοι παραγωγοί τονίζουν με έμφαση ότι «το ενδιαφέρον τους είναι η μαζική πρώιμη παραγωγή και η προώθηση του πρώιμου κερασιού, μιας είναι από τις πρώτες περιοχές που βγάζει κεράσια στην αγορά».

«Αυτές οι τιμές που τρομάζουν τους καταναλωτές, δεν είναι ενδεικτικές. Δεν είναι οι τιμές που θα πουληθούν τα περισσότερα κεράσια. Αφορούν ελάχιστες ποσότητες αφού υπήρξαν πρόβλημα στην καρπόδεση» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού τον κερασοπαραγωγών Ιάσωνας Ιωσήφ για να συμπληρώσει ότι «μας ενδιαφέρει το κεράσι να έχει μια καλή μέση τιμή για το σύνολο της παραγωγής» ποντάροντας με αυτό τον τρόπο σε καλύτερες τιμές στην αγορά.

«Είμαστε ένα ξεσκέπαστο εργοστάσιο, με ό,τι σημαίνει αυτό. Δεν είμαστε πάντα τυχεροί. Έχουμε δει πολλές φορές τις παραγωγές μας να πηγαίνουν στα αζήτητα μετά από μία βροχή. Δυστυχώς, το έχουμε πιει κι αυτό το ποτήρι, πολλές φορές» υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Ρούλιας

Οι παραγωγοί στα χωριά Φραντζή, Κρίκελλο και Γοργοπόταμος όπου έχουν το μεγαλύτερο μέρος της πρώιμης παραγωγής κερασιού, έχουν προσαρμόσει τις ποικιλίες τους, αλλά και τις καλλιεργητικές τους τακτικές, να κερδίσουν χρόνο, δηλαδή, να κερδίσουν πρωιμότητα, έτσι ώστε να παράγουν κεράσια από τέλος Απριλίου μέχρι τέλος Μαΐου μια προσπάθεια που φέτος λόγω καιρικών συνθηκών ξεκίνησε λίγο νωρίτερα.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en